Zephyranthes: îngrijire adecvată a florilor

Zephyranthes este originar din țările din America Centrală și de Sud. Floarea își datorează numele mitului zeu Zephyr, care controlează vântul de vest, care este sursa numeroaselor ploi tropicale. În acest moment, zephyranthes înflorește brusc. La început, acestea sunt flori unice, asemănătoare crinilor, care în cele din urmă cresc în grupuri întregi.

Din cauza bruscății înfloririi, planta a fost numită popular „parvenit”. Și datorită formei florilor, marshmallows sunt numite nuferi sau narcise domestice. Printre botanici, există un nume grecesc format din două cuvinte „zephyr” și „anthos”, care traduce literalmente floarea vântului de vest. Puteți găsi, de asemenea, opțiuni de traducere precum crin (floare) de ploaie sau crin de zână.

Conţinut:

Cum arată o floare de interior?

Cum arată o floare de interior?

Durată înflorire un mugur este mic și nu durează mai mult de două zile, dar floarea estompată este înlocuită imediat cu una nouă sau mai multe simultan. Această alternanță durează două luni, ceea ce dă impresia unei înfloriri continue.

Zephyranthes aparține perenelor cu bulb mic.

Frunzele liniare care privesc în direcții diferite cresc de la bec și au o formă lungă și îngustă. Becuri mici, asemănătoare ouălor de pasăre, cu un diametru de cel mult trei centimetri și jumătate. Florile în formă de crocus sau în formă de stea înfloresc pe rând pe pedunculi lungi (20-30cm) și pot fi albe, roz, galbene, roșiatice sau bicolore. Zephyranthes este o plantă puțin otrăvitoare, deci trebuie să o țineți departe de copii și animale de companie și, atunci când plecați, luați măsuri de precauție și purtați îmbrăcăminte de protecție.

Genul zephyranthes se distinge prin ritmurile sale rapide de creștere și are aproximativ 40-45 de specii:

  • Înflorire albă. Din această categorie, albii ca zăpada și zefirantele ataman au câștigat o popularitate deosebită. În aparență, acestea sunt similare, dar înfloresc în momente diferite. Florile albe ca zăpada înfloresc la mijlocul verii și se bucură de flori până la mijlocul toamnei, iar atamanii încep să înflorească la începutul primăverii. Prin urmare, cu un tandem bine ales, florile vor decora interiorul toată primăvara, vara și jumătatea toamnei.
  • Galben. Marshmallows-urile de aur și lămâie merită o atenție specială. De asemenea, au un aspect similar și perioade de înflorire diferite. Florile aurii eliberează flori iarna, iar florile de lămâie vara. Pentru aceste soiuri, iluminarea are o importanță deosebită, deoarece chiar și o nuanță deschisă poate reduce efectul decorativ al plantei. De asemenea, sunt mai pretențioși de îngrijit.
  • Roz. De remarcat în mod deosebit sunt marshmallows cu flori mari, care sunt numite „Lovitura puternică”. Înflorirea are loc de la mijlocul primăverii până la mijlocul verii. În același timp, formează inflorescențe mari de până la 10 cm în diametru, cu petale roz delicate și un centru galben.
  • Bicolor. Florile de marshmallows multicolore sunt vopsite în diferite culori.Mai mult, la bază, sunt mai saturate și au o culoare maronie sau roșiatică, iar la margini petalele sunt albicioase sau roz. Mărimea capetelor de flori atinge șapte centimetri.

Având în vedere că diferite soiuri înfloresc în perioade diferite ale anului, dar nu au diferențe speciale în îngrijire, puteți combina flori de diferite soiuri într-un singur ghiveci. Astfel, se obține efectul înfloririi continue pe tot parcursul anului.

Condiții optime pentru zephyranthes

Condiții optime pentru zephyranthes

În ciuda rădăcinilor sale tropicale, Zephyranthes prosperă într-o oală pe pervaz. Principalul lucru de reținut este că, în condiții naturale, planta preferă să crească în zona de coastă a râurilor și, prin urmare, necesită menținerea nivelului de umiditate necesar. Pentru a face acest lucru, trebuie să irigați în mod regulat planta și, dacă este necesar, să o pulverizați.

Pulverizarea se efectuează numai dacă aerul din cameră este foarte uscat.

În caz contrar, este o cultură nesigură care nu va fi o problemă. În timpul sezonului estival, plantele pot fi mutate în aer liber, dar așezate astfel încât ploaia să nu cadă asupra lor. Iarna, temperatura optimă este de 9-10 grade și iluminare moderată. În sezonul estival, temperatura ar trebui să fie la nivelul de 20-25 de grade, iar umiditatea este medie sau ușor ridicată. În timpul înfloririi, este mai bine să plasați zefirantele într-un loc însorit și să creșteți frecvența udării.

Cum să îngrijești corect o floare

Cum să îngrijești corect o floare

În ciuda modestiei sale, atunci când creșteți zefiranți, va trebui să țineți cont de unele caracteristici și să urmați reguli simple:

  1. Solul, ca pentru multe flori de interior, ar trebui să fie ușor, hrănitor și să aibă o permeabilitate ridicată la aer și permeabilitate la umiditate. Prin urmare, amestecul ideal de sol va fi părți egale de pământ, compost putrezit și nisip de râu curățat. Va fi util să adăugați un îngrășământ care conține fosfor.
  2. Irigare. Udarea moderată este suficientă pentru floare, care se efectuează cu aceeași frecvență pe tot parcursul anului. Frecvența irigării este determinată de starea amestecului de sol din oală - acesta trebuie umezit constant, dar nu umed. Se poate întâmpla ca „parvenii” să-și arunce frunzele - de obicei acest lucru se întâmplă în perioadele de odihnă. În acest caz, ar trebui să reduceți udarea, astfel încât becurile să se usuce.
  3. Pansament de top și îngrășăminte. Din momentul în care apar frunzele și până la ultima floare înflorită, marshmallows ar trebui hrănite îngrășăminte complexe minerale pentru plante cu flori de interior sub formă de soluții.

Caracteristici ale reproducerii și ale transplantului de plante

Caracteristici ale reproducerii și ale transplantului de plante

Pentru reproducerea zephyranthes, se utilizează metoda copiilor și a semințelor:

  1. Reproducerea cu ajutorul copiilor. Pentru a face acest lucru, bebelușii cu creștere rapidă sunt separați de becul mamei. Merită să faceți acest lucru înainte de debutul perioadei de odihnă, astfel încât să aibă timp să înceapă. Sunt așezate în containere individuale pentru mai multe exemplare.
  2. Metoda semințelor. Această metodă este cea mai potrivită pentru plantarea unei plante. De asemenea, este ușor de implementat, dar pentru a aștepta înflorirea trebuie să aveți răbdare, deoarece va veni doar după câțiva ani.

Transplant Zephyranthes trebuie efectuat nu mai mult de o dată la doi-trei ani, dacă nu există indicații speciale pentru procedură (putrezirea bulbilor sau apariția apei). Dar grădinarii cu experiență recomandă efectuarea unor astfel de manipulări anual, deoarece bulbii de plante cresc rapid și umple ghiveciul.

Recipientul de plantare trebuie să fie superficial, dar lat, pentru a preveni apele stagnante.

În acest scop, este prevăzut un drenaj de înaltă calitate. În timpul transplantului, cea mai mare parte a solului vechi este îndepărtat și solul nou este umplut. După eveniment, udarea ar trebui redusă și planta ar trebui lăsată să se adapteze fără a-i perturba mișcările.

La ce boli și dăunători sunt susceptibili zephyranthes?

La ce boli și dăunători sunt susceptibili zephyranthes?

Floarea vântului estic poate infecta insectele solzi, care își arată prezența cu mici plăci maronii pe frunze și tulpini.Dacă nu se face nimic, planta va începe să se usuce și poate muri.

De asemenea, floarea poate fi aleasă de acarienii păianjen. Acest lucru se întâmplă la un nivel scăzut de umiditate. Primele măsuri atunci când se găsesc aceste insecte sunt tratarea plantelor cu o soluție de săpun, a cărei placă este spălată după uscare completă. Pentru a scăpa de acești dăunători, frunzele trebuie spălate cu soluții de preparate speciale, inclusiv Actellik, Karbofos și Decis.

Cei mai periculoși dăunători sunt insectele amarilide.

Acestea sunt mici insecte albe care infectează bulbii plantei, hrănindu-se cu pulpa lor. De asemenea, acești dăunători provoacă dezvoltarea ciupercii. Când este deteriorat, zephyranthes își pierde efectul decorativ și are un aspect slăbit, aruncând treptat frunzișul. Ei combate acest dăunător cu insecticide sistemice, în această perioadă reduc abundența irigațiilor. Dacă becurile sunt grav afectate, acestea ar trebui distruse.

În ciuda aspectului florii și a capacității sale de a se delecta cu înflorirea pe tot parcursul anului (cu o combinație competentă de soiuri), nu este dificil să ai grijă de zephyranthes. Este suficient să ții cont de preferințele sale, care sunt similare cu multe plante de apartament.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip: