Sfaturi pentru grădinărit: cum să tăiați corect zmeura pentru iarnă

Fructe de padure zmeura Acestea se disting prin indicatori înalți de utilitate și deseori economisesc de gripă și SARS în timpul iernii. În plus, este foarte gustos și copiii îl mănâncă cu plăcere. Dar pentru ca tufișurile de zmeură să fructifice bine în fiecare an, trebuie să urmați o serie de reguli de îngrijire și să pregătiți în mod corespunzător zmeura pentru frigul de iarnă.

Atunci când planificați să plantați zmeură, este important să înțelegeți că planta nu trebuie doar să fie udată, ci și să ofere condiții de îngrijire și iernare complete. În caz contrar, boabele sunt în curând zdrobite și soiul va degenera. Tunderea este, de asemenea, o măsură de întreținere.

Conţinut:

Beneficiile tăierii zmeurii pentru iarnă

Beneficiile tăierii zmeurii pentru iarnă

Multe soiuri zmeura începe să producă culturi în al doilea an de viață. Dar acest lucru nu se aplică soiurilor remontante, în care perioada de rodire începe în anul plantării. Prin urmare, după doi ani de randament, puterea plantei este epuizată.

Pentru a le restabili și a permite lăstarii fructiferi tineri și puternici să crească, ramurile vechi epuizate trebuie îndepărtate. Astfel de acțiuni vor face posibilă obținerea unei recolte stabile de fructe de padure de înaltă calitate.

Tunderea principală se efectuează înainte de iarnă și are o serie de avantaje:

 • Plantările subțiri pot crește dimensiunea și calitatea boabelor.
 • Tunderea împiedică reproducerea dăunători.
 • Profilaxie boli.
 • Scopul tăierii este de a stimula creșterea de lăstari noi, pe care este așezată cea mai mare parte a mugurilor de flori.
 • Tăierea ramurilor vechi și bolnave ajută la îmbunătățirea stării de sănătate a plantației de zmeură și previne creșterea acesteia dincolo de limitele alocate.

Tipuri și reguli de tăiere

Scheme de tăiere

Pentru a obține recolte de înaltă calitate și abundente în fiecare an, trebuie să aveți grijă de grădina de zmeură. Pe lângă irigarea abundentă și fertilizarea în timp util, tufișurile de zmeură au nevoie de tăiere competentă.

Există mai multe tipuri de tăiere cu zmeură:

 • Primar. Efectuat la aterizare. Lăstarii sunt tăiați, lăsând la 30-40 cm de sol. Scopul exercițiului este de a stimula creșterea lăstarilor noi. Dacă nu tăiați în timpul plantării, atunci recolta va fi slabă și lăstarii noi nu vor crește, adică nu vor fi nimic care să le înlocuiască pe cele vechi.
 • Standard. La sfârșitul verii, tulpinile fructifere se usucă și necesită îndepărtare. Tulpinile tinere ar trebui tăiate în același timp dacă au crescut prea multe dintre ele. Este obișnuit să lăsați de la șase la zece lăstari pe tufiș. Toamna, înainte de primele înghețuri sau în primăvara anului următor, părțile superioare ale lăstarilor anuali trebuie tăiate. Acest lucru este necesar pentru a scăpa de părțile necoapte pe care se află rinichii slabi. După colectarea întregii recolte de fructe de padure, trebuie să îndepărtați lăstarii încolțiți. Acest lucru va oferi suficientă lumină pentru dezvoltarea lăstarilor de înlocuire, în care se grăbesc nutrienții necesari pentru creșterea tulpinilor supraterane și subterane. Lăstarii anual rămași pentru recoltare sunt ușor scurtați, îndepărtând vârfurile necoapte cu muguri subdezvoltate. Acest lucru contribuie la formarea unei recolte cu drepturi depline din fructe de padure de înaltă calitate care se coc în același timp. Tunderea vârfurilor este recomandată primăvara.Când tăiați lăstari vechi, este necesar să îndepărtați tulpinile slăbite, nedezvoltate sau deteriorate - raționarea plantațiilor. Și în primăvară se realizează normalizarea finală, lăsând doar tulpini sănătoase și puternice cu un interval de 25 cm.
 • Sanitar. Cu această tăiere, sunt îndepărtate ramurile deteriorate și bolnave, precum și lemnul mort, care trebuie tăiat la nivelul solului, astfel încât insectele dăunătoare și sporii bolilor fungice să nu se răspândească.

Tăierea zmeurii conform Sobolev

Tunderea Sobolev sau tăierea dublă

Scopul acestei tăieri este de a stimula ramificarea tufișurilor de zmeură, ceea ce ajută la creșterea ramurilor fructuoase. La sfârșitul primăverii sau la începutul verii, când tulpinile anuale ating un înălțime de un metru, vârfurile lor trebuie ciupite cu 15 cm, ceea ce va da un impuls ramificării lăstarului, care până toamna va forma încă 5-6 lăstari laterali. Primăvara, după înflorirea frunzelor, lăstarii de toamnă sunt ciupiți cu 10-15 cm, iar vârful lăstarului principal nu trebuie atins.

Acest lucru stimulează formarea de ramuri laterale suplimentare care vor produce recolta.

Cu această tăiere, până în august, tufișurile de zmeură vor fi complet acoperite cu fructe de pădure. Fructificarea va continua până în septembrie. Tunderea corectă conform Sobolev va permite:

 • ajustați momentul apariției fructelor din soiurile comune la remontare
 • crește numărul mugurilor fertili
 • obțineți un randament mai mare

Înainte de a lăsa zmeura pentru iarnă, trebuie să efectuați tăieri sanitare, îndepărtând lăstarii bolnavi și imaturi. Tunderea dublă vă va crește randamentul dacă:

 • întregul set de tehnici este corect efectuat agrotehnică începând cu plantarea, udarea și fertilizarea
 • densitatea excesivă a plantărilor de zmeură nu este permisă

Pregătirea corectă a zmeurii pentru iernat

 pregătirea corespunzătoare a zmeurii pentru iernat

Vara încep să pregătească zmeură pentru iernat. Nu depășiți rata recomandată de azot îngrășăminte, deoarece excesul lor reduce rezistența la îngheț a tufelor de zmeură. Și pansamentele de potasiu-fosfor ajută zmeura să reziste la îngheț. Pentru protectie sistemul rădăcină din îngheț, solul trebuie să fie mulcit, ceea ce contribuie la păstrarea umezelii și a căldurii din sol. Turba ar trebui folosită ca mulci, dar dacă nu există, puteți folosi paie putrezită sau frunze căzute.

Nu este de dorit să folosiți așternut de conifere, deoarece crește aciditatea solului, ceea ce nu îi place zmeurii.

Stratul de mulci nu trebuie să depășească cincisprezece centimetri, altfel rădăcinile pot putrezi. Aceste activități trebuie efectuate înainte de îngheț. Înainte de iernare, plantația de zmeură trebuie udată corespunzător, astfel încât aportul de umiditate să fie suficient pentru toată iarna. Pentru a preveni înghețarea lăstarilor, acestea sunt îndoite la sol și fixate cât mai jos posibil. Îndoirea trebuie făcută după vărsarea frunzelor. Pentru a facilita sarcina, puteți săpați mizele și să trageți un fir pe ele la douăzeci de centimetri de la suprafața pământului. Tulpinile îndoite ar trebui să formeze arcuri.

Cea mai bună acoperire este acoperirea cu zăpadă. Chiar înainte de începerea înghețului, Mama Natură acoperă tulpinile îndoite cu o pătură albă. Dacă acest lucru nu se întâmplă, planta se poate îngheța. Dacă nu există ierni înzăpezite, atunci trebuie să oferiți adăpost copacului de zmeură cu mijloace improvizate. Puteți folosi frunziș uscat sau construi un cadru. De asemenea, puteți construi un fel de seră prin răsucirea cutiilor de lemn și tragerea unui capac de film peste ele. Dar trebuie să lăsați accesul la oxigen, astfel încât zmeura nu a tăcut. Pentru a prinde zăpada, gardurile din placaj și materiale similare ar trebui instalate pe partea de sub port. Și dacă zmeura crește în regiunile în care iernile au puțină zăpadă, atunci plantațiile trebuie acoperite cu țesături nețesute.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip:

Categorie:Arbuști | Zmeură
Avatar Goshia

Am tăiat întotdeauna toamna, numai tulpini vechi și uscate de zmeură și lăstarii tineri nu au fost subțiați. Prin urmare, se pare că recolta de fructe de pădure a fost mică. Anul acesta voi face ceea ce mi se recomandă în acest articol.