Cum să tăiem zmeura - formăm tufișuri corect și în timp util

Zmeura este un arbust extraordinar care dă roade cu fructe de padure delicioase, cu aromă delicată și proprietăți curative unice. Lăstarii rodesc numai în al doilea an de plantare, după care lăstarii de doi ani mor. Și în această etapă, grădinarii începători se confruntă cu nevoia de a avea grijă mai întâi de tufișurile de zmeură.

Conţinut:

Când să tunde zmeura?

Grădinarii cu experiență știu că tufișurile de zmeură au o caracteristică. Lăstarii săi de doi ani mor după fructificare și au nevoie prună uscată... O astfel de îngrijire va fi cheia recoltei de zmeură anul viitor. Prin urmare, este important să o faceți corect și la timp.

Lăstarii care au dat deja fructe sunt tăiați chiar la rădăcină la sfârșitul verii, de preferință mai aproape de nivelul solului, pentru a nu părăsi cânepa. Eliminând lăstarii vechi, puteți elimina și lăstarii slabi și bolnavi. Cantitatea optimă care trebuie lăsată pe 1 metru de parcela este de 8-12 lăstari, vor avea suficientă lumină și spațiu pentru o bună fructificare anul viitor. Toate lemnele moarte tăiate trebuie scoase de pe amplasament și arse.

Cum să tăiați zmeura

Grădinarii cu experiență recomandă scurtarea vârfurilor cu 10-15 cm la începutul primăverii, tăind lăstarii la primul mugur. Acest lucru încetinește creșterea lăstarilor, nutrienții merg la muguri, ceea ce va face posibilă obținerea unei culturi coapte excelente la mijlocul verii.

Sfaturi pentru creșterea randamentelor de zmeură

Pentru ca cultura de zmeură să se coacă nu în același timp, ci pe tot parcursul verii, experții recomandă tăierea diferitelor tufe de zmeură la înălțimi diferite. Pentru a face acest lucru, trebuie să împărțiți toate tufișurile de zmeură în trei părți. Prima parte a zmeurii la începutul primăverii trebuie tăiată ca de obicei cu 10-15 cm, a doua parte a zmeurii este tăiată la jumătate din înălțime, iar a treia parte este lăsată cu lăstari de numai 15-20 cm lungime. aceeași secvență în care sunt tăiate tufișurile, boabele utile se vor coace.

Mulți grădinari recomandă utilizarea metodei de tăiere dublă pentru a crește randamentele. Pentru a face acest lucru, la începutul verii, la 5-7 cm de vârf sunt tăiați de tufișuri de aproximativ 1-1,2 m înălțime. Datorită unei astfel de tăieri, substanțele nutritive încep să curgă activ către mugurii laterali, iar până la începutul toamnei vor crește 4-8 lăstari laterali puternici, lungi de 50 cm. Este necesar să îndoiți acești lăstari tineri la sol, astfel încât să ierneze sub zapada. La începutul primăverii, lăstarii laterali se scurtează cu 10-15 cm, ceea ce garantează apariția unor ramuri noi și o productivitate ridicată.

Cum să tăiați zmeura

Este important să tăiați zmeura, urmând sfatul grădinarilor experimentați, deoarece tăierea târzie poate duce la pierderea culturilor, deoarece lăstarii tineri vor îngheța. Metoda de tăiere dublă poate fi utilizată pentru orice tip de zmeură. Pentru a obține o recoltă mare, este necesar să se monitorizeze cu atenție faptul că toate măsurile agrotehnice sunt efectuate la timp, astfel încât tufele de zmeură să fie udate și hrănite.

Tunderea soiurilor cu un singur rulment

Atunci când tăiați zmeura, grădinarii cu experiență vă recomandă să țineți cont de soiul căruia îi aparține tufișul, acesta dă roade o dată pe sezon sau mai multe. Recoltarea are unele particularități. Cultivarele care rodesc o dată în timpul sezonului de creștere sunt tăiate conform procedurii descrise mai sus, adică respectând pașii următori:

  • toamna se taie lăstari din care s-au recoltat deja;
  • tăierea ramurilor uscate și bolnave;
  • lăstarii de un an sunt diluați;
  • la începutul primăverii, vârfurile lăstarilor sunt scurtate.

Tunderea zmeurii remontante

Reparat soiuri de zmeură a apărut destul de recent. Aceste soiuri fac posibilă obținerea unei culturi de două ori pe an. În primii doi ani, îngrijirea zmeurii din soiurile remontante este destul de obișnuită: udarea, slăbirea, hrănirea. După prima rodire, o parte din lăstari mor și trebuie tăiați. Lăstarii rămași vor da roade anul viitor.

Cum să tăiați zmeura

Mai bine tăiați repararea soiuri la sfârșitul toamnei, colectând toate ultimele fructe de padure. După recoltare, este necesar să tăiați întreaga parte aeriană a zmeurii. Toate gunoaiele colectate de pe site sunt colectate cu atenție și arse pentru a preveni răspândirea bolilor. Terenul de grădină trebuie să fie slăbit la o adâncime mică și udat din abundență.

În anul următor, în primăvară, aceste lăstari anuale vor fi puternice și sănătoase. Și, prin urmare, vor da o recoltă excelentă. Deoarece zmeura a fost tăiată la pământ și acoperită în mod fiabil sub zăpadă, acest lucru garantează o recuperare rapidă a lăstarilor și mugurilor. Și datorită faptului că nu au mai rămas lăstari deasupra solului pentru iarnă, aceste tufișuri vor fi sănătoase, dăunătorii pur și simplu nu aveau unde să se acumuleze.

Pentru a obține o recoltare timpurie a soiurilor remontante de zmeură, puteți curăța lăstarii de zăpadă la începutul primăverii și le puteți acoperi cu un film negru. În aceste condiții, sezonul de vegetație va începe cu două săptămâni mai devreme.

Îngrijire pentru tufișurile de zmeură, desigur, o afacere supărătoare. Dar dacă faci totul bine, atunci zmeura va încânta grădinarii cu o recoltă generoasă de fructe de pădure uimitor de parfumate. Și proprietățile sale de vindecare nu pot fi comparate cu niciun medicament pentru frig. Prin urmare, este foarte important să crești o recoltă excelentă și să o păstrezi pentru o utilizare viitoare.

Categorie:Creştere | Zmeură
Avatar utilizator yana21

Este adevărat că tăierea zmeurii le va salva de virusul mozaicului de castraveți? Mi s-a spus că, dacă tăierea se face corect, tufișul poate fi totuși salvat ... Chiar nu este la baza problemei?

Avatar Goshia

Am tăiat lăstarii de zmeură, doar cei care au dat deja roade, sunt vizibili în mod clar prin culoarea lor maro și las toate lăstarii verzi la rând pentru anul viitor. Îndepărtez și toate zmeura care a crescut pe culoare.