Șofrana - ce este această plantă?

Șofranul - Aceasta este o plantă anuală a familiei Astrov, se mai numește șofran american sau ciulin de vopsea. Planta poate fi găsită în sălbăticie ca buruiană și special cultivată. Crește în America, Spania, China, Egipt, Africa, precum și în Turkmenistan, Caucaz, în regiunile Harkov și Poltava și pe teritoriul Crimeei.

Conţinut:

Caracteristicile structurii plantei

Caracteristicile structurii plantei

Vopsirea șofranului - planta a primit acest nume deoarece a fost folosită de mult timp pentru vopsirea țesăturilor și a benzilor umede pentru momificare. Planta are proprietăți medicinale și este adesea utilizată în medicina populară, precum și în cosmetologie și gătit.

Șofranul este o plantă înaltă, unele dintre exemplarele sale în formă matură ajung la 1,5 metri.

Are o tulpină dreaptă, dar ramificată, cu frunze spinoase albe lucioase și verzi închise. Ele sunt alungite și zimțate la margini, iar în partea superioară a tulpinii nu sunt la fel de mari ca în partea centrală sau inferioară a acesteia. Frunzele îndeplinesc funcția de fotosinteză. Șofranul înflorește din iunie până în septembrie în flori mici (până la 3,5 cm în diametru) cu petale galbene strălucitoare sau portocalii.

Proprietăți și aplicații utile

Valoarea unei plante constă în conținutul de substanțe utile din compoziția sa:

 • izocartamină
 • cardamidină
 • glicozida luteolinică
 • kartamina
 • glicozide calconice

Aceste substanțe dau dreptul de a considera șofranul ca o plantă medicinală, care a fost folosită mult timp în medicina populară. Este benefic și a fost folosit cu succes pentru tratarea multor afecțiuni.

Proprietăți și aplicații utile
Efectul vindecător al șofranului este că planta:

 • este un laxativ ușor, diuretic și coleretic
 • are un efect calmant asupra sistemului nervos
 • are proprietăți tonice și antiinflamatoare excelente
 • normalizează ciclul menstrual
 • scade nivelul colesterolului din sânge
 • utilizat ca agent emetic și antibacterian eficient
 • stabilizează tensiunea arterială

În medicina tradițională și populară, șofranul este utilizat sub formă de ceai medicinal, tincturi sau decocturi. Ele ajută la scăderea multor boli, cum ar fi insuficiența cardiacă, bolile renale, anemia și amorțeala la nivelul membrelor.

Mierea de șofrănel este, de asemenea, un produs vegetal foarte valoros, conține o concentrație ridicată de multe substanțe utile, în special calciu, crom, zinc, fier și argint.

În est, șofranul este valoros ca înlocuitor pentru șofran. Semințele și tortul de ulei ale plantelor conțin proteine, deci sunt hrănite păsărilor de curte, iar silozul obținut din aceasta - animalelor mari.
Semințele de șofrănel sunt folosite pentru a produce uleiuri cosmetice care îmbunătățesc starea pielii și chiar o vindecă. În plus, uleiul este fabricat din semințe decorticate de șofran vopsit, calitatea acestuia nu este inferioară uleiului de floarea-soarelui. Din aceasta se produc soiuri excelente de margarină.

Uleiul industrial este, de asemenea, produs din semințele plantei; vopseaua albă se diluează cu ea, astfel încât să nu devină galbenă. Planta este utilizată cu succes la fabricarea săpunului și la fabricarea linoleumului.Florile de șofrănel multicolor strălucitoare sunt folosite ca agent de colorare în industria covoarelor.

Contraindicații pentru utilizare

Contraindicații pentru utilizarea șofranului

Planta de șofrănel trebuie utilizată în scopuri medicinale cu moderare și cu atenție, iar acest lucru trebuie făcut numai cu permisiunea medicului curant. Utilizarea zilnică a unor medicamente poate fi incompatibilă cu șofranul, mai ales atunci când se combină produse pe bază de șofrănel cu anticoagulante. Planta este contraindicată femeilor însărcinate, copiilor, vârstnicilor și pacienților cu coagulare slabă a sângelui.

Reproducerea și plantarea șofranului

Șofranul este o plantă nepretențioasă și se găsește adesea în natură ca o buruiană obișnuită. Pentru a crește șofrănos în scopuri industriale, semințele sale sunt semănate la începutul primăverii și deja la + 2C germinează. O cultură rezistentă la frig poate fi plantată și pentru iarnă, deoarece nu se teme nici de înghețuri până la -6C, mai ales că culturile de iarnă îmbunătățesc randamentele. Umiditatea ridicată în timpul ploilor prelungite va dăuna plantei în timpul maturării semințelor, în special în perioada de polenizare a florilor. Șofranul se simte mai confortabil în condiții de vară călduroase.

Momentul însămânțării unei culturi joacă un rol important în cultivarea acesteia. În regiunile aride, semințele sunt însămânțate foarte devreme pentru a obține germinarea timpurie. Deci planta va avea timp să-și formeze sistemul radicular înainte de a începe seceta și nu va avea nevoie de udare suplimentară. O întârziere în însămânțare poate duce la moartea răsadurilor, deoarece în absența umezelii nu vor avea timp să se formeze

După 10 zile de la momentul însămânțării, vor apărea primii lăstari, iar semințele se vor coace abia după trei luni.

La 70 de zile după germinarea semințelor, șofranul va înflori și va înflori o lună întreagă. Coșurile centrale vor înflori mai întâi și apoi cele care sunt pe părți. Frunzele situate strâns la inflorescență vor rămâne presate și nu vor permite ca semințele să cadă.

Reproducerea și plantarea

Abilitățile speciale sau respectarea cerințelor agrotehnice speciale nu sunt necesare pentru cultivarea șofranului (cultivarea acestuia este absolut în concordanță cu regulile pentru cultivarea cunoscutei floarea-soarelui):

 • De asemenea, este semănat la începutul lunii martie, în cazuri extreme - în aprilie. Lăstarii apar după 10 zile.
 • Pentru a obține randament, se folosește sol fertil.
 • Semănatul se efectuează sub o sapă cu adâncimea de 5 cm.
 • Distanța rândurilor trebuie să fie de la 50 la 70 cm, iar pe rând - până la 40 cm.
 • Este necesar să se asigure plantei spațiu pentru creșterea ulterioară, să se îndepărteze buruienile și să se afle solul.
 • Într-un climat normal, precipitațiile ar trebui să fie suficiente pentru creșterea și dezvoltarea plantelor.

Dacă plantarea șofranului este planificată pe șantier după cultivarea culturilor de cereale, atunci este mai bine să curățați miriștea. Pe solurile contaminate cu buruieni anuale, înainte de plantarea șofranului, acesta trebuie tratat cu cultivatoare de disc adânci de 6-8 cm. Acționează strict în conformitate cu tehnologiile de aplicare recomandate.

Sfaturi de îngrijire

Sfaturi de îngrijire

Ținând seama de condițiile timpurii de însămânțare a culturii, după arătura mulajului, este recomandabil să se dezvolte creste căptușite, brazde în toamnă și să se efectueze cultivarea la o adâncime de 8-10 cm pentru a nivela suprafața.

Cum să îngrijești o plantă:

 • Udare. Puternic sistemul rădăcină șofranul este deja format din vara uscată și rădăcinile sale alungite pătrund la doi metri adâncime, unde iau umezeala și substanțele necesare creșterii, de aceea planta este considerată rezistentă la umiditate și nu are nevoie de udare frecventă. Structura densă și cărnoasă a frunzelor acumulează umiditate și, deoarece planta o folosește rațional, poate rezista chiar și la secetă. Este necesar să udați șofranul mai des în timpul dezvoltării mugurilor și semințelor, aceasta va fi cheia unei recolte mari.
 • Pamantul.Șofranul crește pe orice tip de sol, chiar și pe cele nu foarte fertile și sărate. Dar pentru a obține randamente bune, cel mai bine este să îl cultivați pe sol negru, argilos și nisipos. Odată cu amplasarea apropiată a apelor subterane, randamentul plantei se dublează chiar și în condiții nefavorabile. Înainte de a planta semințele, solul este arat superficial.
 • Alimente. Cu o fertilitate insuficientă a solului pentru creșterea șofranului și dacă doriți să obțineți randamente ridicate, puteți aplica o rată mică de îngrășăminte plantei. Uneori, dozele măsurate sunt introduse sub frig. îngrășăminte minerale N30-45P40-60K15-45 sau N45-60P30-45. Viteza de îngrășământ este stabilită prin calcularea conținutului de nutrienți din sol. În cazul tehnologiei fără mucegai, îngrășămintele cu fosfor și potasiu sunt aplicate sub toamnă (înainte de discare), acestea fiind nomes mici de 20 kg pe hectar. Iar îngrășămintele cu azot sunt introduse în cultura de pre-însămânțare.

Nu vă fie frică să cultivați șofranul, deoarece această plantă nu este pretențioasă și crește chiar și în cele mai inacceptabile condiții. Principalul lucru este să respectați regulile de plantare și îngrijire a plantei, atunci planta va da recolta volumetrică maximă.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip:

Categorie:Anuale | Șofranul
Avatar AnnaAlimova

Planta este bine cunoscută de mine, dar nici nu mi-aș putea imagina că este atât de utilă și folosită în medicina tradițională. Cu siguranță voi încerca să-l folosesc, mai ales că nu cad într-o serie de contraindicații.

Avatar utilizator Tigranyan

O astfel de plantă crește în țară în patul de flori și cu noi. Cu toate acestea, are un singur scop pentru noi, și anume, decorează grupul de intrare. Poate că există proprietăți medicinale, dar în familia noastră preferăm medicina tradițională.