Prună - este cu adevărat un fruct sau o boabă?

Dacă sunteți interesat de o întrebare legată de faptul dacă o prună este un fruct sau o boabă, atunci putem spune cu siguranță că prima opțiune este absolut corectă. Prin urmare, dacă auziți că cineva numește o prună boabe, nu ezitați să apărați poziția opusă.

Conţinut:

Deci, dacă doriți să apară un prun în cabana dvs. de vară, trebuie să vă pregătiți pentru creșterea acestuia. Să spunem imediat că apariția primelor fructe suculente va trebui să aștepte 3-4 ani. Dar următorii 10 ani vor fi cei mai rodnici pentru tine.

Soiuri de prune

Înainte de a decide să cumpărați un puiet de prune, este recomandabil să vă familiarizați cu informațiile despre soiurile de prune. La urma urmei, prunele vin în perioadele de maturare timpurie, mijlocie și târzie, iar fiecare dintre ele, la rândul său, are multe soiuri. În plus, există soiuri de prune crescute special pentru centrul Rusiei, rezistente la înghețuri severe și dăunători... Cele mai frecvente soiuri de maturare timpurie sunt:

  • Dimineaţă. Fructele sunt ovale, mari, de culoare galben-verzuie, cântărind aproximativ 30 g;
  • Record. Fructele sunt ovale-alungite, mari, de culoare albastru-violet, cântărind aproximativ 27-30 g. În ceea ce privește gustul, este una dintre cele mai bune soiuri de prune.

Pruna este un fruct sau o boabă

Cele mai renumite soiuri de prune cu coacere medie sunt:

  • Cadou albastru. Fructele sunt ovale, mijlocii, violet închis, cântărind 14-17g;
  • Sukhanovskaya. Fructele sunt rotunde, medii, de culoare roșu-violet, cântărind aproximativ 20 g.

Prunii de maturare târzie din grădini sunt reprezentați de soiuri precum:

  • Renklode Tambov. Fructele sunt rotunde, de dimensiuni medii, de culoare violet, cântărind aproximativ 18 g. Fructele sunt destul de rezistente la putrezire, la temperaturi de până la +5 grade sunt păstrate timp de aproximativ 75 de zile;
  • Amintirea lui Timiryazev. Fructele sunt ovoide, de dimensiuni medii, galben-roșiatice, cântărind aproximativ 20 g.

Pruna este un fruct sau o boabă

Prunul, ale cărui soiuri sunt enumerate mai sus, au o rezistență ridicată la iarnă. Prin urmare, trebuie să fie plantați în regiunile reci ale țării noastre. Dacă clima este mai caldă și mai favorabilă, atunci puteți acorda preferință frumuseții Volga, Moscova maghiară sau Eurasia-21.

Regulile de plantare a prunelor

Aterizare prunele, ca toți ceilalți pomi fructiferi, încep cu pregătirea solului. Scopul principal este de a îmbunătăți proprietățile solului la o adâncime de 60 cm. Pentru a face acest lucru, săpați o gaură cu un diametru de 100-150 cm și o adâncime de 60 cm. Pentru următorul prun, este săpată o gaură. la o distanță de cel puțin 6 m. Cu plantarea mai frecventă, copacii nu vor avea suficientă lumină, vor înflori slab și vor produce slab ca urmare. În plus, plantațiile dense sunt supuse atacurilor frecvente de dăunători.

Solul, săpat din stratul fertil superior al pământului și îmbogățit cu compost, este turnat în groapă (este strict interzisă introducerea gunoiului de grajd proaspăt). Ei călcă pământul de-a lungul periferiei gropii și un puiet de prune este așezat pe movila formată.

Pruna este un fruct sau o boabă

Un cuier este plasat la o distanță de 10 cm de copac, de preferință din partea de sud: în acest caz, va umbri tânărul trunchi de razele strălucitoare ale soarelui. Gulerul rădăcinii ar trebui să se ridice cu 5 cm deasupra suprafeței solului. Când solul se așează, copacul va sta în pământ pe măsură ce a crescut în pepinieră. Ar trebui acordată atenție faptului că plantarea prea adâncă este cauza unei fructe slabe a oricărui copac.

Îngrijire de bază a prunelor

Cel mai important factor în dezvoltarea prunelor este formarea coroanei. Tunderea începeți să efectuați la o temperatură diurnă de cel puțin -3 grade și continuați până când începe curgerea sevei. Tunderea constă în scurtarea și subțierea. Lemnul de pruni este fragil și moale, prin urmare, în timpul formării coroanei, ramurile principale (scheletice) sunt alese cu un unghi de pantă mare și la o distanță considerabilă una de cealaltă.

Lăstarii anuali sunt scurtați pentru a trezi mugurii să crească și pentru a slăbi lăstarii laterali. Subțiați coroana pentru a accesa lumina în interiorul coroanei și îndepărtați ramurile încrucișate.

Fertilizarea cu prune cu îngrășăminte organice se efectuează o dată la 2 ani în timpul săpăturii de toamnă a solului din jurul copacului. Îngrășămintele cu azot se aplică anual la începutul primăverii, iar îngrășămintele cu potasiu și fosfor - toamna.

Prunii tineri au nevoie de udare la fiecare 10 zile. Pomii adulți fructiferi sunt udate în timpul înfloririi, creșterea crescută a lăstarilor și cu 2 săptămâni înainte de coacerea fructelor. Ultima udare furnizează fructelor de prune umezeala necesară pentru suculența lor și sporirea gustului lor.

Dacă ne amintim principalul caracteristici benefice prune, putem spune că compoziția include așa-numitele anticianine, care combat formarea celulelor canceroase maligne. Prunele sunt utile pentru bolile renale, iar prezența riboflavinei în fructe ajută la îmbunătățirea metabolismului proteinelor în organism și la întărirea sistemului nervos. Fructele conțin iod, fier, potasiu și mangan, vitaminele A, C, B1, E și alte substanțe utile atât de necesare organismului nostru.

Categorie:Copaci | Prună