Cum să crești și cum este util pentru rubarbă?

Rubarba este o plantă mare din familia hrișcă cu frunze originale. Patria sa este China Centrală. Cultivată anterior ca plantă ornamentală. Acum este crescut pe bază industrială.

Conţinut:

Caracteristicile structurii plantei

Caracteristicile structurii plantei

Rubarba este în formă de palmier, medicinală sau palidă - o plantă perenă cu un număr mic de tulpini erecte. În interior sunt goale, exterior acoperite cu mici pete maronii. Înălțimea tulpinii cu pedunculul ajunge până la 2,5 m, grosimea este de 5 cm. De sus, lăstarii se ramifică, până la locul de separare sunt atașate frunze separate de palmier, cu clopote lângă tulpină.

tufiș rubarbă apar deasupra solului la scurt timp după ce zăpada s-a topit de la sol. Arată foarte neobișnuit, ca o minge, de multe ori de culoare roșie sau violet. Treptat, frunzele se desfășoară, iar planta devine și mai frumoasă. Sistemul rădăcină rubarba crește în fiecare an, devenind mai puternică și mai groasă. Are mai multe „capete”, iar în câțiva ani greutatea ei ajunge la peste 10 kg. Culoarea rădăcinii este maro-maro la exterior, galben aprins pe tăietură.

Rubarba în formă de palmier are mai multe soiuri (Tangut cu frunze sculptate, violete dedesubt) și forme decorative cu plăci de frunze roșii.

Mai jos, lângă pământ, există o rozetă de frunze de rădăcină. Pețiolurile lor sunt groase, de formă cilindrică. Lat, cu diametrul de până la 75 cm, frunzele sunt formate din 5 sau 7 lobi. Cresc în lungime de până la 1 metru. Suprafața este acoperită cu fire de păr puțin distanțate. Au o formă ușor asemănătoare cu frunzele arțarului canadian. Culoarea petiolelor și a frunzelor este verde sau roșiatică (soiul Atrosangvineum), iar la plantele tinere, roșie-sfeclă. Frunzele bazale sunt mult mai mari decât frunzele stem.

Flori mici, albe, roz, roșii, colectate într-un racem apical lung de până la jumătate de metru. Înfloresc în iunie după ce planta are 2 sau 3 ani. În timpul înfloririi, este acoperit cu un periant membranos. Se compune din 6 părți, de culoare alb-roz sau roșu. În locul florilor, apar fructe - nuci de formă triunghiulară cu aripă periantă. Când se coc în iulie, tulpinile se ridică treptat pe verticală.

Reproducerea rubarbei în formă de palmă

Reproducerea rubarbei în formă de palmă

Rubarba se propagă semințe sau prin împărțirea rădăcinii. Semințele sunt semănate înainte de iarnă în caneluri înghețate sau pe suprafața solului liber. Până în primăvară se stratifică în pământ, iar primăvara, în aprilie, vor apărea răsaduri.

Puteți semăna rubarba primăvara, dar pentru a îmbunătăți germinarea, este păstrată mai întâi în apă timp de 12 ore. Este mai bine să pre-stratificați semințe specifice timp de cel puțin o lună. Solul pentru rubarbă este pregătit toamna. Aduc humus frasin, îngrășăminte minerale... Sapă adânc. Săpă caneluri cu o adâncime de 3 cm cu un tăietor plat Fokin. Plasați semințele în ele la o distanță de 20 cm una de cealaltă. Adormiți cu pământul.

Când semințele încolțesc, acestea sunt subțiate sau plantate, astfel încât distanța dintre tufișuri să devină aproximativ 1 metru.

Puteți cultiva răsaduri într-un apartament pe pervaz sau într-o seră. Apoi sunt transplantate pe teren deschis.Răsadurile apar spontan, una până la trei săptămâni.

Prin împărțirea rădăcinii, rubarba se propagă la vârsta de 3 ani. Nu trebuie să dezgropați întreaga rădăcină, ci tăiați o bucată cu o lopată ascuțită, așezând-o pe verticală. Piesa ar trebui să aibă muguri de creștere și rădăcini. Locul tăieturii este presărat cu cărbune zdrobit.

Plantarea rubarbei în formă de palmier

Plantarea rubarbei în formă de palmier

Solul pentru creșterea rubarbei trebuie să fie nutritiv, liber, aciditate neutră și profund cultivat. Puteți să-l dezacidificați adăugând făină de tei sau dolomită, creșteți aciditatea cu turbă, humus din ace. Crește slab pe soluri grele și nisipoase. Pentru a preveni putrezirea rădăcinii, un strat de drenaj este așezat pe fundul gropii. Rubarba tânără are nevoie de multă umiditate. Pe măsură ce rizomul său crește, devine mai rezistent la secetă.

Rubarba crește bine la umbra parțială. La soare, frunzele sale devin mai mici, culoarea lor nu este atât de frumoasă. Dar nu merită să plantați la umbră, frunzele vor fi de un verde pal. Planta poate fi deteriorată de o alternare ascuțită repetată a dezghețurilor și înghețurilor de iarnă. Poate rămâne în urmă în dezvoltare sau chiar poate muri. Prin urmare, nu îl plantează în zonele joase, locuri în care umezeala stagnează.

Rubarba este cel mai bine plantată în pământ în primăvară.

Dacă este achiziționat prea devreme, păstrați-l la frigider. Acestea sunt inspectate în mod constant, îndepărtând părțile putrezite și dezinfectându-le cu soluție verde strălucitor sau roz de permanganat de potasiu. Udare, mulcire cu un substrat slab, rumeguș. Zona rădăcinii este acoperită cu același mulci pentru iarnă. Cu cât tufa este mai veche, cu atât va avea nevoie de mai mult mulci. Deci, pentru un tufiș de trei ani, veți avea nevoie de 2 găleți de turbă, humus sau rumeguș. În timpul verii, udat în perioadele uscate. Slăbesc solul, îndepărtează buruienile, care pot îneca plantele tinere. Această procedură va îmbunătăți accesul aerului la rădăcini.

Cum să ai grijă de el în mod corespunzător?

Cum să ai grijă de el în mod corespunzător?

Rubarba în formă de palmier nu necesită îngrijire specială. Tolerează bine înghețul și căldura verii. Udați-l, concentrându-vă pe vreme. La începutul sezonului este nevoie de mai multă umiditate. Plantele adulte sunt udate numai în secetă.

Tufișurile de rubarbă trebuie fertilizate primăvara cu superfosfat, uree și sulfat de potasiu.

Nu este recomandat să aplicați îngrășământ după fiecare recoltare a butașilor, acest lucru poate duce la contaminarea solului. Mai bine adăugați suspensie diluată sau infuzie de urzică. Dacă rubarba este cultivată pentru butași cu frunze gustoase, tulpinile sunt tăiate de îndată ce apar. Apoi planta își va cheltui toată puterea pe frunze și butași.

Pentru a face pețiolele mai suculente și mai lungi, ascund tufișul la umbră. Din lipsa de lumină, pețiolurile sunt întinse. Când ating o lungime de 30 cm și o lățime de 2-3 cm, tăiați-le. Nu mai colecta pețioli cu o lună înainte de îngheț. După ploi, frunzele rozetei de rădăcină sunt examinate de jos, îndepărtând melcii. Se ascund sub frunze pentru a se delecta cu suc de rubarbă.

Tufișul crește într-un singur loc mult timp - până la 15 ani (nu este plantat din cauza unei rădăcini prea mari).

Tufișul arată puternic și sănătos. Dar el poate fi afectat de boli fungice:

Puteți scăpa de ele tratând cu un preparat organic Fitosporin.

Planta are și dăunători:

 • Molie.
 • Afid de fasole.
 • Purice de sfeclă.

Este necesar să se manipuleze cu substanțe chimice cu atenție, deoarece pețiolii vor fi folosiți pentru hrană. Cel mai sigur medicament este Fitoverm. Toamna, frunzele uscate sunt tăiate. Nu este nevoie să te adăposti de îngheț. Poate rezista la temperaturi de până la 34 de grade sub zero.

Unde este folosit și cum este util?

Unde este folosit și ce proprietăți are?

Rubarba în formă de palmier, plantată singură, va decora grădina. Poate fi înconjurat de anuale joase, frumos înflorite (muscată, saxifrage) sau ferigiplantând paturi de flori în fundal.

Pețiolii conțin:

 • Vitamina C.
 • Acizi organici.
 • Săruri de potasiu și calciu.
 • O lungă listă de micro și macronutrienți.
 • Rutină, caroten.

Datorită acizilor organici, petiolii tineri au un gust plăcut.Dar, în timp, devin mai dure, umplându-se cu acid oxalic. Nu ar trebui să le mănânci.

Rizomii conțin:

 • Glicozide.
 • Acid crizofanic.
 • Rășini.
 • Taninuri.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip:

Materiile prime din rubarbă rubarbă sunt utilizate în scopuri medicale. Ei sapă tufișurile la vârsta de 3-4 ani, le taie. Acestea fac vara, astfel încât rădăcinile să aibă timp să se usuce în aer curat. Uscat în uscătoare.

Medicamentele fabricate din rubarbă palmată sunt utilizate pentru tratarea tractului gastro-intestinal. Are o proprietate interesantă: poate avea un efect de fixare sau laxativ. Totul depinde de doză.

Nu utilizați medicamente și părți proaspete ale plantei pentru persoanele cu peritonită acută, apendicită, colecistită și obstrucție intestinală, gută, inflamație a vezicii urinare.

În doze mici, rubarba crește pofta de mâncare, îmbunătățește secreția biliară și funcția renală. Consumat sub formă de pulbere, preparat din rădăcina tincturii. Rădăcina zdrobită se adaugă la ceaiul coleretic. Dacă este necesar să se producă curățarea intestinelor și a duodenului, creșteți doza. După aceasta, crește peristaltismul intestinal.

Petiolele rubarbă în formă de palmier se folosește la gătit. Începând cu luna mai, supele și salatele sunt preparate din frunze tinere. Folosit pentru fabricarea jeleului, fructelor confiate, umpluturilor pentru plăcinte. După tratamentul termic, au gust de mere.

Avatar utilizator Tigranyan

Avem rubarbă care crește de-a lungul gardului de pe site-ul nostru. Îl folosim foarte rar, îl adăugăm în principal la compoturi și jeleu. Sincer să fiu, nu-mi place foarte mult gustul său. Deși dacă vă place, asigurați-vă că îl plantați!

Natali111 avatar

În sat anul trecut, înainte de iarnă, am plantat semințe pe sol fertilizat cu gunoi de grajd, rubarba a crescut perfect în aprilie, a crescut frumos. Dar am avut grijă de el bine, l-am îndepărtat, l-am udat, i-am dat complexe minerale. Dar este important să nu supraalimentați sau să suprasolicitați.

Avatar utilizator Ivan Sergeev

La un moment dat am încercat să cresc rubarbă din semințe, dar acest lucru nu a funcționat, semințele nu au germinat, deși le-am cumpărat în diferite locuri. De asemenea, nu a funcționat cu rizomul, în regiunea noastră, rubarba nu este practic crescută.