Plantarea butașilor de struguri: pregătire, calendar și reguli

Toată lumea știe ce beneficii aduce corpul uman struguri... Dar este iubit nu numai pentru acest lucru, ci și pentru gustul și aroma fructelor elastice. Dacă locuitorii anteriori din regiunile sudice s-ar putea bucura de această boabă după conținutul lor, acum strugurii cuceresc noi teritorii, crescând în latitudinile nordice.

Cea mai bună metodă de propagare a strugurilor acasă este considerată vegetativă, care include butași. Această metodă este susținută de disponibilitatea, simplitatea și eficacitatea sa.

Conţinut:

Alegerea celor mai bune soiuri de struguri pentru a crește

Alegerea celor mai bune soiuri de struguri pentru a crește

Cum să înțelegem diversitatea varietală struguri? Pentru a face acest lucru, trebuie să înțelegeți în ce scop grădinarul va crește o boabă gustoasă. Ciorchini de fructe de padure mari dulci sunt adesea recoltate din tufișurile soiurilor de masă, feluri de mâncare cu care decorează mesele de desert. Tipurile tehnice sunt bune pentru prepararea vinului. Și versatil și plăcut să savurați, iar băuturile din ele sunt de o calitate excelentă.

Cele mai bune soiuri de struguri care dau randamente bune sunt cele care nu se tem de îngheț și rezistă bolilor:

 • Una dintre cele mai vechi specii de plante de fructe de pădure este Tason cu fructe ovale mari în ciorchini de șapte sute de grame. Se caracterizează prin randament ridicat, rezistență la boli.
 • O mulțime de lucruri bune se pot spune despre Zabava: oferă randamente mari de fructe de padure dulce albastru închis care nu se deteriorează în timpul depozitării, transportului și nu se strică de viespi.
 • Mulți oameni știu despre Kishmish. Fructele galbene-verzi nu au semințe, se disting prin dulceață și aromă.
 • Iar pentru rezistența la îngheț și productivitate, sunt apreciate soiurile tehnice Isabella, Muscat, care sunt folosite la prepararea băuturilor din struguri.
 • Dar pentru Amur Potapenko, principalul lucru este recoltarea stabilă chiar și în perioade nefavorabile de creștere.
 • Strugurii Druzhba sunt folosiți în mod egal pentru mâncare și pentru prepararea vinurilor albe de masă, caracterizate printr-un gust pronunțat de Muscat. Acest soi nu se teme de îngheț chiar și sub douăzeci de grade, nu este susceptibil la boli.
 • Soiul de desert Krassen are o protecție ridicată, prinde rădăcini bine în căsuțele de vară. Boabele nu au semințe, deci sunt bune pentru mâncare, iar vinul din acesta este pur și simplu minunat.

Orice grădinar preferă numai cele mai bune soiuri de struguri de pe site-ul său, dar atunci când le alegeți, trebuie să țineți cont de particularitățile climatului și a solului grădinii.

Pregătirea butașilor, germinarea lor

Pregătirea butașilor, germinarea lor

Înmulțirea vegetativă a strugurilor începe cu pregătirea butașilor, care sunt tăiați de la începutul toamnei până la mijloc. Pentru a face acest lucru, alegeți numai tufișuri sănătoase, puternice, cu o viță de vie de cel puțin șapte milimetri grosime. Cel mai bun dintre toate, butașii luați nu pe părțile laterale ale viței de vie, ci din partea sa centrală, se rădăcină și cresc. Suprafața de tăiere este puțin peste jumătate de metru. După procesul de tăiere a butașilor, acestea sunt curățate de verdețuri, mustăți, vitregi. Locul tăieturii inferioare trebuie să fie sub nod, iar tăietura superioară să fie la doi centimetri deasupra ochiului.

O condiție prealabilă pentru creșterea în continuare a tăierii ar trebui să fie prezența a cel puțin patru muguri pe ea.

A tăia butași este necesar să le scufundați complet în apă pentru o zi, după care sunt pulverizate cu o soluție de trei la sută de sulfat feros, iar părțile tăiate sunt plasate în ceară topită pentru o vreme. Aceste manipulări vor proteja materialul săditor de uscare, îl vor salva de mucegai și putrezire.

Butașii legați cu un cablu în ciorchini sunt așezate fie în partea ventilată a subsolului, fie în sertarele inferioare ale frigiderului. Le puteți depozita în pungi de polietilenă, în picioare.

Lucrările pregătitoare pentru înrădăcinarea butașilor încep în primele zile ale lunii martie:

 • Se face o secțiune transversală pe fiecare tragere pentru a verifica dacă este vie sau nu. Și pe tăietura rinichilor, activitatea lor este determinată. Vița de vie nu ar trebui să aibă pete, deteriorări, iar culoarea bastului ar trebui să surprindă cu prospețimea verdeaței.
 • Apoi butași cu doi sau trei ochi sunt tăiați din vița testată. Liniile tăiate trebuie să fie în partea de sus perpendiculară pe axa verticală a ramurii, la un centimetru deasupra ochiului, în partea de jos - sub nod, cu o ușoară pantă de la acesta.
 • După o astfel de actualizare, cu un cuțit ascuțit în direcția longitudinală, se fac caneluri de-a lungul scoarței tăierii.
 • Ramurile preparate sunt plasate în recipiente cu apă topită sau curentă, la care se adaugă biostimulanți precum humat de sodiu sau heteroauxină, miere. De îndată ce mugurii încep să se umfle pe viță, acesta este scos din apă.

Acum este timpul să plantați struguri în ghivece umplute cu sol hrănitor, fie într-o zonă special amenajată a serii, fie imediat în gropile pentru plantarea strugurilor, pregătite din timp în grădină. Pentru ca rudimentele rădăcinilor, chiliilor să se formeze la capetele butașilor, este necesar să creați condiții calde pentru partea inferioară și să păstrați vârfurile la rece.

Încă un fel germinaţie butași, cu un număr mic de ei, este de a le pune în apă la temperatura camerei sau în pungi umede din polietilenă, care sunt așezate orizontal pe rafturile dulapului. Materialul pregătit corect pentru plantarea strugurilor va permite plantarea acestuia în teren deschis primăvara.

Termeni și reguli pentru plantarea butașilor de struguri

Termeni și reguli pentru plantarea butașilor de struguri

Înainte de a planta butași într-un loc permanent, alegeți un loc în grădină din partea de sud sau sud-vest. Atunci nu se vor teme de vânturile din nord și nord-est. Solul pentru viță de vie este necesar cu aciditate neutră sau acidifiere ușoară.

Plantarea butașilor este planificată atunci când temperatura solului atinge zece grade la o adâncime sub 20 de centimetri. Timpul mediu pentru plantarea strugurilor va fi a doua jumătate a lunii aprilie - începutul lunii mai. Plantarea nu este recomandată mai târziu de a douăzecea zi a ultimei luni de primăvară, deoarece vița de vie prinde rădăcini mai rău și se poate usca ca urmare a evaporării crescute a umezelii. Pământul pentru plantare este dezgropat, slăbit, adus în el organic și îngrășăminte minerale... După aceea, se formează caneluri, care sunt bine saturate de umezeală, vărsându-se dintr-un furtun.

Butașii sunt scufundați până la patruzeci de centimetri adâncime, lăsând mugurul superior la suprafață.

Paturile bine udate sunt mulci în jurul mugurilor cu turbă sau rumeguș umed. Aici și ochiul poate adormi. Pentru a crea un efect de seră, un film este întins peste plantații, care este îndepărtat la douăzeci de zile după apariția rădăcinilor într-o viță tânără. Mai întâi, deschid adăpostul timp de o oră, mărind timpul în fiecare zi, obișnuind planta cu aer proaspăt. Butașii prind rădăcini cel mai bine dintre toate, în care rudimentele rădăcinilor, chile, au apărut înainte de plantare. Alegerea datei de plantare depinde în mare măsură de condițiile meteorologice, de starea solului din grădină.

Îngrijirea plantării viței de vie

Îngrijirea plantării viței de vie

Principalul lucru în îngrijirea plantării struguri luați în considerare furnizarea lor cu umiditate normală. Udarea se efectuează la fiecare patru zile cu rădăcina slabă a viței de vie, apoi se reduce la o dată la două săptămâni. Udare opriți-vă la sfârșitul verii pentru o mai bună coacere a lăstarilor. Slăbirea și mulcire paturi.Procesul de slăbire, mai ales la început, trebuie efectuat cu atenție, fără a deteriora rădăcinile slabe ale strugurilor. Apoi se mărește până la două ori pe lună.

Vița de vie nu iubește în jurul ei buruieni... Sunt îndepărtați până devin puternici și nu sunt înrădăcinați în pământ. O lună mai târziu, încep să aducă în pământ hrănireformat din uree (zece grame), superfosfat (cincisprezece grame), sare de potasiu (zece grame), care se dizolvă înainte de a adăuga în zece litri de apă. Data viitoare când plantațiile sunt fertilizate în a doua jumătate a verii, folosind fosfați (20 grame) și sare de potasiu (zece grame).

Folosirea metodei corecte de plantare și îngrijire a viilor înrădăcinate va ajuta la menținerea sa viabilă pentru anii următori.

Înmulțirea diferitelor soiuri de struguri prin butași este cea mai benefică, deoarece acestea prind rădăcini și se înrădăcinează cu ușurință. Această metodă nu necesită cunoștințe și abilități speciale; chiar și un grădinar novice o poate folosi. Materialul nostru spune cum să pregătim butași, cum să le înrădăcinăm cel mai bine, cum să le plantăm în teren deschis pentru a asigura o creștere activă și vitalitate.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip:

Categorie:Creştere | Struguri

Mi-au dat mai multe butași de Isabella în iarna Orientului Îndepărtat, le-au pus într-un borcan de trei litri de apă pentru germinare în februarie și m-au avertizat să nu-l pun cu susul în jos, altfel nu vor da rădăcini. Totul a funcționat și în mai l-am plantat pe teren deschis, așa cum este scris în articol.

Pf ... asta nu a reușit niciodată să crească după reguli. Dar când mama pune pur și simplu bucățile „suplimentare” tăiate primăvara în apă, acestea dau rădăcini, reușesc să se înrădăcineze normal în pământ și iernează. Paradox.