Ce este târziu și cum să rezolvăm problema?

Phytophthora cunoscut oamenilor din cele mai vechi timpuri. Acestea sunt ciuperci parazite care infectează multe plante agricole și deseori duc la moartea lor. Acestea aparțin clasei oomycete, care include aproximativ 50 de specii.

Conţinut:

Băiatul târziu și boala târzie: ce este

 semne și căi de răspândire

Ciupercile Phytophthora provoacă o boală periculoasă - boala târzie. Afectează în principal nopțile de noapte roșie, cartof... Nu reacționați atât de dureros piper și vânătă... Hrișca suferă de phytophthora, căpșună, floarea bobului de ricin.

Roșiile și cartofii infectează ciuperci din specia Phytophthora infestans, care în latină înseamnă „distrugerea plantelor”.

Phytophthora, ca orice ciupercă, este formată din miceliu, sporangii și conidii. Miceliul arată ca o pânză albă. Trăiește și se dezvoltă în țesuturile plantelor. Ciuperca se reproduce prin spori și prin mijloace asexuale - prin conidii. Sporii se formează în sporangii. După ce sporii se maturizează, coaja sporangiului se rupe și ies. Apoi se răspândesc cu apă, urcă pe plante și încep un nou ciclu de viață. Iarna, sporii phytophthora se găsesc în vârfuri, resturi de plante. Unele specii pur și simplu hibernează în sol. Nu se tem de ger. Se dezvoltă activ atunci când temperatura crește de la 10 la 15 grade și umiditatea este peste 75% (dacă astfel de condiții persistă mai mult de 2 zile).

Modalități de răspândire a phytophthora:

 • Conidiile se reproduc pe frunze, trecând de la o plantă la alta. Până la 16 zoospori se formează dintr-o conidie. Trăiesc câteva ore, dar în acest timp reușesc să facă probleme.
 • După ce planta moare, sporii rămân în viață. Intră în sol, apoi trec la o altă plantă.
 • Ploaia spală sporii ciupercii în sol, de unde sunt trecuți către alte plante.
 • Sporii sunt ușor transportați de vânt pe distanțe mari.

Primele semne ale bolii târzii sunt pete maronii pe frunze și tulpini ale plantelor. Dacă umiditatea aerului este ridicată, interiorul frunzelor este acoperit cu o floare albă. Pete deprimate întunecate sunt vizibile pe tuberculi tineri de cartof sau roșii afectate de boala târzie. Pielea tuberculilor devine fragilă. Prin aceasta, o infecție bacteriană intră în interior. Acest lucru determină putrezirea și descompunerea rapidă a țesuturilor, însoțită de un miros neplăcut. Prin urmare, phytophthora mai este numită putregaiul cartofului sau putregaiul brun al roșiilor.

Roșiile târzii pot fi afectate nu numai în grădină. Adesea, proprietarii încearcă să salveze cel puțin o parte din recoltă culegând fructe verzi și ascunzându-le pentru coacere. Dar, împreună cu fructele, ciupercile phytophthora sunt așezate în cutii. După un timp, ele cauzează boala și moartea fructului.

Modalități de combatere a bolii târzii

Modalități de combatere a bolii târzii

Tăierea târzie dă multe probleme producătorilor de cartofi. Reduce randamentul, uneori semnificativ. Dar roșiile se descurcă și mai rău. Uneori se întâmplă ca întreaga cultură să se piardă complet a doua zi după măsurile luate pentru a le salva: tratament cu fitoncide, ciupire, legare pe suporturi. Și acest lucru nu se întâmplă primăvara sau începutul verii, ci în iulie-august, când s-au investit deja mult efort și bani în răsaduri, iar tot ce a mai rămas este să aștepți recolta. Aceasta sugerează că s-a făcut o greșeală undeva.Nu există fleacuri în lupta împotriva bolii târzii.

În scopul de a păstra roșii de la înfrângerea prin râs târziu, este necesar să se planteze soiuri care sunt rezistente la această boală. Nu există soiuri absolut protejate. Următoarele sunt considerate mai stabile:

 • Solul Gribovsky 1180
 • Camee
 • Umplutură albă 241
 • Solar
 • Berry
 • Snezhana
 • Profitabil
 • Dubrava
 • Grotă
 • Plăcut

Pentru a obține rapid un număr mare de roșii, se plantează soiuri fructuoase timpurii. De obicei, au timp să se maturizeze înainte de dezvoltarea în masă a bolii târzii. Dar grădinarii vor să întindă perioada de consum a roșiilor proaspete. În acest caz, este imperativ să se efectueze tratamente regulate ale plantelor înainte de apariția primelor semne ale bolii.

Este mai bine să alternați tratamentele cu diferite medicamente. Folosesc Ridomil Gold, Quadris, Ditan, amestec Bordeaux, oxiclorură de cupru. Preparatele biologice "Fitosporin", "Trichodermin" sunt utilizate nu mai devreme de 2 săptămâni după tratamentul cu "chimie". Un loc important în măsurile de combatere a bolii târzii este corectul rotația culturilor... Roșiile nu se plantează după cartofi. Culturile rădăcinoase deteriorate sunt îndepărtate cu atenție de pe sit, pentru a nu lăsa agenți patogeni în grădină.

Preparate chimice pentru phytophthora

Boala afectează rapid tufișurile de roșii întinse pe pământ, în frunzele cărora aerul stagnează. Acest lucru trebuie evitat. Roșiile sunt așezate cel mai bine la o distanță de 70 cm una de cealaltă. Plantele, în special soiurile înalte și mijlocii, sunt vitrege în mod constant, leagă tulpinile de crenguțe sau suporturi. Acest lucru reduce riscul contactului tulpinii și frunzelor cu solul și permite aerului să îndepărteze excesul de umiditate. Asigurați-vă că îndepărtați frunzele inferioare. De obicei devin maronii, ceea ce indică uneori o leziune cu blight târziu. Buruienile sunt îndepărtate cu atenție, ceea ce contribuie la expunerea plantelor la mai multă lumină solară, ceea ce ucide conidiile ciupercii.

S-a observat că boala se dezvoltă mult mai rar în zonele în care solul conține o cantitate mare de cupru.

Pentru ao crește, plantele sunt tratate cu oxiclorură de cupru. Pentru aceasta, 20 g de medicament se dizolvă într-un litru de apă. Potasiul și fosforul întăresc sistemul imunitar al roșiilor, iar azotul, dimpotrivă, îl slăbește.

Semințele de roșii trebuie murate înainte de semănat. fungicide... Le puteți încălzi la o temperatură de 50 ° C. Acest lucru va distruge nu numai conidiile, ci și sporii fungici care se află pe vilozitățile semințelor. Răsaduri temperată astfel încât să fie sănătoasă și puternică. Plantele plantate trebuie, de asemenea, tratate cu fungicide de cel puțin 3 ori pe sezon. Mulți grădinari efectuează tratamente după fiecare ploaie (nu mai mult de o dată la 2 săptămâni). Dacă este posibil, tuberculii de cartofi sunt aleși pentru plantarea sănătoasă, care nu sunt infectați cu boala târzie. Nu ar trebui să existe pete, fisuri sau putregai pe ele. Dacă vara, în timpul sezonului de creștere, se observă fructele afectate roșie, piper, trebuie îndepărtate rapid, fără a aștepta apariția plăcii și răspândirea bolii.

Metode populare eficiente

Metode tradiționale de combatere a bolii târzii

Nu tuturor le place să mănânce roșii care au fost tratate cu substanțe chimice. Prin urmare, mulți folosesc una sau alta metodă populară pentru a combate această boală.

 • Tratamentul roșiilor cu o soluție salină creează un film pe frunze care protejează împotriva sporilor fungici. Pentru a pregăti soluția, un pahar de sare se dizolvă într-o găleată cu apă.
 • Dacă există un plus usturoi, puteți pregăti un pahar de tulpini și cuișoare tăiate și insistați într-o găleată cu apă. Se strecoară și se adaugă câteva grame de permanganat de potasiu. Trebuie să-l procesați de mai multe ori: înainte de formarea fructelor și apoi la fiecare 2-3 săptămâni.
 • De cel puțin trei ori trebuie să procesați tufișurile cu infuzie frasin... Dar trebuie să începeți imediat după ce plantele se înrădăcinează și cresc. A doua oară - înainte de înflorire, a treia - după legarea fructelor. Pentru a pregăti infuzia, se toarnă o jumătate de găleată de cenușă cu o găleată cu apă. Se amestecă bine și se lasă 3 zile. Apoi adăugați 30 g de săpun ras pentru rufe, aduceți volumul la 30 de litri și procesați plantele.
 • Pulverizarea Kefir este foarte populară. Se efectuează la o săptămână după plantarea răsadurilor și apoi se repetă o dată pe săptămână. Pentru a prepara o soluție, un litru de chefir sau zer se dizolvă într-o găleată de apă. Insistați 2 zile. Plantele sunt bine amestecate și prelucrate. În loc de chefir, puteți lua un litru de lapte la sută, adăugați 20 de picături de iod la soluție. Acest remediu nu numai că va proteja împotriva daunelor cauzate de boala târzie, ci și va accelera maturarea. roșie.
 • Puteți încerca să protejați plantele întărindu-le cu cupru. Pentru a face acest lucru, înainte de plantare, înfășurați tulpina cu fir subțire de cupru. Un mod mai popular de saturare cu cupru este prin străpungerea tulpinii cu sârmă de cupru. Operația se efectuează atunci când tulpina este suficient de puternică pentru a nu muri de piercing. Sârma de cupru este tăiată în bucăți de 3 cm lungime. La o înălțime de 10 cm de la sol, străpungeți tulpina, înfășurați cu grijă capetele și lăsați-le în această stare. Cuprul din sârmă va pătrunde în tulpina plantei, îl va întări și va îmbunătăți formarea clorofilei.

Nu există informații exacte despre eficacitatea metodelor populare. Dar dacă condițiile meteorologice nu contribuie la răspândirea răului târziu, ele pot ajuta la culegerea unei recolte bune. În verile ploioase și reci, este mai bine să recurgeți la utilizarea substanțelor chimice.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip: