Hortensia „Ursul polar”: secretele creșterii unui tufiș

Hortensie denumită științific „Hortensia”. Care în traducere din greacă înseamnă „vas cu apă” („hydor” - apă și „angos” - vas). Acest nume a fost dat florii datorită similarității păstăilor sale de semințe cu un ulcior sau balon. Și conform legendei, planta a fost numită după sora prințului Imperiului Roman Hortense.

Hortensia „Ursul polar” a devenit cunoscută acum patru ani. Este rezultatul unei selecții olandeze de soiuri Limelife și Grandiflora. Floarea și-a luat numele datorită inflorescențelor luxuriante albe ca zăpada. Această hortensie și-a câștigat pe bună dreptate recunoașterea, deoarece poate deveni o podoabă a oricărei grădini.

Conţinut:

Trăsături distinctive ale hortensiei

Trăsături distinctive ale hortensiei ursului polar

Hortensia paniculă „Ursul polar” este considerată cea mai de succes varietate. Este reprezentată de un arbust sau un copac mic, de până la 150 cm înălțime și lățime.În timpul înfloririi, planta creează iluzia de ușurință și aerisire. Lăstarii puternici dețin în mod fiabil capace grele de flori și nu se îndoaie, ceea ce vă permite să păstrați efectul decorativ al florii fără a utiliza măsuri suplimentare pentru instalarea suporturilor.

Florile mari sunt distribuite uniform pe tot tufișul, iar planta capătă aspectul unui buchet imens.

Ursul Polar înflorește în mijlocul verii și îi place cu culoarea sa până la îngheț. La începutul înfloririi, florile sunt albe, cu o ușoară nuanță verde, iar în timp dobândesc o culoare cremoasă, care arată spectaculos pe fundalul frunzelor bogate eliptice verzi.

Avantajele suplimentare ale acestui lucru hortensii sunt:

 • rezistență bună la îngheț - planta iernează calm la o temperatură de minus 25 de grade
 • lipsit de pretenții - este ușor de îngrijit hortensia și chiar și un începător fără experiență poate face față acestei sarcini
 • imunitate rezistentă la boli și insecte dăunătoare
 • recuperare rapidă și completă după înghețarea iernii
 • atragerea polenizatorilor în grădină - floarea este o plantă excelentă de miere

Metode de reproducere

Reguli de reproducere și secrete de plantare

O serie de metode sunt utilizate pentru propagarea hortensiilor:

 1. Butași... Butașii trebuie tăiați din lăstari de dimensiuni medii anuale care nu se refractează atunci când sunt îndoite. Ramurile mai groase și mai mature vor prinde mai puține rădăcini sau nu vor prinde rădăcini deloc. Un moment favorabil pentru înrădăcinarea butașilor este mijlocul verii. Dacă tăierea butașilor se efectuează la începutul verii, înainte de înflorire, atunci la baza fragmentului sunt tăiate cu o parte din lăstarul de anul trecut - „călcâi”. Materialul de plantare este înrădăcinat într-un substrat slab acid absorbant de umiditate, care este reprezentat de două părți de turbă amestecate cu o parte de nisip grosier. Pentru a menține umiditatea solului, suprafața acestuia este acoperită cu mușchi de sfagn.
 2. Reproducere folosind stratificarea. Straturile se obțin prin îndoirea ramurilor hortensiei la sol și fixarea lor în poziție orizontală.În aceste scopuri, puteți pregăti o canelură. De sus, lăstarii trebuie să fie bine acoperiți cu sol. Dacă este necesar, bucșa mamă trebuie fixată în poziție verticală. Un moment bun pentru astfel de manipulări este primăvara sau sfârșitul verii. Un an mai târziu, un tânăr independent, cu propriile sale sistemul rădăcinăcare poate fi separat de planta principală.
 3. Diviziunea rizomului. Această metodă este recomandabilă atunci când se transplantează o hortensie adultă. Pentru a face acest lucru, dezgropați tufișuri sănătoase, bine dezvoltate, curățați rădăcinile de pământ și împărțiți rădăcina în mai multe fragmente, lăsând 2-3 muguri de creștere pe fiecare parte. Secțiunile sunt tratate cu o soluție de permanganat de potasiu și așezate. Această procedură se efectuează în perioada primăvară-toamnă.
 4. Metoda semințelor. Este destul de dificilă propagarea unei hortensii prin semințe, iar „Ursul polar” și alte flori varietale sunt impracticabile. Nu există nicio garanție că astfel de plante vor păstra toate caracteristicile soiului. De multe ori degenerează.

Dar dacă s-a decis să se semene semințe de hortensie, atunci procedura ar trebui efectuată la începutul primăverii:

 • materialul semințelor nu este stratificat
 • semințele sunt răspândite pe suprafața solului și stropite ușor cu nisip
 • culturile sunt pulverizate în mod regulat dintr-o sticlă de pulverizare

Lăstarii apar în decurs de o lună. Pentru o creștere completă, acestea sunt hrănite cu o soluție complexă îngrășăminte... Toamna, plantele tinere ating 35-45 cm și pot fi plantate în teren deschis, bine acoperit pentru iarnă, unde prind rădăcini și supraviețuiesc iernii.

Regulile de aterizare

Regulile de aterizare

Pentru plantare se alege un loc umbrit. Puteți planta răsaduri de hortensie din primăvară până în toamnă. Principala condiție pentru o înrădăcinare eficientă este rădăcinile sănătoase și uscate. Activitățile ar trebui să se desfășoare pe timp înnorat și răcoros, deoarece pe căldură plantele se rădăcină rău.

Solul trebuie să fie ușor acid. Puteți combate acest efect plasând turbă și sol pentru azalee în găurile de plantare în straturi. Și puteți pregăti singur substratul amestecând turbă, humus de frunze și compost în aceeași cantitate. Ultima componentă este adesea înlocuită cu sulfat de potasiu sau superfosfat.

Găurile de plantare trebuie să aibă cel puțin o jumătate de metru adâncime și 60 cm în diametru.

Rădăcinile sunt scurtate înainte de plantare, iar lăstarii sunt tăiați la 3-5 muguri. Acest lucru contribuie la dezvoltarea unei coroane mai luxuriante. Răsadurile sunt așezate în găuri, acoperite cu amestec de sol, udate și mulci.

Ca mulci, puteți folosi folie, rumeguș, ace de pin sau paie. Acest lucru asigură un schimb optim de aer și previne formarea crustei. Dacă se folosește hortensia „Ursul polar” gard viu, atunci intervalul dintre tufișuri ar trebui să fie de aproximativ doi până la trei metri, În paturi de flori - distanța poate fi mai mare.

Asigurarea îngrijirii competente a plantelor

Asigurarea îngrijirii competente a plantelor

Hortensia „Ursul Polar” nu poate fi numită plantă capricioasă, dar pentru ca floarea să se dezvolte corect și să aibă un aspect spectaculos, vor trebui îndeplinite unele condiții:

 1. Irigare. Hortensiile iubesc umezeala, așa că udarea ar trebui să fie regulată și abundentă. Plantele ar trebui să primească aproximativ 30 de litri de apă pe săptămână. Pentru prevenirea bolilor, în apa de irigație se adaugă puțin permanganat de potasiu.
 2. Pansament de top. Puteți hrăni hortensii mullein și îngrășăminte complexe. Procedurile se desfășoară în paralel cu udarea.
 3. Slăbirea. Pentru dezvoltarea corectă a unei plante, rădăcinile acesteia trebuie să ofere acces la oxigen. Pentru a face acest lucru, ar trebui să slăbiți în mod regulat stratul superior al solului, la o adâncime de aproximativ cinci centimetri.
 4. Mulcire... Mulciul ajută la protejarea rădăcinilor de supraîncălzire și la păstrarea umezelii. Ca material de acoperire se pot folosi ace de rumeguș, turbă sau pin.
 5. Transfer. Se efectuează după cum este necesar dacă planta este bolnavă sau a dobândit un aspect neîngrijit din cauza bătrâneții. Este obișnuit să se organizeze evenimente la începutul primăverii, până când lăstarii tineri au început să crească.
 6. Formarea coroanei.Tufele de hortensie „Ursul polar” tind să se îngroașe. Pentru a exclude o astfel de dezvoltare a evenimentelor și pentru a oferi tufelor o coroană îngrijită, tăierea preventivă ar trebui efectuată în fiecare primăvară. În timpul procedurii, lăstarii și ramurile deteriorate care cresc în adâncime sau care ies în lateral sunt îndepărtate. O astfel de tăiere contribuie nu numai la formarea coroanei, dar oferă și un schimb complet de aer și crește imunitatea plantei. Iar florile nu se micșorează.
 7. Toamna se efectuează tăierea întineritoare. Ramurile tufișurilor vechi sunt tăiate la 2-4 muguri, iar lăstarii deteriorați și uscați sunt îndepărtați primăvara. Varfurile ramurilor de anul trecut nu trebuie atinse.

Combaterea bolilor și dăunătorilor

Combaterea bolilor și a dăunătorilor

„Ursul polar” se îmbolnăvește rar. Acestea se dezvoltă adesea cu nerespectarea tehnicilor agricole și a apei. Cele mai frecvente sunt:

 • Ofilirea traheomicotică este o boală fungică care afectează rădăcinile și vasele de sânge ale unei plante. Drept urmare, schimbul de materiale este perturbat, floarea se ofileste si se usuca. Agentul patogen poate trăi în resturile vegetale timp de mulți ani. Plantele afectate ar trebui distruse. Ca măsură preventivă, trebuie să eliminați toate reziduurile organice.
 • Făinarea - cauza bolii este o ciuperca. Se manifestă ca pete galbene pe frunze. Când apar simptomele, planta este tratată preparate fungicide și reduceți udarea.
 • Septoria - se dezvoltă în timpul sezonului de vegetație. Apare ca mici pete maronii pe frunze, care ulterior se îmbină și acoperă întreaga zonă a frunzelor. Boala determină uscarea hortensiei. Pentru tratarea bolii, plantele sunt pulverizate cu o soluție fungicidă, iar solul este fertilizat cu permanganat de potasiu.
 • Putregaiul - afectează sistemul radicular și se răspândește în toate țesuturile florii, ceea ce duce la moartea acesteia. Pentru tratamentul hortensiei, este necesar un transplant, în timpul căruia toate părțile deteriorate sunt îndepărtate, iar secțiunile sunt presărate cu cărbune activ. În plus, floarea este tratată cu preparate fungicide și udarea este redusă.
 • Cloroza - se manifestă ca urmare a deficitului de fier. Țesuturile frunzelor își pierd culoarea, iar venele nu se estompează și rămân limpezi. Hrănirea complexă cu un conținut ridicat de fier va ajuta floarea.
 • Hortensiile infectează adesea raci comuni și europeni, care este dușmanul tuturor plantelor de foioase și lemnoase. Se manifestă prin dezvoltarea leziunilor ulcerative, în locul cărora se formează creșteri pe scoarță. Inevitabil duce la moartea plantei.

Dintre dăunători, melcii, tripsul, acarienii păianjen, gândacii de frunze galbene strălucitoare, gărgărițele de urzică, viermii de frunze, larvele și molii de lopată pot ataca hortensiile. Bănuțul și ploșnițele se așează regulat pe plantele tinere.

Tratamentele preventive se efectuează împotriva dăunătorilor cu soluții de preparate fungicide și acaricide, se instalează capcane, se afectează plantele sau părțile lor.

Utilizarea hortensiei „Ursul polar” în proiectarea peisajului

Utilizarea hortensiei „Ursul polar” în proiectarea peisajului

Hortensia "Ursul Polar" se va potrivi armonios în orice grădină, deci este deosebit de populară printre designerii de peisaje:

 • Hortensia arată bine în plantații unice și în aranjamente florale și este, de asemenea, utilizată pentru decorarea gardurilor vii.
 • Poate fi găsit adesea în grădini decorate în „stil rusesc” - o pereche din ea poate fi făcută de: mesteacan, salcie, liliac sau arțar... De asemenea, hortensia este combinată favorabil cu conifere și arbuști pereni înfloriți.
 • Hortensiile sunt adesea completate de alei și borduri tăiate decorate cu buș, liliac japonez și coacăze alpine.

Hortensia „Ursul polar” a câștigat rapid dragostea grădinarilor experimentați și a începătorilor datorită pretenției sale, rezistenței la îngheț și numeroaselor boli. Este suficient să respectați regulile standard ale tehnologiei agricole pentru a decora grădina cu buchete vii spectaculoase.Și, de asemenea, hortensiile „Ursul polar” sunt adesea folosite pentru tăierea pedunculilor înalți, care pot revigora orice interior mult timp.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip: