Violet "Chanson": totul despre cultivarea unei varietăți

Violet "Chanson" este o varietate de selecție cu o culoare fantezistă originală. Autoria pentru crearea plantei este adesea atribuită celebrului crescător Paul Sorano, dar mulți colecționari cred că această opinie este eronată. Soiul nu are un conținut capricios, prin urmare, va încânta cultivatorii de flori amatori începători cu înflorirea sa exuberantă.

Conţinut:

Caracteristici și recenzii ale varietății

Caracteristici și recenzii ale varietății

„Chanson” - pământ neobișnuit violet mov cu mazăre roz deschis sau închis pe petale. Au o tăietură ondulată de-a lungul marginilor. Florile violete sunt destul de mari, cu diametrul de până la 4-6 centimetri, sunt colectate în rozete de mai multe bucăți. Înălțimea rozetelor este standard - 20-22 cm.

Frunzele violetei sunt mari, ușor rotunjite, de culoare verde închis, uneori chiar cu o nuanță de măslin. Au o suprafață lucioasă frumoasă, în interior sunt moale. Butașii de violete sunt lungi, cresc până la 10 cm. Violeta înflorește frecvent și abundent, prima sa înflorire nu poate fi întotdeauna plăcută cu incluziunile sale, doar odată cu dezvoltarea rozetei devin expresive.

Rozeta infloreste aproximativ 3 luni.

Despre violetele „Chanson”, grădinarii lasă o mulțime de feedback pozitiv pe forumuri. Au remarcat varietatea ca fiind nepretențioasă (tolerează erorile în timpul udării), prolifică (formează mulți copii), îngrijită (rozeta este mare, dar îngrijită). Violetul are frunze extraordinar de frumoase de culoare măslin și petale de dantelă purpurie strălucitoare, cu stropi de culoare roșu luminos. Cu o îngrijire adecvată și fără complicații, violeta Chanson vă va încânta mult timp cu înflorirea sa neobișnuită și strălucitoare.

Condiții de creștere

Condiții de creștere

Această varietate de violete este foarte sensibilă la schimbările de iluminare, deci nu ar trebui să o rearanjați dintr-un loc în altul. Trebuie să crești o floare pe partea de sud-est sau sud-vest a camerei. Iarna, o lumină insuficientă poate fi alimentată artificial cu o lampă fluorescentă. Ora de vară ar trebui să fie de cel puțin 10 ore.

Florile nu tolerează lumina directă a soarelui, deci este mai bine să nu le puneți în partea de sud a casei. Dacă trebuie să faceți acest lucru, atunci ferestrele trebuie să fie ușor umbrite cu perdele, hârtie sau jaluzele, astfel încât planta să primească lumină difuză. Și dacă trebuie să plasați violeta pe ferestrele nordice, dimpotrivă, trebuie să instalați lumina de fundal, deoarece este posibil să nu existe suficientă lumină pentru aceasta.

Pentru ca rozetele violetei să se dezvolte uniform, ghiveciul de flori este întoarsă spre partea însorită cu 45 de grade la fiecare două până la trei zile.

Regimul de temperatură pentru creșterea violetelor ar trebui să corespundă cu 20-25 de grade. Iarna, temperatura aerului nu trebuie să fie mai mică de 16 grade. Planta este la fel de intolerantă la căldură și curent. Când ventilați camera, floarea nu trebuie lăsată într-un loc ventilat; nici floarea nu poate fi păstrată într-o cameră complet sigilată.

Camera cu violete trebuie ventilată în mod regulat, nivelul de umiditate nu trebuie să fie mai mic de 50%. Este imposibil să pulverizați planta, acest lucru poate provoca putregaiul frunzelor.Este mai bine să umeziți camera cu ajutorul recipientelor de apă adiacente.

Cum să îngrijești corect o violetă?

Cum să îngrijești corect o violetă?

Îngrijirea soiului violet Chanson nu este dificilă dacă respectați cerințele de bază:

  1. Udare... Vara, la căldură, trebuie să mențineți constant nivelul de umiditate al locului în care crește violeta. Ghiveciul poate fi instalat într-un recipient umplut cu lut expandat cu apă, numai fundul ghiveciului nu trebuie să intre în contact cu apa, altfel rădăcinile florii se pot putrezi. Este necesar să udați violeta numai după ce solul s-a uscat complet, excesul de umiditate este foarte dăunător plantei, duce la degradarea rădăcinilor, a frunzelor și la moartea ulterioară a întregii plante. Pentru udare este potrivită apa moale, topită sau așezată cel puțin câteva zile. Violeta trebuie udată numai la rădăcină; apa nu trebuie turnată pe frunze sau în orificiul de ieșire. Pentru comoditatea udării, se folosește adesea un vas de udare cu un canal îngust alungit. Dacă apa iese pe frunze, aceasta trebuie îndepărtată cu grijă cu un prosop moale de hârtie. Violet Chanson trebuie udat de două ori pe săptămână. În cazul unei poluări puternice a frunzelor cu praf, floarea poate fi scăldată într-un duș cald cu o presiune de apă foarte slabă, după care va trebui să se usuce și abia apoi să revină la locul său inițial.
  2. Pansament de top. Dacă violeta este transplantată de două ori pe an, atunci nu va mai avea nevoie de hrană suplimentară. Puteți hrăni floarea cu îngrășăminte cu fosfor-potasiu în perioada de înflorire, dar nu mai devreme de două luni după transplantul plantei. Cu un transplant anual, după două luni, floarea poate fi hrănită, dar nu mai des decât o dată la două săptămâni. În timpul formării rozetei, pot fi aplicate îngrășăminte organice care conțin azot și deja în perioada de înmugurire, azotul poate fi exclus și pot fi adăugați în schimb potasiu și fosfor.
  3. Transfer. Violetului „Chanson” nu-i plac transplanturile. Îl transplantează cât mai rar posibil, în medie, o dată la doi ani și apoi pentru a reînnoi solul. Acest lucru se face pur și simplu prin metoda de transbordare. Pentru a face acest lucru, trebuie să înclinați (răsturnați) ghiveciul de flori, să îndepărtați cu grijă planta de acolo, scuturând solul inutil din rădăcină și să îl mutați pe un sol nou. Dacă este necesar, în caz de boală, revărsare sau uscare a solului, desigur, violeta trebuie salvată prin transplant. Nu trebuie să uităm că în timpul înfloririi, violeta nu poate fi transplantată.

Sol și recipient pentru o floare

Sol și recipient pentru o floare

Pentru transplantul de violete, trebuie să pregătiți substratul potrivit, acesta trebuie să fie hrănitor și slăbit. Puteți cumpăra sol gata pregătit pentru violete sau îl puteți pregăti singur amestecând humus, turbă, nisip și frunze uscate zdrobite. Vermiculitul și perlitul pot fi adăugate la fundul vasului și acoperite cu sol. Deși violetelor „Chanson” nu le place transplantul frecvent, dacă este necesar, floarea poate fi transplantată, numai că trebuie făcută corect.

Oala pentru transplant trebuie să fie largă și nu foarte adâncă, deoarece violeta are un sistem rădăcină superficial.

Diametrul vaselor poate fi mărit la transplantarea plantei pe măsură ce rozeta se dezvoltă, ar trebui să fie de trei ori mai mic decât diametrul plantei. Dimensiunea optimă pentru o plantă adultă este de 10-12 cm.

Plantare și reproducere

Plantare și reproducere

Plantarea acestei plante nu este aproape diferită de regulile de bază pentru plantarea violetelor varietale. Puteți înmulți „Chanson” în mai multe moduri:

  • Cu ajutorul semințelor. Metoda semințelor este foarte minuțioasă și consumatoare de timp, este utilizată în principal de crescători atunci când crește noi soiuri. Trebuie amintit că semințele auto-colectate nu sunt adecvate pentru propagarea unui soi de plante hibrid, deoarece nu moștenesc trăsăturile părintești.
  • Tăiați o frunză. O tulpină înrădăcinată în sol va răsări într-o lună și jumătate până la două luni, aceasta este o modalitate simplă și fiabilă de propagare a unei flori. Tulpina frunzelor poate fi înrădăcinată în apă și sol. Când este înrădăcinată în apă, tăierea poate fi transplantată într-o oală când lungimea rădăcinii este deja de 0,5 cm. Este imposibil să supraexpuiți o frunză în apă - poate putrezi pur și simplu.
  • Stepsons.Grasshopping este cel mai eficient mod de reproducere a violetelor. Este foarte simplu: trebuie doar să separați vitregii și să-i transplantați într-o oală separată. Planta formează un număr suficient de rozete-vitregi, sunt situate în axilele frunzelor inferioare și pot fi îndepărtate cu ușurință mușcând cu pensete. După ce le-au separat, ele sunt plantate în cupe separate de răsad, preumplute cu un substrat liber. După transplant, germenul este acoperit cu o pungă transparentă, creând o mini-seră pentru a reține căldura și umezeala. După ce rozeta este complet înrădăcinată, filmul poate fi îndepărtat. Și când butașii frunzelor cresc până la 4-5 cm, planta poate fi transplantată într-o oală pentru o creștere ulterioară. Dar, această metodă necesită o îngrijire specială, deoarece este foarte ușor să deteriorați rădăcina sau frunzele fragile ale plantei.

Violetele separate și germinate stau într-o oală special selectată, în care ar trebui așezat un strat de drenaj 1/4, format din pietriș fin, pietricele, lut expandat sau spumă zdrobită (totul este interschimbabil). Apoi, drenajul este presărat cu solul principal, un germen sau rozetă este așezat cu grijă în centru și presărat cu substratul rămas. Își apasă ușor degetele de la bază, astfel încât odată cu udarea florii să nu se aplece. Trebuie să știți că violeta transplantată este udată numai după două zile.

Posibile probleme de creștere

copii vitregi.

Această varietate de violete este predispusă la dezvoltarea multor boli virale, infecțioase și fungice. Și cel mai adesea plantele suferă, slăbite de îngrijirea necorespunzătoare, înundate sau hipotermice. De obicei sunt uimiți făinarea, fusarium, râs târziu, putregai gri.

După ce ați găsit primele semne ale unei abateri de la normă sau manifestarea primelor simptome ale unei boli a plantelor, trebuie luate măsuri imediat:

  1. înlocuiți solul cu o plantă transplantându-l într-un recipient nou (sporii bolii pot fi localizați doar în sol)
  2. îndepărtați frunzele deteriorate sau putrede
  3. pulverizați violeta dacă este necesar fungicid (luând în considerare caracteristicile bolii)

Unii cultivatori începători încearcă să hrănească o floare bolnavă pentru a-i da puterea. Dar acest lucru nu se poate face, slăbit de boală, el nu este capabil să asimileze îngrășăminte și acest lucru va afecta doar refacerea plantei. Îmbrăcămintea de sus trebuie făcută la numai o lună după ce violeta s-a recuperat complet.

În plus față de bolile de mai sus, planta poate fi afectată de un acarian păianjen, nematod, afide, muscarile de teaca sau ciuperci. Puteți scăpa de ele prin pulverizarea plantei. insecticide, cum ar fi, de exemplu, „Aktellik”, „Alatar”, „Aktara”. Cu o îngrijire adecvată și fără complicații, violeta Chanson vă va încânta mult timp cu înflorirea sa neobișnuită și strălucitoare.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip:

 

Avatar utilizator Tigranyan

Violeta „Chanson” crește în casa noastră și este foarte nepretențioasă. Se reproduce cu o frunză destul de ușor. Înflorește mult timp, aproape constant. Folosiți o oală mică.