Udarea, tăierea și hrănirea zmeurii

Potrivit multor grădinari, zmeura plantă fără pretenții și nu are nevoie de îngrijire atentă. Dar pentru ca zmeura să recompenseze cu generozitate cu fructe de padure gustoase și dulci, trebuie să aveți grijă de ele și să le oferiți îngrijire decentă, care include tăierea, udarea și hrănirea.

Conţinut:

Cum și când să tundem zmeura

Desigur, zmeura trebuie tăiată, altfel vor strânge tot spațiul grădinii, vor fi groase și vor da o recoltă slabă. Tunderea ar trebui să se facă pe tot parcursul sezonului.

tăierea zmeurii

Trebuie făcute cel puțin trei tăieri:

  • prima tăiere, care poate fi numită sanitară, se efectuează la începutul primăverii. Cu această tăiere, ramurile uscate, rupte și deteriorate sunt îndepărtate, iar tufa este curățată de tulpini bolnave și slabe. Lăsați în tufiș nu mai mult de 6 dintre cele mai puternice ramuri, care sunt scurtate la primul mugur sănătos de pe tulpină;
  • a doua oară, zmeura este tăiată în iunie, când lăstarii tineri au o înălțime de cel puțin 40 cm. Lăstarii cei mai subdezvoltați și slabi sunt supuși îndepărtării. Nu mai rămân mai mult de 10 ramuri puternice în tufiș;
  • a treia tăiere se face după ce au fost culese ultimele boabe. În același timp, toate ramurile uscate, afectate de boli, rupte și fertile sunt îndepărtate la bază.

Avea soiuri remontante de zmeură tăiați toate ramurile fără excepție. Dacă întârziați cu această tăiere, lăstarii de zmeură vor fi slab pregătiți pentru iarna viitoare și pot muri.

Îndepărtarea la timp a ramurilor uscate, rupte și creșterea slabă contribuie la dezvoltarea lăstarilor mai puternici din zmeură.

Udarea zmeurii

Randamentul de zmeură depinde în mare măsură de udarea adecvată. Fără irigare suficientă, randamentul zmeurii scade de 2,5-3 ori. Regimul de irigații este organizat ținând seama de condițiile climatice ale zonei în care crește zmeura.

Mai presus de toate, zmeura are nevoie de udare suficientă în timpul înfloririi, formării ovarelor și maturării fructelor de pădure.

Udarea zmeurii

Udare trebuie făcut corect. Bun pentru zmeura cu irigare prin picurare sau irigare regulată, dar în caneluri. Nu trebuie permisă înmuierea zmeurii. Acest lucru este rău pentru starea plantei. Rădăcinile putrezesc din excesul de apă, planta se îmbolnăvește. Boabele pot cădea încă necoapte, iar cele care rămân își pierd gustul aromat.

Cu umiditate excesivă, zmeura nu se întărește bine și acest lucru poate duce la înghețarea tufei de zmeură în timpul iernii.

La sfârșitul verii și începutul toamnei, udarea zmeurii poate fi oprită. Precipitațiile naturale vor fi suficiente pentru plantă, dacă, desigur, nu există secetă. Dacă precipitațiile nu sunt suficiente, udarea zmeurii se efectuează până la sfârșitul lunii octombrie. Acest lucru va permite plantei să se pregătească pentru iernare.

Pansamentul și slăbirea de sus vor oferi zmeurii o recoltă bună

Îmbrăcămintea superioară a zmeurii trebuie efectuată la începutul primăverii, când se efectuează prima slăbire a solului în jurul tufișului. Trebuie să slăbiți stratul superior superficial, deoarece sistemul radicular al plantei este situat chiar la suprafață și este ușor să îl deteriorați.

Zmeura răspunde bine la organice și azotate îngrășăminteprecum și ureea.

Înainte de a efectua prima hrănire, se efectuează pregătirea. O canelură este săpată în jurul tufișului de zmeură, îngrășământ va fi aplicat acolo. Pentru hrănire, preparați un amestec de azotat de amoniu (10-15 grame) și uree (8-10 grame) pe 1 mp.După fertilizare, tufa trebuie udată bine.

După hrănirea hrănitoare, asigurați-vă că mulciți solul în jurul tufișului de zmeură. Pentru a face acest lucru, utilizați turbă sau paie, răspândind un strat de cel puțin 7 cm grosime. Dacă turba este aleasă pentru mulcire, atunci este pre-umezită cu apă și, deja în stare umedă, este așezată în jurul tufișului.

Hrănirea zmeurii

Următoarea hrănire se efectuează în timpul înfloririi zmeurii. Înainte de fertilizare, solul de lângă tufiș este bine slăbit, toate buruienile sunt îndepărtate. Pentru amestecul de nutrienți, gunoiul de grajd sau excrementele de păsări se diluează într-o găleată cu apă și se adaugă 2 linguri de uree de masă.

Amestecul este introdus în canelurile pregătite anterior și bucșa este bine udată.

În toamnă, după colectarea ultimelor fructe de pădure și tăierea tufișului, se efectuează ultima slăbire a solului sub tufișurile de zmeură. La prelucrarea solului, materialul de mulcire, dacă a fost turbă, este dezgropat împreună cu solul. Dacă mulcirea a fost efectuată cu paie, nu este îngropată în sol, ci greșită și scoasă. Acest lucru se datorează faptului că descompunerea paiului va necesita o activitate bacteriană mai intensă, care va folosi tot azotul liber din sol. Zmeura va primi mai puțin azot și acest lucru îi va afecta starea.

După aceea, se aplică îngrășăminte cu fosfor și potasiu. Compoziția se prepară după cum urmează: azotat de amoniu 15 grame, superfosfat 30 grame, sare de potasiu 20 grame, diluat într-o găleată cu apă.

Soiurile de zmeură reparate au mare nevoie de îngrășăminte cu azot.

În culoarele de zmeură, solul este bine săpat și humusul este introdus cu 4-5 kg ​​pe metru pătrat. Puteți alterna de-a lungul anilor: un an aplică îngrășăminte minerale, iar celălalt an - organice. În acest caz, rata ar trebui să fie dublată.

Categorie:Arbuști | Zmeură
Avatar Goshia

Nu știam că tufa de zmeură trebuie tăiată de trei ori. Am făcut-o mereu - asta este doar toamna. În ceea ce privește udarea, am făcut-o de câteva ori pe lună și nu am fertilizat niciodată canelurile. Prin urmare, se pare că recolta fructelor de pădure a fost întotdeauna mică.