Zmeură

Zmeura de pădure este un arbust peren. Partea sa aeriană poate fi reprezentată de lăstari anuali și bienali. La început, lăstarii cresc doar, iar în al doilea an deja înfloresc și dau roade. Lăstarii mor după fructificare.

Rizomul părții subterane a tufișului este peren, este format din rizom, creștere laterală și rădăcini adventive. Practic, rădăcinile de zmeură se află într-un strat de 20 de centimetri, dar unele rădăcini ajung chiar la o adâncime de 1,3 metri. Sistemul radicular are o lățime de 60 de centimetri și, în unele cazuri, o lățime de trei metri.

Zmeura de pădure înflorește în a doua și a treia decadă a lunii iunie. Timpul de înflorire și coacere a zmeurii este prelungit. Primele zmeură apar într-o lună sau chiar mai devreme de la primele flori, iar ultimele boabe atârnă pe tufișuri până la primele înghețuri de toamnă. Zmeura are un fruct, care constă din drupe mici, acestea sunt situate pe fructe. Fructul de zmeură are în interior o sămânță.

Zmeura de pădure este o plantă medicinală. Compoziția zmeurii include acid nicotinic, zaharuri, taninuri, vitamine C, B, acid folic, flavonoide, oligoelemente, acizi organici. Semințele de zmeură sunt bogate în ulei gras.

Zmeura are efect antiinflamator, hemostatic, astringent, calmant. Se folosește pentru dureri în gât, tuse, pentru întărirea gingiilor, pentru constipație, pentru patologia gastro-intestinală, pentru constipație, nevroze, tulburări menstruale. Din zmeură de pădure, se prepară infuzii și decocturi, care sunt utilizate atât intern, cât și ca medicament extern.

Categorie:Arbuști | Zmeură
Avatar utilizator Wika

Zmeura de pădure a avut întotdeauna un gust mai bun pentru mine decât a crescut în grădini. Poate pentru că de obicei se întâlneau în cantități mici.