Dăunătorii de zmeură, semnele și controlul acestora

Probabil, fiecare grădinar amator visează să cultive o boabă gustoasă, aromată și sănătoasă pe site-ul său - zmeura... Și este de dorit ca fructele să fie mari, dulci și perioada de colectare a lor să fie cât mai lungă posibil. Care sunt cele mai bune soiuri?

Conţinut:

Cele mai bune soiuri de zmeură pentru a crește

Cele mai bune soiuri de zmeură pentru a crește

Este clar că soiurile de zmeură cu fructe mari sunt cele mai productive, dar pentru ca recolta să fie cu adevărat mare, va trebui să lucrați puțin, inclusiv să pregătiți corect lăstarii pentru iernat.

Soiurile de zmeură reparate vor necesita un minim de muncă și costuri, deoarece sunt considerate anuale. Și soiurile sale clasice cu fructe de pădure roșii și galbene au cel mai bun gust. Pe propriile lor parcele, nu toți grădinarii plantează soiuri cu fructe de pădure mari, deoarece nu sunt foarte dulci și aromate, iar în comparație cu cele din pădure (cu gustul lor concentrat) par complet apoase.

Orice soiuri de zmeură necesită îngrijire adecvată, numai atunci eforturile tale nu vor fi în zadar.

Caracteristicile soiurilor mari:

 • Soiurile de zmeură cu fructe mari necesită respectarea strictă a condițiilor agrotehnice, sunt concepute pentru a crește în climă blândă, prin urmare, chiar și în centrul Rusiei, lăstarii trebuie protejați de înghețurile de iarnă (acoperite).
 • A doua caracteristică poate fi considerată o abatere genetică a semnelor de zmeură cu fructe mari și o predispoziție la fructe de pădure mici în plantele ereditare. Pentru a evita recoltarea fructelor mici, planta are nevoie de o iluminare bună, udare abundentă și hrănire îmbunătățită.

Zmeura reparată este o plantă anuală, crește și dă roade pe lăstari proaspeți într-un singur sezon. La sfârșitul toamnei, acestea sunt tăiate până la rădăcină, se introduce materie organică și astfel se obține randamentul soiului, durează până în septembrie-octombrie.

Zmeură cu fructe mari

Beneficiile varietăților mari de zmeură:

 1. randament ridicat
 2. rezistenta la boli
 3. costuri minime de muncă și financiare
 4. perioadă lungă de rodire
 5. nu există probleme cu rezistența la iarnă, deoarece partea superioară a tufișului este complet tăiată pentru iarnă

Soiurile mari de fructe de pădure sunt utilizate pe scară largă pentru cultivarea comercială. Cultivarea oricărui soi necesită îngrijire adecvată și de înaltă calitate, numai atunci eforturile dvs. vor avea rezultate cu o recoltă bună.

Cele mai bune soiuri sunt:

 • Cumberland este un soi special, randamentul fructelor de pădure negre atinge uneori 6 kg pe tufă, are gust de mure. Soiul este rezistent la iarnă, rezistent la boli și dăunători, nu dă creștere a rădăcinilor.
 • Husarul - este considerat un soi mediu timpuriu, fructele de rubin alungite, au gust de desert. Soiul tolerează bine iarna, tufișurile nu au nevoie de jartieră, randamentul maxim apare în iulie.
 • Gigantul galben este o zmeură galbenă mare, cu coacere medie, semi-renovată. Boabele sunt dulci, suculente.
 • Kalashnik - boabele sunt medii și mari, roșu închis, transportabile, dulci pe palat. Tufișul se întinde, randamentul este ridicat înainte de îngheț.
 • Cupole aurii - cresc ca o tufă compactă de până la 1,5 m înălțime, boabele sunt de culoare portocalie mare, dense, suculente, asemănătoare desertului.
 • Amber Sadko - zmeură cu fructe dulci de chihlimbar, plăcute la gust.Tufișul este înalt, crește pe scară largă. Fructificarea până la primul îngheț.
 • Hercule - varietate remontantă, zmeură mare (până la 10 g), de culoare rubiniu, alungită. Este rezistent la descompunere și are o durată lungă de valabilitate.

Dăunătorii de zmeură și semnele lor

Mușcă tulpină de zmeură

Zmeura, la fel ca toate plantele, este susceptibilă de infecție cu multe boli și dăunători. Zmeura de doi ani suferă cel mai mult, deoarece mai mulți dăunători încearcă să ierneze în partea inferioară a plantei. Zmeura reparată este întreruptă complet pentru iarnă, astfel încât abia se îmbolnăvesc și nu sunt afectate de insecte.

Cele mai frecvente infecții sunt:

Gărgăriță zmeură-căpșună:

 • Semne! Dăunătorii apar în primăvară deja când apar frunze tinere, iar atunci când apare primul mugur, un ou este așezat la baza sa. Larva eclozată se strecoară în mugur și distruge tot ce este înăuntru. Undeva, în iunie, larvele sunt pupate și mai târziu se transformă într-un bug, închide ciclul. În timpul sezonului, două sau chiar trei generații de gărgărițe se pot parazita, acesta din urmă va infecta frunzele, fructele de pădure și tulpinile plantei. Parazitul hibernează în frunzele căzute și în stratul superior al solului.
 • Cum să lupți? În primăvara timpurie, înainte ca zăpada să se topească, paturile de zmeură trebuie udate cu apă fierbinte (80C). Acest lucru nu va deteriora rădăcina, iar stratul superior al solului va fi procesat. Puteți scăpa zmeura de dăunători prin pulverizarea lor cu Karbofos, Iskra, Aktellik,ConfidorÎnainte să înflorească.

Muște tulpină de zmeură:

 • Semne! Larvele muștei de zmeură (viermi albi) provoacă mari daune plantei. Dăunătorul depune ouă lângă un lăstar tânăr. Larva emergentă se lipeste de plantă și pătrunde în partea interioară inferioară a tulpinii și o strică acolo. Dacă vârful unei ramuri începe să se ofilească, înseamnă că larva muscă o distruge din interior. Viermele hibernează în pământ sub un tufiș.
 • Prevenire și tratament. Dacă lăstarii tineri au început să se estompeze - acesta este un îndemn la acțiune: trebuie să le tăiați imediat sub punctul de intrare al larvei și să le îndepărtați de pe site. Musca tulpinii de zmeură trăiește în sol iarna, prin urmare, pentru prevenire, trebuie să slăbiți cu grijă solul, adăugând frasin (pentru 1 metru pătrat - cutie de jumătate de litru), puteți folosi pudră de muștar sau ardei iuti... De asemenea, musca nu-i place gudronul, îl puteți adăuga la mulci (înmuiați rumegușul cu soluția sa).

Afide pe zmeură

Zmeură bilioasă:

 • Semne! Zmeura este afectată de tulpină și trage mușchiul biliar. O generație de dăunători apare din mușchiul biliar al tulpinii pe sezon. Câteva zeci de ouă sunt depuse în partea inferioară a tulpinii, mai târziu se transformă în omizi galbene. Ei reușesc să pătrundă în ramură și, după ce s-au stabilit acolo, se hrănesc cu seva plantei, o umflătură a scoarței se formează în acest loc. Mușchiul biliar de lăstari dă două sau chiar trei generații într-un sezon, principalul simptom al bolii este o tulpină umflată, crăpată în partea inferioară, mai des este afectată la sfârșitul sezonului. Pe tulpinile afectate, boabele sunt mult mai mici.
 • Combaterea dăunătorilor. În aproape toate cazurile, tulpina este îndepărtată complet; substanțele chimice sunt neputincioase. Toamna, este mai bine să cultivați solul dezgropându-l în jurul tufișului.

Afide pe zmeură:

 • Semne! Un afid femel apare în primăvară și până în vară își așează deja larvele pe vârfurile lăstarilor sau pe spatele frunzelor. Prin urmare, frunzele se îngălbenesc și se ondulează și sunt, de asemenea, acoperite cu deșeuri de afide. Apare în principal în zonele îngroșate cu buruieni și pe solul liber.
 • Cum să faci față afidelor? Bucșele sunt pulverizate cu substanțe chimice „Aktellikom”, „Fufanon” și „Antilin” sau se utilizează metode alternative.

Acarian:

 • Semne! Există două tipuri de ele: pânză de păianjen și purpuriu. Dacă pe frunze a apărut o pânză de păianjen, atunci planta dvs. este afectată de un acarian păianjen. Este activ în luna mai și iernează în frunziș. Dacă frunza este acoperită cu pete ușoare grase, atunci este un acarian de zmeură, hibernează în mugurii plantei.
 • Metode de luptă.Căpușele sunt distruse de acaracide sau insectoacaracide, precum și de preparatele "Fufanon", "Karbofos", "Metaphos", puteți utiliza sulf coloidal.

Preparatele dăunătoare și utilizarea lor

La începutul primăverii, când mugurii deja izbucnesc, este necesar să prelucrați tufișurile de zmeură de la dăunători. Pentru a face acest lucru, puteți utiliza medicamentul Aktar sau medicamentul bine dovedit 30-B.

Dacă filmul de înlocuire atinge 20-30 cm, ciotul vechi trebuie îndepărtat. Zmeura protejează împotriva dăunătorilor „Calypso”, „Mospilan”, „Karate”, „Kung-Fu” și fungicidele „Topsin M”, „Switch” sunt de asemenea utilizate cu succes. Înainte de plantele cu flori și la sfârșitul toamnei, zmeura este tratată cu 1% lichid Bordeaux sau analogul său (Bordeaux albastru).

Cele mai bune metode și mijloace populare

Cele mai bune metode și mijloace populare

Dacă nu există produse chimice de înaltă calitate la îndemână și zmeura trebuie salvată, oamenii apelează adesea la metode populare, uneori chiar foarte eficiente. Aici sunt câțiva dintre ei:

 • De la gărgăriță. Când gărgărița s-a răspândit în toată grădina, este aproape inutil să lupți cu ea. Tratamentul cu substanțe chimice în momentul înfloririi și în special al fructificării nu se efectuează, prin urmare, în primăvara timpurie, puteți încerca să folosiți metode populare. 1 lingură. l. gudron și 3 linguri. l. săpunurile sunt diluate într-o găleată cu apă, tufișul este irigat cu această soluție, de preferință înainte de înflorire. 5 linguri de pulbere de muștar pot fi diluate în 1 găleată de apă și pulverizate pe tufiș. Procesați tufișul cu o soluție de 2 linguri. l. sifon pentru 1 găleată de apă. Toamna, după fructificare, aceste proceduri pot fi repetate.
 • Din afide. Puteți aplica infuzii și decocturi de tansy, tutun sau calendula. Se folosesc blaturi de roșii, ceapă și usturoi; pentru o mai bună aderență, trebuie adăugat săpun la perfuzii.
 • Din căpușă. Frunzele de sub tufișul de zmeură ar trebui să fie bine curățate, astfel încât dăunătorii să nu aibă loc pentru iernare, să slăbească și să proceseze solul cu vitriol sau sulf.

Cum pot fi evitați dăunătorii:

 1. Pentru ca zmeura tradițională să rănească mai puțin, nu este nevoie să lăsați cânepa atunci când o tăiați și, de asemenea, să nu mulciți cu frunzele infectate căzute.
 2. Ramurile și frunzele vechi trebuie îndepărtate de pe amplasament și arse.
 3. Dacă orice plantă este afectată de afide sau căpușe, trebuie să tratați întreaga zonă și chiar tufișurile care cresc lângă zmeură coacăze, agrișă sau căpșună... În acest fel, se poate evita răspândirea nedorită a bolii în grădină.

Îngrijirea adecvată a plantei și combaterea în timp util a dăunătorilor sunt cheia unei recolte bogate de fructe de padure gustoase și sănătoase.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip:

Avatar utilizator Tigranyan

Singurul nostru dăunător de zmeură este viermele din interior. Întrucât am ales un loc pentru el în toată știința, îl procesăm, apoi nu avem alți dăunători. Cum scapi de viermele din zmeură?