De ce secara este bună ca siderat toamna și cum să o folosești corect

Siderata sunt plante care ajută la îmbunătățirea stării solului și la creșterea fertilității. În plus, utilizarea lor reduce semnificativ numărul de buruieni și insecte dăunătoare fără utilizarea de compuși chimici.

Toate plantele de gunoi de grajd verde se disting prin capacitatea lor de a acumula rapid o masă verde, care, atunci când este tunsă, se descompune rapid și saturează straturile superioare ale solului cu nutrienți.

Culturi de secară

Folosind secară ca gunoi de grajd verde

Secara în acest sens este una dintre cele mai populare culturi. Planta tolerează înghețul perfect, crește rapid și nu necesită aproape nicio întreținere (cu excepția udării regulate la căldură extremă). Datorită unui sistem radicular bine dezvoltat, chiar și cele mai rezistente buruieni (bindweed, quinoa) supraviețuiesc din paturi și aerisesc solul.

Aceleași rădăcini, care pot atinge o lungime de 1,5 - 2 metri, ridică minerale utile la suprafața solului, inclusiv fosfați greu solubili.

Nu este exigent în ceea ce privește compoziția solului. Crește atât pe soluri grele, argiloase, cât și pe soluri nisipoase. Verdele pot fi folosite ca bază pentru compost. Se descompune rapid (în medie în 40-60 de zile), saturând solul cu potasiu și azot, care este necesar pentru dezvoltarea și creșterea aproape tuturor culturilor de grădină și horticultură.

Mai mult, spre deosebire de lucerna sau rapița, nu este nevoie să fie tundută sau tăiată. În primăvară, tulpinile și rădăcinile pe jumătate decăzute rămase pot fi dezgropate pur și simplu ca la lucrarea convențională.

Avantaje:

Principalul avantaj este semințele ieftine, însămânțarea simplă fără pregătirea preliminară a solului și, de asemenea:

 1. Capacitatea de a utiliza în orice regiune. Secara tolerează calm temperaturi scăzute de până la -20 grade, nu este solicitantă pentru compoziția solului.
 2. Crește rapid - în timpul verii, verdele este cosit de 3 ori. Ulterior, acestea sunt folosite ca mulci sau trimise la compost.
 3. Slăbește perfect solul.
 4. Împiedică creșterea buruienilor.
 5. Previne înghețarea solului, captează zăpada.
 6. Protejează și scapă solul de nematode și bacterii dăunătoare.

În plus, secara îmbunătățește compoziția și structura solului, reduce aciditatea solului.

Defecte:

 1. Datorită naturii sistemului radicular, are nevoie de udare regulată. Și întrucât sistemul rădăcină este suficient de dezvoltat, poate usca stratul superior al pământului.
 2. Nu trebuie să semănați secară în zone mici - este destul de problematic să faceți față unui sistem rădăcină puternic folosind o lopată convențională.
 3. Atunci când este utilizat pe soluri sărace fără îngrășăminte organice, nu va funcționa pentru a crește fertilitatea solului. Semințele vor „extrage” ultimii nutrienți din pământ.

Sfat: Nu plantați secară lângă pomi fructiferi și tufișuri. Acest lucru este valabil mai ales pentru puieții tineri. Creșterea secarei va prelua umezeala și substanțele nutritive din sol. Pentru copacii în vârstă de 6-7 ani, este posibil să se folosească gunoi de grajd verde. Dar este mai bine să le plantați la o distanță de 0,5 - 1,5 m. Pentru a nu deteriora rădăcinile copacilor în timpul încorporării ulterioare în sol.

Pentru ce culturi este potrivit

Deoarece puțini oameni cultivă cereale în grădinile lor, este exclus riscul transmiterii încrucișate a bolilor de secară la culturile de grădină. Prin urmare, secara, ca precursor, poate fi folosită pentru roșie, castraveți, dovlecei, fasole și fructe de pădure - căpșuni, zmeura.

Mulți grădinari folosesc secară ca gunoi de grajd verde înainte de a planta cartofi. Există avantaje în acest sens, dar rădăcinile secarei - viermele de sârmă iubește - este cel mai rău dușman al cartofilor.Prin urmare, atunci când pregătiți solul, este mai bine să utilizați un amestec de secară și semințe de muștar.

Dar secara nu este potrivită ca siderat pentru însămânțarea ulterioară a cerealelor (inclusiv a celor decorative).

Ce beneficiu va aduce

Pe lângă proprietățile de aerare, rădăcinile secarei secretă substanța toxică colină, care inhibă activitatea vitală a bacteriilor patogene, dar este absolut sigură pentru plante.

Crește concentrația de potasiu din solul vegetal. Acestea împiedică înghețarea solului, prin urmare, secara este adesea semănată sub culturi de fructe și fructe de pădure pentru a proteja rădăcinile de îngheț.

Când este plantat în zone umede, usucă solul.

Poate fi folosit pentru combaterea buruienilor, de exemplu, dacă terenul nu a fost cultivat de mult timp. În acest caz, pentru o mai bună creștere și dezvoltare, nu este rău să adăugați îngrășăminte azotate în sol înainte de plantare.

Sfat: atunci când utilizați gunoi de grajd verde, este mai bine să efectuați mai multe culturi pe sezon. În acest caz, utilizați semințele diferitelor plante. De exemplu, semănați lupin sau muștar primăvara și secară toamna.

Când este cel mai bun moment pentru a semăna

Timpul de aterizare depinde de regiune și climă. De exemplu, pentru Rusia centrală, aceasta este perioada de la sfârșitul lunii august până la mijlocul lunii septembrie. Pentru regiunile sudice - până la sfârșitul lunii octombrie. Pentru cele din nord - până la sfârșitul lunii august.

Dacă intenționați să folosiți secara ca îngrășământ, trebuie să alegeți datele de plantare, astfel încât boabele să aibă timp să germineze și să formeze un sistem radicular. Aceasta durează aproximativ 30-45 de zile. După aceea, lăstarii verzi recrown vor ierni calm sub zăpadă, iar la începutul primăverii la o temperatură stabilă de + 2-3 grade, vor continua să crească activ.

Secara de iarnă poate fi plantată și la sfârșitul lunii octombrie și la începutul lunii noiembrie înainte de apariția înghețurilor persistente și a înghețului solului. În acest caz, răsadurile vor apărea la începutul primăverii.

Secară siderat

Cum să plantați secară ca siderat

Semințele pot fi achiziționate de la orice magazin. Singura condiție este că este mai bine să alegeți boabe care au fost învechite de cel puțin 1 an și, de preferință, soiuri de boabe mici. Sunt mai rezistente la îngheț și au o germinație mai bună.

Nu este necesară o pregătire a solului înainte de semănat. În primăvară, grădina va trebui în continuare săpată. Este suficient doar să slăbiți stratul superior cu o greblă. Consum - 1,5 / 2 kg de semințe la o sută de metri pătrați de teren.

Semințele sunt semănate în rânduri (în caneluri pregătite până la 5 cm adâncime) sau împrăștiate uniform pe suprafața solului. Adâncimea de plantare este în medie de 3 cm, pentru cele argiloase și grele - 1,5 cm, astfel încât să fie mai ușor să încolțească bobul. Pentru comoditate, pentru a nu stropi semințele cu mâna. Puteți utiliza același greblă sau tăietor plat.

Sfat: Înainte de însămânțare, solul uscat ar trebui să fie bine udat.

Mulți locuitori de vară recomandă să lăsați boabele la suprafață, fără mulci. Acest lucru nu este pe deplin corect, deoarece există riscul ca semințele să fie distruse de păsări.

Cum să-ți pese

Culturile nu necesită îngrijire specială. Pe vreme uscată, răsadurile trebuie udate în mod regulat. Dacă culturile din august au apărut și au crescut cu 25-30 cm, trebuie tăiate. În caz contrar, tulpinile și frunzele vor deveni grosiere, vor putrezi mai mult timp. Și dacă ratați momentul și lăsați urechile să se coacă, atunci secara se va transforma într-o buruiană rău intenționată, care va fi foarte greu de exterminat. În primul rând, săparea solului și îndepărtarea rădăcinilor puternice este o muncă grea, iar în al doilea rând, boabele coapte vor atrage rozătoarele către sit.

În primăvară, verdele cultivat este cosit. Pentru a se descompune mai repede, solul trebuie să fie umed. Dacă iarna a fost puțină zăpadă, iar izvorul este uscat și cald, pământul va trebui să fie vărsat cu apă. Pentru a accelera descompunerea, puteți utiliza și preparate speciale EM (de exemplu, Baikal).

În caz contrar, masa verde va putrezi pur și simplu, cu toți factorii negativi care urmează - reproducerea bacteriilor putrefactive și a ciupercilor.

Săpat

Agronomii diferă în ceea ce privește opiniile lor despre săpat. Pe de o parte, săpatul vă permite să îmbunătățiți aerarea solului greu, să „livrați” substanțe nutritive în straturile mai adânci ale solului.În același timp, susținătorii agriculturii fără prelucrare susțin că săparea gunoiului de grajd verde este o încălcare a echilibrului ecologic al solului. Când straturile de sol se mișcă, majoritatea microorganismelor benefice se pierd, iar procesele de eroziune sunt agravate.

Atunci când se utilizează a doua metodă, verdele cosit în primăvară este împrăștiat pe suprafața paturilor, dacă este necesar, udat cu apă și, după câteva săptămâni, solul este ușor slăbit și se plantează legume.

Mulți grădinari cu experiență observă că atunci când se utilizează metoda fără prelucrare, structura solului devine cu adevărat mai bună, iar stratul fertil devine mai gros.

Săpat secară

Caracteristici ale utilizării secarei ca seră cu efect de seră

Solul cu efect de seră este diferit de terenul deschis. Se epuizează mai repede și, datorită umidității ridicate, bacteriile dăunătoare se dezvoltă în ea mult mai repede. Secara plantată într-o seră va contribui nu numai la îmbunătățirea compoziției solului, ci și la scăderea infecțiilor fungice și a mucegaiului.

Tehnologia de însămânțare nu este practic diferită de teren deschis:

 • trebuie să slăbiți și să nivelați pământul;
 • acoperă dens suprafața cu semințe;
 • presărați ușor cu pământ și compost - puteți utiliza partea plană a greblului, rulând boabele în sol;
 • fântână;
 • după 14 zile, puieții pot fi plantați.

Primele lăstari vor apărea peste 10 zile. De îndată ce lăstarii cresc 20-30 cm, trebuie tăiați, udați abundent pentru a accelera procesul de descompunere. Nu trebuie să dezgropi nimic. Primăvara, este suficient să acoperiți paturile cu un strat de compost.

Recenzii despre grădinari

Iată câteva recenzii ale grădinarilor despre avantajele și dezavantajele utilizării secarei ca gunoi de grajd verde

 • Tatiana, Bryansk

„Am citit recenzii extraordinare, am semănat un complot pentru cartofi toamna. Nu am dezgropat nimic primăvara. Tocmai am tăiat verdele și i-am lăsat pe teren. Era un izvor ploios, deci nu era nevoie să udăm. Când cartofii au fost plantați, se părea că solul a devenit cu adevărat mai ușor sau ceva de genul acesta. Nu știu despre randament, nu am observat modificări speciale. Voi încerca să semăn din nou în toamnă ".

 • Vyacheslav, Korolev

„Semănăm secară în fiecare an. Prima însămânțare în august. Nu tăiați verdele. Și dezgropăm pământul. Drept urmare, ajung sub un strat de sol și se transformă în humus până la primăvară. Pregătim imediat al doilea lot. Semănăm la fel gros și de data aceasta plecăm pentru iarnă. Nu trebuie să dezgropați nimic primăvara. Plantăm cartofi în pământ deschis, roșii, castraveți - într-o seră. Totul e bine. Recolta este întotdeauna excelentă ".

 • Elena, Perm

„Am încercat să plantez secară pe site (cumpărat recent, terenul este neglijat, o mulțime de buruieni). Primăvara, nu am dezgropat nimic, nu l-am tăiat, ci doar am tuns tinerii „vârfuri”. Buruienile au scăzut cu adevărat. Voi încerca să semăn din nou mai aproape de toamnă ”.

Secara de iarnă, ca și gunoiul de grajd verde, este o alegere excelentă pentru solurile grele și umede. Îmbunătățește aerisirea și „usucă solul”. Secara poate fi folosită și în cazul în care amplasamentul este situat într-o zonă joasă - pământul se va usca mai repede primăvara.

Videoclipuri asemănătoare:

Categorie:Grădină | secară
Avatar Goshia

Nu am semănat niciodată gunoi de grajd verde pentru pregătirea solului pentru culturile de legume și combaterea buruienilor. Anul viitor voi semăna cu siguranță secară înainte de iarnă. Dacă recolta culturilor de grădină este mai mare, atunci voi semăna periodic secară în toamnă.

Avatar utilizator Ivan Sergeev

Nu este suficient timp pentru plantarea gunoiului de grajd verde toamna, deși ideea este cu siguranță rezonabilă, iar dacă ferma are păsări de curte sau vacă, atunci nu vor exista întrebări despre ce să faci cu astfel de paturi primăvara.

Avatar utilizator Igor S.

Folosesc secara ca siderat la sfârșitul toamnei, când altceva nu poate fi semănat. Tocmai l-am pus în stratul superior fără să sap. Da, am încercat și violul de iarnă - nu mi-a plăcut. Anul acesta l-am plantat și pe o parte a site-ului. Recent am fost la dacha, există o „perie verzuie” (puțină zăpadă) de 7-8 centimetri, maxim 10. În primăvară voi dezgropa doar înainte de a planta alte culturi.

După însămânțarea secarei, roșiile, cartofii, pepenii și castraveții cresc bine în grădina mea. Este deosebit de bine să-l plantați în zone în care s-a răspândit iarba de grâu. Îl suprimă foarte bine și pe alte buruieni. După ce tundem verdeața, nu mai rămâne decât să dezgropăm pământul pentru a scăpa complet de rădăcinile de iarbă de grâu. Se spune că secara și grâul atrag viermi de sârmă pe site, dar încă nu am observat acest lucru. Nimeni nu a avut asta după secară?