Cum să crești corect o roșie Stan Leigh?

Mare roșie forma neobișnuită este principala caracteristică a soiului Sten Lei. Mai mult, aceste roșii sunt foarte suculente și delicioase. Soiul are o serie de avantaje incontestabile față de alte roșii, este potrivit pentru obținerea sucului de roșii și gătirea felurilor de mâncare cu legume.

Conţinut:

Descrierea și beneficiile soiului

Descrierea și beneficiile soiului

Soiul de roșii Sten Lay provine din Statele Unite. Se remarcă prin randamentul său ridicat - cu o îngrijire adecvată, puteți obține până la 4 kg de fructe dintr-o plantă. Fructele rezultate sunt mari, cântărind până la 800g, au o formă turtită - spre deosebire de roșiile rotunde obișnuite. Se observă împărțirea în lobuli.

Culoarea fructelor este galben-portocalie, dacă le tăiați, veți vedea o pulpă în două culori (acest grup de soiuri se numește bicolor).

Acest soi aparține nedeterminat, adică înălțimea bucșei nu este limitată și poate ajunge la 1,5-2m. Acest lucru se realizează datorită lăstarilor suplimentari (copii vitregi) care apar pe vârful tufișului, care continuă creșterea plantei principale. La momentul coacerii, soiul este la mijlocul sezonului, adică se coace în 111-115 zile de la momentul plantării în sol.

Acest soi are un gust excelent - este dulce și suculent, potrivit pentru consumul proaspăt, făcând salate. Puteți face, de asemenea, suc din el - va fi mult din el și va fi delicios. Și pentru supele de murare și legume, este mai bine să alegeți un alt soi.

Beneficiile soiului Sten Lay:

  1. Coacerea relativ rapidă (sfârșitul lunii august - începutul lunii septembrie) face posibilă cultivarea roșiilor înainte de îngheț.
  2. Furtul este necesar într-o măsură limitată.
  3. Fructe mari delicioase.
  4. Productivitate ridicată.

Printre neajunsuri, se poate indica termofilicitatea soiului - primăvara, în timpul plantării, înghețurile îl pot distruge, deci este recomandabil să-l plantați într-o seră. De asemenea, acest soi este sensibil la condițiile de udare - trebuie să fie îngrijit și foarte atent, numai atunci va da roade.

Cultivarea și îngrijirea răsadurilor

Cultivarea și îngrijirea răsadurilor

Înainte de a semăna răsaduri, trebuie să participați la un recipient adecvat. Acestea ar trebui să fie recipiente speciale - casete pentru răsaduri, cupe pentru răsaduri și altele. Rezervorul trebuie să aibă o gaură de scurgere în partea de jos - asigură scurgerea apei și fluxul de aer. Este imperativ să dezinfectați recipientul, deoarece semințele sunt foarte susceptibile la infecții.

Pentru însămânțare, este adecvat un substrat universal dintr-un magazin sau un amestec auto-pregătit de nisip și turbă în părți egale.

Se pune într-un recipient pentru răsaduri, bine umezit. Cantitatea de sol pentru fiecare sămânță este de 1 casetă de răsad sau 2 semințe per cană de plastic. Înainte de însămânțare, semințele sunt încălzite timp de 3-4 zile, temperatura ar trebui să fie de 30-50 C, apoi sunt înmuiate timp de o jumătate de oră în soluție de permanganat de potasiu... După finalizarea tuturor acestor manipulări, acestea sunt plasate în pământ și acoperite cu o folie de plastic subțire sau vermiculită (se îndepărtează după ce apar primele lăstari).

Condițiile de temperatură sunt importante pentru răsaduri.După ce răsadurile devin mai puternice (timp de 3-4 zile din viața lor), temperatura ambiantă trebuie menținută nu mai mare de +15 C, noaptea, este permisă o scădere la +10 C. Acest lucru va permite răsadurilor să se întărească și să nu mor după transplant în teren deschis. Dacă intenționați să plantați într-o seră, atunci întărirea răsadurilor nu este necesară. Trebuie să udați cu un curent dintr-o sticlă de pulverizare.

Răsadurile sunt cultivate acasă timp de aproximativ 20-30 de zile, adică cam un sfert din timpul de maturare. Poate fi apoi transplantat pe teren deschis sau într-o seră. Este posibil să cumpărați răsaduri deja cultivate, dar acest lucru ar trebui făcut numai de la furnizori de încredere care cultivă roșii corect. Soiul este destul de rar și necesită o manipulare atentă pentru a obține lăstari prietenoși.

Termeni și reguli pentru transplantarea răsadurilor în pământ

Termeni și reguli pentru transplantarea răsadurilor în pământ

Planta este transplantată în sol numai după încetarea înghețurilor de primăvară. Timpii de transplant depind de regiunea în care sunt cultivate roșiile. Pentru centrul Rusiei acesta este sfârșitul lunii mai, pentru Siberia - începutul lunii iunie, în regiunile sudice este posibil să aterizeze la mijlocul lunii mai. Este recomandabil să plantați planta într-un adăpost de film sau seră, mai ales atunci când vine vorba de regiuni cu vreme capricioasă.

Caracteristici de aterizare:

  • Înainte de plantare, trebuie să pregătiți solul - aplicați îngrășăminte (organic, se pot potrivi compost, gunoi de grajd sau excremente de pasariprecum și fosfați).
  • Dacă solul este acid, trebuie tratat cu var. Toate aceste acțiuni trebuie făcute toamna pentru a planta roșiile primăvara. Imediat înainte de plantarea roșiilor, trebuie să dezgropați solul și să aplicați îngrășăminte cu fosfat, potasiu și azot.
  • Roșiile ar trebui să fie plantate în rânduri, distanța dintre plante este de aproximativ 30 cm. În ciuda faptului că tufișurile Wall Lei nu sunt ramificate și nu ocupă mult spațiu, este important să păstrați distanța - cantitatea de resurse din sol este limitată, iar suprafața necesară pentru a trăi o plantă este, de asemenea.
  • Înainte de plantare, trebuie să pregătiți găuri în sol și să turnați cel puțin 1 litru de apă în fiecare dintre ele.
  • La răsaduri, este necesar să tăiați frunzele inferioare și să le adânciți în sol până la mijlocul tulpinii - acest lucru îl va face mai stabil.
  • Dacă este plantat în teren deschis, atunci ar trebui să alegeți părțile sudice și sud-vestice ale sitului, în seră este permisă plantarea pe partea de est. Este de dorit să se aplice iluminat artificial.

Cum să îngrijești corect roșiile?

Cum să îngrijești corect roșiile?

Pentru ca roșiile să fie sănătoase și să crească bine, este necesar să slăbiți în mod regulat solul. Acest lucru trebuie făcut o dată la două săptămâni, în cazuri extreme, puteți crește pauza la 3 săptămâni, dar nu mai mult. De două ori pe sezon aveți nevoie spud roșii - acest lucru este necesar pentru formarea de noi rădăcini. Acestea trebuie udate la fiecare 2-3 zile, deci ar trebui să le instalați udare automatădacă nu este posibilă udarea lor manuală. Un element important de îngrijire este fertilizarea cu îngrășăminte minerale, care trebuie aplicată o dată pe lună. În funcție de caracteristicile solului, calendarul manipulărilor necesare poate varia.

În ciuda înălțimii ridicate a tufișului, tulpina sa este destul de fragilă, deci ar trebui legată de țăruși sau de o frânghie întinsă.

De asemenea, ar trebui să aveți grijă la lăstari suplimentari - copii vitregi. Acestea ar trebui eliminate în timp util, lăsând un singur vitreg cel mai aproape de vârf. Acest lucru vă va permite să obțineți o recoltă bună de roșii mari.

Roșiile pot suferi de o serie de boli și dăunători, așa că ar trebui să le monitorizați cu atenție starea și să le inspectați tulpinile, frunzele, florile și fructele în fiecare călătorie în țară pentru a detecta boala la timp. De asemenea, este important să se urmărească semne de deficiență a anumitor substanțe în sol și apă.

Când recoltați roșiile, este important să vă amintiți că trebuie să culegeți nu fructe portocalii strălucitoare, ci fructe galbene maronii. Apoi sunt lăsați să se coacă într-o cameră caldă. O astfel de măsură evită alterarea și putrezirea roșiilor proaspăt culese.

Posibile probleme de creștere

Posibile probleme de creștere

Dintre bolile de tomate, cele mai frecvente târziu... Aceasta este o boală fungică care afectează cel mai adesea plantele în august înainte de recoltare. Simptomele răului târziu sunt pete întunecate pe frunze și tulpini care cresc rapid în dimensiune. Un strat alb pufos apare pe partea inferioară a frunzelor, indicând natura fungică a bolii. Planta devine mai letargică, crește încet și își pierde stabilitatea în ciuda faptului că este legată.

Boala afectează și fructele - acestea se acoperă cu pete întunecate și putrezesc rapid. Boala se manifestă inegal în plantele vecine și poate apărea și după recoltarea roșiilor. Roșiile afectate de boala târzie sunt necomestibile.

Folosit pentru tratament fungicide - agenți antifungici.

Există și alte boli ale roșiilor - putregai de sus, stolbur, dungă și altele. Aceste boli pot ucide plantele și pot face fructele necomestibile. Dăunători de roșii - viermi de sârmă, muște albă, lingurițe și altele omizi și viermi. Pentru a face față acestora, se folosesc pesticide și insecticide.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip:

Categorie:Legume | Roșie
Avatar Goshia

Nu am slăbit niciodată solul din jurul roșiilor și le-am strâns. În plus, le ud de două ori pe săptămână, astfel încât rădăcinile să se formeze bine. Nu am avut niciodată o astfel de varietate în grădina mea. Voi încerca să cumpăr semințe anul viitor, avem un climat blând și răsadurile nu vor îngheța.