Cum să ai grijă de zmeură în primăvară?

Zmeura este o boabe aromate delicioase, cu proprietăți curative, care necesită în mod constant îngrijire. Chiar dacă cele mai elitice soiuri de zmeură cresc pe site-ul dvs., acest lucru nu înseamnă că nu trebuie să fie îngrijite. Lipsa îngrijirii adecvate garantează pierderea recoltei. Îngrijirea zmeurii primăvara este diferită de a pleca toamna. Grădinarii cu experiență au dezvoltat deja un anumit sistem de reguli pentru cultivarea zmeurii.

Conţinut:

Deci, a venit primăvara, zăpada s-a topit de pe site-ul dvs. De ce fel de îngrijire are nevoie zmeura în acest moment?

Tunderea zmeurii primăvara

La începutul primăverii, este imperativ să efectuați cu atenție o inspecție sanitară a site-ului dvs. La zmeură, începând cu al doilea an după plantare, în fiecare primăvară cresc de la 5-10 lăstari de înlocuire, iar în jurul tufișurilor cresc lăstari noi. Lăstarii înghețați trebuie îndepărtați.

Dacă doar o parte a filmării este înghețată, trebuie să o scoateți într-un loc sănătos. Zmeura vă permite să obțineți o recoltă, chiar dacă partea principală a lăstarului este înghețată. Principalul lucru este că rinichii vii rămân dedesubt. De asemenea, este necesar să tăiați toate lăstarii subțiri și rupți. Lor a tăia calea nivelează cu solul, astfel încât cânepa să nu rămână.

Cum să ai grijă de zmeură primăvara

De îndată ce apare creșterea, de obicei în mai-iunie, trebuie îndepărtată imediat. Acest lucru este necesar pentru ca toți nutrienții și umiditatea benefică să ajungă la tufa principală.

Pentru ca zmeura să fie mai mare, grădinarii recomandă tăierea lăstarilor la o înălțime de 120-160 cm anual primăvara.

Plantarea de lăstari noi

De îndată ce ajunge primăvara mult așteptată, începe sezonul de grădinărit. Anotimpul pe care mulți grădinari îl așteaptă cu nerăbdare, pentru că acesta este un sentiment inexplicabil de bucurie că ai reușit să cultivi o recoltă cu propriile mâini.

Odată cu sosirea zilelor calde, este timpul să ne gândim plantarea zmeurii... Acesta este cel mai bun moment pentru a planta lăstari noi și replantați vechi. Se plantează lăstari de soiuri roșii, adâncindu-se în pământ până la nivelul anterior de plantare, soiuri negre și violete - puțin mai adânci. După plantarea zmeurii, acestea trebuie udate bine la rădăcini, apoi solul este mulcit. În plus, este mai bine să tăiați zmeura roșie la o înălțime de 25-30 cm.

Atunci când plantați zmeură, rețineți că adoră solul argilos, cu o capacitate bună de a absorbi apa și prezența unei cantități mari de humus. Prin urmare, înainte de a planta în pământ, ar fi bine să adăugați o cantitate mare de compost de grădină și gunoi de grajd putrezit. Sistemul de rădăcină de zmeură este destul de puternic și profund.

Locul pentru plantarea zmeurii ar trebui să fie însorit. Nu este recomandat să plantați zmeură în imediata apropiere a plantelor din familia trandafirilor. Este vorba despre măr, măceșe, trandafiri, mure și pomi fructiferi de piatră. De asemenea, vecinii răi pentru zmeură sunt cartofii, ardeii, roșiile, vânătă, flori și plante bulboase.

Cum să ai grijă de zmeură primăvara

Zmeura din soiurile negre și violete este cel mai bine plantată în tufișuri separate. Pământul din jurul lor trebuie tratat în așa fel încât să nu permită tufișurilor să crească împreună. Distanța dintre tufișuri trebuie să fie de cel puțin 90 cm. Este mai bine să plantați zmeură roșie și galbenă într-un rând continuu cu o distanță de 60 cm. Plantarea prea densă de zmeură împiedică ventilația, care poate provoca diverse boli de zmeură.

Înainte de a planta zmeura, ar fi bine să înmuiați rădăcinile cu o soluție de mullein sau gunoi de grajd putrezit. Astfel, nutriția noilor lăstari plantați este îmbunătățită, deoarece un număr imens de microorganisme benefice îmbunătățesc procesul de descompunere a materiei organice.

Randamentul zmeurii depinde mai mult de îngrășăminte. Dacă solul se caracterizează printr-o fertilitate medie, atunci în fiecare an are nevoie de 3-4 kg de îngrășăminte organice. De asemenea, are nevoie de 25-30 de grame de superfosfat și 20 de grame de sare de potasiu pe 1 metru pătrat de teren.

Fertilizarea primăverii

Zmeura, care a supraviețuit frigului de iarnă, are nevoie de hrănire adecvată primăvara. Dacă solul din zona în care creșteți zmeura este bine saturat cu îngrășăminte minerale azotate, atunci odată cu sosirea zilelor de primăvară, lăstarii de arboret vor începe să crească activ pe lăstarii de zmeură.

Cu o creștere slabă a unor astfel de lăstari, puteți produce pansament de top la sfârșitul lunii mai sub fiecare tufă separată. Deșeurile de pui sau mulleinul proaspăt sunt perfecte pentru o astfel de hrănire. Această metodă de fertilizare va asigura tufișurilor substanțe utile pentru întregul sezon de vegetație. Ar fi bine să puneți mulci mulci din paie sau rumeguș și gunoi de grajd sub fiecare tufă.

Cum să ai grijă de zmeură primăvara

Ar trebui să treacă cel puțin doi ani între fertilizarea cu gunoi de grajd. În caz contrar, dacă fertilizați anual cu gunoi de grajd, lăstarii nu vor putea coace, mai ales dacă iarna este înzăpezită.

Datorită faptului că rădăcinile zmeurii sunt adânci în pământ, este necesar să fertilizați solul cu gunoi de grajd la o adâncime de 10 cm, după ce ați introdus îngrășăminte lichide în prealabil. Dacă se folosește mulci, nu este nevoie să slăbiți solul.

Zmeura poate fi tratată minim cu insecticide, după cum este necesar.

Pentru a obține o recoltă de o calitate excelentă, grădinarii știu că înainte ca mugurii să înflorească, tufișurile de zmeură trebuie tratate cu nitrafen și pulverizate cu karbofos cu o săptămână înainte de înflorire.

Indiferent de ce soiuri de zmeură cresc în zona dvs., trebuie amintit că o recoltă bună nu se întâmplă fără investiția de timp și efort. Zmeura, deși nu este foarte capricioasă de îngrijit, necesită totuși atenție, tăiere în timp util, hrănire și udare. Numai în cazul unei îngrijiri adecvate, vă va încânta cu o minunată recoltă parfumată.

Categorie:Creştere | Zmeură
Avatar Goshia

Tundem zmeura primăvara, o tăiem, o plantăm și o udăm, o fertilizăm, doar uneori. Este posibil ca acesta să fie motivul pentru randamentele sale reduse. Este adevărat, peste vară, zmeura dă 2 recolte și întotdeauna reușim să ne asigurăm gem din această delicioasă boabe.