Dezvoltarea unui plan de grădină: ce și unde este mai bine să plantați

Proprietatea ta nu este doar un loc pentru cultivarea legumelor și fructelor, ci și un spațiu personal pentru creativitate. Este necesar să se utilizeze fiecare centimetru de teren, astfel încât site-ul să devină îngrijit, ordonat și cât mai util. Un plan de grădină vă va ajuta să rezolvați această problemă: o planificare preliminară atentă vă va permite să vă imaginați în avans cum va arăta parcela, ce este cel mai bine să plantați pe ea și cum să aranjați plantele între ele.

Conţinut:

Alegerea locului potrivit pentru plantarea legumelor

Alegerea locului potrivit pentru plantarea legumelor

Baza zonei suburbane clasice este tocmai grădina de legume, adică un loc pentru cultivarea legumelor. Este necesar să selectați un loc potrivit pentru acestea, luând în considerare o serie de factori: acesta este tipul de sol pe amplasament, iluminare, umiditate. În plus, trebuie să luați în considerare ce plante pot și care sunt nedorite să se planteze una lângă alta.

Atunci când alegeți un loc pentru legume, ar trebui să vă concentrați pe următoarele reguli:

 • Mărar, salată și ridiche nu este necesar să plantați în rânduri pe paturi separate. Aceste culturi pot fi plantate cu alte legume, de exemplu, pot fi plantate ca compactoare pentru varză... Această soluție vă permite să decorați estetic grădina și să economisiți spațiu liber.
 • Sfeclă, napi iar alte legume rădăcinoase pot fi plantate pe părțile laterale ale altor paturi. Devin un cadru frumos pentru alte culturi și nu interferează cu creșterea lor. La proiectarea unei grădini de legume, se iau în considerare regulile de rotație a culturilor: trebuie să vă asigurați că aceeași legumă nu este cultivată într-un singur loc timp de mulți ani la rând.
 • Plantele cataratoare precum mazarea sau fasole... Acestea trebuie să fie plantate pe partea de nord a legumei principale, astfel încât vița de vie a plantei cățărătoare să nu blocheze soarele.
 • Pentru dovleac și zucchini este mai bine să alocați un loc separat, deoarece cresc rapid și captează spațiu liber. Cu toate acestea, genele verzi de dovleac cu flori galbene strălucitoare și fructe mari sunt în sine un decor bun pentru grădină, deci nu ar trebui să le așezați chiar în adâncurile site-ului.

Acestea sunt doar câteva dintre regulile pentru plantarea legumelor. Fiecare plantă cultivată are propriile cerințe pentru iluminat și tipul de sol, iar acestea trebuie luate în considerare la planificarea plantărilor.

Scheme și tipuri de paturi

Scheme și tipuri de paturi

Prima etapă în planificarea unei grădini este întocmirea unei diagrame a poziției paturilor una față de cealaltă. Este necesar să calculați suprafața totală alocată grădinii, să calculați câte culturi intenționați să plantați și apoi să determinați dimensiunea și locația fiecărui pat de grădină.

Principala cerință pentru dimensiunea paturilor: ar trebui să fie astfel încât să puteți ajunge cu ușurință în orice colț pentru plivire și udare.

Cea mai simplă este schema liniară: paturi de o formă geometrică strictă, situate paralel una cu cealaltă, cărări sunt lăsate între ele. Cu toate acestea, pentru mulți oameni va părea prea plictisitor: grădina poate fi transformată într-o parte din decorul peisajului, pentru aceasta trebuie doar să aplicați puțină imaginație.

Puteți enumera următoarele opțiuni pentru locația paturilor:

 • Geometric.Paturile de formă pătrată, dreptunghiulară sau alungită sunt situate paralel și perpendicular una pe cealaltă, lăsând spațiu pentru căile dintre ele. Pentru a împiedica marginile grădinii să fie spălate de apă și pământul să nu cadă pe cărări, trebuie să aveți grijă de laturile puternice și frumoase: pot fi făcute din scânduri sau puteți achiziționa o bandă specială pentru granițele grădinii.
 • Radial - o opțiune interesantă pentru amplasarea paturilor, potrivită pentru o zonă spațioasă. Legumele sunt plantate cu raze în cerc, spațiul general al grădinii este rotund. Această opțiune arată originală, în timp ce plantele nu se blochează reciproc lumina. Laturile paturilor pot fi frumos așezate cu o piatră; va fi întotdeauna plăcut să lucrați într-o astfel de grădină.
 • Opțiunea de colț este o altă modalitate de locație non-standard. Un pat mare în formă de colț este situat în colțul spațiului alocat grădinii, iar restul paturilor diferă de acesta.
 • Patul de rocă spirală este o soluție originală, care servește în sine ca un decor excelent pentru grădină. Această opțiune, de exemplu, este potrivită pentru căpșuni: o margine de pietre este așezată într-o spirală, tufișurile de căpșuni sunt plantate între linii. În timp, acestea cresc și se transformă într-o elegantă panglică verde.

Orice paturi pot fi așezate paralel cu solul sau ușor ridicate cu ajutorul părților laterale: în al doilea caz, par deosebit de plăcute din punct de vedere estetic, în plus, o astfel de soluție simplifică oarecum întreținerea, iar grădina va arăta întotdeauna îngrijită.

Reguli de bază ale rotației culturilor

Reguli de bază ale rotației culturilor

Rotația culturilor pe baza faptului că în procesul de creștere și dezvoltare, plantele cultivate iau anumite mineral și organic substanțe din sol. Dacă plantați în mod constant culturi în aceleași locuri, acest lucru va duce la o epuizare rapidă a solului, iar randamentele se vor înrăutăți în fiecare an.

Rotația culturilor este rotația anumitor culturi pentru a restabili solul și a menține randamentele.

Puteți enumera regulile cheie pentru rotația culturilor la cabana lor de vară:

 1. Fiecare tip de plantă cultivată poate fi cultivată într-un singur loc nu mai mult de doi ani și se poate întoarce la vechiul său loc numai după 3-4 ani. Pentru grădinarii începători, acest lucru prezintă anumite dificultăți: trebuie să păstrați în mod constant tabele și diagrame pentru a nu confunda plantațiile. În plus, dimensiunea parcelei nu permite întotdeauna cultivarea legumelor într-un loc nou în fiecare an datorită iluminării sau caracteristicilor solului.
 2. Roșii cel mai bine plantat acolo unde obișnuiau să crească castraveți, zucchini, varză, morcov, ceapă, usturoi... Nu este de dorit să plantați roșii după alte culturi, deoarece solul conține o cantitate insuficientă de nutrienți.
 3. Pentru varză predecesorii optimi vor fi leguminoasele, precum și castraveți, dovleac și dovleceii. Soiuri târzii de varză pot fi plantate la fața locului morcovi și cartofi, devreme - ceapă și usturoi.
 4. Cartof pot fi plantate acolo unde obișnuiau să crească dovleceii, leguminoasele, plantele de gunoi de grajd verde.

Acestea sunt doar câteva dintre regulile pentru rotația culturilor; pentru instrucțiuni complete, puteți găsi un tabel special în care toate plantele sunt deja grupate. Înainte de plantare, un plan este întocmit pe hârtie, care indică unde vor fi cultivate plantele.

Anul viitor, ținând cont de acest plan, se dezvoltă un nou aranjament de legume, iar apoi va fi posibil să se mențină un randament ridicat. Astfel, timp de câțiva ani, fiecare cultură se mișcă în jurul grădinii, ca urmare, solul rămâne hrănitor pentru toate plantele.

Organizarea udării în grădină

Organizarea udării în grădină

Udarea manuală este un proces prea laborios și care consumă mult timp, care va necesita multă energie în fiecare zi. Cu toate acestea, poate fi mult simplificat: pentru aceasta trebuie să vă gândiți la un sistem de irigare cu irigare automată sau semi-automată. Cea mai simplă soluție este irigare prin picurare folosind țevi cu găuri care sunt așezate de-a lungul tuturor paturilor.Când porniți robinetul sau porniți automat sistemul cu temporizator, apa curge direct sub rădăcinile plantelor și nu cade pe frunze.

Atât pentru udarea manuală, cât și pentru cea automată, este important să respectați câteva reguli foarte importante:

 • Nici o cale de apă pentru glazură plantele cultivate nu trebuie să fie reci. Dacă este pompat direct de la sol și nu are timp să se încălzească, poate provoca șoc real la plante, în plus, este foarte slab absorbit. sistemul rădăcină... Soluția optimă este apa din butoaie, rezervoare și alte recipiente, încălzită de razele soarelui.
 • Este recomandabil să aranjați plantele din grădină în grupuri în funcție de necesitățile lor de umiditate. În acest caz, unii nu vor suferi de secetă, în timp ce alții nu vor suferi de sol înundat.
 • Irigarea solului ar trebui să fie abundentă: apa ar trebui să sature solul cu cel puțin 20 cm. Numai în acest caz va fi suficient pentru o recoltă bună. Pentru pomii fructiferi, udarea se efectuează mai rar, dar ar trebui să fie și mai abundentă.
 • Udarea se efectuează seara sau dimineața, dar în nici un caz în timpul căldurii zilei. În acest moment, apa se evaporă rapid și nu este absorbită de rădăcini, în plus, dacă lovește frunzele, picăturile vor duce la arsuri solare.
 • Dacă plantele sunt udate într-un mod bine udat, fântânile pot fi protejate împotriva uscării rapide cu un strat de mulci de paie. Păstrează umezeala în sol mult timp, iar udarea va fi mult mai eficientă.
 • Indici utile pentru o întreținere mai ușoară: dacă se toarnă apă din recipiente mari, adăugați la ele îngrășăminte în concentrație scăzută. Acest lucru va oferi plantelor o cantitate constantă de nutrienți necesari pentru creștere și fructificare.
 • O altă regulă importantă pentru udarea grădinii: trebuie să vă asigurați că apa cade pe frunzele plantelor cât mai puțin posibil și să o direcționeze doar spre rădăcini.

Dacă urmați regulile simple de îngrijire, grădina îl va încânta pe proprietar cu o recoltă excelentă în fiecare an și pentru aceasta nu trebuie să depuneți prea mult efort. Inventar modern și sisteme automate de irigare simplificat semnificativ munca grădinarului, puteți petrece mult mai puțin timp pe îngrijirea zilnică. Un plan de grădină atent conceput va simplifica și mai mult întreținerea: va fi ușor să vă apropiați de fiecare pat de grădină, astfel încât udarea și plivitul vor fi foarte convenabile.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip:

Categorie:Grădină | Grădină
Avatar Goshia

Pe site-ul meu, rotația culturilor poate funcționa numai între castraveți și roșii, deoarece mulți pomi fructiferi sunt plantați acolo și umbresc legumele. Prin urmare, este imposibil să se schimbe locul de plantare a sfeclei și morcovilor, deoarece sfecla poate crește la umbră parțială, dar morcovii nu.

Avatarul Lesiei

Îmi place să experimentez aterizări combinate. Anul acesta, s-a dovedit cu succes între rândurile de ceapă (pentru a le face mai largi) pentru a planta răsaduri de țelină. Ceapa a fost recoltată în iulie, iar țelina crește acum acolo. Nimeni nu a deranjat pe nimeni.

Lera1 avatar

De obicei, oamenii au distanțe mult mai mici între plante decât vedem aici în fotografie, deci nu toată lumea își poate permite acest lucru, deoarece aveți nevoie de o mulțime de pământ, pe care nu îl are toată lumea.