Varza albă în creștere: cele mai bune soiuri și tehnologie agricolă

Despre iubita legumă a omului rus, varză, s-au scris multe, dar puteți găsi întotdeauna ceea ce este încă necunoscut despre cultivarea cu succes a reginei plantelor de grădină.

Chiar din primele secole î.Hr., informațiile despre o legumă minunată, varza, au ajuns la noi. Desigur, arăta complet diferită de ceea ce este acum, dar acest lucru nu-i diminuează importanța în acele vremuri îndepărtate. Cercetările de reproducere cu scopul dezvoltării de noi soiuri de varză albă s-au intensificat în special în secolul al XX-lea, când au apărut multe tipuri diferite de legume.

Conţinut:

Soiuri de recoltă de varză albă, caracteristicile lor

Soiuri de recoltă de varză albă, caracteristicile lor

Selecția soiului varză depinde de scopul pentru care va fi folosită leguma. Dacă varza timpurie nu poate fi păstrată mult timp, dar este bună pentru salatele de vară, atunci cea târzie se dezvoltă mai lent, este rezistentă la îngheț și este fermentată pentru iarnă.

Să vedem ce soiuri aleg grădinarii pentru cultivarea unei legume:

 • Capetele suculente, răspândite de varză au un soi de maturare timpurie de malachit, dar are o greutate mică - aproximativ două kilograme.
 • Mulți oameni aleg Taurul pentru cultivare, ale cărui fructe ajung la mai mult de șase kilograme într-un timp scurt.
 • Varza Dobrovolskaya la mijlocul sezonului are un gust plăcut și poate fi păstrată până la șase luni.
 • Soiul Gift este ales de mulți pentru gustul său picant și suculență. Se depozitează mult timp, este utilizat în principal pentru fermentare, sărare.
 • Unul dintre cele mai productive soiuri este Moscova târziu. Pe lângă faptul că fructele sale pot cântări până la zece kilograme, este foarte rezistent la vreme rece și boli. Capetele sale de varză pot fi păstrate în stare proaspătă până în primăvară.
 • Mulți cultivatori preferă Slava pentru cultivare, care este considerată o varietate cu o perioadă de maturare rapidă mai mică de 90 de zile, cu randamente mari pe unitate de suprafață.
 • Varza Kolobok este bună pentru aluat, pentru depozitare proaspătă. Mai mult de zece kilograme de legume suculente pot fi recoltate de la un metru pătrat.

Pentru fiecare regiune, sunt selectate propriile soiuri de varză, luând în considerare timpul de coacere a plantei de grădină.

Metoda de creștere a puieților de varză

Metoda de creștere a puieților de varză

Obținerea unui randament ridicat de legume depinde în întregime de alegerea semințelor și de pregătirea lor pentru însămânțare. Pentru a îmbunătăți germinarea semințelor, este necesar să se efectueze o serie de măsuri cu aceasta, care includ întărirea, stratificare, dezinfectare, încălzire. Dezinfectare produceți după cum urmează: așezați semințele în straturi umede de tifon, scufundând mai întâi în apă fierbinte timp de zece minute, apoi două - la rece. Odată ce semințele sunt umflate, acestea pot fi așezate în fundul frigiderului pentru o zi pentru a se întări.

Pregătirea solului joacă un rol important, mai ales dacă este luată din grădină și poate conține ciuperci și agenți patogeni.

Pentru dezinfectare, cutia cu sol este plasată într-un cuptor foarte încălzit timp de câteva minute. Înainte de plantare, cel mai bine este să aruncați pământul cu o soluție 1% de permanganat de potasiu. Timpul de plantare a semințelor este calculat în funcție de sezonul de creștere al soiului selectat: pentru cele timpurii este februarie-martie, pentru cele ulterioare - mai și mai târziu.

Pentru ca semințele să încolțească mai repede, este necesar să pregătiți un loc cald, cu iluminare bună pentru recipiente. După apariție, cutiile pot fi plasate într-o cameră mai rece. După apariția a două frunze, răsaduri picaj, asigurând umiditate ridicată pe toată durata creșterii răsadurilor, temperatura medie a aerului în intervalul de douăsprezece grade peste zero. Soiurile timpurii de varză sunt plantate în teren deschis la sfârșitul lunii aprilie.

Reguli și date pentru plantarea puieților de varză pe teren deschis

Reguli și date pentru plantarea puieților de varză pe teren deschis

Pentru varza alba o bună creștere este caracteristică pe solurile argiloase, argiloase, umede și bogate în humus. Randamentul va fi ridicat dacă aciditatea terenului este neutră. Parcela pentru varză este aleasă după plantare. castraveți, Luke, roșie, cartofi.

Locul pentru răsadurile de varză trebuie să fie însorit, fără umbră.

După ce au săpat un teren din grădină pentru varză în primăvară, aplică potasiu, îngrășăminte fosfatice și humus în soluri sărace, îngropându-le în sol cu ​​ajutorul slăbirii cu greblă.

Așezarea răsadurilor depinde de soiurile de varză: cele timpurii sunt la distanță de patruzeci și cinci de centimetri, iar cele ulterioare sunt la distanță de șaptezeci de centimetri. Timpul de plantare pentru varză este diferit în funcție de tip:

 • Maturizare timpurie - din a doua jumătate a lunii aprilie până la începutul lunii mai.
 • Soiuri medii - până la mijlocul lunii mai.
 • Tipuri târzii de varză - până la sfârșitul lunii mai.

Plantare răsaduri, trebuie să ne amintim că nu îl puteți aprofunda profund, umplând priza. Este necesar ca acesta să fie la nivelul solului vegetal. La umiditate scăzută, răsadurile trebuie udate și, după ce au fost absorbite, se presară cu pământ uscat.

Este mai bine să plantați varză pe teren deschis în timpul apariției căldurii seara, iar în timpul zilei acoperiți frunzele cu un baldachin de țesătură, astfel încât să nu se arde puternic. Respectarea regulilor de îngrijire și plantare a răsadurilor va ajuta în viitor să obțineți capete puternice și sănătoase de varză crocantă suculentă.

Recomandări pentru îngrijirea varzei albe

Recomandări pentru îngrijirea varzei albe

Deși varza este clasificată ca plantă nepretențioasă, necesită o atenție specială pentru sine:

 1. Udare legumele se desfășoară într-un mod abundent, aruncând solul până la cincizeci de centimetri adâncime. În vara uscată, faceți până la zece udări, câte trei litri pentru fiecare tufă. Puteți verifica dacă o legumă are nevoie de udare în acest fel: luați niște pământ la o adâncime de 7 centimetri, strângeți-l în pumn și apoi aruncați-l pe traseu. O bucată prăbușită indică faptul că planta are nevoie de apă. Și cu cât se formează mai multe frunze, cu atât are nevoie de mai multă umiditate, deoarece varza cheltuiește aproximativ zece litri de apă în formarea lor în fiecare zi. Reduceți cantitatea de udare înainte de recoltare pentru a preveni crăparea capetelor. Excesul de umiditate pentru varză este, de asemenea, considerat fatal, sistemul rădăcină începe să putrezească.
 2. Îmbrăcămintea de sus se face împreună cu udarea, în primele două săptămâni după plantarea răsadurilor și apoi la fiecare trei săptămâni. Ca îngrășământ, diluat mullein (1: 5) sau excremente de pui (1: 12) un litru pe godeu. Și alte îngrășăminte sunt luate pe o găleată cu apă de azotat de amoniu patruzeci de grame, sare de potasiu, superfosfat - douăzeci la prima hrănire și, în timpul procedurilor ulterioare, doza este ușor crescută îngrășăminte minerale.
 3. Slăbirea terenului din jurul plantațiilor este combinată cu hilling tufe vegetale. Mulcirea cu turbă de 5 centimetri ajută, de asemenea, la menținerea umidității, la reducerea cantității buruienicreșterea nutrienților plantelor.

Sucul de varză, care este atât de popular în salate și necesar pentru murare, depinde de îngrijirea adecvată a legumelor.

Dăunătorii și controlul varzei

Dăunătorii și controlul varzei

Nu numai oamenii iubesc varza, ci și dăunătorii sunt gata să se bucure de ea:

 • Primăvara, musca de varză începe să depună ouă în pământ lângă plantele tinere. Și o săptămână mai târziu, larvele care apar se reped la rădăcina legumei, hrănindu-se cu sucurile sale și ducând-o la moarte. Date de plantare timpurie răsaduri o va salva de invazia muștelor, iar hilling-ul efectuat în timp va distruge larvele și va permite rădăcinilor să crească mai puternice. Pulverizarea cu preparate insecticide va ajuta la scăderea dăunătorului.
 • Fluture, varză scoate ouă pe spatele frunzei, târându-se din ele omizicare mănâncă planta. Această problemă poate fi abordată nu numai cu ajutorul insecticidelor, ci și cu infuzia tulpinilor roșie (pentru zece litri de apă fierbinte, patru kilograme de blaturi) cu adaos de săpun de rufe.
 • Puricii de grădină le place să mănânce frunze de varză, roșind mici găuri în ele, ceea ce îi face să se usuce și să moară leguma.
 • Molia de varză poate fi recunoscută de bebelușii săi, omizi de o culoare verde deschis, care, la atingere, se îndoaie într-o potcoavă. Ei mănâncă carnea interioară a frunzei, lăsând pielea intactă. Lupta împotriva acestor dăunători se desfășoară numai cu ajutorul unor mijloace speciale.
 • În vara umedă, varza este amenințată de melci, care pot fi tratate fie manual, fie prin colectarea lor, fie prin sperierea, stropirea muștarului uscat sau a ardeiului măcinat în culoare.
 • Puteți scăpa de puricii cruciferi prin pulverizarea plantărilor cu o infuzie de cenușă, tutun, preparată dintr-un pahar de substanță pe o găleată cu apă.
 • Afectat afide frunzele plantei devin roz, răsucite la capete. Parazitul este combătut în același mod ca și cu alți dăunători.

Boli vegetale și prevenire

Boli vegetale și prevenire

Cele mai frecvente boli ale varzei albe:

 • Dintre cele mai frecvente boli fungice ale legumelor este keela. Nu numai varză, dar toate rudele ei pot fi expuse acestui flagel. Infecția cu o ciupercă poate fi văzută prin oprirea capului de varză în creștere, ofilirea frunzelor. O plantă bolnavă este cel mai bine distrusă. Și pentru a preveni boala, adăugați var stins în sol, ceea ce îi va reduce aciditatea. După detectarea patologiei, este necesar în viitor să nu plantați reprezentanți ai plantelor crucifere în această zonă.
 • Petele negre de pe diferite părți ale plantei indică infecția cu o ciupercă care tolerează bine iarna în deșeurile vegetale. Pregătirea corespunzătoare a semințelor, îndepărtarea buruienilor, reziduurile de varză vor ajuta la evitarea contaminării.
 • Cu leucoreea, zone de varză apar, așa cumva, acoperite cu vopsea albă, după care planta începe să se rumenească, să se usuce. Preparatele din cupru pot salva leguma.
 • Apariția unui model mozaic pe frunzele tinere indică infecția cu o boală virală care nu poate fi vindecată.

Pentru a preveni infectarea varzei cu boli fungice și virale, trebuie să respectați regulile agrotehnică culturi de legume, pulverizați răsaduri cu agenți biologici precum Fitosporin, Baktofit.

Reguli de recoltare și depozitare

Reguli de recoltare și depozitare

Curățare varză produs în acei termeni care sunt determinați să atingă maturitatea speciilor de plante timpurii și târzii. Vă puteți asigura că planta este gata pentru depozitare simțind capul de varză, determinând densitatea acesteia.

Tunderea capului pentru depozitare în timpul iernii ar trebui să fie astfel încât să rămână un ciot lung cu o pereche de frunze. Acest lucru vă va permite să luați umezeală de la ele în timpul culcării, păstrând un aspect proaspăt pentru o lungă perioadă de timp. Păstrarea varzelor sănătoase și nedeteriorate este cel mai bine într-un subsol sau pivniță la temperaturi de îngheț.

Mulți recomandă agățarea verzei sau învelirea ei în ziare.

Le place varza pentru versatilitatea sa. De asemenea, este bun pentru prepararea salatelor, a primelor și a doua feluri de mâncare. Se prăjește, se fierbe, se fierbe, se coace.Iar salatele din varza proaspătă sunt un depozit de vitamine, substanțe nutritive care ne fac sănătoși, vindecând multe boli, îmbunătățind funcționarea stomacului și a intestinelor. Frunza de varză în sine este utilizată ca o compresă pentru leziunile inflamatorii ale articulațiilor, varicelor.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip:

Categorie:Legume | varza alba
Avatar Goshia

Când creșteți varză albă, trebuie să țineți cont de faptul că este o plantă iubitoare de umiditate și, în căldura verii, varza va trebui udată chiar și de 2 ori pe zi. Restul îngrijirii acestei legume nu este atât de dificilă, de exemplu, planta trebuie pulverizată cu Fitosporin după 10 zile.