Calendarul viticol: îngrijirea strugurilor pe anotimpuri

Strugurii proprii sunt visul multor grădinari. Aceasta este o plantă termofilă și este foarte dificil să o crești pe banda din mijloc. Struguri poate fi consumat sau folosit ca materie primă pentru fabricarea vinurilor. Strugurii necesită îngrijire specială, respectarea diferitelor reguli, astfel încât fiecare cultivator are propriul său calendar de lucru. În fiecare anotimp și în fiecare lună podgoria are nevoie de îngrijiri speciale, altfel s-ar putea să nu se aștepte o recoltă bună.

Conţinut:

Ce este un calendar pentru cultivatori?

Ce este un calendar pentru cultivatori?

Viticultorii cu experiență programează proceduri de îngrijire a strugurilor în funcție de anotimpuri, luni și chiar zile individuale. Pentru a crește o recoltă bună de suculent struguri, trebuie să urmați regulile de bază de îngrijire și să oferiți plantei toate condițiile necesare pentru o bună creștere.

Calendarul viticultorului servește ca un fel de orar pentru lucrările de grădinărit.

Cel mai adesea, calendarul este universal, dar îl puteți face în funcție de condițiile meteorologice (primăvara devreme sau târzie, primele înghețuri din regiune etc.).

Strugurii nu pot fi numiți o plantă foarte capricioasă, dar au nevoie de îngrijire atentă și atentă. În condițiile zonei de mijloc, această plantă nu prinde rădăcini foarte bine datorită rezistenței sale scăzute la îngheț, prin urmare, podgoriile trebuie în primul rând să încerce să fie protejate de frig și îngheț.

Cultivarea strugurilor are propriile sale caracteristici:

 • Strugurii nu le plac vecinii, așa că podgoriile sunt de obicei amplasate separat pe amplasament. Cultivați această plantă cu roșii, ceapa iar alte culturi horticole sunt neproductive: interferează între ele.
 • Dacă visezi recolte mari de struguri, dar iarna în regiunea ta este aspră și cu puțină zăpadă, va trebui fie să alegi soiul potrivit, fie să construiești o seră. O plantă iubitoare de căldură nu va da roade bine în cazul schimbărilor puternice de temperatură.
 • Strugurii tolerează bine orice tip de sol, dar drenajul este cel mai bun înainte de plantare, dacă solul este argilos și greu. Când umezeala stagnează, rădăcinile încep să putrezească.
 • Producătorii cu experiență spun că strugurii iubesc nu numai căldura, lumina și hrăniredar și preocuparea umană. Planta reacționează la mâinile îngrijitoare ale cultivatorului și dă roade mai bine.
 • Alegeți soiul de struguri cu atenție. 90% din succes depinde de asta. Cu toate acestea, chiar dacă soiul este rezistent la îngheț, sfaturile privind adăpostirea și protejarea strugurilor de îngheț nu trebuie neglijate.

Îngrijirea strugurilor de primăvară

Îngrijirea strugurilor de primăvară

În primăvară, începe lucrarea principală privind pregătirea strugurilor pentru sezonul de vegetație și fructificare. Cu cât se face mai bine pregătirea, cu atât mai multe șanse vei avea o recoltă bogată și gustoasă.

Îngrijirea plantelor diferă în funcție de lună, dar lucrările ar trebui să înceapă în martie, cât mai devreme posibil:

 • În martie, tăierea nu mai este efectuată. Podgoria este inspectată pentru deteriorări. Dacă există fisuri sau rupturi, trebuie să le prelucrați, altfel în aprilie viile vor „plânge”, iar planta își va pierde seva importantă.
 • Pentru a opri pierderea de umiditate în timpul curgerii sevei, trebuie să tratați toate tăieturile și rupturile cu ulei de in amestecat cu acid boric, cretă și vopsea specială concepută în aceste scopuri. Magazinele vând și balsamuri speciale pentru tratarea scoarței.
 • În martie, este necesar să dezgropați solul între rânduri și să faceți primul pansament superior. îngrășăminte minerale.
 • În aprilie, după sfârșitul înghețurilor nocturne (după a 5-a zi), puteți începe să deschideți podgoriile din adăpostul de iarnă. În același timp, puteți preveni bolile și dăunătorii, pulverizați podgoria droguri... Acest lucru se face înainte ca rinichii să se umfle.
 • În a doua jumătate a lunii aprilie, puteți planta răsaduri noi de struguri sau puteți produce altoire.
 • Dacă, după îndepărtarea coperților și a filmelor, găsiți mucegai pe viță, nu este nevoie de prelucrare. În aer curat, mucegaiul va dispărea singur în câteva zile.
 • La începutul lunii mai, începe o jartieră de lăstari crescuți sau o nouă jartieră de plante vechi. Strugurii sunt legați în mod constant pe măsură ce cresc.
 • Tot în luna mai se ține o pană de struguri. Toate lăstarii, gemenii, teurile inutile sunt îndepărtate, rămân doar cei mai puternici și sănătoși. Fragmentul este realizat de trei ori în primăvară, pe măsură ce lăstarii cresc.
 • Pentru a spori creșterea în luna mai, puteți face următorul pansament superior, precum și îndepărtați excesul de inflorescențe pentru a reduce sarcina pe lăstari.

Îngrijirea strugurilor de vară

Îngrijirea strugurilor de vară

În iunie, strugurii încep să înflorească. În această perioadă, trebuie să aveți grijă deosebit de atentă de plantă. Dacă se face corect, recoltarea poate începe la sfârșitul verii. Fără îngrijire atentă, strugurii se transformă în adevărate desișuri în perioada de înflorire, crește repede, dând toată puterea masei verzi, dar vor fi puține fructe.

Îngrijirea strugurilor de vară:

 • În timpul înfloririi, strugurii nu sunt pulverizați cu preparate dăunătoare, dar înainte și după pulverizare preventivă se poate efectua.
 • În iunie, este necesar să îndepărtați rădăcinile suprafeței. Dacă îi lași, iarna vor începe să înghețe, strugurii vor începe să doară.
 • Udare strugurii se produc regulat, săptămânal pe tot parcursul verii. Volumul optim de apă pe plantă este de 10 litri.
 • În lunile de vară, trebuie să slăbiți în permanență stratul superior de sol din jurul strugurilor, astfel încât să nu se formeze o crustă, care să nu permită umezelii și aerului să treacă.
 • Din iunie până la începutul lunii iulie, există stadiul de „mazăre”, când se formează boabe mici. În acest moment, puteți face îngrășăminte minerale pentru hrănire.
 • Unele ciorchini trebuie eliminate. La fiecare filmare, trebuie să tăiați 2-3 clustere. Mulți se tem să le taie, crezând că recolta va fi mai mică, dar o astfel de procedură contribuie la formarea și mai multor fructe. Dacă se lasă ciorchinii, boabele vor fi mici și își vor pierde calitatea. Ciorchinii sunt îndepărtați mai aproape de trunchiul principal.
 • În iulie, îndepărtarea vitregilor continuă, care iau de la mâncare sistemul rădăcină, și subțierea viței. De asemenea, trebuie să ștergeți buruieni.
 • Este necesar să efectuați ciupituri de vară din prima jumătate a verii. Vârfurile mugurilor sunt ciupite puțin, astfel încât mai mulți nutrienți să fie furnizați ciorchinilor.
 • În august, se efectuează încă un pansament mineral, iar udarea se oprește din a doua jumătate a lunii.
 • Se recomandă îndepărtarea frunzelor inferioare cu câteva săptămâni înainte de coacerea recoltei, deoarece umbresc ciorchinii.

Îngrijirea strugurilor toamna

Îngrijirea strugurilor toamna

Toamna începe o etapă importantă de recoltare și pregătirea strugurilor pentru iarnă. Aceasta este o perioadă foarte crucială, deoarece depinde de pregătirea corectă dacă podgoria va supraviețui iernii.

Este recomandabil să acoperiți orice soi de struguri înainte de lunile de iarnă.

Îngrijirea toamnei:

 • De la jumătatea lunii august, soiurile de struguri timpurii încep să se coacă, în septembrie - cele mai târziu. Acesta este momentul culegerii, procesării strugurilor și pregătirii acestora pentru depozitare. Strugurii proaspeți nu se păstrează mult timp, astfel încât compoturile, gemurile, sucurile, vinurile sunt făcute din ele sau sunt uscate.
 • După recoltare la sfârșitul lunii septembrie, toate tufișurile trebuie tratate cu medicamente pentru dăunători și boli fungice. Nu puteți efectua o procedură similară în timp ce boabele sunt prezente pe tufiș.
 • Toate lăstarii trebuie examinați cu atenție. Dacă există infectate sau deteriorate, acestea trebuie îndepărtate și arse și apoi tratate cu agenți de protecție.
 • Pregătirea strugurilor pentru iarnă începe la mijlocul lunii octombrie. Pentru ca rădăcinile să nu înghețe, trebuie să saturați bine și abundent solul cu umiditate. Fiecare tufiș este inundat cu multă apă, astfel încât solul este saturat la o adâncime suficientă. Dacă solul se dovedește a fi uscat, strugurii în timpul iernii vor începe să doară din cauza lipsei de nutrienți, iar primăvara vor muri cu totul.
 • Înainte de iarnă, trebuie să fertilizați, adăugați îngrășăminte organice cu puțin frasin.
 • În octombrie, puteți începe tăiere struguri. Tunderea se efectuează după sfârșitul fluxului de sevă, dar înainte de debutul primului îngheț. Toate lăstarii vechi sunt îndepărtați, dar rămâne o rezervă care poate fi îndepărtată la începutul primăverii.
 • În noiembrie, este necesar să acoperim strugurii pentru iarnă. Pentru a face acest lucru, puteți utiliza folie groasă obișnuită. Producătorii cu experiență preferă să nu folosească filmul, deoarece nu permite trecerea aerului și creează condiții de umiditate ridicată. Cel mai bine este să folosiți crenguțe sau ramuri de molid.

Caracteristicile îngrijirii de iarnă

Caracteristicile îngrijirii de iarnă

Iarna este o perioadă de hibernare pentru plante. Strugurii acoperiți corect vor ierni bine și vor începe să înmugurească primăvara. Mulți cred că în acest moment puteți uita de grădină până în primăvară. Dar chiar și în lunile de iarnă, cel mai bine este să nu lăsați podgoria în voie. Unele tratamente de iarnă vor contribui la o recoltă bogată:

 • Iarna este momentul recoltării îngrășămintelor. Este recomandabil să faceți provizii în avans îngrășăminte minerale, pentru a achiziționa preparate pentru tratamentul preventiv al strugurilor.
 • Iarna, podgoria trebuie explorată. Vânturile puternice și viscolul pot deteriora capacul de protecție. Dacă găurile sunt găsite în filme, acestea trebuie patch-uri. Ramurile împrăștiate de molid trebuie colectate cu atenție.
 • În înghețurile severe, strugurii trebuie stropiți cu zăpadă. Este deosebit de important să faceți acest lucru în timpul iernilor cu puțină zăpadă. Zăpada ajută la menținerea căldurii și protejează plantele de îngheț. Zăpada din vie trebuie colectată puțin mai departe de plantele în sine, pentru a nu priva rădăcinile stratului protector.
 • Iarna, trebuie să verificați starea suporturilor și a firului pe care se ține vița de vie. Dacă există daune, acestea trebuie reparate.
 • De asemenea, este important să verificați starea răsadurilor. Umeziți-le sau ventilați-le, dacă este necesar, pentru a preveni putrezirea și uscarea rădăcinilor.
 • În februarie, puteți începe să pregătiți struguri pentru creșterea primăverii. La sfârșitul lunii februarie, este deja posibilă fertilizarea cu îngrășăminte minerale.
 • Înainte de începerea curgerii sevei, în februarie este necesar să tăiați tufișurile care nu au fost tăiate în toamnă.
 • După iernare, strugurii trebuie tratați cu preparate din dăunători și infecții fungice. Din păcate, strugurii se îmbolnăvesc rapid, așa că pulverizarea preventivă trebuie efectuată în mod regulat.

Merită să ne amintim că struguri iubește măsura în toate. Poate fi afectat atât de tăierea frecventă, cât și de absența acesteia, atât de udare frecventă, cât și de secetă.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip:

Categorie:Creştere | Struguri

Acesta, după cum înțeleg, este un articol pentru cei care locuiesc în regiunile sudice? Deoarece strugurii noștri sunt plantați în tranșee, iar pentru iarnă nu sunt acoperiți cu ramuri de molid, ci cu materiale de acoperire, scânduri, folie - este mai bine toți împreună.