Dichondra ampelous: liana nepretențioasă pentru grădină

Dichondra este una dintre cele mai bune opțiuni pentru decorarea camerelor și mai ales a spațiilor deschise. Rafinamentul și frumusețea plantei face posibilă utilizarea acesteia pentru decorarea balcoanelor, verandelor și teraselor exterioare. Varietatea speciilor de plante oferă oportunități ample pentru alegerea unui stil adecvat de decorare a clădirilor. Planta este ușor utilizată pentru decorarea formelor arhitecturale.

Conţinut:

Descrierea plantei

Descrierea plantei

Dichondra este o minunată plantă ampeloză care crește de mulți ani. Zona de distribuție este mlaștina și zonele umede. În natură, specia atinge un metru și jumătate și se dezvoltă în tulpini târâtoare. Aceste tulpini sunt valoroase pentru proiectarea peisajului.

Dichondra are vie deosebit de spectaculoasă. În timpul dezvoltării, acestea sunt acoperite cu frunziș dens și au, de asemenea, o margine mătăsoasă. Fiecare soi are propriile sale caracteristici care le disting și creează o alegere pentru cumpărători.

În horticultura modernă, această specie este, de asemenea, populară datorită varietății mari de specii, al căror număr exact este încă necunoscut. În practică, se folosesc cel mai des 2 soiuri:

 1. Soiul Emerald Vinopad nu are cele mai lungi tulpini, iar frunzele au doar 3 mm lungime. Florile, care împodobesc întreaga tulpină cu mugurii lor mici, înfloresc pe tot parcursul verii. Planta provine din Noua Zeelandă. Apropo, acasă, specia este considerată o buruiană, iar grădinarii duc o luptă nemiloasă cu ea. În multe regiuni ale lumii, dicondra este un tip de gazon popular. Nu necesită o tunsoare și oferă un aspect frumos. Creșterea activă și formarea tulpinilor dense deschide oportunități pentru crearea de sculpturi de grădină spectaculoase de diferite forme. Ele sunt adesea folosite și pentru a forma garduri și bariere naturale. „Emerald Falls” preferă locurile umbrite, dar în unele cazuri se poate dezvolta normal în locuri expuse razelor solare. Pentru a stimula creșterea, este necesar să pulverizați frunzișul dens zilnic pentru a normaliza procesele care au loc în interiorul tulpinilor. De regulă, sub rezerva celor mai simple recomandări, grădinarii reușesc să obțină rezultate excelente în dicondra în creștere.
 2. Al doilea tip, pe care designerii și iubitorii de plante ornamentale îl iubesc atât de mult, se numește „Cascadă argintie". Evident, termenul cascadă nu se găsește în nume întâmplător - subliniază dimensiunea și forma plantei. Frunzele argintii ale plantei sunt distribuite uniform pe ramurile alungite. Este folosit ca plantă în ghiveci pentru decorarea diferitelor spații, precum și a grădinilor, logiilor deschise și foișoarelor. Atunci când plantați și așezați un tufiș, este necesar să se ia în considerare faptul că iluminatul trebuie să fie uniform și constant, dar nu excesiv. De asemenea, ar trebui să evitați zonele umbrite, deoarece în ele frunzele pierd semnificativ în parametrii estetici.

Metode de reproducere a dicondrei

Metode de reproducere a dicondrei

Acest tip de plantă, după cum sa menționat deja, este ușor de îngrijit și nu necesită etape de plantare deosebit de complexe. Reproducerea speciei se efectuează în cele mai populare 2 moduri:

 • Stratificarea ramurilor.
 • Seminte de plante.

La propagarea prin stratificare, trebuie respectate mai multe reguli de bază:

 1. Tăiați straturile primăvara sau toamna. Se recoltează aproximativ 5-7 butași, care sunt așezați într-un recipient cu apă.
 2. După ce primele rădăcini apar în apă, tulpinile tinere ar trebui să fie plantate în pământ, care este pre-pregătit și așezat în 3 bucăți.
 3. Și doar o lună mai târziu, când planta devine puțin mai puternică, este transplantată într-o oală sau oală pregătită, care va deveni locul său permanent pentru creștere și dezvoltare.

La plantarea dicondrei semințe munca începe la sfârșitul lunii ianuarie - februarie. Factorul decisiv este perioada de plantare dorită în condiții naturale și realizarea celei mai înflorite. După ce apar primele lăstari, va trebui să așteptați aproximativ 4 luni până când planta atinge dimensiunea optimă. Dacă doriți să atingeți dimensiunea maximă în luna mai, atunci ar trebui să începeți plantarea în ianuarie.

Când lucrați cu semințe de dicondră, ar trebui să respectați cu siguranță câteva reguli:

 1. Adâncimea de plantare a semințelor în sol nu trebuie să fie mai mare de 5 mm.
 2. Compoziția solului include o parte fertilă și nisip cernut.
 3. După udare și praf cu pământ, semințele sunt acoperite suplimentar cu sticlă sau polietilenă pregătită.

În procesul de dezvoltare, tulpinile sunt presate treptat pe sol, ceea ce stimulează dezvoltarea de noi rădăcini. În general, forma plantei poate fi diferită, ceea ce atrage designerii. Soiul "Cascada Emerald" în majoritatea cazurilor este folosit pentru decorare peluze... Solul este pregătit cu atenție în zona selectată, dezgropat și umezit. După aceea, semințele sunt plasate în ea. La semănat, sunt necesare 10 grame de semințe pentru fiecare metru pătrat de sol.

Tehnica de aterizare: termeni și reguli

 termeni și reguli

Ampel dichondra reproduce, după cum sa menționat deja, în două moduri - butași și semințe. Când este cultivat din semințe, procesul este puțin mai obositor și consumă mult timp. Și lăstarii nu sunt atât de ușor de găsit, având în vedere doar popularitatea crescândă a speciei.

Lucrările de însămânțare ar trebui să înceapă în ianuarie - acest lucru asigură obținerea unei plante cu drepturi depline în luna mai.

Balconul sau terasa în aer liber vor fi complet acoperite cu viță de vie proaspătă pentru vara fierbinte. După plantare în solul pregătit, ar trebui să așteptați 4 luni înainte de formarea plantei finite.

Solul trebuie pregătit pentru transplant. Pentru a face acest lucru, amestecați bine aceleași părți de sol fertil și nisip. Semințele sunt așezate în sol, udate cu apă, stropite cu pământ și apoi acoperite cu polietilenă - astfel se poate evita evaporarea umezelii. Recipientul cu semințe este mutat într-un loc cald unde temperatura aerului nu trebuie să scadă sub 25 de grade Celsius. Acest indicator garantează dezvoltarea stabilă a dicondrei.

Cum să îngrijești corespunzător o plantă

Cum să îngrijești corespunzător o plantă

În habitatul său natural, dicondra crește pe soluri înundate, astfel încât uscarea solului inhibă semnificativ dezvoltarea organismului. De asemenea, nu puteți scoate oala într-un spațiu deschis până când temperatura nu se stabilizează la un nivel de 16 până la 26 de grade Celsius.

Creșterea vegetației erbacee de acest tip este posibilă pe orice tip de sol. Cea mai bună opțiune este un sol argilos, drenat, care asigură o acumulare moderată de umiditate și previne putregaiul rădăcinii.

Stagnarea apei în orizonturile superioare ale solului asigură distrugerea rădăcinilor de suprafață.

Dacă este posibilă conservarea plantelor și asigurarea respectării corecte a tuturor regulilor stabilite, atunci dicondra poate rămâne estetică plăcută timp de 5-7 ani:

 • Asigurați-vă că monitorizați conținutul de umiditate al comă de pământ, care conține semințele. Udare cel mai bine se face seara pentru a preveni arsurile frunzelor. De asemenea, pentru a apropia condițiile de caracteristicile condițiilor naturale de creștere, frunzele trebuie pulverizate periodic.
 • Pentru o dezvoltare stabilă, un factor important este nutriția suplimentară a solului cu îngrășăminte speciale. Se recomandă hrănirea dicondrei cu o hrănire specială și o dată pe săptămână. De regulă, îngrășămintele care conțin azot alternează și materie organică.
 • O caracteristică importantă a plantei este numărul mare de ramuri, care creează diferite tipuri de structuri de grădină și diferite ramuri suspendate. Pentru a stimula creșterea plantelor, utilizați tehnica tunderea ramuri pe măsură ce se apropie iarna. De obicei, acestea sunt tăiate cu 7 cm, ceea ce asigură creșterea rapidă și dezvoltarea de noi ramuri.
 • Pentru perioada de toamnă-iarnă, kutas-ul trebuie mutat în interior. Udarea este redusă deoarece planta are nevoie de mai puțină apă. Dar este, de asemenea, imposibil să opriți complet udarea, deoarece planta poate muri. Pansamentul superior pentru sistemul rădăcină se aplică nu mai mult de o dată pe lună.
 • Ampel dichondra este relativ rezistent la dăunători și diverse boli. Se adaptează rapid la condiții specifice de creștere și atinge dimensiunea sa fără probleme. Sistemul de protecție este construit în așa fel încât să se ancoreze în siguranță în spațiul alocat și să reziste atacului dăunătorilor. Uneori, umiditatea ridicată a solului poate duce la dezvoltarea nematodelor. Această boală este destul de dificil de vindecat, deci este mai rațională monitorizarea conținutului de umiditate din sol.

Cerere

Cerere

Dichondra este utilizat în mod activ pentru decorarea decorativă a caselor de țară, parcurilor și aleilor. Când plantați plante, țineți cont de faptul că aceasta crește rapid în dimensiune, oferind adevărate păduri de viță de vie pe amplasament. Prin urmare, structura naturală așteptată ar trebui să fie planificată în avans.

Uneori planta este folosită pentru a acoperi solul cu un strat protector.

Dicondra de argint are un aspect foarte asemănător apei, ceea ce îl face potrivit pentru simularea fluxului de apă într-o varietate de situații. Această vedere arată deosebit de impresionantă atunci când este expusă la lumina soarelui, ceea ce creează revărsări neobișnuite.

Florarii experimentați creează combinații uimitoare de flori și ierburi diferite cu dicondra. Atunci când decorați un teren personal, trebuie amintit că vederea poate fi folosită și pentru cultivarea casei, deoarece un rezultat neobișnuit și interesant poate fi obținut într-un apartament.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip: