Plantarea și îngrijirea suplimentară a ferigii de struț

Atunci când decorați designul peisajului, sunt determinate zonele pentru grădină, legume și culturi ornamentale. Pentru a face paturile de flori să arate expresiv și luminos, sunt selectate plante originale. Una dintre cele mai populare este feriga. Articolul discută regulile pentru plantarea soiului de strut și îngrijirea acestuia.

Fern Strut

Ce este această plantă

Reprezentantul familiei Onokleev este o cultură perenă. Siturile de plantare a ferigilor sunt selectate în colțurile umbrite ale sitului, sub copaci înalți, lângă garduri și alte zone în care este combinat armonios cu alte plante.

Strutul este popular printre grădinari pentru îngrijirea sa nepretențioasă, frunzele frumoase de smarald și rezistența ridicată la îngheț.

În natură, planta trăiește în zona temperată a Eurasiei. Poate fi găsit în pădurile din Rusia, Caucaz și alte regiuni. Calitățile decorative ale ferigii au fost apreciate de designeri, care, atunci când își decorează parcelele private, deseori îl aleg pentru a compune o compoziție.

Caracteristică și descriere

Planta atinge o înălțime de până la 2 metri. Frunzele au o formă similară cu penele de struț, de unde și denumirea soiului.

În botanică, sunt descrise două tipuri de frunze de ferigă (frondă). Unele sunt numite sterile. Lungimea unei ramuri cu pene este de 130-150 cm. Culoarea este verde smarald expresiv. Datorită formei interesante a frunzei, se formează o frumoasă coroană. Al doilea tip este purtător de spori, caracterizat prin foi mici de o formă neobișnuită. Ele pot fi recunoscute prin culoarea lor maro și creșterea ramurilor din interiorul pâlniei.

Frunzele voluminoase de tip steril în stadiul inițial de dezvoltare a plantelor sunt înfășurate aproape într-un tub. Când ating o înălțime de 30-50 cm, se deschid treptat. Vă puteți bucura de frumusețea estetică a culturii în iunie. Ajuns la o dimensiune mare, frunzele sterile protejează lăstarii purtători de spori de factorii atmosferici nefavorabili, a căror dezvoltare are loc mai târziu.

Referinţă! Toamna, frunzele sterile se sting, iar frunzele purtătoare de spori rămân pe plantă toată iarna. Primăvara, când procesele biologice reînvie, ramurile iernate își desfășoară marginile și aruncă spori.

Reproducerea rapidă a strutului se observă într-un mod vegetativ. În condiții favorabile, se formează desișuri reale din mai multe tufișuri, ceea ce este mai tipic pentru o pădure.

Vizualizări

Strutii sunt de două tipuri.

 1. Frecvente sunt cele mai frecvente. Feriga crește rapid, tolerează bine iernarea. Particularitatea plantei - necesită implementarea anumitor reguli de tehnologie agricolă. Frunzele sunt de culoare verde deschis și mirosuri largi de pene. Pe trunchi și frunze pot apărea zone negre.
 2. Cel estic este recunoscut de ramuri mari care sunt strâns îngrijite în ciorchini. Lungimea lor ajunge la un metru și jumătate. Pe pețioluri există o peliculă maro. Frunzele sunt caracterizate printr-o formă cu pene (pene înguste sunt răsucite într-o minge).

Diferențele dintre specii sunt în îngrijire și în numărul de frunze de primul ordin. Feriga estică necesită o întreținere mai atentă. Luat în considerare: udare regulată, protecție împotriva vântului. Frunzele de primul ordin în această formă sunt mai mici, dar dimensiunea lor depășește lăstarii de ferigă comună.

Diferențe între strut și alte ferigi de grădină

Este ușor să confundați struțul cu Kochedzhniks și Shchitovniks. Singurul semn sigur pentru identificare este înălțimea bucșei (1,5-2 m). Se diferențiază de alte soiuri sub forma unui tufiș. Ramurile sunt plasate în partea de sus a rizomului într-un cerc. Lăstarii cresc aproape simultan.

Strutul are încă o diferență. Până la sfârșitul sezonului estival, pe plantă apar frunze purtătoare de spori. În exterior, sunt foarte asemănătoare cu penele de struț. Feliile sporifere răsucite seamănă mai mult cu cârnații. Sporii cresc în centrul pâlniei, ajungând la o lungime de cel mult 50-60 cm.

Cerințe pentru condițiile de detenție

Ferigile comune și de est tolerează temperaturile scăzute până la -10 °. Dacă regiunea are ierni mai severe, plantele au nevoie de adăpost.

Cultura nu tolerează căldura. Deja la un indicator peste + 25 °, frunzele încep să se ofilească și să se usuce. Aceasta este o trăsătură caracteristică a tuturor ferigilor. Prin urmare, este important pe timp uscat să udăm regulat plantele, inclusiv pulverizarea de sus. Solul trebuie să rămână întotdeauna umed.

În ciuda modestiei strutului, planta are nevoie de alegerea corectă a unui loc de plantare și de protecție împotriva vântului.

Cum să plantați corect

Pentru a face timp pentru crescând feriga nu a fost irosit, trebuie să vă familiarizați cu regulile de la debarcare și cu caracteristicile îngrijirii ulterioare.

Instruire

Locul pentru Strut este potrivit atât la umbră densă, cât și într-o pajiște însorită. Principala cerință este o cantitate suficientă de umiditate. Pe partea însorită, tufișurile se formează puțin mai jos decât atunci când sunt așezate la umbră.

Înainte de plantare, rădăcinile răsadului trebuie înmuiate timp de 15-20 de minute într-o soluție de permanganat de potasiu (concentrație scăzută). Acest lucru se face pentru a dezinfecta lăstarul tânăr. Imediat înainte de a transfera planta pe teren deschis, oala este coborâtă cu ea într-un recipient cu apă. După ce ies bulele de aer, vasul este îndepărtat și feriga este îndepărtată cu grijă. Nu trebuie să scoți rădăcina de pe pământ.

Referinţă! Suprafața de plantare este determinată luând în considerare distanța minimă a ferigii față de alte plante. Este imposibil să plantați mai aproape de 50 cm de cultură.

Rădăcina ferigii aruncă rapid lăstari pentru reproducere. Pentru a preveni îngroșarea plantării, ar trebui să îngropați restricțiile în jurul întregii circumferințe a tufișului. Orice material auxiliar este folosit ca gard: sticle de plastic, geotextil, borduri flexibile etc. Trebuie adâncit la un nivel de 30 cm sub suprafața solului.

Strutul este pretențios în privința solurilor. Planta crește pe soluri fertile și sărace, preferă un mediu ușor acid sau neutru. Dar solul nisipos pentru o plantă nu este cea mai bună alegere. Pe un astfel de amplasament, este construit un sistem automat de irigare sau stratul de sol este înlocuit cu un amestec nutritiv de sol de sol negru, turbă și humus.

Instrucțiuni de plantare

Pentru plantarea pe site, se selectează răsaduri care au atins 2-3 ani. Dacă se construiește o compoziție voluminoasă, merită să alegeți cel puțin 5-7 lăstari. Cu toate acestea, trebuie avut în vedere faptul că planta se înmulțește rapid. Trebuie lăsat un interval de 30 până la 100 cm între bucșe.

Proiectanții folosesc diferite forme de plantare a ferigilor. Un triunghi neregulat este considerat cel mai atractiv.

Într-un loc pregătit, un răsad este transferat într-o gaură umezită, rădăcina este îndreptată și acoperită cu amestec de sol pregătit. Florarii recomandă utilizarea solului hrănitor, astfel încât planta să se adapteze rapid noilor condiții.

Plantarea se termină cu irigare. Pentru irigații, trebuie să luați apă stabilă, cu o temperatură cuprinsă între 17 ° - 22 °.

Când crește ferigă în condiții interioare (într-o oală) puteți planifica o aterizare în orice moment al anului.

Frunza de feriga

Îngrijire

În ciuda îngrijirii nepretențioase, Strutul reacționează prost la secetă. În zilele caniculare, se asigură udarea regulată a plantei sub rădăcină și prin pulverizare.Irigarea se efectuează în fiecare zi sau zilnic la temperaturi constant ridicate.

Important! Înainte de udare, trebuie să verificați starea solului. Prea multă umiditate poate declanșa infecții fungice.

Îngrășămintele organice și minerale sunt folosite ca alimente. Nu se preferă un anumit tip de pansament, pentru Strut nu este important.

Transplantul de ferigi este de obicei planificat primăvara după ce planta a crescut mai mult de 3 ani într-un singur loc. La sfârșitul sezonului estival, site-ul este schimbat folosind rizomul matern cu rinichi.

Nu este nevoie să tundem tufa de ferigă. O dată la 3 ani, se diluează pentru a preveni îngroșarea puternică. Din acest motiv, cultivatorii de flori avertizează asupra restricțiilor privind plantarea în grup.

Cultura tolerează bine iarna datorită imunității sale puternice și rezistenței la îngheț. Partea rădăcină a tufișului este mulcită cu turbă sau alt material. Puteți rezolva cu simpla îngrășare cu sol.

Boli și dăunători

Unul dintre avantajele strutului este rezistența ridicată a plantei la boli comune și dăunători.

Lupta

Foarte rar, tufișurile cu frunze în formă de pană sunt afectate de infecții și viruși și suferă de o invazie de insecte. Excepțiile sunt melci și melci. Ele pot refuza verdeața numai dacă alte culturi suculente cresc în apropiere.

Pericolul potențial pentru ferigă este reprezentat și de: insecte solzi, acarieni, afide. Prin urmare, regulile pentru îngrijirea plantei prevăd tratamente profilactice în scopul profilaxiei.

În lupta împotriva paraziților, se utilizează următoarele mijloace:

 • Soluție Actellik 0,15% (se iau 1-2 ml pentru 1 litru de apă);
 • Derris;
 • Fitoverm;
 • Intra-Vir;
 • Decis.

Un mediu umed are un efect benefic nu numai asupra dezvoltării ferigilor, ci și asupra sporilor fungici. Infecția este recunoscută prin pete maronii roșiatice pe frunze. Pentru a elimina boala, se recomandă utilizarea oricărui insecticid.

Prevenirea

Principala parte a măsurilor preventive se realizează în conformitate cu regulile de îngrijire a plantelor. Plivirea elimină îngroșarea plantării, asigură circulația normală a aerului. Acest lucru previne dezvoltarea ciupercii. Din același motiv, este necesar să solidați periodic pământul. În primul rând, oxigenul este disponibil pentru rădăcinile ferigii. În al doilea rând, buruienile sunt îndepărtate.

Pentru a preveni îngălbenirea frunzelor și formarea diferitelor defecte pe acesta, se recomandă introducerea pansamentului superior de 2-3 ori pe sezon. Acestea pot fi compoziții îmbogățite cu un complex mineral sau organice. Primăvara, este recomandabil să introduceți amestecuri de azot, vara și toamna - potasiu-fosfor.

Ca activități suplimentare, acestea desfășoară:

 1. pulverizarea tufișurilor cu infuzii de ierburi aromate, usturoi, ceapă;
 2. praf cu cenușă de lemn;
 3. prelucrare cu apă cu săpun (se folosește săpun de rufe).

Reproducere

Strutul se reproduce în două moduri.

 • Vegetativ

Acest lucru se face prin împărțirea bucșei. Este mai bine să faceți acest lucru la începutul primăverii sau la sfârșitul verii. Un fragment din rizom este separat de planta mamă, care are 1 sau 2 muguri de reînnoire.

 • Conflicte

Sporii localizați pe frunzele purtătoare de spori rămân viabile mulți ani. Sunt semănate în recipiente mici umplute cu turbă. Până în momentul germinării, așternutul este umezit. Semănatul este depozitat sub sticlă timp de aproximativ 3-5 săptămâni până când apar lăstarii. După 2-3 săptămâni, mugurii care apar se aruncă în cutii separate, în care se toarnă un amestec de turbă, sol fertil și nisip.

Răsadurile obținute din spori se dezvoltă mai intens, au o imunitate puternică, care se exprimă prin rezistență la boli, paraziți și un mediu nefavorabil.

Fern Strut în proiectarea peisajului

Utilizare în amenajarea peisajului

După cum sa menționat deja, feriga este adesea utilizată în proiectarea peisajului.Planta pare originală într-o plantare unică și de grup, la poalele unui gard de piatră, printre bolovani. Strutul este plasat în colțurile umbrite ale sitului, pe versanții nordici. Tufișurile cu frunze de pene decorează căile de grădină, aleile și paturile de flori.

Cel mai adesea, feriga este utilizată la decorarea țărmurilor unui rezervor artificial, a unei fântâni de grădină și a altor corpuri de apă.

Există un loc pentru strut și în paturile de flori printre florile de următoarele tipuri:

 1. irisi;
 2. bujori;
 3. delfinii.

În zonele umbrite, feriga arată armonios în combinație cu crinele, gazdele. Merită să o compuneți cu alte culturi cu atenție, deoarece planta este capabilă să suprime plantările vecine.

În unele cazuri, feriga este utilizată ca obiect de camuflaj pentru a ascunde culturile de primăvară înflorite timpuriu: narcise, lalele, mori de alun și alte bulbi. Verdeața densă a frunzelor care se răspândesc ascunde vederea plantelor care se estompează, care până atunci devin galbene și se ofilesc.

Important! Când compuneți o compoziție de grădină de flori, trebuie să luați în considerare faptul că feriga crește rapid în dimensiune. Un tufiș înalt suprima culturile vecine, care mai târziu sunt nerealiste de luat în considerare.

Frunzele purtătoare de spori își păstrează aspectul estetic mult timp. Acestea sunt folosite de floriști ca flori uscate pentru a compune buchete originale și aranjamente florale.

Video despre cultivarea unui struț într-o grădină:

Categorie:Grădină | Ferigă
Avatar Goshia

Dacă feriga iubește zonele umbrite, atunci, pentru dispozitivul de proiectare a peisajului de pe site, sub forma unui tobogan alpin, cu siguranță nu este potrivit. Prin urmare, puteți înlocui feriga cu un ienupăr în compoziție.