Isop de cretă: cultivare, aplicare și proprietăți

Din timpurile biblice, un reprezentant al familiei Yasnotkov, isopul de cretă, a fost renumit printre ierburile picante. Această plantă nu numai că are o aromă specifică, dar poate deveni și un decor de grădină. Iar proprietățile sale benefice sunt folosite în medicina populară. Prin urmare, merită să cultivați isop într-o căsuță de vară pentru a aprecia beneficiile și frumusețea culturii erbacee.

Isopul cu cretă nu este, fără motiv, listat în Cartea Roșie, deoarece planta se găsește rar în sălbăticie. Populația sa suferă din cauza dezvoltării carierelor de cretă, ca urmare a construcției de drumuri. Este mâncat pe pășuni în cantități uriașe de oi și capre. Dar pentru a vă familiariza cu proprietățile benefice ale plantei, puteți crește isop pe site. Este nepretențios în întreținere și va deveni un decor al peisajului.

Conţinut:

Descrierea speciei și condițiile de cultivare a acesteia

Descrierea speciei și condițiile de cultivare a acesteia

Datorită închiderii ecologice înguste a isopului Cretacic, se găsește numai pe aflorile Cretacice din câmpiile Rusiei Centrale. El se așează pe stânci, pante, constând dintr-un substrat de cretă liber. Planta este cultivată în grădini botanice, este crescută și în căsuțe de vară.

 • O plantă perenă de la douăzeci la cincizeci de centimetri înălțime are multe tulpini cilindrice pubescente.
 • Lăstarii se îndepărtează de rădăcină, iar numărul lor crește de la an la an.
 • Frunzele înguste ale plantei cu margini plate sunt acoperite cu fire de păr. Din iunie până în august, iarba este acoperită cu flori albastre, mai rar albe.
 • Corolele lor sunt pubescente și colectate în inflorescențe comprimate. Toamna, în locul spiculetelor înflorite, rămâne o nucă maro triunghiulară care conține semințe.

Planta atrage albinele prin aroma sa. Pentru frunze și flori, a existat o utilizare în gătit, în medicină. Dar popularitatea isopului de cretă este încă mică, nu este apreciată de adevărata sa valoare de grădinari. Creta de isop preferă solul ușor și slab. Iarba crește cel mai bine în locurile însorite deschise, dar umbra parțială se va bucura și ea. Nu se teme de razele arzătoare ale soarelui, este rezistentă la secetă.

Solurile pentru isopul cremos sunt cel mai bine selectate cu cele calcaroase.

Iarba se simte incomodă în zonele umede. Înainte de plantarea de primăvară a unei plante perene, parcela este dezgropată, aducând până la cinci kilograme de humus pe metru pătrat. Solul trebuie să conțină atât sare de potasiu, cât și superfosfat (douăzeci de grame pe metru pătrat). Primăvara, înainte de plantare, trebuie să dezgropați zona, adăugând îngrășăminte - uree sau azotat de amoniu. Un îngrășământ complex precum Kemira.

Pentru iarnă, isopul poate fi lăsat neacoperit. Rezista la temperaturi scazute, foarte rar ingheata din cauza udarii, daca este plantat in zone joase. Într-un singur loc, iarba poate crește de la patru la șase ani. Apoi, plantațiile încep să fie puțin adânci. Prin urmare, înmulțirea plantei se efectuează prin transferul isopului pe un alt loc.

Sfaturi de reproducere și îngrijire

Sfaturi de reproducere și îngrijire

Isopul de cretă se propagă în mai multe moduri:

 1. Semințele plantelor sunt plasate la o adâncime de un centimetru la începutul primăverii. O distanță de cel puțin cincizeci de centimetri este lăsată între rânduri. Răsadurile primesc o săptămână sau două după însămânțare.
 2. Răsadurile sunt plantate în aprilie, atunci scufundări în faza a două sau trei frunze. Înainte de a planta în teren deschis, răsadurile ar trebui să trăiască 45 de zile. Și până la toamnă, plantele vor fi puternice și rezistente.
 3. Metoda vegetativă de reproducere implică împărțirea unui tufiș de trei ani în părți. Fiecare este plantat separat, bine îngropat în pământ. Pentru a întări rădăcina și a stimula dezvoltarea proceselor accidentale, tufișurile spud. Procedura de reproducere poate fi efectuată în timpul verii.
 4. Prin butași sunt angajate în primăvară, tăind ramuri lungi de zece centimetri de lăstari. Pentru înrădăcinare, butașii sunt plantați într-un substrat nisipos, alegând o zonă umbrită. Numai după apariția rădăcinilor, isopul cremos este transplantat într-un loc permanent.

Plantarea ierbii este ușor de îngrijit. Acesta constă în plivirea și slăbirea solului după cum este necesar. Tufele sunt udate numai în perioade foarte uscate. Dar fără pansament superior, isopul va înflori slab. Prin urmare, în primăvară, adăugați azotat de amoniu, superfosfat, sare de potasiu. Îngrășămintele sunt luate pe metru pătrat în intervalul de 10-20 de grame.

Tunderea tufișurilor de isop anual va ajuta la modelarea coroanei perenei și la decorarea zonei cu ea.

Tunderea preventivă se efectuează și în primăvară, îndepărtând lăstarii deteriorați și slabi după iarnă. Iarba este tăiată de două sau trei ori pe sezon. Tulpinile tăiate sunt așezate la umbră sub un baldachin și uscate. Pentru depozitare, isopul uscat este plasat într-un recipient etanș.

Pentru a obține semințe de plante, tăierea se efectuează începând cu al doilea an de viață a ierbii. De îndată ce semințele încep să se rumenească, se vor sfărâma. Dacă nu recoltați semințele, atunci acestea se vor împrăștia pe site, germinând aleatoriu.

Proprietăți, aplicare în medicină, gătit

Proprietăți, aplicare în medicină, gătit

Blankurile de plante uscate de isop cretos conțin uleiuri esențiale care au un miros puternic, similar cu camforul și terebentina. În plus, planta conține glicozide, taninuri și rășini. Dintre vitaminele din o sută de grame de isop - mai mult de cincizeci de miligrame de acid ascorbic, opt - caroten.

Ce proprietăți are planta:

 1. Sunt cunoscute proprietățile bactericide ale plantei. Infuziile și decocturile de frunze și flori calmează, stimulează intestinele. Gargară cu dureri în gât, spală ochii cu inflamația conjunctivei.
 2. Compresele din plante ajută la ameliorarea simptomelor inflamației articulațiilor, vindecă rănile, ulcerele și elimină umflăturile.
 3. Tinctura de isop vindecă colita cronică, expulzează viermii. Pentru a deschide pofta de mâncare, ameliorează simptomele inflamației din stomac, intestine, pregătește o băutură din două lingurițe de iarbă la 250 de mililitri de apă rece, aducând la fierbere.

Condimentul este contraindicat femeilor însărcinate, deoarece va provoca naștere prematură sau avort spontan. Iar pentru persoanele cu tulburări ale sistemului nervos, chiar și inhalarea vaporilor de isop va fi dăunătoare.

La gătit, ierburile picante sunt adăugate la preparatele din carne, pește și legume.

Aroma hisopului se potrivește deosebit de bine cu leguminoasele. Planta este potrivită pentru aromatizarea cârnaților, maionezei, deserturilor de caș. Se poate amesteca cu pătrunjel și țelină... Băuturile condimentate atrag prin aroma și gustul lor original. Datorită prezenței uleiurilor esențiale în isop, acesta este utilizat pentru fabricarea parfumurilor și a lichiorurilor.

Pentru a vă bucura de proprietățile benefice ale isopului cremos, de aroma acestuia, trebuie să cultivați iarbă pe site. Mirosul va atrage albinele, iar mierea pe bază de ierburi este delicioasă. Prin urmare, planta este semănată în apropierea stupinelor. Datorită plantării plantelor perene, acestea rezolvă problema polenizării plantelor de grădină. După isop, pot fi plantate și alte culturi, deoarece solurile din locurile în care crește devin hrănitoare, libere.

Utilizare în amenajarea peisajului

Utilizare în amenajarea peisajului

Tufișurile de isop din cretă crescute în exces vor deveni un adevărat decor al grădinii:

 • Dacă efectuați o tunsoare, dându-le o formă originală, atunci puteți selecta o secțiune de iarbă rockeries, pe diapozitivele alpine.
 • Plantarea de isop pe versanți, stâncile de lângă un rezervor artificial arată interesant.
 • Insulițele de flori albastre vor decora covorul verde al gazonului.
 • Tufișuri înalte de isop înflorit sunt utilizate pentru a crea limitele sitului, împărțindu-l în zone.
 • Inflorescențele albastre se potrivesc bine cu alte plante cultivate - delphinium și hortensie.

Utilizarea ierbii în grădină vă va permite să variați stilurile grădinii, oferind peisajului un aspect natural.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip:

 

Categorie:Plantele perene | Isop
Avatar Goshia

Nu cred că această plantă este atât de rară, în casa următoare ocupă complet un pat de flori din beton și în afara orașului l-am văzut și Isop de mai multe ori. Nu știam că această plantă are atât de multe proprietăți utile și că este potrivită pentru condimente picante, preparate din carne și pește.

Avatar utilizator Tigranyan

Plantă grozavă. Asigurați-vă că îl plantați în grădina dvs., puteți într-un pat de flori. Folosim această plantă ca un condiment uimitor pentru preparatele din carne. Poate fi adăugat și supelor. Recomandat!

Lera1 avatar

După cum am înțeles, planta este foarte utilă în medicina populară, mi-a amintit cumva de un tip de iarbă, care este considerată o buruiană. Poate această iarbă să crească singură pe câmp sau m-am înșelat?