Porumb dulce - în creștere: de la plantare până la plecare

"Porumb dulce fierbinte!" Cine nu a auzit aceste cuvinte vara, pe plajă, de la vânzătorii enervanți ai unui produs de sezon. Ce fel de porumb este și în ce se deosebește de alte tipuri?

Conţinut:

Porumb dulce: descriere și proprietăți utile

 descriere și proprietăți utile

Porumb a venit în Europa din America, din regiunile sale sudice și centrale. Furajul a venit la noi în secolul al XVII-lea, iar zahărul - câteva secole mai târziu. Dar porumbul dulce s-a răspândit în urmă cu câteva decenii. De obicei, se mănâncă fiert când semințele se formează și cresc, dar încă nu sunt tari. Această afecțiune se numește coacere cu ceara lăptoasă. Poate fi congelat sau conservat și utilizat în salate în timpul iernii.

Caracteristici benefice:

 • Fructele porumbului dulce conțin o cantitate mare de proteine, amidon și dextrină, grăsimi, zahăr și săruri minerale.
 • Această plantă este apreciată pentru conținutul unei cantități mari de vitamine din grupele grupelor principale, aminoacizi (lizină, triptofan).
 • Uleiul de porumb este fabricat din semințe de porumb, extract de mătase de porumb, care, în plus, sunt produse medicinale.

Caracteristicile structurii:

 • Porumbul de zahăr (porumb) este o plantă anuală care atinge o înălțime de 2,5 m.
 • Rădăcinile sale fibroase pătrund adânc în pământ până la un metru și jumătate.
 • Frunzele sunt lungi (până la un metru), late (până la 10 cm), liniar-lanceolate, de culoare verde închis.
 • Tulpina poate avea o grosime de până la 7 cm.
 • Porumbul are două tipuri de flori: masculul, situat pe paniculele apicale, și femela, colectate pe știulete, care cresc din axilele frunzelor.

Una sau două urechi se formează pe o plantă. Dacă mai mulți dintre ei sunt legați, atunci nu vor avea timp să se coacă. Lungimea fiecărei urechi depinde de varietate și de condițiile de creștere. Lungimea variază de la 4 la 50 cm, lățimea - de la 2 la 10 cm. Masa unei urechi coapte este de la 30 la 500 g. Este înconjurată dens de învelitoare de frunze. Din ele ies o grămadă de pistili. Polenul din florile masculine este scuturat de vânt și cade pe pistile. Se formează cariopsi, care se potrivesc bine urechii. Culoarea cariopselor este galbenă, roșiatică, albă și chiar neagră.

Există soiuri foarte frumoase, miezurile unui știuleț sunt pictate simultan în culori galbene, roz, albastre, violete și nuanțele lor.

Se crede că porumbul este cea mai veche plantă de cereale din lume. Porumbul diferă de celelalte cereale prin faptul că nu este gol în interior. Există 9 grupuri botanice de porumb, dintre care unul este porumbul de zahăr.

Soiuri populare de cereale

Soiuri populare de cereale

Soiuri pentru regiuni calde:

 • Kuban conserve-148
 • Zarya-123
 • Parfumat
 • Auriu timpuriu
 • Zahăr-590
 • Accord-72 (hibrid)

Soiuri pentru banda de mijloc și Urali:

 • Pionier al Nordului
 • Tiraspolskaya-33
 • noapte alba
 • Triple dulceață

Cultivarea porumbului dulce

Plantarea semințelor de porumb în sol

Porumbul dulce, ca și alte specii, este o plantă iubitoare de căldură. Semințele sale germinează la o temperatură de 8-13 grade. O scufundare în timpul germinării duce adesea la apariția răsadurilor la suprafață. Temperatura optimă este considerată a fi de 20-24 de grade. Crește slab la umbră.

Cei mai buni precursori ai porumbului dulce sunt fasole, roșie, varză, pepeni și tărtăcuțe, culturi de rădăcini. Parcela începe să fie pregătită imediat după recoltarea predecesorului:

 • Se adaugă 3 kg de humus, 30 g de superfosfat și 10 g de sare de potasiu la 1 m2.
 • Dacă solul este acid, este recomandabil să se efectueze calcarea înainte de plantare, adăugând 500 g de var pe metru pătrat de suprafață.
 • Arează pământul la o adâncime de 30 cm.

Pregătirea și plantarea semințelor:

 • Semințele sunt luate mari, din partea de mijloc a știulețului. Încălziți-vă o săptămână la o temperatură de 35 de grade. Puteți germina semințele, dar numai dacă sunt însămânțate în sol cald și umed.
 • Semințele sunt semănate la o adâncime de 5-8 cm. Distanța dintre plante în rânduri este de 35 cm, între rânduri este de 70 cm.
 • Dacă solul este uscat și suprafața alocată pentru porumb este mică, este o idee bună să udați fiecare gaură, să așteptați apa să se absoarbă, să aruncați semințele și să le acoperiți cu pământ umed.
 • Se presară deasupra pentru a păstra mai bine umezeala.

În locurile de cultivare riscantă (banda de mijloc), este mai bine să semeneți semințe în diferite grade de pregătire: uscate, umflate, încolțite. Dacă cele încolțite sunt scufundate și nu încolțesc, atunci cele uscate vor germina mai târziu. Desigur, semănatul semințelor din trei borcane într-o singură gaură nu este foarte ușor. Și dacă toți germinează, atunci cei slabi vor trebui îndepărtați împreună cu rădăcinile.

Pentru a sărbători pe porumb tânăr cât mai mult timp posibil, semințele sunt semănate în mai multe etape, cu o diferență de două săptămâni.

În regiunile nordice, unde porumbul poate să nu atingă starea de maturitate a cerii lăptoase, este cultivat răsaduri... Semințele sunt semănate de la mijlocul lunii mai în ghivece de turbă. Răsadurile sunt întărite luându-le afară pentru o vreme. Plantat în grădină la 20 de zile după germinare. După plantare, se udă folosind aproximativ 1 litru de apă.

După apariția majorității lăstarilor (10-12 zile), culoarele sunt slăbite la o adâncime de 7 cm, îndepărtându-se buruieni... Când au 4 frunze, un lăstar, cel mai puternic, este lăsat în gaură.

Sfaturi de îngrijire

Sfaturi de îngrijire:

 • În faza cu 6 frunze a plantei fertiliza, introducând 100 g de superfosfat, 50 g de sare de potasiu și azotat de amoniu pe 10 metri pătrați de suprafață. Este mai bine să amestecați aceste îngrășăminte, să dizolvați în apă și să turnați amestecul rezultat de-a lungul canelurilor făcute de-a lungul rândurilor la o distanță de 20 cm de plante.
 • Când plantele ating o înălțime de 50-70 cm, lor spud... Acest lucru stimulează formarea rădăcinilor accidentale. Ele ajută planta să obțină mai mulți nutrienți și umiditate din sol. Ele cresc rezistența plantei la rafale de vânt care o pot transforma din pământ.
 • Udat de 4 ori pe sezon. După fiecare udare, solul este slăbit.
 • În timpul sezonului, porumbul este slăbit de mai multe ori. Acest lucru se face de obicei după ploaie. După ce atinge un metru înălțime, nu va fi ușor să faceți acest lucru.
 • Îndepărtați permanent copiii vitregi care reduc randamentele porumb și întârzie maturarea urechilor principale.
 • Când porumbul este în floare, îl puteți ajuta la polenizare. Pentru a face acest lucru, la prânz, plantele sunt agitate, astfel încât polenul zboară mai activ din paniculele apicale.

Pentru a obține semințe coapte pentru plantare anul viitor, luați știuleții care se coc cel mai devreme. Dacă nu au timp să se coacă înainte de apariția înghețului, experții sfătuiesc să dezrădăcineze planta și să o ascundă într-o magazie. Frunzele de ambalare sunt îndepărtate primăvara. Este mai bine să depozitați semințe pe știulet. Sunt agățați, legați cu foi extrem de înfășurate. Deci, sunt mai bine depozitate și rămân germinate mai mult timp.

Recoltați examinând fiecare ureche. Gata de mâncat. Acestea ar trebui să fie în stadiul de maturitate cu ceară lăptoasă, suficient de formate, dar moi. Trebuie să le consumați cât mai repede posibil. Într-adevăr, într-o singură zi, cantitatea de zahăr din cereale va scădea cu un sfert. Recolta este recoltată la fiecare două zile.

Boli și dăunători ai porumbului

Boli și dăunători ai porumbului

Porumbul dulce este destul de rezistent la dăunători și boli. Dar totuși, unele tulpini nu numai că pot fi afectate de acestea, ci mor și din cauza impactului lor. Uneori tulpina, frunzele arată sănătoase, iar urechile nu sunt așezate.Prin urmare, atunci când efectuați plivirea sau alte operațiuni de întreținere a porumbului dulce, inspectați cu atenție părțile plantei.

Boli majore porumb:

 • Smutul de praf este o boală fungică în care panicula se acoperă cu spori negri, care zboară în jur la cea mai mică mișcare. Urechile plantei afectate sunt complet inutilizabile. Sunt îndepărtate, solul este săpat adânc. Pentru prevenire, solul este tratat cu Ditox, Granivit.
 • Fuzariul Fusarium apare ca o floare roz pe semințe sau urechi germinative (Fusarium pe știulet). Boala poate trece neobservată, dar calitatea semințelor scade brusc. Devin moi și nu pot fi reciclate. Cultivează semințe rezistente tratate cu Granivit, Vitavax 200.
 • Smut-ul cu bule afectează întreaga plantă. Se acoperă cu pete umflate de culoare cenușie cu dimensiuni de până la 15 cm. Pentru prevenire dezinfectează solul, utilizare rotația culturilor, tratat cu Ditox, Vitavax.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip:

Principalii dăunători ai porumbului dulce, ca și alte specii, sunt:

 • Înfrângerea porumbului de către o molie tulpină este dovedită de omizi, care se așează în pâlnia frunzelor și încep să se reproducă activ acolo. În procesul de creștere, omizele moliilor stem provoca daune semnificative plantei. Trebuie să lupți tratând zona cu insecticide de două ori (Decis și altele). În primul rând, acest lucru se face de îndată ce au apărut omizi, al doilea - când există o mulțime de ele. Semințele sunt dezinfectate cu Gaucho.
 • Afidele din rădăcină atacă planta pe timp cald. Plantele devin slabe, cresc lent, sunt afectate de boli fungice și pot chiar să moară. Trebuie să lupți prin pulverizare cu insecticide, schimbând adesea preparatele. La urma urmei, afidele se obișnuiesc repede cu ele și nu mai răspund.
 • Bucățile de bumbac deteriorează filamentele pistilului. Găuri mari rotunjite apar în frunzele superioare, iar resturile activității vitale a omidelor apar în interiorul știulețului. Sunt tratați cu Decis.
 • Muștele suedeze încep să distrugă răsadurile la scurt timp după apariția lor. Găurile apar pe frunze și tulpini, plantele se îmbolnăvesc. Acestea sunt tratate cu preparate Karate, Sumi-alfa, Decis.
 • Viermi de sârmă atacă porumbul care crește pe fânețe sau terenuri virgine arate recent. Ei roiesc prin semințe înainte ca răsadurile să iasă la suprafață. Pentru a evita deteriorarea, semințele sunt tratate cu preparate Gaucho, Cosmos.
Categorie:Creştere | Porumb
Avatar utilizator Egorr

Sincer să fiu, nu înțeleg cu adevărat cum este posibil să cultivăm porumb în regiunea noastră și nu numai porumb cu zahăr. Îl semăn regulat în țară, semințele dau o tulpină puternică, dar urechea dezvoltă una mică, iar păsările sunt zeloase.