Plante tuberculoase de grădină și de interior: tipuri și cultivare

Plantele ornamentale cu flori sunt cultivate din tuberculi, care mor după înflorire, lăsând tuberculi vii în sol, care intră într-o perioadă inactivă în timpul iernii și germinează atunci când apar condiții favorabile. Ele pot fi lăsate în pământ sau pot fi dezgropate și depozitate până la următoarea debarcare. Tuberculii unor plante pot fi consumați, de exemplu, cartofi și anghinare din Ierusalim.

Conţinut:

Plante tuberoase: descriere

 Descriere

Tuberculii (tuberculii) sunt lăstari scurți de plante cu muguri axilari care au o formă rotunjită. Se dezvoltă la capetele proceselor alungite ale rizomului. Tuberculii stochează o mulțime de substanțe nutritive pe care plantele le folosesc pentru hrana în timpul iernii sau în timpul secetei, pentru a extrage energia necesară pentru a restabili creșterea în sezonul următor.

Tuberculii sunt tulpina și rădăcina, sunt utilizați pentru înmulțirea plantelor:

 • Tuberculii stem se formează de obicei pe genunchiul subcotiledonat, care este situat sub nodul cotiledonat. Adesea, astfel de tuberculi au una sau două supracotiledonate - părți de plante în răsaduri între cotiledonate cu o frunză dezvoltată. Tuberculii tulpini au o direcție verticală de germinare și o formă ovoidală. Mai multe muguri vegetativi sunt localizați la capătul îngust.
 • Tuberculii rădăcinoși se formează pe părțile laterale ale plantei părinte și sunt situate subteran. Mulți dintre acești tuberculi trăiesc atâta timp cât planta crește și se dezvoltă, după care mor. Dar tuberculii unor plante, de exemplu, begoniile, pot trăi mult și pot da viață mai multor generații de plante.

Varietatea plantelor tuberoase le permite cultivatorilor să le cultive atât în ​​grădină, cât și acasă.

Plante tuberoase de grădină

Plante tuberoase de grădină

Produce plante tuberoase de grădină:

 • Anemonă (Anemona) începe să înflorească în martie-aprilie, îi plac locurile însorite sau ușor umbrite bine luminate, separarea tuberculilor pentru copii se efectuează vara. Anemonele tuberoase sunt reprezentate de mușețel și forme de mac. Primele au flori cu centre galbene și petale înguste. Cea mai comună este anemona fragedă, care crește până la 15 cm. Florile acesteia din urmă sunt asemănătoare cu macii și sunt duble sau simple. Cea mai populară anemonă în formă de mac este considerată coroană, a cărei înălțime ajunge la 30 cm.
 • Begonia (Begonia) necesită replantarea anuală și reînnoirea solului epuizat, care se efectuează primăvara. În momentul plantării, este foarte important ca tuberculii plantei să fi germinat deja puțin. Tuberculii Begonia nu sunt anuali, sunt capabili să dea viață plantei timp de câțiva ani. De obicei begoniile înfloresc la două luni după transplant sau plantare. Cu cât planta este mai veche, cu atât va înflori mai repede. În fiecare an, planta pune mugurii din ce în ce mai jos. Begonia înflorește în iunie și preferă zonele ușor umbrite și udarea abundentă, în special pe vreme uscată. Tuberculii încolțiți sunt folosiți pentru reproducere.Cele mai populare sunt begoniile cu mai multe flori (20 cm înălțime) și căzute (până la 60 cm). Aceste plante cresc la fel de bine în condiții de casă și grădină.
 • Dahlias necesită o atenție specială la depozitarea tuberculilor. După moartea părții aeriene, tulpinile sunt tăiate astfel încât gulerul rădăcinii să fie păstrat. Tuberculii sunt dezgropați, solul este spălat, rădăcinile subțiri sunt îndepărtate și uscate. După aceea sunt puse în depozit. În timpul iernii, tuberculii trebuie inspectați, specimenele putrede și stricate trebuie îndepărtate. Depozitarea cu succes a tuberculilor de dalie depinde de timpul de săpare, care se face cel mai bine după îngheț.
 • Crokosmia (Crokosmia) este capabil să decoreze orice grădină de flori datorită culorilor strălucitoare și însorite. a inflori vine în iulie-august, preferă locurile însorite, bine iluminate. Aceste flori tuberculoase perene au frunze xifoide și flori asemănătoare pâlniei de culoare galben portocaliu. Planta crește până la 60 cm și formează mai mulți tuberculi mici în fiecare an. Când este cultivat anual transplanturi nu necesită, dar preferă zonele bine iluminate fără curenți și necesită adăpost pentru iarnă. Cel mai bun moment pentru reproducere este primăvara. Reproducerea este posibilă semințe, dar în același timp înflorirea are loc în doi ani.
 • Corydalis (Corydalis) este o plantă perenă din familia fumului. De obicei, planta este scurtă, atingând o înălțime de 10-30 cm. Corydalis are frunze verde-albăstrui care se sting până la sfârșitul primăverii. Florile sunt colectate în peduncule asemănătoare chisturilor în vârfurile tulpinilor. Înflorirea are loc în ajunul sau după moartea frunzelor în mai - iunie. După înflorire, se formează fructe, datorită cărora se pot înmulți prin auto-însămânțare. Corydalis preferă zonele umbrite.

Plante tuberoase de interior

Gemantus

Cele mai populare plante tuberculoase de interior sunt:

 • Ghimbir (Zingiber) formează flori în formă de con care se adună în inflorescențe lungi. Este nepretențios în îngrijire și înflorește anual. În plus, tuberculii săi sunt comestibili și au proprietăți medicinale. Ghimbirul preferă petele calde, ușoare și obișnuite udare... Toamna se retrage, semnalizând acest lucru cu frunze îngălbenite. Planta se propagă la începutul primăverii prin împărțirea tuberculilor.
 • Pleione aparține familiei orhidee... Forme de la cinci la opt pedunculi de nuanțe delicate - de la albicioasă și gălbuie la roz și liliac. Înflorirea diferitelor specii are loc primăvara și vara. Tuberculii verzi indică înflorirea primăvara, iar tuberculii roșiatici vara. Planta se odihnește din toamnă până în primăvară. Tuberculii au o durată de viață de cel mult doi ani. Pleionul crește bine în soluri ușor acide de argilă-turbă, care trebuie să fie constant umede. Cu toate acestea, în perioada inactivă, udarea este oprită.
 • Hemantus (Haemanthus) din familia amaryllis. Numele florii se traduce prin „floare de sânge”. Cu toate acestea, este denumită popular „limba soacrei” din cauza frunzelor cărnoase alungite. Cele mai frumoase specii sunt considerate a fi hemant cu flori roșii sângele și albe. Florile sferice mari și frumoase apar mai devreme decât frunzele - în aprilie-mai. Dar pentru aceasta, floarea trebuie păstrată în sol uscat la o temperatură de 10 grade timp de două luni (din octombrie până în noiembrie). Planta trebuie înmulțită și transplantată la sfârșitul iernii. Udarea este necesară moderată, iar după formarea frunzelor - abundentă. În perioada de dezvoltare, hemantul trebuie alimentat cu îngrășăminte lichide o dată pe săptămână.

Cât de plantate sunt tuberoase

Cât de plantate sunt tuberoase

Înainte de plantarea plantelor tuberoase, ar trebui să le studiați caracteristicile. Unele specii trebuie plantate toamna, iar altele primăvara. Plantele de primăvară sunt plantate toamna înainte de îngheț. Înainte de apariția vremii reci, tuberculii ar trebui să aibă timp să se înrădăcineze, dar să nu crească. În timpul înghețurilor, plantele intră într-o perioadă inactivă și se trezesc odată cu debutul primăverii.

Cele mai tuberoase pot fi lăsate iarna în pământ, iar cele care înfloresc vara nu tolerează înghețul și trebuie săpate și depozitate într-o cameră răcoroasă. Astfel de tuberculi sunt plantați primăvara, cu apariția temperaturilor calde stabile (begonia, anemonă, dalie).

Atunci când cumpărați tuberculi, ar trebui să acordați atenție aspectului lor - nu ar trebui să existe pete pe tuberculi care să indice infecția cu boli.

Rădăcinile trebuie să fie sănătoase și puternice, iar tuberculul însuși trebuie să fie încoronat cu un mic germen care să indice că planta este viabilă. Înainte de plantarea materialului de plantare tuberos, acesta trebuie tratat într-o soluție de mangan pentru dezinfectare și protejat de boli și dăunători.

Caracteristicile solului:

 • Principalul lucru de reținut este că plantele tuberoase nu tolerează solul acid, ușor alcalin este ideal pentru ele. Dacă solul de pe amplasament este acid, atunci în timpul pregătirii sale ar trebui adăugat var sau frasin.
 • De asemenea, solul nu trebuie să fie umplut cu apă. Pe amplasament nu ar trebui să existe nicio stagnare a apei după ploi, altfel tuberculii sunt afectați de putregai.
 • Solul ar trebui să fie ușor subțiat cu nisip pentru a asigura permeabilitatea la umiditate și oxigenare.
 • Îngrășămintele trebuie aplicate înainte de plantare, stabilind un material de înaltă calitate organic în gaura de plantare și asigurați-vă că stropiți cu un strat mic de nisip, precum și tuberculii înșiși, astfel încât solul să nu se lipească de ei și să nu provoace putrezirea.
 • De asemenea, este necesar să se asigure un drenaj bun.

Sfaturi de îngrijire

Caracteristici ale îngrijirii plantelor tuberoase

Toate tipurile de plante tuberoase sunt destul de nepretențioase în îngrijire. Tot ce au nevoie este:

 1. Iluminare și temperatură. Cel mai adesea, plantelor tuberoase le place iluminarea abundentă, unde se dezvoltă activ și înfloresc mai repede. Umbra parțială este potrivită și pentru aceste flori, dar înflorirea are loc puțin mai târziu. Iluminatul trebuie să fie abundent, dar fără expunere la lumina directă a soarelui, care poate scurta perioada de înflorire și agrava efectul decorativ al plantelor.
 2. Temperatura confortabilă a aerului pentru dezvoltarea normală a plantelor în timpul sezonului de creștere este de cel puțin zece grade Celsius. Cu toate acestea, pentru perioada de odihnă, temperatura ar trebui să fie aproape de zero, dar nu minus.
 3. Irigarea și umiditatea aerului. Alfabetizat udare - o garanție a dezvoltării active și a înfloririi luxuriante a plantelor tuberoase. Lipsa de umiditate poate duce la estomparea culorii florilor și la eliberarea de frunze și muguri. Pe vreme caldă, se recomandă udarea dimineața devreme, evitând frunzele să se ude, astfel încât arsurile solare să nu se formeze sub influența soarelui. De asemenea, nu merită să se toarnă peste plante - acest lucru poate duce la apariția putrezirii și mucegaiului. Pentru a asigura umiditatea necesară, planta ar trebui spray dimineața și seara. În acest caz, apa nu trebuie să fie rece, altfel va exista o scădere bruscă a temperaturii, ceea ce va duce la moartea plantei.
 4. Pansament de top. Este interzisă aplicarea gunoiului de grajd proaspăt, în special a dejecțiilor de vacă, direct sub tubercul. Pentru a crește rezistența plantelor și a asigura nutriția acestora, plantele tinere trebuie să fie hrănite cu complex lichid îngrășăminte cu un conținut scăzut de azot. Acest lucru va stimula creșterea și dezvoltarea lăstarilor și frunzelor, precum și accelerarea formării mugurilor.

Posibile probleme de creștere

Posibile probleme de creștere

Pentru ca plantele tuberoase să se mulțumească cu aspectul lor, acestea trebuie îngrijite corespunzător. Îngrijirea necorespunzătoare poate duce la:

 • putregai gri și făinarea afectează plantele tuberoase cu umiditate excesivă
 • cu o lipsă de nutrienți în sol, plantele se întind și devin mai subțiri, iar florile își pierd saturația culorilor
 • dacă udarea este excesivă, atunci tuberculii sunt afectați de mucegai, putregai și ciuperci boli
 • cu o lipsă de lumină, plantele încetinesc creșterea, frunzele lor devin galbene
 • în aer uscat, frunzele se ondulează și se usucă

Plantele tuberoase au câștigat favoarea cultivatorilor de flori datorită îngrijirii lor decorative și nepretențioase.Multe specii nu necesită replantare anuală și aduc varietate la gradina cu flori sau decora pervazul ferestrei. Respectând reguli simple, puteți obține un succes fără precedent, iar varietatea speciilor face posibilă alegerea și fantezia.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip:

Categorie:Creştere | Plantele
Lera1 avatar

Din anumite motive, este mai dificil pentru mine cu florile de grădină decât cu florile de interior, se îmbolnăvesc din când în când și, de asemenea, trebuie să le fertilizez mult. Dar, odată cu camerele, totul este mult mai simplu, aproape ceva nu este în regulă, apoi mă gândesc la un nou pământ.

Avatar utilizator Lima

Dintre plantele tuberoase, acasă am doar o ferigă. Ușor de propagat cu un tubercul - săpat și plantat acest "cartof" într-un alt ghiveci, germinează rapid, nu capricios.