Tomate Shalun: avantaje și cultivarea soiului

Soiul a fost crescut de crescătorii siberieni și câștigă din ce în ce mai multă popularitate. Acest lucru se datorează faptului că soiurile siberiene au o imunitate stabilă la boli, dau randamente abundente și se disting prin maturitate timpurie. Ele produc culturi chiar și într-un climat instabil, în zone de agricultură riscantă.

Roșiile cherry din colecția siberiană sunt potrivite pentru cultivarea în aer liber, în sere și acasă. În primul caz, recolta este foarte influențată de condițiile meteorologice. Când sunt cultivate în sere, randamentele sunt mai stabile și se maturizează cu câteva săptămâni mai devreme. Cu cultivarea la domiciliu, este posibil să sărbătoriți cu legume dulci pe tot parcursul anului.

Conţinut:

Caracteristicile roșiilor Shalun

Caracteristicile roșiilor Shalun

Roșiile din soiul Shalun au fost incluse în registrul de stat rus ca cultură pentru cultivare în teren deschis și sub adăposturi de film. Aceste roșii sunt potrivite pentru consumul proaspăt și pentru toate tipurile de conserve.

Shalun aparține soiurilor de maturare timpurie.

Bucșele pot atinge o înălțime de doi metri, deci ar trebui să aveți grijă de suport. Soiul are nevoie ciupit și formând un tufiș într-una sau două tulpini. Frunzele sunt mici, verzi saturate.

Inflorescențele sunt complexe și, ca rezultat, se formează ciorchini lungi de fructe, pe care sunt așezate până la 40 de roșii. Fructele sunt obovate mici, cântărind până la 12 grame, vopsite într-o culoare roz-zmeură. Pulpa este de densitate medie și acoperită cu o piele subțire și puternică, prin urmare, la conservare, fructele nu se crapa. Legumele ajung la maturitate 105-110 zile după încolțire.

Avantajele soiului sunt:

 1. rate ridicate de transportabilitate
 2. maturitate timpurie
 3. randament abundent și stabil
 4. imunitate la virusul târziu și la mozaicul tutunului
 5. rezistență într-un climat instabil

Cultura poate fi recoltată atât cu pensule, cât și cu fructe individuale. Trei tufișuri sunt plantate pe un metru pătrat, al căror randament este de până la cinci kilograme. Se recomandă să se semene semințe pentru răsaduri cu 55-65 de zile înainte de plantare într-un loc permanent.

Pentru recoltele anterioare, precum și în regiunile cu ierni lungi, roșiile sunt cultivate de răsaduri. Pentru a obține răsaduri de înaltă calitate, ar trebui să luați în considerare cu atenție fiecare etapă.

Pregătirea semințelor

Recoltarea semințelor

Semințele pot fi achiziționate în locații specializate sau recoltate de dumneavoastră. Semințele sunt colectate conform schemei standard:

 • Sunt selectate cele coapte roșii forma corectă din cele mai productive tufișuri.
 • Legumele selectate sunt așezate într-un loc cald până la coacerea completă (roșiile ar trebui să fie moi).
 • Semințele sunt îndepărtate din fructele coapte și spălate sub apă curentă. Semințele ar trebui să fie bine separate una de cealaltă.
 • Semințele spălate sunt așezate pe o cârpă absorbantă uscată, astfel încât să nu se atingă și să se usuce timp de două zile.
 • Semințele uscate trebuie distribuite în pungi de hârtie și păstrate într-un loc cald și uscat până la însămânțarea de primăvară.

Pregătirea solului

Pregătirea solului

Grădinarii cu experiență recomandă recoltarea solului în toamnă. Pentru a pregăti amestecul de sol, solul de grădină sau de pădure, humusul putrezit și nisipul sunt amestecate în cantități egale. Procedurile pregătitoare au loc în mai multe etape.

 1. Amestecul de sol este cernut printr-o sită, al cărei diametru al ochiului nu depășește 8 mm.
 2. În sol (1 găleată) adăugați cernut frasin (200 grame) și coji de ouă zdrobite (100 grame), care pot fi înlocuite cu cretă.

Amestecul de sol pregătit este aburit pentru a distruge sporii fungici și semințele de buruieni. Pentru a face acest lucru, o strecurătoare sau o cutie de tablă cu găuri este plasată pe fundul unui recipient metalic și se toarnă puțină apă. Recipientul este umplut cu amestec de sol, acoperit cu un capac și lăsat la foc mediu timp de o oră și jumătate. După scurgerea timpului, solul trebuie turnat într-un recipient mai larg și lăsat să se răcească complet.

Solul răcit trebuie ambalat în pungi mari de plastic, bine închise și depozitate. Este important să aduceți cenușă toamna, astfel încât să poată fi neutralizată înainte de primăvară. Cenușa activă poate arde rădăcinile răsadurilor.

Dacă solul este pregătit chiar înainte de însămânțarea semințelor, atunci nu trebuie adăugată cenușă.

Și când răsadurile se ridică, apoi se toarnă de două ori cu o glugă de cenușă. Pentru a pregăti hota, trebuie să umpleți un pahar de cenușă cu zece litri de apă și să plecați pentru o zi. Se strecoară soluția înainte de udare.

Pregătirea și încolțirea semințelor pentru răsaduri

Pregătirea și încolțirea semințelor pentru răsaduri

Pregătirea semințelor începe la sfârșitul iernii:

 • sortați și sortați sămânța, selectând exemplare mari de forma corectă
 • semințele selectate sunt plasate într-o pungă de tifon sau pânză și păstrate într-o soluție puternică de mangan timp de aproximativ 30 de minute
 • semințele dezinfectate se spală sub apă curgătoare timp de 20 de minute fără a fi scoase din pungă
 • semințele spălate sunt împrăștiate pe o cârpă umedă fertilizată cu îngrășăminte cu micronutrienți pentru florile de acasă și un stimulator de creștere
 • acoperiți materialul semințelor deasupra cu polietilenă, împiedicându-l să atingă semințele și puneți-l într-un loc cald
 • într-o zi, semințele sunt așezate în compartimentul inferior al frigiderului timp de 3-4 ore, apoi din nou într-un loc cald pentru o zi. Alternanța se repetă de trei ori și se lasă caldă pentru germinare.

Rădăcinile ar trebui să apară în trei până la cinci zile, după care puteți începe să semănați. Timpul de însămânțare al roșiilor diferă în diferite zone climatice. Aterizarea se efectuează când a trecut amenințarea cu înghețuri de primăvară. Dacă condițiile sunt favorabile, răsadurile vor fi gata pentru transplant în două luni. Dacă este planificată creșterea roșiilor într-o seră, atunci însămânțarea semințelor pentru răsaduri se efectuează cu trei săptămâni mai devreme.

Recipientele pentru răsaduri sunt umplute cu sol pregătit și semințele de roșii însămânțate sunt însămânțate în el, adâncindu-se cu 5 cm.

Culturile sunt udate, acoperite cu polietilenă și plasate într-un loc cald. Semințele vor răsări în decurs de o săptămână. Odată cu apariția răsadurilor, polietilena este îndepărtată, solul este umezit și răsadurile sunt plasate într-un loc bine luminat.

Dacă răsad crescută într-o cutie comună, atunci când apar două perechi de frunze, are nevoie picaj în recipiente separate. Acest lucru se face astfel încât răsadurile să nu se întindă, iar sistemul lor rădăcină devine mai puternic. După culegere, răsadurile trebuie udate în mod regulat și hrănite cu complexe îngrășăminte minerale... Și cu două săptămâni înainte de transplant în pământ, răsadurile cultivate ar trebui să fie întărite. În acest moment, udarea este limitată, iar răsadurile sunt obișnuite treptat cu lumina soarelui.

Îngrijirea transplantului și a răsadurilor

Transplant competent de răsaduri în pământ

Răsadurile de roșii sunt plantate pe paturi la mijlocul lunii iunie, iar în regiunile sudice la începutul lunii mai. Înainte de plantare, solul este umezit și irigat cu îngrășăminte cu micronutrienți pentru dezvoltarea microorganismelor benefice. Fântânile sunt pregătite la intervale de 35 cm, iar distanța dintre rânduri trebuie să fie de cel puțin 40 cm.

Tufișurile ar trebui îngropate în frunze cotiledonate.Dacă răsadurile sunt alungite, atunci tufișurile sunt așezate oblic, direcționând partea de sus către partea de sud și aruncându-le la o treime din înălțime.
La sfârșitul procedurii de plantare, udate și mulci.

Îngrijirea roșiilor Shalun constă în udarea regulată, controlul buruienilor și fertilizare:

 1. Irigare. Udarea se efectuează rar, dar abundent. În perioada primăvară-toamnă - o dată pe săptămână și jumătate, iar vara - o dată pe săptămână, dar în căldură extremă, intervalele dintre udare ar trebui reduse. Și în perioada de rodire, udarea se efectuează cel puțin de două ori la fiecare șapte zile. Apa pentru irigații nu trebuie să fie rece. Este apărat și încălzit la soare în tancuri. Dacă udarea este frecventă, atunci roșiile vor forma tufe puternice, care vor afecta calitatea și cantitatea culturii.
 2. Plivirea. Plantarea roșiilor trebuie înlăturată în mod regulat, ceea ce nu numai că va ajuta să scăpați de buruieni, dar va asigura și slăbirea solului. Această procedură este necesară pentru a se asigura sistemul rădăcină oxigenul necesar.
 3. Fertilizare. În timpul sezonului, se aplică două pansamente principale: la trei săptămâni după plantarea puieților în pământ și în timpul înfloririi, pentru formarea activă a fructelor. Îngrășămintele lichide și uscate sunt utilizate ca îngrășăminte. Pentru a pregăti primul, îngrășămintele cu potasiu, fosfor și azot trebuie diluate în apă. De asemenea, roșiile au nevoie organicdacă nu s-a aplicat în cantitate suficientă la pregătirea paturilor pentru plantare. Pentru prepararea îngrășămintelor organice lichide, puteți dilua nămolul sau gunoiul de grajd într-un raport de 1:10. De asemenea, puteți utiliza o infuzie excremente de pasari, care se pregătește cu o zi înainte de hrănire.

Amenințări cauzate de boli și dăunători

Amenințări cauzate de boli și dăunători

Roșiile din soiul Shalun sunt rezistente la boala târzie, deoarece se coc devreme și nu au timp să se infecteze. De asemenea, acest soi nu este practic sensibil la virusul mozaicului tutunului. Dar nu este imun la boli fungice, cancer și invazii de insecte.

Pentru prevenirea bolilor precum putregaiul de sus, putregaiul de fructe cenușiu, pata maro și fomoza, semințele trebuie procesate corespunzător și dezinfectează solul înainte de îmbarcare. De asemenea, trebuie să respectați regulile de bază ale cultivării de roșii cherry. Și când apar primele semne de boală, se efectuează tratamente preparate fungicide.

De la insecte, roșiile pot fi amenințate urs, viermi de sârmămolii roșii, muște albe și afide... Pentru combaterea dăunătorilor, sunt instalate capcane, iar plantațiile sunt tratate cu mijloace speciale.

În general, roșiile Shalun sunt nepretențioase și, dacă urmați recomandările, puteți obține randamente stabile ridicate de legume dulci.

Principalul lucru este să crească și să planteze răsaduri în mod corespunzător, precum și să adere la regimul de udare corect. Dacă doriți, vara, puteți semăna roșii în ghivece și puteți crește în casă iarna. Procedura de plecare este practic aceeași dacă aranjați iluminare suplimentară.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip:

 

Categorie:Legume | Roșie
Avatar Goshia

Orice varietate de roșii, este mai bine să crească nu într-o singură tulpină, ci în două sau trei. Soiul obraznic nu face excepție. Principala dificultate în creștere, în opinia mea, este necesitatea instalării unor suporturi destul de ridicate pentru bucșă. Restul îngrijirii este la fel ca la cultivarea multor alte soiuri de roșii.