Aciditatea solului: ce este și cum să o verificați

Creșterea și dezvoltarea plantelor depinde de compoziția solului, pentru că el este cel care le dă nutriție. Cele mai bune sunt acele soluri în care cantitatea de aer, apă, organic și minerale. Datorită apei, planta primește elementele necesare, iar gazele din sol furnizează oxigen și dioxid de carbon. Dorind să obțineți recolte bogate, este necesar să se ia în considerare nu numai condițiile climatice, ci și aciditatea solului.

La plantarea plantelor, grădinarii sunt, de obicei, ghidați doar de fertilitatea solului, fără a acorda atenție nivelului de aciditate. Un astfel de sol poate avea o mulțime de substanțe nutritive datorită compușilor humici, care se descompun lent. Procedând astfel, creează rezerve de alimente. Dar cu o aciditate scăzută, un astfel de sol nu va da randamente bune. Este important să puteți determina nivelul de aciditate pentru a-l readuce la normal.

Conţinut:

Conceptul de aciditate a solului, tipurile sale, rata

Conceptul de aciditate a solului, tipurile sale, rata

Indicele analizei solului este valoarea pH-ului, care este determinată de cantitatea de ioni de hidrogen din pământ. Pentru fiecare tip de plantă, este necesar un anumit indicator al greutății hidrogenului. Unele tipuri de culturi cresc bine pe soluri cu aciditate scăzută, altele au nevoie de tipuri neutre de sol, iar altele se descurcă bine pe soluri acide. Și acest lucru se datorează faptului că aciditatea afectează absorbția micro- și macroelementelor de către plante din sol.

Cunoscând nivelul de aciditate al solului pe site, rezidentul de vară poate planta cu succes legume, fructe, flori:

Pentru majoritatea plantelor vegetale, de grădină, un sol cu ​​o aciditate cuprinsă între 4,1 și 7,9 pH este confortabil. Potrivit pentru amenajarea unei grădini și a unei grădini de legume este considerat un sol de la 5,5 la 7,5 pH. Este necesar să selectați aciditatea pentru fiecare tip de culturi de grădină și legume, astfel încât să nu se ofilească, ci să se dezvolte normal.

Cele mai bune metode pentru testarea acidității solului

Cele mai bune metode pentru testarea acidității solului

Puteți determina singur aciditatea solului fără instrumente costisitoare și teste de laborator. Textura solului arată ce este în termeni de pH. Sol uscat argilos, zone de turbă - acid, dens, cu schimb slab de gaze. Apa trebuie să treacă cu greu prin straturile pământului, stagnând în ele.
Terenul de sodiu, cernoziomul, argila aparțin tipurilor neutre. Astfel de soluri sunt fertile și păstrează bine umiditatea.

Compoziția alcalină sau ușor acidă a solului se găsește în solurile argiloase, nisipoase. Acestea sunt soluri ușoare și calde, care sunt ușor de cultivat și descompun rapid materia organică.

Puteți determina valoarea pH-ului pentru acele plante care cresc liber pe site:

  • Se preferă solul moderat acid rubarbă, plantain, irga.
  • Pentru crin, mentă, cartofi, solul mediu acid este confortabil cu un indicator de 4,5 - 5.
  • Roșii, usturoi, patrunjel, ridiche, mazărea este bună pe solurile neutre.
  • Dacă se simte ușor pe site arțar, păducel, crizanteme, pelin, atunci solul din grădină este alcalin sau ușor alcalin.

Verificarea acidității solului prin metode populare:

  1. Puteți determina aciditatea solului aruncând o bucată din acesta într-un pahar cu trei frunze aburite în apă clocotită coacăz negru... Dacă soluția devine roșie, atunci solul este acid, verde - neutru, albastru - alcalin, ușor acid.
  2. Acidul acetic este verificat aruncându-l pe pământ pe o farfurioară. Solul spumează abundent cu un tip alcalin, apariția mai multor bule se întâmplă cu un tip neutru. Pământul acid nu va da nicio reacție.

Diferite metode de verificare vă vor spune în mod fiabil despre compoziția solului unei grădini de legume sau a unei grădini.

Aciditate scăzută a solului: cum să o creșteți

 cum să-l mărești

Pământurile alcaline sunt periculoase prin absența fierului, manganului, zincului, fosforului, cuprului. Solul este deosebit de dăunător pentru răsaduri - se dezvoltă slab, prinde rădăcini. Pe muguri, frunzele se îngălbenesc, cad.

Modalități de creștere a acidității solului:

  • Aciditatea solului este crescută prin introducerea turbării, care înmoaie mediul alcalin al solului, aducându-l mai aproape de neutru. Datorită turbei, pământul începe să respire mai bine și absoarbe bine umezeala.
  • Acționează ca un agent oxidant compost și gunoi de grajd. Este mai bine să le introduceți în toamnă, după ce ați săpat cu grijă zona la o adâncime de douăzeci de centimetri.
  • Folosirea acelor de pin în loc de mulci va ajuta la acidificarea solului și fertilizarea acestuia.
  • Nu degeaba ureea este inclusă în complexe îngrășăminte minerale, deoarece reduce treptat nivelul de alcali din sol.

Creșterea acidității trebuie efectuată în limite rezonabile, cu atenție.

Aciditate ridicată a solului: cum să o coborâți

 cum să o cobori

Solurile acide predomină asupra celor alcaline, deși echilibrul carbonului, azotului, proteinelor și apei este perturbat în ele. Plantele mor ca urmare a faptului că aerul și apa pătrund prost în straturile pământului. Cantitatea crescută de fier, cupru, zinc din ele duce la inhibarea creșterii plantelor. Solurile acide sunt deosebit de sensibile la boli, toxinele se acumulează în ele, nu sunt spălate, opresive sistemul rădăcină plante.

Scăderea nivelului de aciditate este posibilă prin calcare.

Pentru a face acest lucru, utilizați var de pudră, făină de dolomită sau marnă, puf - var stins. Procedura se efectuează o dată la patru sau șapte ani, amestecând uniform în aditivi de var. Solul este dezoxidat la trei până la patru luni de la calciu.

Cenușă de lemn pe lângă reducerea acidității, fertilizează solul, îmbunătățește calitatea solului. Îngrășăminte complexecumpărate din magazine specializate trebuie să conțină zinc sau cobalt. Metodele de dezoxidare sunt variate și disponibile pentru a fi utilizate de grădinari.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip:

Categorie:Pamantul | Pamantul
Avatar utilizator Alena

Acidificarea solului poate fi determinată prin ochi. Dacă pătlagina și coada calului de câmp apar în masă pe site-ul nostru, atunci acesta este un semn de acidificare, în toamnă adăugăm var stins în aceste zone.