Crește din semințe de alstroemeria

Unele tipuri de flori delicate sunt cultivate pentru grădinărit decorativ, iar altele sunt exclusiv pentru tăiere. O opțiune bună pentru decorarea paturilor de flori și obținerea buchetelor de lungă durată este alstroemeria. Florile spectaculoase de diferite nuanțe creează compoziții excelente în grădină, iar buchetele luxoase ale acestor flori pot rămâne proaspete până la 2 săptămâni.

Conţinut:

Alstroemeria, o floare care creează o dispoziție!

Ce este această plantă uimitoare - alstroemeria? Locul de naștere al alstroemeria este America de Sud și a venit în zona noastră destul de recent, chiar și acum câțiva ani nu se afla în arsenalul florăriilor noastre. Planta sud-americană și-a luat numele în cinstea botanistului și filantropului suedez Karl Alstremer, care a descoperit-o. Această plantă se numește diferit: alstroemeria, "crin peruvian", "crin incașilor".

Alstroemeria este o plantă erbacee perenă. În patria sa, există mai mult de 50 de specii în sălbăticie și doar câteva dintre ele sunt cultivate în cultură.

Alstroemeria formează un tufiș luxuriant, ale cărui tulpini sunt foarte delicate și pot crește până la 1 metru înălțime. În vârfurile tulpinilor sunt flori strălucitoare, colectate în inflorescențe mari. În exterior, florile seamănă cu crinii obișnuiți sau orhideele, dar datorită modelului patrat și a formei atractive, acestea se deosebesc foarte mult de restul locuitorilor înfloriți ai grădinii.

Alstroemeria arată spectaculos pe fundalul tufișurilor verzi înalte și creează compoziții minunate în combinație cu Rudbeckia, coreopsis și primula de seară... Dacă doriți să vă bucurați, aruncați o privire la grădina înflorită!

Cum se propagă alstroemeria?

Alstroemeria poate fi propagată prin împărțirea rizomului și semințelor. Tufișurile Alstroemeria sunt capabile să crească rapid și puteți săpa o parte din tufiș cu muguri latenți absolut inofensivi pentru plantă și plantați-o la aceeași adâncime.

Dacă se oferă udare, plantele se instalează de obicei rapid într-un loc nou și își continuă creșterea. Este posibil să împărțiți tufișurile numai în plante adulte, deoarece tinerii după transplant vor prinde rădăcini pentru o lungă perioadă de timp și vor răni.

Dacă decideți să creșteți alstroemeria din semințe, rețineți că semințele trebuie stratificate, adică pre-tratate cu frig.

Pentru a face acest lucru, semințele sunt semănate într-un recipient mic și plasate într-o pungă de plastic și apoi trimise la depozitare într-o cameră rece, unde temperatura ar trebui să fie de + 2-5 grade. Culturile trebuie păstrate în această stare timp de 25-28 de zile. După sfârșitul stratificării, containerul cu culturi este transferat într-un loc cald.

crescând din semințe de alstroemeria

Lăstarii pot apărea la scurt timp după sfârșitul stratificării, dar de obicei nu sunt foarte amiabili. Unele semințe germinează în a 10-a zi, iar altele durează o lună întreagă. Dacă semănați semințele de alstroemeria direct în pământ, atunci așteptați înflorirea nu mai devreme decât în ​​al 3-lea an.

Puteți cultiva răsaduri de alstroemeria semănând semințe în containere la sfârșitul lunii februarie. Apoi, înflorirea plantei poate fi așteptată în al doilea an. Pentru răsaduri în creștere Pregătiți un substrat ușor format din sol de gazon și amestec de turbă. Presărați ușor semințele cu sol, umeziți-le și acoperiți-le cu sticlă transparentă. Așezați recipientul mai aproape de lumina naturală.Răsadurile apar în 7-9 zile. Tot ce le trebuie este aerisirea și udarea.

Plantarea alstroemeriei în pământ și îngrijirea ei

Răsadurile crescute și maturate sunt plantate în pământ la sfârșitul primăverii sau chiar la începutul verii, când nu vor exista înghețuri de dimineață. Un loc în grădină pentru alstroemeria este ales deschis, însorit, dar departe de curenți. Un sol de plantare bun va fi un amestec de 2 părți de sol cu ​​frunze și 1 parte de sol de gazon.

În ciuda modestiei, alstroemeria necesită totuși o întreținere regulată. Pământul din jurul tufișului trebuie să fie constant pufos, umezit și buruienile îndepărtate. În zilele caniculare, rădăcinile ar trebui să fie mulci pentru a le proteja de supraîncălzirea la soare.

crescând din semințe de alstroemeria

În timpul formării mugurilor și înfloririi, alstroemeria are nevoie hrănire... Pentru aceasta, îngrășămintele complexe care nu conțin azot sunt mai potrivite.

Spre deosebire de alte culturi horticole, Alstroemeria nu este foarte sensibilă la boli. Cel mai adesea, planta este afectată de putregaiul gri. Acest lucru se întâmplă în timpul precipitațiilor abundente, când rădăcinile capătă exces de umiditate și încep să putrezească. Grădinarii trebuie să prevadă astfel de momente în avans și să asigure sistemului radicular un drenaj bun. Pentru a proteja planta de boli cel puțin o dată pe sezon, se efectuează pulverizare preventivă cu fungicide.

Alstroemeria este o plantă termofilă și se teme de temperaturile scăzute. Fiind în câmp deschis, poate suporta cu succes iarna numai în acele regiuni în care clima este blândă.

Pentru a pregăti planta pentru iernat, la mijlocul toamnei, tăiați întreaga parte aeriană a tufișurilor și presărați bine rădăcinile cu frunze căzute, acoperiți cu folie și un strat de paie. Pe banda din mijloc, unde există condiții mai severe și înghețuri severe, rădăcinile plantelor sunt dezgropate pentru iarnă și depozitate în beciuri până în primăvară.