Strugurele Veles sunt un soi hibrid copt timpuriu, cu fructe de pădure mari

Soiurile de struguri fără semințe, care sunt populare printre grădinari, au fost cultivate de oameni din cele mai vechi timpuri. Crescătorii lucrează activ și cu succes la dezvoltarea de noi soiuri cu semințe de struguri subdezvoltate și aproape imperceptibile.

Conţinut:

Pentru cei care doresc să aibă o vie productivă pe site-ul lor, este logic să planteze fără semințe (stafide). Una dintre noile varietăți interesante ale acestei culturi, numită după vechiul zeu slav al fertilității, va fi discutată mai jos.

Clasa de semințe a unui nou soi

În 2009, la Zaporozhye (Ucraina), crescătorul național V.V. Zagorulko, o nouă formă fără struguri de struguri Veles, a fost crescută prin încrucișarea soiurilor Sofia și Rusbol. Anul respectiv s-a remarcat prin condiții meteorologice neobișnuite, în timp ce masa rudimentelor de semințe (rudimente) s-a deviat mai mult de la cea obișnuită chiar și la soiurile fără semințe din clasele 1 și 2. Cu cât masa rudimentelor este mai mare, cu atât este mai mare clasa culturii fără sămânță.

Strugurii Velez

Prin urmare, în legătură cu definiția acestui indicator pentru noul soi, cercetările sunt încă în desfășurare - conform unor rezultate Veles aparține clasei a 3-a, după altele - celei de-a 4-a. Studiul caracteristicilor soiului are loc în condițiile climatice din sudul Belarusului.

Planteaza flori

Tufișurile soiului de struguri Veles sunt viguroase, vița de vie se coace bine, practic pe toată lungimea ramurii. Înrădăcinarea butași se întâmplă destul de ușor. Pe un lăstar vegetativ se formează 2-4 flori. În acest soi, acestea sunt bisexuale sau hermafrodite, conținând atât pistili, cât și stamine. Deși floarea este bine polenizată, se efectuează polenizare suplimentară pentru a crește randamentele, ceea ce contribuie la creșterea acestui indicator până la 20%.

Ciorchini și fructe de pădure

Ciorchinii acestui soi de struguri sunt caracterizați prin dimensiuni mari și foarte mari, cu slăbiciune medie, ramificate. Greutatea lor ajunge la 3 kg sau mai mult. Ciorchinii au o formă conică frumoasă, mai rar cilindrică. Boabele soiului sunt de asemenea mari, greutatea lor variază de la 4 la 5 g.

Fructele coapte sunt foarte estetice, deoarece au o culoare nobilă roz și transparență chihlimbar. Aroma ușoară de nucșoară, pulpa densă și pielea subțire fac ca boabele să fie foarte gustoase. Potrivit viticultorilor, unele fructe de padure au nu doar resturi de rudimente, ci și oase moi, aproape invizibile atunci când sunt consumate.

Strugurii Velez

În condiții de umiditate ridicată, fructele de pădure se pot crapa și putrezi grav. Pe vreme uscată, acestea atârnă mult timp pe tufiș - până la 1,5 luni, fără pierderea gustului și nu se usucă, nu se usucă. Pieptenele ciorchinei sunt foarte fragile, dar fructele de pădure sunt strânse și se desprind cu efort.

Perioada de maturare

Această formă de struguri se coace foarte devreme. Momentul deschiderii mugurilor și maturitatea deplină a soiului este separat de o medie de 95-100 de zile. Când crește struguri în aer liber, recolta principală se coace până la începutul lunii august. Soiul se caracterizează prin educație vitregiipe care apar clustere. Până la începutul lunii octombrie, ei oferă al doilea val al recoltei - vitregul.

Rezistența la îngheț

Nivelul de rezistență la îngheț în mugurul fructului de viță de vie al acestui hibrid este de -21 grade, ceea ce nu este mai mic decât indicatorii similari pentru alte soiuri. Cu toate acestea, se recomandă cultivarea Veles în condiții de adăpostire a puieților și a tufișurilor cu rădăcini proprii, folosind metoda tunelului de film în timpul iernii. Conform observațiilor viticultorilor, ochii principali ai culturii nu îngheață în astfel de condiții.

Rezistența la boli

În prezent, rezistența lui Veles la bolile fungice este în curs de studiu. Rezistența la mucegai - falsă făinarea, principala boală fungică a culturilor cultivate în condiții de câmp deschis, este stabilită la 3,5 puncte. Aceeași valoare a acestui indicator este pentru o altă boală fungică - odium, care afectează organele verzi ale strugurilor.

Strugurii Velez

Creșterea și îngrijirea

Soiul aparține formei viguroase a strugurilor. Pentru a accelera procesul de coacere a fructelor de pădure, pentru a îmbunătăți calitatea acestora și pentru a crește dimensiunea ciorchinilor de struguri, rodirea viței de vie a tăia calea în medie, până la 6-8 ochi și, eventual, mai scurți. Randamentul este ridicat și stabil. Răsadurile se vând sub formă înrădăcinată sau altoită.

Transportabilitate

Datorită faptului că boabele acestui soi sunt caracterizate de carne elastică, strugurii tolerează perfect transportul.

Premii

În 2010, la Simferopol a avut loc o competiție internațională denumită „Ciorchina de struguri de aur”. Soiul Veles a primit două medalii de aur acordate de „Comisia de degustare a poporului” și „Comisia de degustare profesională”.

Culoarea frumoasă a buchetului îi oferă o prezentare bogată, iar gustul său plăcut, îngrijirea relativ ușoară și randamentul ridicat fac ca soiul să fie foarte popular printre viticultori. Se folosește, ca toate soiurile fără semințe, pentru consumul proaspăt, uscat, pentru prepararea sucurilor și a vinurilor.