Antracnoza coacăze

Antracnoza de coacăze este o boală răspândită. Antracnoza se caracterizează prin înfrângerea lăstarilor tineri, pețiolilor, frunzelor, tulpinilor și fructelor de pădure. Pe frunze se formează mici pete semicirculare sau rotunjite de culoare maro închis, de aproximativ un milimetru în diametru. Tuberculii negri apar cu sporularea agentului patogen, țesutul tegumentar al tuberculilor este rupt, devin albi. Pe petiole, tulpini și lăstari apar pete întunecate, deprimate, cu ușoară sporulare. Antracnoza coacăzului afectează mai rar fructele de pădure, pe ele apar puncte maro deschis, maro sau negru cu margine roșie.

Agentul cauzal al acestei boli este o ciupercă marsupială, care este reprezentată de mai multe forme care afectează coacăzele roșii, precum și cele negre. Agentul patogen formează un miceliu, care se află în spațiile intercelulare ale țesuturilor plantelor. Ciuperca formează macroconidia și, uneori, microconidia.

Conidiile sunt răspândite de insecte și picături de ploaie. Perioada de incubație a bolii este de aproximativ douăsprezece zile. În timpul sezonului de creștere, ciuperca produce două generații de sporulare conidială. Antracnoza coacăzului se dezvoltă intens în anii cu umiditate puternică. Pe vreme uscată și caldă, antracnoza se dezvoltă mai rar.

Antracnoza de coacăze poate provoca adesea o cădere puternică a frunzelor, boala provoacă ofilirea lăstarilor tineri și, de asemenea, reduce semnificativ randamentul de coacăze. Această boală reduce foarte mult rezistența la iarnă a coacăzei.

Nu există soiuri de coacăze complet rezistente la antracnoză. Doar unele soiuri au o anumită rezistență.