Hibrid de agriș și coacăze: cultivare și utilizare

Yoshta este unul dintre hibrizii de coacăze și coacăze. Combină beneficiile ambilor arbuști. Poate crește într-un singur loc de mai bine de 20 de ani.

Conţinut:

Hibrizi de coacăze și coacăze

Krondal

Progenitorii lui Yoshta, agrișă și coacăz, sunt cunoscute de mult timp. Au fost întotdeauna populare. Dar tufișurile de agrișe sunt greu de îngrijit datorită numărului mare de spini ascuțiți. În plus, este adesea afectată de diverse boli și dăunători, care pot duce la pierderea completă a culturii. Prin urmare, crescătorii au căutat de multă vreme o modalitate de a-l încrucișa cu coacăze, pe care doreau să le producă cu fructe mai mari, pentru a se asigura că nu se îmbolnăvește de pui și nu este deteriorat de un acarian de rinichi.

Dar aceste plante sunt prea diferite, deci nu a fost posibil să le traversăm mult timp. În cele din urmă, la mijlocul secolului trecut, savantul suedez Nicholson a reușit. El l-a numit crom. În curând, germanul R. Bauer a primit un alt hibrid, pe care l-a numit Yoshta. Numele este format din două silabe, una dintre numele de coacăze și coacăze în limba germană. Experiența sa a fost apoi repetată de multe ori, dând hibrizilor nume diferite.

Dar acum cel mai comun nume este yoshta.

Există, de asemenea, un hibrid american Krondal. Are frunze asemănătoare cu cele ale unei agrișe. Fructele sunt negre, rotunde, foarte gustoase. Toți hibrizii acestor plante diferă prin forma frunzelor, gustul și culoarea boabelor și chiar forma tufișului.

Yoshta: descriere

 Descriere

Tufa yoshta este înaltă, poate crește până la doi metri. Tufa poate avea o lățime de până la 2,5 m. Ramurile sunt puternice, nu sunt spini pe ele. Frunzele au forma unor frunze agrișădar mai mare. Miros coacăze nu le-a trecut mai departe. Inflorescența cluster este formată din 3-5 flori, asemănătoare florilor de coacăze, dar puțin mai mari.

Fructele sunt de aproximativ 2 ori mai mari decât coacăzele, de culoare violet închis, de formă ovală, cu o piele netedă și fermă.

Seamănă cu mărimea fructelor de cireș. Greutate de 3-5 g. Gustul fructelor de pădure din prima jumătate a verii seamănă mai degrabă cu o agrișă, cu aromă de coacăze. În a doua jumătate a verii, gustul coacăzului este mai pronunțat. Fructele sunt dulci și acri. Se coace la mijlocul verii, nu dintr-o dată, în 3 săptămâni. Boabele sunt fixate ferm de tulpină și nu se sfărâmă.

Din păcate, producția de yoshta este mai mică decât cea a „părinților”, coacăzelor și agrișelor. Hibridul este autofertil. Dar unii grădinari susțin că, pentru a crește randamentul, trebuie să plantați agrișe și coacăze lângă un tufiș. Acestea vor contribui la îmbunătățirea polenizării și, ca rezultat, la randament. Nu există nicio confirmare științifică a acestui fapt. Dar cu siguranță nu vor putea să intervină, prin urmare un astfel de cartier este întotdeauna justificat. Informațiile despre faptul că este posibil să colectați 10 și chiar 15 kg de fructe de pădure dintr-un tufiș de yoshta într-un sezon pare clar exagerate.

În creștere Yoshta

Yoshta poate fi propagat în oricare dintre modurile cunoscute pentru arbuști: butași, stratificare. Puteți chiar să vă înmulțiți semințe, dar acesta este un proces foarte lung și nerecunoscător. Straturile sunt scăpate primăvara la o adâncime de 5 cm, iar anul următor, când apar rădăcini pe ele, sunt transplantate într-un loc permanent.

Butași de arbust:

 • Butașii aliniați sunt recoltați la sfârșitul lunii februarie sau începutul lunii martie, când încă nu au frunze.
 • Plantat într-o mini-seră sau acoperit cu borcane de sticlă.
 • Solul trebuie să fie liber și fertil.
 • Cea mai mare parte a tăierii este scufundată în pământ, unul sau doi dintre mugurii superiori sunt lăsați afară.
 • Mulciți cu turbă, astfel încât umezeala să nu se evapore cât mai mult timp posibil. Înălțimea stratului de mulci trebuie să fie de cel puțin 4 cm.

Este mai bine să le plantați imediat într-un loc umbrit, astfel încât să prindă rădăcini mai bine. Apoi, atunci când sistemul radicular este format, acestea sunt transplantate într-un loc permanent. Cel mai bine este să faceți acest lucru la sfârșitul lunii august sau la începutul lunii septembrie.

În creștere Yoshta

Semințe Yoshta stratifica într-un frigider sau pivniță la o temperatură pozitivă aproape de zero. Primăvara sunt semănate în pământ. Dacă semințele eclozează în mijlocul iernii, acestea sunt semănate în ghivece de flori sau pahare de plastic. Primăvara, acestea sunt întărite și plantate în teren deschis.

Tufișurile tinere yoshta sunt plantate într-un loc permanent la începutul primăverii sau la începutul toamnei.

Când cumpără un tufiș, examinează cu atenție sistemul rădăcină. Tundeți rădăcinile principale ușor. Tăierea trebuie să fie albă și plină de viață. Dacă rădăcinile sunt puțin uscate, puteți pune tufișul în apă pentru o zi. Yoshta nu este solicitant pentru sol, dar crește mai bine pe soluri bogate în nutrienți.

Reguli de aterizare:

 1. Locul pentru plantarea yoshta este ales însorit și deschis.
 2. Distanța dintre tufișuri ar trebui să corespundă dimensiunii lor, aproximativ 2 m.
 3. Dezgropați solul, adăugând preliminar 300 g de var, 100 g de superfosfat și sulfat de potasiu la fiecare metru pătrat.
 4. Groapa este pregătită din timp. Când este plantat primăvara, acest lucru se face toamna. Adâncimea și lățimea gropii este de aproximativ 50 cm.
 5. Solul vegetal este așezat separat. Cel mai mic, mai puțin fertil, este amestecat cu îngrășăminte.
 6. Aduc gunoi de grajd putrezit (câteva găleți), frasin de lemn (mai multe pahare pe tufă). Solul este amestecat cu aceste substanțe, o treime din groapă este acoperită. Apoi umpleți până la jumătate din groapă cu pământ din stratul superior. Se lasă până primăvara.
 7. Dacă ați cumpărat un răsad neplanificat, trebuie să-l săpați în pivniță, să pregătiți o gaură, lăsați-l să se așeze timp de câteva săptămâni. Apoi plantați un tufiș yoshta.

Pentru dezvoltarea normală și fructificare, necesită introducerea potasiului în sol. Tufa tânără este scufundată astfel încât mugurii inferiori să cadă în pământ. Lăstarii tineri vor crește ulterior din ei. Presărați rădăcinile cu pământ, apă, mulci cu turbă sau humus. Cantitatea sa sub tufiș ar trebui să fie de până la 20 kg. Dacă se folosește mulci, solul din jurul tufișului trebuie slăbit în mod regulat.

Yoshta grijă

Yoshta grijă

Sfaturi de îngrijire:

 • Udați tufișurile yoshta când solul de lângă rădăcini devine uscat. Folosiți până la 3 găleți de apă caldă pe metru pătrat. Îl aduc seara, turnându-l în canelurile dintre rânduri.
 • Yoshta începe să dea roade în al treilea sau al patrulea an. Diferența în îngrijirea yoshta este că tufișul aproape că nu are nevoie tăiere... Ramurile și fructele Yoshta trăiesc mai mult decât coacăzele. Ramurile în exces sunt îndepărtate după fructificare. Unii grădinari cred că yoshta este cel mai bine cultivat ca plantă ornamentală. Prin urmare, nu este nevoie să-l fertilizați.
 • Pentru cei care o cultivă ca cultură de fructe de pădure, trebuie să umpleți cantitatea de nutrienți. Introduceți 5 kg de materie organică, 20 g de sulfat de potasiu, 40 g de superfosfat pe 1 metru de suprafață. Utilizare îngrășăminte minerale, care sunt aduse sub coacăze. Yoshta reacționează bine la hrănire cu o soluție de fermentat mullein vara și frasin de lemn toamna.

Yoshta nu este afectat de boli și dăunători. Este rezistent la infestarea cu acarieni renali, făinarea, boli virale. Prin urmare, nu este nevoie să îl procesați cu echipament de protecție.

Folosind yoshta

Folosind yoshta

Fructele Yoshta conțin o cantitate mare de vitamina C. Este mai mult decât la agrișe, dar mai puțin decât la coacăze. Prin urmare, fructele sale sunt consumate proaspete, recoltate pentru iarnă, uscate. Ele ajută la creșterea imunității. Acest lucru este facilitat și de prezența fitoncidelor în compoziția lor. Boabele se păstrează la frigider câteva zile.Cu depozitarea prelungită, acestea pierd proprietăți utile.

Proprietăți utile ale fructelor de pădure:

 1. Yoshta conține o cantitate mare de oligoelemente. Accelerează procesele metabolice. Conținutul scăzut de calorii (45 kcal) permite utilizarea fructelor yoshta pentru persoanele care slăbesc.
 2. Fierul găsit în fructele de pădure yoshta ajută la creșterea nivelului de hemoglobină din sânge. Vitamina P și antocianinele întăresc pereții vaselor de sânge. Acest lucru este facilitat și de prezența potasiului în fructe. Ajută la reducerea riscului de atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale.
 3. Fructele Yoshta normalizează activitatea tractului gastro-intestinal, elimină diareea. Acestea contribuie la eliminarea radionuclizilor și a metalelor grele din organism.
 4. Persoanelor cu tensiune arterială crescută li se recomandă să consume fructe de padure yoshta împreună cu miere. Vinul de casă este făcut din fructe de padure yoshta.

Dar fructele yoshta au și contraindicații. Nu trebuie consumate în cantități mari de pacienții cu colită și ulcer, cu tendința de a forma cheaguri de sânge și reacții alergice.

Tufișurile Yoshta sunt plantate în grupuri, creând garduri vii... În astfel de cazuri, distanța dintre tufișuri este de aproximativ 40 cm. Când este cultivată în margini mixte, distanța este mărită la 1 m. Bushul yoshta arată original în forma standard. Pentru a face acest lucru, înainte de plantare, îndepărtați toate ramurile, cu excepția uneia, și toți mugurii de pe trunchi la o înălțime de până la 40 cm. Astfel de copaci sunt tăiați, scurtându-și pe jumătate ramurile.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip:

Avatar Goshia

O plantă foarte interesantă, arată mai mult ca o coacăz, dar iubește lumina, ca o agrișă. Am încercat yoshta de mai multe ori, dar pe site până l-am plantat. Nu este clar cât de des trebuie să tăiați tufișurile, deoarece ramurile vechi de coacăze sunt tăiate destul de des.

Avatar utilizator Egorr

Avantajul acestei plante este absența spinilor. Prin urmare, este mult mai ușor să-l asamblați. Dar gustul fructului, după părerea mea, este mai aproape de agrișă, într-o formă matură le lipsește aciditatea.