Spanac: ce este, proprietăți și depozitare

Dintre verdele de grădină, care sunt deosebit de populare și utile pentru oameni, spanacul se distinge. Este adorat de vegetarieni care devoră feluri de mâncare cu spanac în cantități imense. Este inclus în tot felul de diete, în felurile de mâncare ale oamenilor care visează să piardă kilograme în plus și să-și îmbunătățească corpul. Americanii și europenii obsedați de legume duc un stil de viață sănătos.

Cu mai bine de două secole în urmă, o legumă verde, spanacul, a apărut pe mesele gurmanzilor din America și Europa. Această plantă erbacee a câștigat rapid popularitate, iar acum faima sa regală s-a consolidat. Și toate acestea se datorează proprietăților benefice ale spanacului, care încă crește sălbatic în țările din est.

Conţinut:

Spanac - ce este, descriere

Spanac - ce este, descriere

Familia Amaranth este reprezentată de specii de spanac cu diferite perioade de coacere. Este cultivat peste tot în lume, crescând pentru a culege frunze utile. Plantele sunt împărțite în mascul și femelă. La masculi se formează mai întâi o tulpină, care conține o cantitate mică de frunze. Florile sunt colectate în panicule. Plantele femele au verdeață luxuriantă, inflorescențele se ascund în axila frunzelor. Frunzele de spanac sunt alungite, ovoidale sau în formă de lance triunghiulară. Suprafața lor este netedă, verde strălucitor.

La fel ca orice plantă, spanacul este necesar pentru corpul uman ca furnizor de vitamine, oligoelemente și minerale.

De îndată ce apare o rozetă de frunze în faza de 5-8 frunze pe tulpină, acestea sunt tăiate pentru consum. După apariția lăstarilor înfloriți, spanacul nu este potrivit pentru gătit.

Creșteți spanacul în câmp deschissemănându-l de mai multe ori pe sezon. El preferă un sol hrănitor cu un nivel optim de aciditate. Puteți semăna legume iarna, rupând rozetele frunzelor la începutul primăverii.

Compoziția unei legume cu frunze, proprietățile sale benefice

Compoziția legumelor, proprietățile sale benefice

O mătură pentru stomac, un rege printre verzi - așa numesc europenii această cultură vegetală. Beneficiile frunzelor de spanac sunt multiple datorită bogăției compoziției plantei:

 1. Toate grupurile de vitamine de la A la C, un procent mare de potasiu au un efect benefic asupra activității mușchiului inimii. Saturați cu substanțe utile, inima umană funcționează stabil, fără întreruperi.
 2. Consumul de spanac îmbunătățește funcția organelor hematopoietice. Numărul de globule roșii din vase crește, salvând o persoană de anemie. Nivelul colesterolului scade, sângele este saturat cu fier, potasiu, mangan, bor, cobalt, acid folic.
 3. Fibrele din frunzele de spanac au un efect pozitiv asupra peristaltismului pereților intestinali. Iar acidul oxalic ajută la combaterea constipației, a acumulării de gaze în organele tractului digestiv.
 4. După ce a consumat o sută de grame de verdeață pe zi, o persoană primește zilnic un aport de beta-caroten, luteină, zeaxin, care ne ajută ochii să rămână vigilenți și să prevină bolile organelor vizuale.
 5. Mai mult de douăzeci la sută din calciu din frunzele legumelor este suficient pentru a întări sistemul osos și dinții. Dar doar frunzele proaspete de legume vor beneficia.
 6. Femeilor care visează să piardă în greutate li se recomandă să includă spanacul în dietele lor, ca mijloc care arde în mod activ grăsimile, curățând corpul de toxine.
 7. În formarea unui făt sănătos, rolul principal este atribuit acidului folic, a cărui lipsă va afecta structura țesutului nervos al embrionului. Prin urmare, este atât de important ca femeile însărcinate să includă spanacul în dieta lor.
 8. Produsul verde este util copiilor mici, prevenind apariția rahitismului, întărind oasele și dinții în creștere. Iar pentru adolescenți, spanacul este produsul care va ajuta să facă față stresului și depresiei.
 9. Pentru ca sportivii să își mărească capacitățile fizice, planta este pur și simplu o necesitate pentru consum. Nu numai că va crește nivelul oligoelementelor, vitaminelor din organism, ci și va îmbunătăți fondul hormonal al unui om, ajutând la creșterea producției de testosteron.
 10. Cămara de elemente biochimice, substanțe - frunze tinere de spanac - își va deschide porțile către lumea sănătății pentru o persoană. Nu mai rămâne decât să mănânci frunzele proaspete sau să pregătești mâncăruri delicioase din ele. Și apoi, în afara sezonului, imunitatea se va întări, întregul corp va fi încărcat cu energie.

Rău și contraindicații

Rău și contraindicații pentru consumul de spanac

Contraindicațiile absolute pentru utilizarea spanacului includ:

 • Prezența la o persoană a unor astfel de boli ale rinichilor, ficatului, vezicii urinare ca nefrită, oxalurie. Agravarea lor va fi asociată cu prezența acidului oxalic în iarbă. De asemenea, poate duce la exacerbarea ulcerelor de stomac, ulcerului duodenal, colitei, enterocolitei și intensificarea procesului inflamator în pancreas.
 • Purina din frunze poate provoca atacuri de gută. Acest lucru se datorează creșterii nivelului de acid uric din sânge, care nu are timp să fie excretat din corp, ci se acumulează în țesuturile moi și articulațiile.
 • Este interzis să luați spanac pe termen nelimitat pentru persoanele în vârstă cu o încălcare a echilibrului apă-sare.
 • Atunci când urmează un tratament cu antibiotice, este necesar să nu mai consumați frunze de spanac.
 • Pentru persoanele care suferă de alergii, sunt posibile reacții adverse la produs. Acestea sunt exprimate prin apariția erupțiilor cutanate, mâncărime, iritații pe piele.

O plantă de grădină precum spanacul este, fără îndoială, bună pentru corpul uman. Dar trebuie să fii conștient de faptul că frunzele prea coapte ale unei plante, care acumulează acid oxalic, pot provoca otrăviri.

Nu puteți depozita mâncăruri din legume mult timp, altfel vor începe să se formeze săruri de azot în ele, care sunt pline de complicații pentru sănătate.

Produsele lactate vor putea neutraliza toxinele plantelor. Cremă, lapte poate fi turnat peste frunzele de spanac în timpul gătitului. Chiar și o iarbă aparent inofensivă provoacă daune grave corpului uman în unele cazuri.

Cum se alege și se stochează corect

Cum să alegeți leguma potrivită și să o păstrați

Atunci când cumpărați spanac, nu puteți neglija regulile de selecție în niciun caz:

 1. Rozeta de frunze trebuie să fie suculentă, verde aprins, indicând prospețimea ierbii.
 2. Bogăția parfumului îți poate deschide pofta de mâncare, mai degrabă decât să stârnească dezgust.
 3. Claritatea frunzelor unei plante este principalul indicator al prospețimii acesteia. Puteți verifica această calitate strângând vârful frunzelor între degete. Dacă auziți o ușoară crăpătură, înseamnă că produsul a fost smuls cu cel mult o jumătate de zi în urmă și nu a fost depozitat mult timp.
 4. Nu ar trebui să existe daune externe la spanac - doar frunze netede și suculente. Ofilirea lor poate fi detectată cu ochiul liber.
 5. Și dacă pe plantă sunt vizibile pete gălbui și maro, atunci nu este nevoie să achiziționați un astfel de produs. Este fie combinat de insecte dăunătoare, fie recent pulverizat cu substanțe chimice.
 6. Tulpina spanacului tânăr nu este prea largă. Valoarea sa mare indică o legumă prea coptă și nu există niciun beneficiu din aceasta.

Spanacul poate fi dificil de păstrat în stare proaspătă. Este cel mai bine folosit în toamnă sau primăvară ca salate, supe. Merge bine cu brânză de vaci, brânză, cartofi, carne. Neutralitatea gustului plantei nu vă va strica felul de mâncare preferat. Se folosește pentru prepararea conservelor, condimentelor, coloranților în industria alimentară.

Depozitarea legumelor proaspete sau a vaselor din acesta nu trebuie să depășească o zi sau două într-un loc răcoros. Pentru a savura leguma iarna, o puteți îngheța.Înainte de a fi introduse în congelator, frunzele plantei sunt fierte adăugând puțin bicarbonat de sodiu în apă. Masa zdrobită într-un blender este așezată în forme sau pungi și plasată la rece. Pentru a prepara supe de vitamine în timpul iernii, bulionul, împreună cu tulpinile tocate și frunzele de spanac, sunt înghețate în recipiente de plastic.

O altă modalitate de a stoca verdele este să le uscați.

Uscați tulpinile și frunzele de iarbă spălate într-o cameră ventilată sau în cuptor la o temperatură de cel mult 30 de grade. Păstrați piesele uscate în borcane sau recipiente timp de până la șase luni.

Puteți adăuga sare plantei așezând porțiile de legume feliate într-un borcan și presărând fiecare strat cu sare fără iod. Asigurați-vă că apăsați bine spanacul. După umplerea borcanului, se pune la frigider. Conservarea legumelor cu saramură fierbinte este, de asemenea, posibilă. Orice tip de spanac de gătit pentru iarnă vă permite să păstrați gustul excelent și proprietățile utile.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip:

Iubim foarte mult spanacul. Pregătim din aceasta supe, salate și plăcinte. Dar am încercat să-l congelăm și să-l adăugăm în mâncare iarna, gustul s-a dovedit a fi complet diferit, așa că acum îl folosim doar în sezon.