Cum să crești arahide acasă - de la plantare până la îngrijire

Cultivarea a ceva neobișnuit, exotic, dar util acasă este visul multor grădinari și florari. Alunele sunt termofile și nu sunt cultivate în cantități mari în climatul rus, dar este foarte posibil să încercați să le cultivați acasă. Tufișurile de arahide sunt mici, deci este foarte convenabil să o crești acasă.

Conţinut:

Pregătirea și plantarea solului

Pregătirea și plantarea solului

Cultivarea arahidelor acasă are propriile sale caracteristici. Unii grădinari preferă să planteze arahide pe teren deschis, dar cresc bine într-un mediu de apartament. În plus, nu există păsări acasă, care deseori deteriorează și chiar distrug cultura.

Grădinarii care nu știu să cultive arahide acasă sunt sfătuiți să afle mai întâi caracteristicile plantei în sine.

Este o plantă termofilă, exotică. Nu poate fi numit capricios, dar există câteva subtilități care ar trebui luate în considerare:

 • Sâmburii de arahide trebuie să fie plantați germinat... Puteți alege singur o nucă crudă, dar este mai bine să cumpărați semințe într-un magazin specializat, unde acestea garantează germinarea semințelor și determină soiul.
 • Sămânța trebuie pusă în apă și trebuie adăugată o picătură de epin pentru o mai bună germinare. În această formă, semințele sunt lăsate peste noapte. Până dimineața se înmoaie și apar primele rădăcini.
 • Solul pentru arahide trebuie să fie ușor și să absoarbă bine umiditatea. Alunele sunt folosite în condiții de uscare și nu-i plac apele, precum și solurile argiloase care rețin apa.
 • Cel mai bine este să pregătiți un amestec de 50-50 de nisip și humus pentru arahide. De asemenea, puteți avea grijă de drenaj pentru a evita acumularea de umiditate în pământ.
 • Este mai bine să alegeți un container larg pentru aterizare imediat. Alunele au o caracteristică: pe măsură ce crește, tulpina ei se îndoaie la pământ și se adâncește în el, din aceasta se vor dezvolta fructele, astfel încât oala trebuie să fie suficient de largă, astfel încât piciorul să poată ajunge cu ușurință în sol.
 • Semințele sunt adâncite în sol ușor umezit cu 2-3 cm și apoi acoperite cu sticlă sau folie pentru o vreme. Semințele pot fi plantate într-o cutie sau în diferite ghivece simultan.
 • Semințele care germinează trebuie să fie prevăzute cu suficientă căldură și lumină. Este posibil să nu germineze dacă temperatura este sub 20 de grade.

Sfaturi de îngrijire

Sfaturi de îngrijire

Alunele nu pot fi numite plante capricioase și capricioase. Îngrijirea arahidei necesită standard: regulat, dar nu abundent udare, o cantitate suficientă de lumină, hrănire, plivire.

Pentru a crește arahide și a obține o recoltă, trebuie să oferiți plantei condițiile în care este obișnuită:

 1. Alunele iubesc lumina. Ar trebui să existe suficientă lumină, iarna trebuie să o folosiți iluminat artificial... La umbră, arahidele nu cresc sau dau roade. Cu o lumină insuficientă, creșterea plantelor încetinește semnificativ. Cu toate acestea, într-o după-amiază fierbinte, este mai bine să creați o ușoară umbră parțială și, atunci când soarele părăsește zenitul, deschideți din nou planta.
 2. Dacă o ramură cu ovar nu cade la pământ, poate fi îndoită ușor și fixată cu recuzită. Dacă vasul este îngust, adăugați un vas suplimentar de sol.
 3. Alunele sunt o plantă anuală, așa că, după recoltare, va fi necesar să re-plantați sămânța. Planta dă toată puterea sa fructului.
 4. Alunelor nu le place multă umezeală.În perioada de creștere activă, se udă o dată pe săptămână și, după ce planta este bine înrădăcinată, trebuie udată după cum este necesar, când solul din oală a devenit complet uscat. Nu este necesar să pulverizați planta, tolerează seceta mai ușor decât îngrămădirea.
 5. Este necesar să se creeze condiții favorabile pentru arahide și un climat cald. Temperatura camerei ar trebui să fie de 20-25 de grade, dar nu mai mică, altfel va începe perioada de somn. Dacă arahidele cresc pe pervazul ferestrei, trebuie să alegeți partea cea mai caldă și mai însorită și să excludeți, de asemenea, curenții de aer care sunt dăunători plantei. Căldura poate afecta negativ arbuștii. Temperatura optimă este considerată a fi de la 20 la 30 de grade.
 6. De îndată ce ovarul s-a scufundat la pământ, solul trebuie să fie atent spud... Udarea este necesară dacă pământul este uscat. Stagnarea umidității trebuie evitată, astfel încât ovarul să nu putrezească.

Proprietăți utile și utilizări ale arahidelor

Proprietăți utile și utilizări ale arahidelor

De îndată ce tufișul începe să se usuce, puteți colecta recolta. Planta este complet dezgropată și uscată împreună cu vârfurile. După uscare completă, puteți separa fructele. Este imposibil să crești kilograme de arahide acasă pe pervaz, cel mai probabil recolta va fi mică, dar de casă și complet naturală.

Desigur, cel mai adesea arahidele sunt consumate prăjite, adăugate la plăcinte și produse de patiserie.

Alunele sunt destul de bogate în calorii, dar conțin o cantitate mare de substanțe nutritive.

Se recomandă utilizarea acesteia în doze, iar apoi arahidele vor fi benefice, dar dacă sunt consumate excesiv, pot duce la obezitate.

Caracteristici benefice:

 • Alunele conțin o cantitate mare de proteine ​​și grăsimi, aminoacizi, multe vitamine (A, B1, B2, E, PP, D). Cu toate acestea, merită să ne amintim că alunele își păstrează majoritatea proprietăților benefice numai în forma lor brută; la prăjire, cele mai multe dintre beneficii se pierd.
 • Alunele conțin o cantitate mare de substanțe antioxidante care protejează organismul de efectele radicalilor liberi. Consumul de arahide în cantități mici este prevenirea bolilor inimii și vaselor de sânge, precum și a cancerului.
 • Există și alte proprietăți utile ale arahidelor: are un efect calmant asupra sistemului nervos, ajută la recuperarea rapidă a forței și crește potența la bărbați.

Untul de arahide nu se consumă numai în alimente, ci este folosit și ca mijloc de medicină tradițională. Pregătirea uleiului în acest caz va fi diferită. Untul natural de arahide este folosit pentru a lubrifia rănile și abcesele, astfel încât acestea să se vindece mai repede.

Alunele pot fi un alergen puternic, în special pielea. Poate provoca o reacție, umflături, tuse. Copiii mici ar trebui să fie atenți atunci când dau alune crude, deoarece pot provoca probleme digestive.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip:

Categorie:Creştere | Arahide
Avatar utilizator Egorr

Acum câțiva ani a existat ideea de a cultiva arahide pentru consum personal pe pervazul ferestrei. Dar nu a funcționat foarte bine, la început a existat o problemă cu germinarea, iar al doilea lot a dat lăstari normali, dar după plantare a murit rapid, cred că a fost prea frig pe fereastră pentru această plantă.