Un ghid pas cu pas pentru îngrijirea unui lămâie acasă

A avea o casă de cultură a lămâii are multe beneficii. Cu ajutorul unui astfel de copac, fructele gustoase, sănătoase și aromate sunt cultivate independent.

Planta devine un decor al oricărei camere, încântând fiecare oaspete.

Îngrijirea la domiciliu a unui lămâie este un proces simplu și direct dacă urmați recomandările de bază și țineți cont de condițiile optime.

Lămâie în ghiveci

Motive pentru cultivarea lămâii acasă

Plusurile culturii de lămâie de reproducere includ:

 • primirea anuală a fructelor sănătoase, gustoase și aromate;
 • un decor minunat pentru orice cameră;
 • cu îngrijire adecvată, înălțimea copacului ajunge la 1,5 m;
 • într-un sezon, oamenii primesc până la 150 de fructe.

În perioada de înflorire, apar flori frumoase, strălucitoare. Lămâiul este izbitor cu coroana sa veșnic verde și pufoasă.

Nuanțele creșterii

Acasă, nu va fi dificil să faceți competențe ai grija de aceasta planta... Dar principalele nuanțe ale procesului includ:

 1. se pregătește o zonă spațioasă în cameră;
 2. multă lumină solară ar trebui să cadă asupra plantei;
 3. planta necesită ventilație regulată;
 4. se asigură drenaj optim;
 5. se face hrănire de înaltă calitate;
 6. iarna, pomul se păstrează răcoros;
 7. trec câțiva ani de la momentul plantării până la primirea lămâilor;
 8. cu o îngrijire adecvată, copacul îi place proprietarilor săi cu longevitate, aromă incredibil de plăcută și fructe sănătoase.

În timp, planta crește mai puternică și începe să înflorească. Abia după aceea apar primele lămâi, care nu au dimensiuni mari. Dar, în fiecare an, recolta devine mai generoasă.

Condiții favorabile pentru aterizare

Puteți crește un lămâi dintr-o sămânță sau un răsad. În primul caz, există o mare probabilitate ca sămânța să nu fie acceptată, deci este recomandabil să achiziționați un răsad puternic. Răsadurile sunt selectate dintr-un copac cultivat în climatul rus.

Dacă planta este adusă din Caucaz, atunci poate fi cultivată doar într-o cameră răcoroasă, astfel încât o seră sau o grădină de iarnă sunt potrivite. Acasă, o astfel de plantă moare repede.

Regulile de aterizare includ:

 • gulerul rădăcinii este adâncit cu 5 mm, altfel se descompune rapid;
 • după plantare, răsadul este pulverizat cu o soluție slabă de permanganat de potasiu;
 • deși ghiveciul ar trebui să fie amplasat într-un loc bine luminat, razele directe ale soarelui nu ar trebui să cadă pe el, prin urmare, dacă este necesar, se creează o nuanță artificială;
 • este imposibil să rearanjați în mod constant arborele dintr-un loc în altul, de aceea este recomandabil să alegeți corect o zonă de creștere în care planta se va dezvolta;
 • plantarea se efectuează la începutul primăverii;
 • iarna, umiditatea aerului în apartamente și case scade din cauza sezonului de încălzire, astfel încât instalația este îndepărtată de baterie și, de asemenea, este pulverizată periodic;
 • vara, se face un duș răcoros la fiecare 7 zile, iar toate frunzele se șterg cu o cârpă umedă.

Atenţie! Lămâiul are nevoie de o umiditate adecvată a aerului, deci dacă apartamentul este prea uscat, acest lucru afectează negativ înflorirea și rodirea.

Temperatura

Pentru dezvoltarea unei plante, temperatura optimă este considerată a fi în +17 grade. În perioada de dezvoltare a fructelor, temperatura crește la 22 de grade.Vara, cu încălzire semnificativă, cad flori și ovare, iar cu schimbări accentuate de temperatură toamna și iarna, cad frunzele. Prin urmare, se creează condiții optime artificiale pentru copac.

Temperatura solului ar trebui să fie aceeași cu cea a aerului și este, de asemenea, interzisă transferarea plantei într-o cameră încălzită din aer liber, cu o diferență semnificativă de temperatură sau umiditate.

Iluminat

Lămâii au nevoie de iluminat moale și de înaltă calitate. Vara, trebuie protejat de razele directe, care duc la arsuri. Iarna, există o lipsă acută de lumină, astfel încât sunt achiziționate lămpi fluorescente, sub care planta este amplasată cel puțin 5 ore pe zi.

Dacă arborele este la umbră prea mult timp, acesta va încetini dezvoltarea, precum și o scădere semnificativă a frunzelor.

Selecția ghiveciului

Ghiveciul destinat plantării unei plante este selectat ținând cont de mărimea și vârsta copacului. Arborele tânăr este cultivat într-un recipient mic de plastic. Transplantul se efectuează în ghivece cu un diametru de 2 cm mai mare decât recipientul anterior.

Un copac matur este plantat în ghivece mari. Dar nu este recomandat să alegeți recipiente care sunt prea adânci, deoarece sistemul rădăcină putrezește în ele și solul acră.

Amorsare

Plantarea unui lămâi necesită sol neutru și sterilizat. Ar trebui să fie saturat cu numeroși nutrienți. Este recomandat să alegeți un sol universal special conceput pentru citrice. Poate fi înlocuit cu sol de casă. Pentru aceasta, se folosesc 2 părți de teren de grădină, 1 parte de gazon cernut, la care se adaugă puțină cenușă sau var de lemn, 1 parte de nisip și 1 parte de turbă.

Nisipul este ușor înlocuit cu substraturi artificiale precum vermiculitul sau perlitul.

Argila expandată este ideală pentru a crea drenaj. Într-un sol pregătit corespunzător, arborele crește timp de câțiva ani, prin urmare sunt selectate doar componente de înaltă calitate.

Plantarea lămâii acasă

Reguli de îngrijire

Pentru a obține o plantă puternică care oferă un randament anual mare, aceasta este furnizată îngrijire optimă... Acesta constă în iluminarea, hrănirea, udarea și hidratarea corespunzătoare. Chiar și cele mai mici greșeli provoacă o deteriorare a aspectului și o scădere a randamentului.

Udare și pulverizare

Durabilitatea plantei depinde de udarea corectă. Dacă un lămâie este cumpărat de un grădinar fără experiență, atunci moare literalmente în câteva săptămâni. Motivul principal este udarea analfabetă. Prin urmare, pentru ca planta să fie sănătoasă și puternică, se iau în considerare regulile:

 1. planta se udă numai cu apă așezată o dată pe zi;
 2. se permite udarea pomului la fiecare 2 zile, dar cu monitorizarea obligatorie a stării solului;
 3. iarna, udarea se efectuează de 2 ori pe săptămână;
 4. apa care se acumulează în tigaie este imediat drenată, altfel sistemul radicular va putrezi rapid;
 5. frunzele zilnice sunt pulverizate cu apă caldă și așezată;
 6. este permisă creșterea cantității de pulverizare în timpul iernii dacă aerul din apartament devine prea uscat din cauza funcționării încălzirii.

Începătorii trebuie să găsească un echilibru între preaplin și lipsa apei. Dacă planta nu primește suficientă umiditate, frunzele se îngălbenesc. Cu udarea excesivă, începe procesul de descompunere.

Atenţie! Dacă se găsesc frunze galbene, atunci este recomandabil să pulverizați abundent copacul cu o soluție slabă de permanganat de potasiu.

Vara, este important să folosiți un duș cald, dar este necesar nu mai mult de 1 dată pe lună.

Pansament de top

Citricele sunt plante care sunt excesiv de sensibile la fertilizare. Prin urmare, preparatele se schimbă în mod regulat, deoarece atunci când se utilizează un singur pansament superior, aciditatea solului se schimbă. Acest lucru duce la deteriorarea randamentelor, la apariția bolilor sau la dezvoltarea lentă.

La alegerea îngrășămintelor, se iau în considerare recomandările:

 • se folosesc compoziții exclusiv minerale;
 • pansamentul de top se aplică din martie până în octombrie;
 • se recomandă utilizarea îngrășămintelor la fiecare 2 sau 3 săptămâni;
 • pentru copacii tineri, hrănirea este necesară o dată la 1,5 luni;
 • vara, pansamentul de sus este combinat cu udarea;
 • primăvara și toamna, îngrășămintele sunt folosite după udare;
 • iarna, se permite fertilizarea doar o singură dată.

Cea mai potrivită este o infuzie făcută din frunze de mesteacăn și quinoa.

Tunderea

Este necesar pentru a îmbunătăți aspectul lămâii. Dacă arborele este de dimensiuni mici și este cultivat numai în scop decorativ, atunci nu are nevoie de ramuri mari și răspândite. Prin urmare, acestea sunt complet tăiate, ceea ce permite o coroană compactă.

Pentru copacii care produc recolte, este necesar să se echilibreze numărul de ramuri și lăstari. Prin urmare, în loc de tăiere standard, se efectuează ciupirea. Se efectuează pentru plante mai vechi de un an. Pentru aceasta, filmarea principală este pre-tăiată și rămâne aproximativ 30 cm lungime. Ciupirea se face după ce arborele devine mai puternic și apar noi ramuri.

Reproducere

Înmulțirea unui lămâi prin butași sau semințe este permisă. Dacă se plantează o sămânță, atunci vă puteți bucura de primele fructe abia după 8 ani. Pentru butași, această perioadă este redusă la 4 ani.

Reguli de îngrijire în funcție de perioadă

Arborele are nevoie de îngrijire specifică, luând în considerare perioada, care poate fi reprezentată de înflorire, repaus sau fructificare:

 1. A inflori. În acest moment, vârfurile lăstarilor devin mov. Florile mari apar primăvara după apariția primului mugur. Perioada de înflorire durează aproximativ două luni. Numai după ce petalele au căzut, fructul a fost pus. Pe tot parcursul anului, un copac poate conține fructe mici, ovare, muguri și flori. Nu este nevoie să smulgeți inflorescențele, deoarece acestea devin ovare. În timpul înfloririi, se asigură îngrijire standard. Planta este protejată de curenți și este, de asemenea, pulverizată în mod regulat. Ar trebui să existe aproximativ 10 frunze pe inflorescență. Restul ovarelor sunt îndepărtate, altfel se vor obține o mulțime de fructe mici și fără gust.
 2. Fructificarea. Fructele se coc după 200 de zile. În această perioadă, planta are nevoie de nutriție și udare bună. Numărul fructelor nu depășește de obicei 8 bucăți. În această perioadă, nu este necesară nicio îngrijire specifică, prin urmare, este suficient doar să îndepărtați fructele în timp util.
 3. Pace. Se încadrează în perioada de iarnă. Este necesar să se creeze condiții optime, astfel încât, în timpul creșterii active, pomul să înflorească complet și să rodească. Prin urmare, planta este menținută la o temperatură rece. Florile și lăstarii sunt îndepărtați înainte de perioada inactivă. Temperatura variază de la 12 la 17 grade. Este necesară udarea minimă, dar solul nu se usucă. Pulverizarea se efectuează de mai multe ori pe săptămână.

Cu o îngrijire adecvată în fiecare perioadă de timp, se asigură dezvoltarea rapidă a lămâii.

Lămâie de interior în timpul somnului

Îngrijire în diferite perioade ale anului

Primăvara, copacul se trezește, așa că începe creșterea activă. În acest moment, are nevoie de multă culoare însorită, deci este recomandabil să folosiți lămpi. Pe vreme caldă, îl poți scoate afară. Camera în care se află arborele trebuie să fie ventilată, deoarece este necesar un flux de aer.

Vara, este indicat să expui planta la stradă sau chiar să o sapi în țară.

În toamnă, copacul se întoarce acasă și trebuie examinat cu atenție, deoarece, atunci când se găsesc dăunători sau boli, se folosesc preparate adecvate. Este aranjat un duș cald, iar frunzele sunt bine spălate.

Înainte de iernare, udarea scade treptat și cantitatea de îngrășăminte aplicate scade. Iarna, există o perioadă de inactivitate, deci se menține o temperatură rece și udarea este, de asemenea, redusă.

Transfer

Arborele este cultivat numai într-o oală selectată corespunzător, astfel încât pe măsură ce crește, este necesară transplantarea într-un recipient mai mare.

Atenţie! O oală prea mare va provoca putrezirea rădăcinii.

Dimensiunea recipientului crește treptat, pentru care se ține seama de creșterea rădăcinilor. Transplantul se efectuează într-un mod standard, pentru care un bulgăre de pământ este scos din oală, transferat într-un recipient pregătit. După aceea, cultura citricelor este expusă în locul său original. O schimbare a mediului afectează negativ dezvoltarea.

Ce trebuie făcut dacă planta se usucă

Lămâiul se usucă, de obicei, cu solul selectat necorespunzător sau udarea excesivă, deoarece acest lucru duce la putrezirea rădăcinilor. La transplantare, trebuie luate în considerare regulile creșterii treptate a dimensiunii recipientului, altfel solul va deveni rapid acru.

Uneori planta se usucă atunci când este expusă la dăunători care se află pe trunchi sau în rădăcini. Mișcarea frecventă a oalei dintr-un loc în altul are un efect dăunător. Dacă pomul este udat prea rar, atunci se usucă pur și simplu din lipsa de umiditate.

Pentru a combate uscarea, se determină motivul, după care se utilizează medicamente pentru combaterea dăunătorilor, se introduce un fertilizant special pentru citrice sau planta revine la locul său inițial.

Ce trebuie făcut dacă frunzele au căzut

Motivul căderii frunzelor este iluminarea slabă. Lămâiul este epuizat, deci nu poate furniza toți nutrienții necesari frunzelor existente.

Prin urmare, dacă frunzele încep să cadă, atunci oala este expusă imediat pe pervazul din partea de sud, astfel încât planta să poată primi multă lumină. Pe vreme înnorată, se asigură iluminare artificială.

De ce nu există fructe

Lămâii pot înflori abundent, dar ovarele cad fără fructe. Există diverse motive pentru aceasta:

 1. fără polenizare încrucișată, pe care trebuie să o faceți singură folosind un disc de vată sau o perie obișnuită;
 2. impactul dăunătorilor, deoarece chiar și cea mai mică infecție duce la o încetinire a creșterii și la absența fructelor;
 3. planta înflorește chiar și iarna, prin urmare, din cauza lipsei de repaus, puterea pentru fructificare nu este restabilită;
 4. înflorire abundentă, care devine un obstacol în calea apariției fructelor, de aceea este necesar să scăpați singuri de numeroase flori;
 5. lipsa hranei.

După determinarea cauzei exacte, devine posibil să se facă față lipsei de fructificare.

Protecția împotriva bolilor și dăunătorilor

De obicei, bolile apar doar în absența îngrijirii adecvate. De exemplu, dacă o plantă nu are componente de iluminat sau nutriționale, atunci frunzele ei se luminează. În absența cantității necesare de umiditate, frunzele cad. Aerul uscat este însoțit de încetarea înfloririi și întunecarea frunzelor.

Următorii paraziți se găsesc printre dăunători:

 • teacele sunt îndepărtate cu o periuță de dinți și apă cu săpun și provoacă uscarea frunzelor și ramurilor;
 • un acarian păianjen este situat pe partea cenușie a frunzelor, învelind treptat întregul copac cu pânza de păianjen;
 • cocoșul este detectat de secrețiile lipicioase rămase pe verdeață și provoacă căderea frunzelor și fructelor;
 • afidele citrice distrug frunzele.

Atenţie! Cu cât dăunătorii sunt identificați mai repede, cu atât este mai mare probabilitatea ca aceștia să nu poată provoca daune ireparabile lămâii.

Concluzie

Lămâiul este o plantă frumoasă care poate produce fructe delicioase și sănătoase în fiecare an. Dar are nevoie de îngrijire de înaltă calitate și sofisticată. Chiar și greșelile minore determină apariția bolilor, lipsa fructelor sau înflorirea de calitate slabă. Prin urmare, sunt necesare udări adecvate, pulverizare regulată, hrană bună și transplant în timp util.

Urmăriți videoclipul aferent:

Avatar Goshia

Lămâia iubește umezeala din aer, iar în apartamentele noastre cu încălzire centrală, dimpotrivă, este uscată iarna.În plus, pentru ca lămâia să rodească, trebuie să cumperi un copac cultivat. O lămâie va crește din semințe, dar cu siguranță nu va da roade.

Avatar AnnaAlimova

Indiferent cât a crescut lămâiul, nu am avut niciodată fruct. Acum înțeleg de ce. Nu știam că trebuie polenizat. Dar copacul în sine era foarte frumos și puternic. În timp, în mod evident a îmbătrânit și s-a uscat. Cumva nici nu am avut timp să separ butașii.

Am aceeasi problema. Lămâia crește de trei ani, deja s-a gândit la fructe. Am uitat subiectul școlii despre pistile și stamine. S-a întâmplat. Dar acum au apărut în cele din urmă, deși mici, dar încă comestibile. Ceaiul este bine.

Avatar utilizator Ivan Sergeev

De mai multe ori am încercat să cresc acest copac pe un pervaz din semințe care scoteau fructe coapte. În principiu, totul a funcționat, în câțiva ani a crescut o plantă destul de puternică, dar nu a fost niciodată posibil să se realizeze înflorirea.