De ce este periculos afidul negru de pe castraveți și cum să îl rezolvați în mod eficient

În procesul de creștere a castraveților, grădinarul se confruntă adesea cu diverse probleme. Una dintre cele mai frecvente probleme este invazia culturii de legume de către afidul negru.

Pe fundalul leziunii, plăcile frunzelor se ondulează. Dăunătorul suge sucul din masa verde și provoacă îngălbenirea frunzelor, încetinind creșterea tufișurilor și oprind formarea ovarelor. Pentru a nu pierde recolta, este important să luați măsuri pentru a elimina dăunătorii cât mai curând posibil.

Afide negre pe castraveți

Ce este acest dăunător

Corpul dăunătorului seamănă cu forma unei emisfere sau a unui ou. Afidele pot crește până la 0,3-0,8 mm. Tegumentele corpului sunt transparente și moi. Pe suprafața corpului, există tuberculi și fire de păr de diferite lungimi.

Aparatul bucal al afidei este proboscida, cu ajutorul căreia parazitul este capabil să străpungă țesutul superficial al plantei și să ajungă la seva. Afidele preferă să fie localizate pe partea inferioară a plăcilor de frunze, tulpinilor și vârfurilor lăstarilor tineri.

Notă! Afidele degajă un lichid dulce care atrage furnicile.

Deteriorarea castraveților

Infestarea cu afide se observă în a doua jumătate a verii. La sfârșitul lunii iulie, afidele se reproduc activ și sunt localizate în colonii întregi pe partea inferioară a plăcilor frunzei. Dăunătorul dăunează tufelor de castraveți și provoacă:

 • îngălbenirea și răsucirea plăcilor de foi;
 • încetinirea creșterii culturilor de legume;
 • pierderea vigoare a spațiilor verzi;
 • lipsa ovarului;
 • moartea tufișurilor;
 • căzând din formarea fructelor.

Afide secretă suc zaharat, care favorizează lipirea plăcilor de frunze. Lichidul atrage diverse dăunători de grădină.

Semne de deteriorare a castraveților

Printre semnele principale care indică înfrângerea tufișurilor de afide, merită subliniat:

 • apariția unor găuri mici pe plăcile de frunze;
 • răsucirea, îngălbenirea și uscarea plăcilor de frunze;
 • scurtarea internodurilor;
 • încetinirea creșterii tufișurilor;
 • scăderea fructificării;
 • deformarea vârfurilor lăstarilor.

Este foarte important să identificați dăunătorii în timp util și să aplicați metode pentru a le elimina.

Metode de combatere a afidelor negre pe castraveți

Există diferite metode de combatere a dăunătorilor care pot distruge tufișurile și îl pot priva pe proprietar de suprafața recoltei. Mai jos puteți găsi cele mai eficiente metode de combatere a insectelor.

Mecanic

Metoda mecanică de tratare a afidelor este destul de eficientă. Experții recomandă utilizarea acestuia devreme. În acest scop, insectele sunt spălate de pe plăcile frunzei printr-o presiune puternică a apei. În plus, puteți distruge dăunătorii cu mâinile. Procesul este suficient de ușor. Înainte de a continua, este necesar să scoateți insectele de pe plăcile de frunze.

Metoda mecanică este utilizată timp de 2-4 zile pentru a distruge complet dăunătorii și a nu dăuna spațiilor verzi.

Capcanele pentru afide sunt la fel de eficiente. În acest scop, se folosește un material nețesut tăiat în benzi (atât țesătura de bumbac, cât și tapetul sunt perfecte). Lățimea benzilor atinge 12-15 cm. Tulpina răsadurilor este înfășurată într-o spirală cu material nețesut, pe care este lipită o bandă adezivă din muște.

Notă! Un gel special este disponibil la magazinele de grădinărit.Cu toate acestea, trebuie avut în vedere faptul că un astfel de material se consumă rapid și se usucă într-o perioadă sufocantă.

Chimic

În cazurile în care metodele populare și mecanice de procesare sunt neputincioase, experții recomandă utilizarea metodelor chimice pentru a evita pierderea culturilor.

Cele mai eficiente substanțe chimice care pot ajuta să facă față afidelor de pe frunzele de castraveți includ:

 1. Aktaru este un insecticid de tip sistemic care are efect enteric și aparține categoriei neonicotinoidelor.
 2. Biotlin este un insecticid care conține imidacloprid.
 3. Tanrek este un agent insecticid sistemic aparținând categoriei neonicotinoidelor.
 4. Scânteia de aur este un agent insecticid sistemic care are un efect enteric.
 5. Scânteia este un medicament care conține permetrină și cipermetrină.
 6. Cyperus este un produs chimic care aparține categoriei piretroizilor.
 7. Fufanonul este un medicament care aparține clasei de compuși organofosforici și conține malation.

Principalul dezavantaj al utilizării substanțelor chimice pentru combaterea afidelor este imposibilitatea utilizării fructelor timp de 14-30 de zile. Elementele chimice care sunt conținute în compoziția preparatelor pot fi excretate într-o astfel de perioadă de timp. Dacă o cultură atârnă deja pe tufișuri, gata de mâncare, ar trebui să fie culeasă și aruncată.

Este recomandabil să folosiți metode chimice de combatere a dăunătorilor numai în cazurile în care nu a fost posibil să scăpați de afide în alte moduri.

Combaterea dăunătorilor a castraveților

Biologic

Agenții biologici sunt considerați nu mai puțin eficienți în lupta împotriva afidelor. Cele mai populare medicamente includ insecticide după tip:

 1. Aktofit - conține aversectină C și aparține clasei de Avermectine și pesticide biologice.
 2. Fitoverma este un insecticid de tip enteric care conține aversectină C.
 3. Sparks Bio este un insecticid enteric aparținând clasei de Avermectine și pesticide biologice.
 4. Akarina este un insecticid al grupului de contact intestinal.
 5. Bitoxibacilina este un pesticid intestinal care aparține categoriei insecticidelor bacteriene.

Important! După utilizarea produselor biologice, trebuie să așteptați recoltarea doar 4-5 zile. După o perioadă de timp specificată, puteți scoate fructele și le puteți mânca.

Moduri populare

În cazurile în care se observă un număr mare de ovare pe tufișurile de castraveți, este mai bine să renunțați la utilizarea substanțelor chimice și să aplicați metode populare pentru combaterea dăunătorilor. Metodele populare nu sunt doar eficiente, ci și absolut sigure.

Ardei amar

Afidele nu tolerează bine ardeii amari, astfel încât această metodă poate ajuta la scăderea infestărilor cu dăunători. Pentru a pregăti produsul, veți avea nevoie de:

 1. Măcinați 3 păstăi de ardei iute.
 2. Se toarnă 9-10 litri de apă într-o găleată.
 3. Se amestecă piperul tocat în lichid.
 4. Capacitatea este transferată într-o cameră caldă pentru o zi.
 5. După o perioadă de timp specificată, tinctura este filtrată.
 6. O cantitate mică de cenușă de lemn, 55-60 ml de săpun lichid și câteva picături de iod trebuie adăugate în apă.
 7. Compoziția lichidă bine amestecată este turnată într-o sticlă de pulverizare. Seara, tufele de castraveți sunt tratate cu infuzie de ardei iute. Lichidul trebuie să intre în contact numai cu plăcile de foi. Este inacceptabil să turnați compoziția sub rădăcină.

Pentru a crește eficiența infuziei de ardei iute, se recomandă adăugarea a 45 g praf de tutun în compoziție.

Usturoi

Aroma usturoiului este neplăcută pentru dăunători. Pentru a pregăti o infuzie extrem de eficientă, va trebui să curățați și să tăiați 0,6 kg de usturoi și să turnați materiile prime într-o cratiță, al cărei volum ajunge la 3 litri. Recipientul este umplut până la refuz cu apă caldă. Infuzia este maturată timp de aproximativ 5 zile, după care o puteți strecura și prelucra tufișurile.

Muştar

Muștarul poate fi folosit pentru a ucide afidele negre. Produsul fierbinte (10 g) este diluat în 1000 ml de apă.Tinctura este maturată timp de 3 zile. După o perioadă de timp specificată, la compoziția lichidă se adaugă 600-750 ml apă fiartă și 50 ml săpun lichid. Cultura vegetală este procesată cu amestecul rezultat folosind o sticlă de pulverizare.

Tinctura de celidină

Pentru a pregăti infuzia, va trebui să achiziționați 0,3 kg de plante cu plante uscate. Experții recomandă utilizarea numai a sistemului radicular și a plăcilor de frunze ale plantei. Tăiați mărunt materia primă, puneți-o într-o găleată.

Recipientul este umplut cu 10-11 litri de apă. Acoperind găleată cu un capac, o puteți scoate într-o cameră caldă. După câteva zile, tinctura este filtrată, după care lichidul este turnat într-o sticlă de pulverizare pentru pulverizarea ulterioară a tufelor de castraveți.

Notă! Celidonia este înzestrată cu particularitatea eliberării de substanțe toxice. Acesta este motivul pentru care este important să mânuiți iarba cu mănuși. Toate dispozitivele care au intrat în contact cu celidină sunt bine spălate cu detergent pentru vase.

Soluție de păpădie

Sistemul radicular al plantelor este zdrobit și combinat cu un număr mic de plăci de păpădie tocate mărunt. Compoziția se toarnă într-un borcan și se umple cu apă. După 3 ore de infuzie, lichidul este filtrat și turnat într-o sticlă de pulverizare pentru prelucrarea tufelor de castraveți.

Pentru a crește eficiența compoziției, se recomandă adăugarea unei cantități mici de praf de tutun.

Decoct de coadă

Pentru gătit veți avea nevoie de:

 1. Măcinați 800 g șarpe proaspete și turnați într-o cratiță adâncă.
 2. Combinați planta cu 2000 ml de apă clocotită.
 3. Recipientul este acoperit cu un capac și lăsat într-o cameră caldă peste noapte.
 4. După o perioadă de timp specificată, compoziția se toarnă într-o găleată de apă și se amestecă bine.
 5. Plăcile cu frunze de castraveți sunt pulverizate abundent cu remedii populare.

Săgeți de ceapă

După ce ați smuls o jumătate de găleată de săgeți de ceapă, clătiți-le sub apă curentă și umpleți-le cu apă caldă. După ce soluția este perfuzată timp de o zi, se recomandă să o strecoare și să o combinați cu 6 picături de iod și 2 lingurițe de permanganat de potasiu. Soluția pentru tratarea tufișurilor ar trebui să capete o nuanță roz intensă.

Hrean cu tutun

Cu o invazie masivă de dăunători, grădinarii recomandă utilizarea hreanului și a tutunului. Pentru a pregăti infuzia, va trebui să combinați 500 g de makhorka, 80 ml de hrean cu 12 litri de apă fierbinte. Lichidul se infuzează timp de câteva zile. După o perioadă de timp specificată, la soluție se adaugă 90-100 ml de săpun lichid.

Cultura vegetală este pulverizată cu tinctură folosind o sticlă de pulverizare. O cantitate mică de tutun poate fi împrăștiată peste paturile în care sunt plantați castraveții.

Nuanțe de luptă cu afidele negre

Mai jos puteți găsi informații cu privire la caracteristicile luptei împotriva afidelor negre pe castraveți, care sunt plantați în condiții de seră și într-o grădină deschisă.

În seră

Pentru a prelucra tufișurile plantate în seră, prelucrarea trebuie efectuată în două moduri:

 • chimic;
 • populare.

Metoda chimică de prelucrare în teren închis vă permite să eliminați rapid afidele negre de pe plăcile de foi. Cu un număr mic de dăunători, vă puteți limita la pulverizarea tufișurilor cu apă cu săpun, care nu va afecta cultura. Pentru a pregăti soluția, va trebui să măcinați 350 g de săpun de rufe și să diluați în 9 litri de apă, așteptând dizolvarea completă. Dacă doriți, puteți folosi săpun de gudron.

În câmp deschis

Pentru tufișurile de castraveți în aer liber, se recomandă utilizarea metodelor chimice de combatere a dăunătorilor. Insecticidele vor face față cel mai eficient problemei infestărilor cu afide negre pe tufișurile care cresc într-un pat deschis.

Frunze de castravete infestate de afide

Profilaxie

Respectând măsuri preventive, puteți proteja cultura legumelor de invazia dăunătorilor, cum ar fi afidele negre.

 • Atunci când plantați castraveți, este important să respectați recomandările specialiștilor.
 • În timpul procesului de cultivare, este important să aveți grijă de cultura legumelor.Se recomandă aplicarea sistematică a pansamentului superior, umezirea solului și așezarea tufișurilor în zone bine iluminate.
 • Experții sfătuiesc să planteze usturoi și ceapă, gălbenele și galbenele lângă tufișurile de castraveți.
 • Atunci când alegeți o zonă pentru plantarea semințelor, merită să acordați preferință zonelor în care pepenii și castraveții nu au fost crescuți în ultimii ani.
 • Teritoriul este verificat înainte de plantare pentru a detecta furnicari și distrugerea lor în continuare.
 • Atunci când plantați o cultură într-o seră, elementele din lemn trebuie tratate în prealabil cu var.

Afidele care atacă castraveții sunt o pacoste care poate fi evitată. Respectarea regulilor tehnologiei agricole și inspecția în timp util a tufișurilor pentru a identifica dăunătorii va evita invazia afidelor negre, care pot distruge cultura.

Cele mai bune remedii pentru afide pe castraveți:

Categorie:Legume | Castraveți
Avatar utilizator Oleg

Nu aș lupta mecanic cu afidele negre, pur și simplu nu rezolvă problema cu larvele sale, mai devreme sau mai târziu, în acest caz, vă puteți aștepta la înfrângerea întregii grădini și, uneori, afidele se pot muta la dovleci și dovlecei.