Violeta ridică frunzele în sus: de ce și ce să facem?

Printre plantele ornamentale de interior violet ocupă un loc dominant, în ciuda unor dificultăți în creștere și îngrijire. Gingășia plantei, aspectul ei depinde de starea petalelor colectate în rozete. Iar frunzele doar încadrează frumusețea florilor, răspândindu-se în jur. Catifelata plăcii de frunze, verdeața ei strălucitoare este inseparabilă de frumusețea inflorescențelor. Floarea descoperită în Africa se numește atât Saintpaulia pe numele descoperitorului, cât și violeta Usambara din zona în care a fost descoperită pentru prima dată.

După descoperirea violetelor, crescătorii au perfecționat planta, astfel încât cultivatorii să poată alege soiuri cu petale miniaturale și altele mari. Și scala de culoare a plantei este atât de diversă încât cineva este surprins de fantezia omului și a naturii. Varietatea de nuanțe a afectat nu numai petalele florii, ci și frunzele. Decorativitatea culturii camerei depinde în mare măsură de starea lor.

Conţinut:

Cele mai bune soiuri de violete, caracteristicile lor

Cele mai bune soiuri de violete, caracteristicile lor

Creșterea violetelor a dat diferite tipuri de cultură interioară. Producția industrială a plantei implică utilizarea acesteia în parfumerie, cosmetologie. Plantațiile cultivă culturi care pot înfrumuseța recepțiile oficiale, sărbătorile în interior și în aer liber.

Speciile de colecție de Saintpaulias se caracterizează prin volumul de inflorescențe, cu rafinamentul paletei de culori. Iar frunzele violetelor din această serie în culori sunt atât verde deschis, cât și diferite nuanțe de smarald. În varietatea violetă pestriță, frunzele sunt largi și reprezintă întreaga paletă de culoare verde.

Soiurile de violete sunt considerate cele mai bune:

 • Buchetul miresei. Florile duble albe ca zăpada sunt combinate în inflorescențe și formează un coș de petale delicate. Și frunzele catifelate de culoare verde închis au declanșat gingășia Saintpaulia.
 • Magenta. Petalele de culoare complexă sunt visiniu în interior, iar marginile ondulate sunt albe fum. Un centru galben este ascuns în interior.
 • Comoara Piraților Lianz violet roz are o margine roșiatică de-a lungul marginilor petalelor. Pe acest fundal, sunt vizibile mici puncte violete. Mai jos sunt frunzele, verde închis, cu vene închise la culoare.
 • Trandafir de iarnă. În albastru intens, petalele de flori ondulate sunt decorate cu o margine albă. Compoziția este completată cu frunze de dimensiuni medii, cu o suprafață pubescentă.
 • Un cadou pentru o persoană dragă. Unul dintre tipurile de Saintpaulia albastre, pe deasupra cărora există un buchet de inflorescențe de pământ, iar în partea de jos sunt susținute de frunze cu o margine cremă.
 • Magdalena. Inflorescențele soiului cu petale delicate roz sunt situate aproape una de cealaltă. Frunzele violete sunt de obicei rotunde, de culoare verde deschis.
 • Elise Blizzard Bani. Pe lângă florile albe delicate, frunzele oferă plantei rafinament. Frunzele sunt în formă de inimă și accentuează frumusețea violetei.

Nu numai inflorescențele luxuriante sau modeste împodobesc Saintpaulia. Fără frunze care formează o rozetă în partea de jos a plantei, violeta și-ar pierde grația și originalitatea.

De ce violetul ridică frunzele în sus?

De ce violetul ridică frunzele în sus?

Starea frunzelor unei plante de apartament va spune multe despre ceea ce îi lipsește în momentul dezvoltării. Într-o violetă sănătoasă, frunzele sunt aranjate orizontal.Se potrivesc cu o rozetă de flori, ca o grămadă în miniatură.

Dacă frunzele au crescut, atunci motivul pentru aceasta rezidă în:

 1. iluminare insuficientă sau unilateralitatea sa
 2. aer uscat în cameră
 3. schimbarea frecventă a locului de creștere din Saintpaulia
 4. epuizarea solului într-o oală

În funcție de cantitatea de lumină, planta începe să schimbe poziția punctului de creștere. Când este puțină lumină de zi, frunzele se întind, încercând să o obțină. Lumina directă a soarelui duce la faptul că violeta începe să ascundă punctul de creștere, acoperind suprafața plăcilor.

Iarna, umiditatea aerului scade brusc, iar Saintpaulias nu înflorește bine, iar frunzele, în creștere, închid mugurii formați de la uscare.

Ridicând frunzele, floarea reacționează la o schimbare de loc. Doar după ce ne-am obișnuit cu unele condiții, trebuie să ne adaptăm la altele. Lipsa de azot din sol afectează starea frunzelor, dezvoltarea lor corectă.

Odată cu schimbarea direcției punctului de creștere al rozetei de frunze, poate apărea răsucirea plăcii de frunze. Această situație este tipică pentru solul slab în ghivece. Adesea frunzele devin palide, se usucă și cad. Aici, cauza unei astfel de situații poate fi infecțiile sau un atac de dăunători asupra unei plante de apartament.

Cum rezolv problema?

Cum rezolv problema?

Se știe că are multe probleme de creștere violete apar din cauza iluminării locului în care sunt situate. Puteți rezolva problema rearanjând urgent oala de saintpaulia unde va fi suficientă lumină, dar fără lumina directă a soarelui. Este mai bine să puneți recipiente cu o floare pe pervazurile de sud-est sau sud-vest. Este important ca violetele cu frunze deschise să aibă nevoie de mai puțină lumină decât cele întunecate. Violetele cu frunze subțiri de culoare verde deschis sunt mai bine pe fundal de la fereastră. Cazurile cu frunze verzi închise dens necesită umbrire ușoară.

Când lumina cade pe floare dintr-o parte, este indicat să întoarceți violeta mai des cu o parte spre lumină, apoi pe cealaltă.

Iarna, este mai bine să puneți recipiente cu apă lângă violete, apoi umiditatea aerului va crește. Este vital pentru Saintpaulias. A doua modalitate de reducere a uscăciunii în cameră este udarea prin tava de scurgere. Pietricele umede sau mușchiul așezat pe un palet vor salva și ziua.

Este necesar să aplicați îngrășăminte pe sol atunci când floarea a încetinit în dezvoltare, iar frunzele s-au ridicat și s-au răsucit. Dacă în acest moment Saintpaulia a dispărut, atunci introducerea îngrășămintelor azotate va ajuta la readucerea orificiului de evacuare a frunzelor în poziția sa normală. Dar în perioada de înflorire, prea mult azot va duce la o creștere a masei verzi și la o lipsă de înflorire a unei culturi ornamentale.

Când schimbați poziția violetei, nu vă bazați pe faptul că frunzele vechi vor reveni la normal. Nu, doar frunzele tinere vor dobândi o poziție orizontală normală atunci când cele vechi se sting.

Cum să îngrijești corect o floare?

Cum să îngrijești corect o floare?

Îngrijirea adecvată joacă un rol important în dezvoltarea florilor de interior. Violetul are nevoie de multe pentru o dezvoltare completă.

 • În primul rând, aveți nevoie de o oală mică, cu dimensiuni optime de 7x7 centimetri. Recipientul ar trebui să aibă sol de drenaj și nutrienți, cu un raport optim de elemente utile. Dacă compoziția este preparată independent, atunci turbă, compost, perlit sunt prezente în substrat. Puteți adăuga fibră de nucă de cocos pentru relaxare.
 • Udați violetele pe măsură ce stratul superior de sol din oală se usucă. Pentru a preveni pătrunderea apei pe frunze, este mai bine să organizați udarea prin bazin. Apa este luată la temperatura camerei, separată cu grijă.
 • Violetului îi este frică de curenți, nu-i place căldura. Pentru ea este suficientă o temperatură a aerului de 16-18 grade.
 • Floarea este hrănită o dată pe lună. Florarii cred că pentru fertilizare este necesar să luați o parte din gunoiul de grajd putrezit, rumeguș mic al copacilor de foioase, frasin de lemn... După ce adăugați puțin nisip grosier de râu, adăugați o linguriță de pansament finit sub tufiș.

Violeta va înflori pe tot parcursul anului, încântându-se cu flori și frunziș proaspăt, dacă este îngrijită corespunzător și oferă plantei condiții confortabile.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip:

Avatar Masmetall

Am o violetă care tocmai și-a ridicat frunzele. Deoarece iluminarea de pe fereastră este foarte bună, presupun că în cazul meu este epuizarea solului din oală, voi încerca să repar totul în viitorul apropiat.

Avatarul utilizatorului Evgesh

Așa că am citit cu atenție motivele creșterii frunzelor - poate, am și un motiv pentru sărăcirea solului, dar mi s-a părut întotdeauna că au coborât apoi singuri. Trebuie să urmărim mai mult!

Avatar utilizator Alena

Iar frunzele mele violete cresc orizontal, fiecare floare ocupă mult spațiu și, dimpotrivă, aș vrea ca frunzele să crească mai sus și pe fereastră să existe mai mult spațiu pentru alte exemplare.

Cine scrie despre iluminare suficientă, uite, poate că este încă excesiv? Razele soarelui îl lovesc? Dacă da, schimbă locul sau încearcă să blochezi cumva floarea de la razele directe. Violeta iubește lumina, dar nu razele. Tocmai încep să ridic frunzele mai aproape de vară, când soarele începe să strălucească puternic.