Tehnologia creșterii ciupercilor în țară

Multor oameni le place să culeagă ciuperci. Dar nu este întotdeauna posibil să ieșim în pădure în căutarea darului prețuit al naturii. Puteți să vă mulțumiți și să mutați o bucată de pădure în grădina dvs., chiar la dacha dvs. și să crească singuri ciupercile preferate.

Conţinut

Ce ciuperci pot fi cultivate în țară

Ce ciuperci pot fi cultivate în țară

Cel mai ușor de cultivat, stăpânit de oameni pentru reproducerea la domiciliu: ciuperci de stridii, ciuperci, precum și ciuperci porcini. De asemenea, puteți încerca să cultivați ciuperci, moreluri, galbenele și boletus pe parcela dvs. de grădină. Procesul de reproducere a acestuia din urmă este laborios și nu este justificat.

Cele mai bune ciuperci pentru cultivarea lor în cabana de vară:

 1. Ciuperci de stridii. Recolta este la sfârșitul verii - începutul toamnei, până în octombrie. În primul an, pot fi recoltate până la 0,5-0,6 kg dintr-un tufiș. Miceliul nu trebuie să fie săpat pentru iarnă, nu se teme de îngheț. În condiții favorabile, culturile pot fi recoltate mai mult de un an.
 2. Morelurile sunt primele ciuperci de primăvară. Timpul lor de germinare este aprilie-mai. Aspectul lor este destul de ciudat, este dificil să le confundăm cu alte specii. Morel vine în regulat și maro. Primul se caracterizează printr-un capac oval, iar al doilea tip este lung, alungit în sus și se extinde în jos. Aspectul pălăriei în sine este extravagant, sub forma unui fagure. Nu le place cartierul mărului, așa că sunt cultivate de obicei în livezi.
 3. Champignonii sunt cele mai comune specii domesticite. Crește în orice condiții și sub orice copac, fie că este un pom de Crăciun, pin sau pom fructifer, sau chiar un tufiș de fructe de pădure. Litigiile pot fi cumpărate de la un magazin specializat sau online. Cea mai fiabilă metodă de colectare a materialului săditor este săpa un miceliu roditor în pădure. Champignonii adoră grămezi de gunoi de grajd sau gropi de compost. Nu vor renunța la abundența de umiditate și umbră. Dar pământul este preferat cu o compoziție mare de materie organică.
 4. Ciuperci albe. Cel mai dificil tip de cultivare. Pentru germinarea cu succes, au nevoie de un copac sub care miceliul crește în viața sălbatică. Și, cel mai important, arborele nu ar trebui să fie un puiet anual, ci un exemplar complet format până la 30 de ani. Este de dorit ca pinul să fie un ficat lung. Nu tolerează apropierea de plantele fructifere.

Astfel, este ușor și simplu să crești acasă cadourile tale preferate ale naturii. Miceliile cultivate cu propriile mâini se vor încânta cu recolte abundente timp de mai mult de un an.

Metode de cultivare a ciupercilor în țară

Miceliu de ciuperci

Există mai multe metode eficiente de creștere:

 1. Un miceliu roditor adus din pădure. Fiecare culegător de ciuperci știe ce să caute sub copaci sau lângă rădăcini. La momentul percheziției, este important să observați o familie bună și să săpați solul sub ea adâncime de 3 cm. Nu este necesar să dezgropăm întregul miceliu complet, ci doar o parte din el. În caz contrar, când întregul miceliu este îndepărtat, anul următor nu vor exista ciuperci în acest loc. Stratul de sol este transportat cu atenție la dacha sau parcela personală. Pentru ca materialul săditor să prindă rădăcini cu succes, ar trebui create condiții favorabile. Este necesar să selectați și să pregătiți zona.După determinarea locației pe sol, un strat intermediar de lemn rumeguş sau paie. Apoi miceliul este plasat într-un substrat și acoperit din nou cu paie. Dacă plantarea a avut succes, atunci într-o lună există posibilitatea de a obține prima recoltă.
 2. Transferul unui ciot vechi sau scoarță de copac afectat de miceliu. Când transportați un ciot vechi sau bulgări, puteți aduce împreună cu colonia dorită nu numai comestibile condiționate, ci și cele otrăvitoare. Dacă există deja un copac vechi în grădină, puteți încerca să-l populați. pentru aceasta, în interiorul trunchiului, este necesar să faceți o gaură și să plantați miceliu în el. Se recomandă udarea activă. Rezultatul nu te va face să aștepți mult. Același proces se poate face și cu butuci vechi de pe site. Dar există o singură captură, butucul din care a fost luat miceliul și reziduurile putrezite din copacul în care urmează să fie mutat trebuie să fie de aceeași rasă. În caz contrar, efortul și speranța suplimentare vor fi irosite, iar miceliul este pur și simplu răsfățat.

Germinarea cu spori. Materialul de plantare poate fi adus din pădure. Este necesar să colectați ciuperci vechi coapte, împreună cu capacele. La domiciliu, acestea trebuie să fie bine eviscerate și împrăștiate pe zona necesară. Umeziți bine zona locuită. Această metodă implică crearea unor condiții apropiate pădurii. Ar trebui să fie situat departe de culturile de fructe de pădure și legume.

Prin diluarea unei soluții speciale. Ciupercile prea coapte aduse din pădure sunt măcinate în praf. Adăugați 1 lingură de făină și pulbere de gelatină în praful de pușcă. După aceea, se adaugă apă la lot, cu care este necesar să udați zona pregătită sub copaci. În timp, sporii activează creșterea și formează o rădăcină de ciupercă. În 2 anotimpuri, miceliul atinge dimensiunea dorită și începe să rodească abundent.

Cum se cultivă corect ciupercile de stridii

Cum se cultivă corect ciupercile de stridii

Ciuperci de stridii - ciuperci cu creștere rapidă și fructifere abundentă. Înainte de a debarca miceliul, ei pregătesc o cameră: un garaj, o pivniță, un subsol. Se recomandă dezinfectarea acestuia cu o soluție de var (4%) și închiderea acestuia timp de până la 2 zile. După timpul alocat, ar trebui să ventilați astfel încât să nu existe miros. Ar trebui să existe două astfel de camere: germinative și vegetale.

A doua etapă este pregătirea solului. Este fabricat din știuleți de porumb, coji de semințe de floarea soarelui, rumeguș de copac, cereale sau paie. Puteți folosi un tip de compost sau le puteți combina între ele.

Procedura de pregătire a solului:

 • umeziți amestecul cu apă caldă
 • se lasă să se umfle 30 de minute
 • scurgeți lichidul, stoarceți compoziția substratului
 • se toarnă apă clocotită timp de 7 ore, apăsând cu presiunea de sus
 • după ce a trecut timpul, scurgeți apa și strângeți humusul
 • adăugați uree, calcar tânăr, superfosfat și gips la compoziția rezultată

Pământul pregătit umed este turnat în pungi de plastic. În ele se fac găuri mici prin care vor răsări ciupercile tinere. Diametrul găurilor este de până la 2 cm, distanța dintre fiecare dintre ele este de până la 20 cm.

Solul trebuie așezat în pungi într-o anumită ordine.

Inițial, acoperiți substratul cu 15-20 cm. Cu următorul strat, întindeți cu grijă stratul de miceliu astfel încât să umple spațiul cu 2/3. Punga este acum legată și transportată în camera de germinare. Se recomandă fie să agățați pungile, fie să le aranjați în rânduri. Temperatura în camera de pregătire nu trebuie să depășească +24 C, iar în pungi - până la +28 C. Se recomandă umiditate ridicată - până la 95%. Nu este necesară iluminarea.

Miceliile germinatoare sunt ventilate periodic. De îndată ce a început procesul de formare a miceliului, recipientele trebuie transferate imediat în camera plantei. Camera principală trebuie umplută frecvent cu oxigen proaspăt. Umiditatea rămâne la același nivel ca în camera anterioară. Temperatura este redusă la + 12 + 18 C.

Dispozitivele de pulverizare sau căzi mici de apă trebuie distribuite în toate spațiile, care vor evapora apa.Pentru iluminat folosiți lămpi fluorescente obișnuite. 12 ore - acesta este cât timp ar trebui să dureze lumina zilei. Când creșterea miceliului este activată, primele ciuperci mici vor începe să germineze, găurile trebuie extinse. Puteți tăia prima cultură deja în a opta zi după apariția primelor lăstari.

Cum să crești șamponii

Cum să crești șamponii corect

Champignonii adoră locurile cu umiditate ridicată și o mulțime de nutrienți organici. Pentru germinare, ciupercile practic nu au nevoie de lumina soarelui. Nu sunt capricioși și cresc fericit în livezi.

Pentru creștere, solul trebuie luat saturat aditivi organici.

Dacă nu este cazul, atunci o puteți face singur. Luați 50 kg de gunoi de grajd de vacă sau de cal, 12 kg de gips și var, precum și 20 kg de paie, totul este amestecat și stivuite... Deșeurile alimentare pot fi adăugate la compoziția recomandată. Întregul amestec este compactat strâns și stropit cu apă. Este necesar să se acopere cu folie de plastic și să se lase 2-3 săptămâni până când dispare mirosul de amoniac.

După 3 săptămâni, puteți pregăti un loc unde să găzduiți o familie tânără. O șanț este săpat în lățime - în funcție de dimensiunea miceliului și la o adâncime de cel mult 30 cm. Banda săpată este umplută cu substrat pregătit, udat abundent. Principalul lucru rămâne - să adăugați miceliu. Materialul de plantare poate fi cumpărat într-un magazin special sau găsit în viața sălbatică.

Dacă se ia o decizie de a aduce o familie de ciuperci din pădure, atunci trebuie să cunoașteți speciile comestibile:

 • Camp
 • Grădină
 • alb
 • Două inele

Colonia adusă din pădure sau cumpărată este așezată pe un șanț pregătit, acoperit cu paie de sus. Este necesar să faceți măsuri de aterizare atunci când temperatura din exterior este setată la +20 C.

În plus față de plantarea miceliului finit, puteți colecta exemplare coapte și le puteți zdrobi în zona necesară. Locul este udat abundent prin irigații. Nu ar trebui să permiteți pământului să fie apăsat în această zonă, deoarece sporii născuți pot muri și toate eforturile vor fi în zadar. Timpul de germinare a exemplarelor de plante tinere nu va dura mult. După 2 luni, grădinarul se va bucura de prima sa recoltă.

Cultivarea ciupercilor porcini în țară

Cultivarea ciupercilor porcini în țară

Puteți planta ciuperci porcini în mai multe moduri: transplantare, plantare de materiale gata preparate și răsaduri... Perioada de plantare este din mai până în octombrie. În plus, lucrările de plantare trebuie făcute numai după apusul soarelui.

La plantare, toată tehnologia trebuie urmată cu atenție:

 1. Miceliul săpat trebuie plasat într-un loc în care cresc copaci și arbuști de conifere sau foioase. Este necesar să plantați în rădăcinile aceluiași copac din care a fost săpat familia.
 2. Se recomandă pregătirea solului pentru germinarea cu succes. În fața arborelui selectat, la o distanță de 0,5 m, săpați un strat de pământ adânc de 30 cm. Așezați frunze căzute, rumeguș sau praf de lemn pe fundul găurii. Presărați deasupra cu sol, pe care este așezat stratul adus cu spori gata făcuți. După procedură, irigați și acoperiți frunzele deasupra. Udați abundent în primele 2-3 săptămâni pe timp uscat.

A doua metodă este plantarea materialului finit:

 1. Înainte de plantarea miceliului cumpărat, se recomandă alegerea unui loc sub un copac într-un mediu umed.
 2. După ce ați dat înapoi din copac 70 cm, îndepărtați stratul superior de 50 cm.
 3. Așezați un amestec de rumeguș, frunze și pământ pregătit în prealabil pe fundul gropii, la 20 cm. Se toarnă un strat de sol cu ​​10 cm deasupra.
 4. Apoi se aplică compost și apoi miceliul este așezat, presărat cu sol și frunziș.
 5. Familia plantată poate da roade încă de anul viitor în condiții favorabile pentru plantare și înrădăcinare.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip:

Ultima modalitate este plantarea răsadurilor:

 1. Capacele de ciuperci porcini aduse din pădure se toacă mărunt, se freacă pe o răzătoare sau pe un tocător de carne. Suspensia rezultată se toarnă cu lichid și se infuzează mai puțin de 24 de ore. În timp ce răsadurile se pregătesc, ar trebui selectată o locație.
 2. Dezgropa solul sub un anumit trunchi.
 3. Pentru a crește fertilitatea solului, acestea sunt hrănite cu compost.
 4. După ce a trecut timpul specificat, infuzia din materialul macinat este turnată uniform pe zona pregătită. Acest loc ar trebui să fie acoperit cu frunze.

Ciuperca porcini este pretențioasă. Nu ar trebui să fie plantat lângă Măr și pere... Toate eforturile vor fi în zadar, ciupercile nu vor prinde rădăcini.

Categorie:Creştere | Ciuperci
Avatar utilizator Egorr

De multe ori am adus ciuperci din pădure împreună cu miceliu, am încercat să le cresc în țară, am găsit un loc foarte bun în spatele magaziei, până când nu există niciun rezultat, voi continua să încerc, cu ciuperci de stridii pe coajă rezultatele sunt mai bune , dar nu are absolut niciun gust de ciuperci.