Tiroida Pelargonium: cele mai bune soiuri și sfaturi pentru creștere

Muşcată sau printre oameni, mușcatul este favoritul multor grădinari. Diferă într-un număr imens de soiuri și specii. Unul dintre tipuri este frumusețea tiroidei (iederii). Se deosebește de alte mușcate prin faptul că are o frunză frumos conturată, cu o suprafață lucioasă.

Planta este reprezentată de un număr mare de arbuști cu culori originale. Dar, după ce ați ales un arbust separat și l-ați plantat într-un ghiveci sau într-o zonă deschisă, ar trebui să știți despre condițiile de creștere și recomandările de îngrijire.

Conţinut:

Descrierea plantei de interior

Descrierea plantei de interior

Tiroida Pelargonium este o floare interesantă cu viță târâtoare, cu structură subțire, dar suficient de puternică. Lungimea filmării cu mare grijă poate ajunge la 70-100 cm.
La prima vedere, sunt ușor de rupt, dar dacă te apuci de treabă, realizarea acestui proces este destul de problematică. Pentru a nu răni planta, se recomandă tăierea acesteia cu o tăietoare ascuțită sau foarfece de grădină.

Pelargonium are plăci cu frunze cărnoase cu cinci lobi. În culoare, frunzișul are un ton bogat verde, verde deschis sau pestriț. Patria arbustului pitic este Africa de Sud. Plantei îi place să crească în condiții de umiditate ridicată și abundență de lumină solară. Dacă aceste condiții sunt puse în aplicare, atunci tufișul se va bucura cu florile sale de la începutul lunii martie până la sfârșitul zilelor de toamnă.

Pedunculii se formează în axile dintre butașii de frunze și trunchiul principal.

Săgeata tinde să se întindă 7-10 cm, la capătul căreia se formează un număr semnificativ de inflorescențe. Când mugurii se deschid, se formează o uriașă minge strălucitoare.

Ivy Pelargonium este o floare cu diferite culori, atât nuanțe delicate, cât și strălucitoare, strălucitoare:

 • alb
 • Roz
 • roșu
 • Burgundia
 • Negru de catifea
 • Liliac
 • Zmeură
 • Bicolor
 • Cu vene în jurul întregului perimetru al florii

Fiecare dintre flori are un diametru de până la 1,5-2,5 cm, iar unele mușcate cu flori mari se laudă cu o singură floare cu dimensiuni de până la 4 cm. În acest caz, mușcatele diferă nu numai în nuanța florilor, ci și în structura inflorescenței. Poate fi terry sau simplu. În majoritatea cazurilor, grădinarii cresc muscată sub forma unui arbust ampelos în ghivece sau ghivece suspendate. În acest caz, lăstarii lungi atârnă frumos de oală, atrăgând privirea cu inflorescențele lor luminoase de flori.

Cele mai bune soiuri

Cele mai bune soiuri

Există doar 75 de specii de pelargonium în viața sălbatică, care diferă prin culoare, forma frunzelor și structura tufișului. Crescătorii moderni din diferite părți ale lumii au adus o contribuție imensă la dezvoltarea soiurilor de specii.

Pe piața industrială există peste 500 de cultivatoare de colecție și industriale.Aceste mușcate sunt împărțite condiționat în două subgrupuri mari - independent mușcate de iederă și hibrizi de iederă (hibrizi de iederă).

Pe piața rusă, doar două soiuri pot fi găsite sub formă de semințe:

 • Summer Showers (Summer Showers) este primul hibrid F1 cultivat din semințe recoltate. Un amestec de semințe din această specie poate include culori de roșu, roz, stacojiu, vin, liliac și alb. Forma inflorescenței nu este terry, simplă. Diametrul inflorescenței poate ajunge până la 7 cm în diametru. Diferă în tulpini cu o structură mare, puternică, care nu necesită ciupire. Se ramifică singuri, atingând lungimea maximă.
 • Summertime - diferă într-un set de 5 culori. Vița de vie este de lungime medie, inflorescențele nu sunt terry. Diferă în înflorire lungă. După plantarea răsadurilor, iar mușcatul a crescut, primele flori pot apărea în 4,5 luni.

O selecție mult mai mare de mușcate de iederă este reprezentată de butași înrădăcinați sau tufișuri crescute. În creșele mari sau magazinele de specialitate, puteți găsi diferite soiuri, cum ar fi:

 • O serie de soiuri Corriente - reprezentată de un număr mare de flori diferite cu inflorescențe semi-duble. Această varietate include inflorescențe bicolore. Soiurile acestui grup includ: Arctic Red, Burgundy Two-color, Pink Spirit, Amethyst, Ragtime, Mexicanerin, Luna, Beach, Reggie Red.
 • Soiuri de viscol - înzestrate cu inflorescențe foarte mari, dar nu de formă terry. Lăstarii ating o lungime considerabilă, se ramifică bine. Mugurii apar la începutul primăverii și înfloresc până la sfârșitul toamnei. Speciile includ următoarele soiuri: alb, roz, roșu (roz-stacojiu), roșu închis (visiniu), albastru viscol (nuanță liliac).
 • O serie de soiuri Tempano - lăstari de dimensiuni mici, pe care frunzele sunt situate unul lângă celălalt (compact). Înflorirea începe devreme, florile înfloresc în nuanțe semi-duble, suculente strălucitoare, cu o eliberare abundentă de muguri (Portocaliu, Maxim, Blanche Roche, Orcid, Molina, Fluture, Flair, Marimba).
 • Varietate Cascade - are lăstari lungi și pedunculi cu o formă simplă de inflorescențe. (Compact Pink, Leela, Fire, Ville de Paris, Acapulco, Somon).
 • Specie uriașă - se realizează numai sub formă de răsaduri înrădăcinate și are doar 3 soiuri: Bicolor (nuanță roz-albă cu margine roșie de-a lungul marginii petalei), Alb (nuanță albă semi-dublă) și Foc (roșu- culoarea cărămizii).

Cultivarea pelargoniului nu este dificilă dacă cunoașteți toate nuanțele și regulile și încercați să le urmați metodic. Geraniul va răspunde cu înflorire frecventă și lungă și creștere rapidă a lăstarilor strălucitori.

Condiții de creștere

Condiții de creștere

Geraniul este nepretențios, astfel încât iluminarea bună și întreținerea periodică sunt principalele sale cerințe. Pentru cultivare, va trebui să îl transplantați într-un loc de reședință permanent într-un ghiveci separat imediat după achiziționarea butașilor.

Pentru o creștere de calitate, este necesar un sol hrănitor și slab. Este de dorit ca solul să fie inițial fertil, cu un pH neutru. În caz contrar, dacă solul este acid sau alcalin, mușcatele nu se vor putea dezvolta normal și vor sta într-un singur loc. Înflorirea începe la începutul primăverii, astfel încât udarea se efectuează după cum este necesar. Toamna, se recomandă reducerea ușoară a introducerii umezelii în sol.

Lăsați pelargoniul să se odihnească pentru o înflorire optimă de primăvară-vară.

Pentru a face acest lucru, este recomandat să eliminați toată alimentarea, să reduceți temperatura la 12-150C și să o puneți într-un loc cu lumina soarelui suficientă. Mai mult, dacă pelargoniul simte o lipsă de lumină, lăstarii vor începe să se întindă și să se micșoreze rapid. Prin urmare, grădinarii cu experiență sunt sfătuiți să reducă vița de vie la maximum 20-30 cm.

Metode de reproducere și plantare

Metode de reproducere și plantare

Plantarea se efectuează într-un ghiveci, care este selectat special pentru un anumit tip de mușcat. Mâncați mușcate de tip ampelous, apoi se recomandă alegerea unui ghiveci mai mare.În caz contrar, dacă pelargoniul este reprezentat de un soi compact, atunci recipientul nu are nevoie de unul supradimensionat.

Dacă plantarea se efectuează direct în teren deschis, gaura de plantare ar trebui să fie cu 20 cm mai adâncă decât rizomii. Distanța dintre tufișuri trebuie lăsată cu cel puțin 30-40 cm.

Înmulțirea pelargoniului are loc în două moduri: butași și semănatul semințelor. În ultimul caz, semănatul poate fi început din prima decadă a lunii decembrie până în ultimele zile ale lunii aprilie. Dar acest proces de creștere este posibil dacă există o posibilitate de evidențiere suplimentară în timpul iernii.

Caracteristicile reproducerii semințelor:

 • Semințele sunt plasate în sol pre-pregătit și bine umezit. Semințele sunt așezate la o adâncime de cel mult 5 mm.
 • Cu o adâncire semnificativă, germenul va dura mult timp să se spargă în aer proaspăt sau să putrezească.
 • După plantare, răsadurile sunt plasate într-o mini-seră sau acoperite cu o pungă de plastic pentru a crea condiții favorabile.
 • Semințele germinează la o temperatură de +22 .. + 24 C. Primii lăstari apar în termen de 7-10 zile de la plantare.
 • Când crește, udarea trebuie controlată cu atenție - umezeala excesivă sau irigarea insuficientă amenință moartea.
 • La 3 săptămâni după apariția primului mugur, tufișuri picaj pentru reședință permanentă.
 • După aceea, puteți începe să hrăniți mușcatul în doze mici, stimulând-o să se dezvolte rapid.

Pentru cultivarea prin butași, este necesar să se obțină răsaduri de înaltă calitate. Pentru asta:

 • Un lăstar puternic este tăiat din tufișul mamei cu un cuțit ascuțit sau tăietor, neapărat dezinfectat.
 • Tunderea se efectuează în ultimele zile ale verii, când lăstarii câștigă cea mai mare cantitate de nutrienți din sol. Tunderea poate fi efectuată nu numai la sfârșitul verii, ci și în primăvară din tufișuri iernate.
 • Tulpina nu trebuie să aibă mai mult de 7-10 cm lungime. Este plasat înainte de înrădăcinare într-o soluție specială care stimulează formarea rădăcinilor. Doar atunci răsadul pregătit trebuie plasat în sol fertil.
 • Condițiile de seră nu trebuie reproduse. Acest lucru se datorează faptului că, cu umiditate puternică a solului, o tulpină fragilă fără sistemul rădăcină poate putrezi cu ușurință.
 • Plantările cu butași sunt plasate într-o cameră caldă și însorită, cu un regim de temperatură moderat.

Primii rizomi apar în 3 săptămâni. După 2-3 luni, răsadurile pot fi transplantate într-un loc de reședință permanent.

Sfaturi de îngrijire

Sfaturi de îngrijire

Pentru ca geraniul să se dezvolte bine și rapid, se recomandă respectarea anumitor reguli de îngrijire:

 1. Udare - este necesară irigarea plantei periodic, evitând revărsarea semnificativă. Dar, de asemenea, nu merită să începeți și să uscați semnificativ solul. Dacă planta este turnată, atunci gulerul rădăcinii pelargoniului tiroidian poate putrezi rapid și planta poate muri. Dacă temperatura în cameră este semnificativ ridicată sau tufișul este pe pervaz, lângă încălzitor, atunci udarea trebuie efectuată în fiecare zi. În caz contrar, atunci când tufișul se găsește în alte condiții, se recomandă respectarea nodului de pământ, dar evitarea secetei excesive.
 2. Umiditate - planta este neutră față de umiditatea aerului, prin urmare nu necesită irigarea frunzelor.
 3. Iluminat - este necesar să plasați arbuști pe părțile însorite, de preferință în sud. Tufișul nu se teme de razele solare abundente, dimpotrivă, dacă umbreți frunzișul și tulpinile de flori pentru o perioadă lungă de timp, atunci acesta din urmă va fi decolorat și discret.
 4. Temperatura aerului - temperatura optimă pentru o creștere bună este considerată a fi +20 .. + 26 C vara și +12 .. + 15 C iarna. Dar iarna, se recomandă păstrarea plantei într-un climat răcoros. Acest lucru se datorează faptului că tufa, după ce s-a odihnit complet, va înflori abundent în astfel de condiții vara.
 5. Îngrășăminte - pansamentul de vârf începe să fie aplicat în timpul sezonului de creștere, începând din momentul înfloririi. Fertilizați plantele cu îngrășăminte cu un conținut ridicat de azot și potasiu, precum și cu adăugarea de micronutrienți și ingrediente organice. Dar nu trebuie să aplicați excesiv pansamente care conțin azot, acestea pot provoca o creștere abundentă de verdeață, în loc de înflorire luxuriantă.

Datorită îndeplinirii regulilor, arbustul va crește pentru o perioadă lungă de timp, se va dezvolta magnific și se va delecta nu numai cu culori luminoase de inflorescențe, ci și cu tulpini masive, puternice.

Tot ce trebuie să știți despre un transplant

Tot ce trebuie să știți despre un transplant

Atât adulții, cât și plantele tinere trebuie replantate anual. Se recomandă efectuarea procedurii în primăvară, înainte de începutul sezonului de vegetație. Primăvara, plantele mature ar trebui transplantate într-un ghiveci mai mare. Acest lucru este necesar datorită faptului că sistemul radicular al pelargoniului tiroidian se ramifică în mod semnificativ și atrage toți nutrienții din sol, epuizându-l semnificativ.

Dar nu exagerați cu un ghiveci. Dacă plantați o plantă într-un ghiveci de flori mult mai mare, atunci pelargoniul va începe să dezvolte un sistem rădăcină în locul părții solului. Până când rizomii nu umple complet întregul ghiveci, arbustul nu va începe să crească. Transplantul de pelargoniu tiroidian trebuie efectuat prin transbordare. Pentru a face acest lucru, este necesar să umeziți ușor solul din ghiveci, astfel încât să puteți extrage cu ușurință mușchiul de pământ din ghiveci. Dacă este posibil, pământul este ușor scuturat de pe arbust, dar pentru a nu răni sistemul rădăcină.

Lutul extins sau alt drenaj este așezat în partea de jos a ghivecelui.

Este necesar ca umiditatea nutritivă să nu stagneze în ghiveci, provocând putrezirea rădăcinii. După aceea, se toarnă un strat mic de sol proaspăt. O plantă este așezată deasupra ei. Solul proaspăt fertil este turnat din părți și din partea superioară.

Substratul trebuie să fie ușor apăsat. Este imperativ să vă asigurați că nu se formează găuri goale în sol. După transplant, planta trebuie udată bine. Pelargoniile vechi nu sunt transplantate, li se adaugă sol proaspăt fără transplant. Acest lucru se face prin adăugarea amestecului de sol după îndepărtarea stratului superior.

Boli, semnele și metodele lor de tratament

Boli, semnele și metodele lor de tratament

În majoritatea cazurilor, tiroida pelargonium și soiurile sale sunt rezistente la diferite tipuri de boli și dăunători. Dar, în unele situații, pot fi afectați de următoarele boli:

 • Îngălbenirea plăcilor de foioase nu este o boală, ci o consecință a îngrijirii necorespunzătoare. Pentru a returna mușcatul înflorit, planta trebuie udată abundent cu umiditate nutritivă și hrănită, în timp ce toate frunzele galbene trebuie îndepărtate.
 • Lipsa înfloririi este și rezultatul îngrijirii necorespunzătoare. Lipsa formării pedunculului poate fi declanșată de iluminarea necorespunzătoare, lipsa unei perioade de repaus, udarea insuficientă sau iluminarea slabă. Pentru a scoate o plantă dintr-o astfel de stare, este necesar să se revizuiască regulile pentru îngrijirea unei plante de apartament.
 • Ciuperca Botrytis - pete gri cu formă de puf pe plăcile frunzelor. Planta devine letargică, lipsită de viață. Pe lăstari, se formează focare maronii de putregai, care se pot răspândi la întregul arbust și pot provoca moartea plantei. Pentru a elimina boala fungică, se recomandă înlocuirea solului lângă arbust, pentru a slăbi periodic solul. Îndepărtați toate zonele deteriorate de mușcat și pulverizați cu insecticide chimice.
 • Putregaiul radicular - putrezirea sistemului radicular, provoacă îngălbenirea plăcilor frunzelor, se formează o floare albicioasă pe suprafața frunzelor. Pentru a elimina boala, trebuie să slăbiți periodic substratul solului, să îndepărtați toate tulpinile și frunzele bolnave și să eliminați inflorescențele existente. Îndepărtați toate îngrășămintele cu azot și pulverizați cu substanțe chimice.
 • Rugina pe foaie - caracterizată prin apariția unor pete ruginite pe plăcile de foaie. Lipsa prelungită de tratament duce la formarea înnegririi în locuri de rugină. Este posibil să se vindece boala numai în primele etape ale bolii, irigând cu substanțe chimice speciale.

Dacă urmăriți planta și detectați la timp o boală periculoasă, atunci nu va fi dificil să vindecați pelargoniul. Dar dacă tufișul este puternic infectat, se recomandă să recurgeți urgent la acțiuni de control intensificate folosind substanțe chimice, sau să luați butași și să crească o nouă plantă sănătoasă.

Dăunătorii, semnele lor și controlul asupra lor

Dăunătorii, semnele lor și controlul asupra lor

Muşcată nu diferă semnificativ de alte plante și este afectat de diferiți dăunători în timpul sezonului de creștere. Există următoarele persoane parazite cărora le place să se așeze pe frunze suculente de mușcată:

Semnele lor generale de apariție pe o plantă nu diferă de așezarea pe alți arbuști și flori. Pentru a lupta, trebuie să vă monitorizați propria plantă de casă și, dacă apare o cantitate nesemnificativă de paraziți, eliminați-o manual examinând cu atenție planta. În plus, puteți aplica remedii populare.

În caz contrar, dacă populația a depășit limitele acceptabile, singura modalitate de a face față problemei este utilizarea substanțelor chimice.

Astfel, pelargoniul tiroidian sau mușcată de iederă este o plantă originală strălucitoare care atrage privirea nu numai prin înflorirea luxuriantă, ci și prin frunzele sale specifice. Pentru ca arbustul să se dezvolte rapid, este necesar să respectați regulile de creștere și să monitorizați îngrijirea, deși planta nu necesită condiții specifice, lipsa de îngrijire duce la apariția bolilor și a paraziților.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip:

Avatar Masmetall

Îmi place foarte mult să cresc aceste flori pe balcon vara, pentru iarnă le curăț în hambarul dintre etaje. Ei tolerează destul de greu aerul uscat din apartament. Și din primăvară până toamnă mă încântă cu înflorirea lor.