Perenă frumoasă de zi, Bonanza

Daylilies recunoscută ca una dintre cele mai nepretențioase plante ornamentale, încântând cultivatorul cu înflorire luxuriantă, o varietate de forme de inflorescență și culori strălucitoare. Plantele sunt răspândite în întreaga lume, dar cultivatorii datorează o gamă largă de hibrizi și soiuri crescătorilor australieni și americani. Datorită lor, astăzi fiecare grădinar va putea să crească zilnice de o frumusețe incredibilă.

Conţinut:

Descrierea crinului, a hibrizilor și a soiurilor

Descrierea crinului, a hibrizilor și a soiurilor

Crin de zi este o plantă perenă, care atinge o înălțime de unul sau mai mulți metri, în funcție de specie și varietate. În horticultură, se obișnuiește să crească culturi scăzute - 30-50 cm înălțime. Daylily are un puternic sistemul rădăcină, ramurile sunt groase și cărnoase. Acest lucru permite plantei să supraviețuiască în climă caldă și secetă. Frunzele Daylily sunt late, liniare - 2-2,5 cm.

Tufișul este foarte frunzos și reprezintă o colibă ​​densă, din care au fost aruncate tulpini cu inflorescențe. Florile plantei în natură sunt de culoare galbenă, portocalie sau roșu-maroniu. Soiurile și hibrizii creați de crescători au o culoare de toate culorile curcubeului cu subtonuri și nuanțe care se îmbină fără probleme între ele. Daylilies cresc într-un singur loc timp de până la 15 ani.

Planta se propagă vegetativ și folosind semințe.

Planta poate fi găsită în sălbăticie în Asia de Sud, locul de naștere al crinului. Astăzi cultura s-a răspândit în toată lumea. În natură, crinul preferă să crească în desișuri. În acest sens, planta este cultivată la umbră parțială în regiunile sudice și în poieni însorite în nord. Clasificarea soiurilor și a hibrizilor de daylily este atât de extinsă încât este destul de dificil să o înțelegem. Dar există mai multe grupuri în care sunt prezentate cele mai reușite soiuri și hibrizi:

 • Soiuri și hibrizi în formă de floare.
 • După mărimea inflorescențelor.
 • La înălțimea tufișului.
 • Până la înflorire.

Această clasificare este considerată una dintre cele mai simple și mai convenabile pentru floriști. Ea este folosită la alegerea soiului sau hibridului potrivit. De exemplu, hibridul Bonanza înflorește din iunie până în iulie, timp de cel puțin trei săptămâni. Potrivit pentru regiunile nordice. Dacă iernile din regiune sunt fără zăpadă și reci, este mai bine să acoperiți plantațiile cu lilieci.

Hibridul Bonanza este rezistent la îngheț iarna, tolerant la secetă vara. Necesar pentru sol și îngrijire. Inflorescența este galbenă, cu mișcări roșii în miez, florile sunt destul de mari. În ciuda nepretențiozității crinilor, planta trebuie să creeze condiții optime de creștere. Drept urmare, cultura se va desfășura pe deplin și se va arăta în toată gloria sa.

Condiții de creștere

Condiții de creștere

Dacă planul de zi este planificat să fie cultivat în regiunea sudică, este mai bine să găsiți un loc pentru plantă la umbră parțială, lângă arbuști sau copaci. În regiunile nordice, ridicați pajiști însorite, plantați culturi în paturi de flori înalte. Cea mai bună opțiune de sol este lut, diluat compost.

Dacă solul este greu, argilos, amestecați-l cu nisip și humus.

Este recomandabil să adăugați argilă și compost în sol cu ​​predominanță de nisip. Dar, în mare, daylily va crește în orice sol de grădină.Principalul lucru este să oferi plantei un drenaj bun pentru a evita putregaiul rădăcinii.

Pentru a evita apariția ruginii pe liniștea în viitor, nu plantați planta lângă patinia. De asemenea, nu puteți planta o cultură în locuri în care înainte au crescut flori care erau bolnave de orice boli fungice, de exemplu, fusarium. Restul culturii nu necesită crearea unor condiții speciale.

Aterizare: reguli și date

 reguli și termeni

Datele de plantare depind în mare măsură de regiune - sudică sau nordică. În acest din urmă, este mai bine să plantați cultura primăvara, la sfârșitul lunii aprilie sau la începutul lunii mai. Solul ar trebui să se încălzească la 10 °. În regiunile sudice, plantarea poate fi efectuată atât în ​​primăvară, cât și în august. Dacă planta a fost achiziționată vara, atunci când plantați, trebuie să aveți în vedere faptul că planta va dura cel puțin o lună pentru a se adapta și a înrădăcina. În caz contrar, floarea îngheață fără a avea timp să se pregătească pentru iarnă. În acest sens, în regiunile nordice daylilies plantat primăvara, nu august.

Dacă planta a fost achiziționată de la un centru de grădină, aceasta trebuie pregătită pentru plantare. Pentru a face acest lucru, sistemul radicular este scufundat într-o soluție rădăcină slabă sau în apă obișnuită (apă de ploaie). Măsura este necesară, astfel încât rădăcinile să fie îndreptate și umplute cu umiditate. Aceasta va arăta care ramuri trebuie tăiate și care ar trebui eliminate complet. După aceea, puteți începe să plantați o plantă tânără:

 • Pregătiți solul - adăugați compost, humus și amestecați totul bine săpând. Dacă pământul este greu, asigurați-vă că adăugați nisip grosier.
 • Aciditatea pământului trebuie să fie neutră sau ușor acidă.
 • Pentru plantare, săpați o gaură de aproximativ 30 cm adâncime și presărați bine cu apă la temperatura camerei.
 • Apoi, scufundați ușor sistemul rădăcină al crinului. Începeți să-l umpleți treptat, apăsând pământul strat cu strat.
 • Gulerul rădăcinii plantei nu trebuie să fie adânc în subteran - nu mai adânc de 2 cm.
 • Udați planta din abundență după plantare.

Când alegeți un sit, rețineți că cultura va crește destul de repede și va ajunge la aproximativ 50-70 cm lățime, în funcție de soi. Prin urmare, nu ar trebui să plantați plante aproape de alte flori sau arbuști ornamentali.

Aproximativ câteva săptămâni după plantare, puteți face îngrășăminte minerale... Dacă solul a fost bine fertilizat cu compost și humus, pansamentul superior poate fi omis. Cultura este nepretențioasă, este mai bine să o „hrănești” decât să o exagerezi cu îngrășăminte.

Îngrijire de zi cu zi Bonanza

Îngrijire de zi cu zi Bonanza

Îngrijirea include proceduri standard:

 1. Udarea nu este necesară des, deoarece solul se usucă. De obicei, crinele sunt udate o dată la una sau două săptămâni. Dacă este cald, puteți crește cantitatea de udare de până la două ori pe săptămână. Rețineți că această plantă tolerează bine seceta și nu-i place solul mlăștinos.
 2. Pentru a reține umezeala, solul din jurul tufișului are nevoie mulci... Ca urmare, cantitatea de udare și plivire va scădea.
 3. Hrănirea plantelor se efectuează de două ori pe tot parcursul sezonului - primăvara și în iulie (după înflorire). A doua hrănire este necesară, astfel încât planta să câștige putere pentru iernare și să formeze muguri la începutul anului viitor. Puteți folosi îngrășământul cunoscut - Kemira... Fertilizarea frecventă nu este recomandată, cultura va începe să se îngrășeze și nu va înflori.
 4. Îngrijirea include, de asemenea transfer plante. Crinul de zi este cel mai bine înmulțit vegetativ - împărțind tufa sau reproducerea cu ajutorul fiicelor. Procedura se efectuează când este timpul să transplantăm cultura, a început să înflorească slab - după aproximativ 6-10 ani. Dacă se cultivă un soi care formează rozete suplimentare (fiice), puteți separa planta mamă de rozetă și transplantați fiica. Dacă bucșa este solidă, este tăiată și așezată în locuri diferite. Acest lucru ar trebui făcut în primăvară, astfel încât cultura să aibă timp să se adapteze și să prindă rădăcini. În caz contrar, crinul nu poate supraviețui iernii. Mulți grădinari reînnoiesc zilnic la fiecare cinci ani.Ca urmare, planta nu are timp să mănânce și îi face plăcere cultivatorului cu inflorescențe mari.

Dăunători și boli

Dăunători și boli

Daylily este rezistent la tot felul de boli și dăunători. Dar această plantă are și dușmanii săi - tripide, melci, precum și putregai, rugină și fusarium. Un insecticid vă va ajuta să scăpați de dăunători. Este mai dificil să scapi de boli. Putrezirea poate apărea în timpul verilor ploioase. Rugina este amenințată numai dacă patrinia crește în apropiere. Fusarium (ciuperca) poate fi adus cu unelte murdare sau cu îngrășământ - humus.

Pentru a evita apariția fusariumului, asigurați-vă că tratați solul, de exemplu, cu Fitosporin.

Dacă cultura este deja afectată, este puțin probabil să fie salvată. Floarea este îndepărtată, astfel încât ciuperca să nu se răspândească pe tot site-ul.

Daylily este una dintre cele mai nepretențioase plante. Cultivarea acestuia nu aduce probleme producătorului. Bordurile sunt decorate cu soiuri cu creștere redusă, plantate în prim-planul paturilor de flori. Crinul de zi a devenit un element necesar al grădinilor de stâncă și al grădinilor de iarnă. El este plantat de-a lungul cărărilor, verandelor și în apropierea grupurilor de intrare. Plantele arată cel mai bine în fundal hortensie și alți arbuști ornamentali. Înflorirea strălucitoare, rafinată și aroma delicată a liliecilor încântă cultivatorul toată vara.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip:

Categorie:Flori | Crin de zi