Sfaturi utile: ce se cultivă în sere

Sera a devenit o clădire obligatorie pe parcela personală. Cu ajutorul său, este posibil să cultivați legume și verdeaţă pe tot parcursul anului. Serele izolate sunt mai des utilizate în scopuri comerciale - pentru cultivarea plantelor de vânzare. Sunt necesare unele simple pentru ca grădinarii să recolteze o recoltă timpurie.

Oricare ar fi structura de pe sit, există anumite reguli pentru rotația culturilor care trebuie respectate. În caz contrar, cultivarea legumelor nu va funcționa. După ce au construit o seră, mulți se întreabă ce este mai bine să crească, ce culturi vor fi profitabile pentru a planta în interior. Acest lucru va fi discutat mai jos.

Conţinut:

Ce culturi se cultivă în sere

Ce culturi se cultivă în sere

Plantele ar trebui să fie selectate pe baza cererii de tipuri de legume și ierburi dintr-o anumită regiune, atunci când vine vorba de cultivare în scopuri comerciale. Cele mai populare culturi ale benzii de mijloc sunt roșie, castraveți, varză și piper... Verzii sunt în continuă cerere - Mărar, pătrunjel, salată, ridiche, pană de ceapă. Nici un singur tabel nu poate face fără aceste produse. Restaurante și cafenele achiziționează în mod regulat aceste tipuri de legume de la grădinari. Tipurile rare de culturi care trebuie să fie prevăzute cu condiții speciale nu sunt recomandate să fie cultivate în sere. Costul echipării spațiilor și procesul de creștere în sine este puțin probabil să se justifice.

În sere obișnuite, nu izolate, grădinarii cultivă același set de culturi. Reprezentanții familiei Pumpkin li se adaugă.

Semănatul plantelor începe la începutul primăverii.

În primul rând, se seamănă verdețuri, ridichi și ceapă, apoi vine timpul pentru roșii, castraveți și ardei. Dacă sera este suficient de mare, puteți crește verdeață și ridichi până toamna târziu. Pentru aceasta, sediile sunt împărțite în sectoare, fiecare pentru un anumit tip de culturi.

Mulți cultivatori cultivă flori pe tot parcursul anului. Sera vine din nou în ajutor. De obicei, încăperile pentru cultivarea florilor nu sunt concepute pentru legume sau verdeață. În ele se creează un anumit microclimat, potrivit special pentru culturile de flori. Se diferențiază semnificativ de ceea ce este necesar pentru roșii sau castraveți. Într-o seră, puteți crește întregul set de legume care ajung de obicei pe masă. Nu puteți semăna doar acele plante care nu se pot autopoleniza. Doar soiurile de culturi autopolenizate sunt potrivite pentru sere.

Reguli de cultivare și rotație a culturilor

Reguli de cultivare și rotație a culturilor

Plantarea aceleiași culturi într-un singur loc nu este recomandată. Faptul este că planta produce și degajă substanțe nocive, toxice pentru sol. Acestea acumulează și inhibă dezvoltarea culturilor. Pentru a preveni acest lucru, trebuie să respectați câteva reguli. rotația culturilor.

Acestea includ următoarele proceduri:

 • De îndată ce planta principală și-a finalizat ciclul de viață, semănați gunoi de grajd verde în acest loc - muștar sau dovleac de ulei.
 • Încearcă să alternezi culturi - la locul tău roșie scroafă castraveți dimpotrivă, plantați verdeață între cultivarea culturilor majore.
 • O dată la doi ani, este recomandabil să schimbați solul vegetal în unul proaspăt și să-l îmbogățiți cu materie organică - humus și compost.
 • Secvența optimă de plantare a culturilor: primul an - leguminoase și ierburi, al doilea - ierburi și ceapă, al treilea - roșii, castraveți, ardei, al patrulea - culturi de rădăcină.
 • Nu puteți cultiva o singură cultură într-un singur loc timp de câțiva ani la rând. Solul va fi epuizat, recolta va cădea vizibil, va fi maladie și dăunători.

Asigurați-vă că aplicați îngrășăminte și minerale în fiecare an. Terenul trebuie să se odihnească două luni pe an, adică trebuie să crească pe el culturi care nu consumă cantități mari de nutrienți, cum ar fi muștarul. Siderata - aceasta este, în general, o cale de ieșire nu numai pentru sere, ci și pentru teren deschis. Îmbogățesc perfect solul, îl fac friabil și previn apariția bolilor. Acest punct este foarte important pentru cei pentru care cultivarea legumelor este principala sursă de venit.

Dacă, la urma urmei, sera este destinată doar unui singur tip de cultură, va trebui să schimbați solul vegetal în fiecare an.

Aceasta este o măsură forțată, altfel recolta va cădea în al doilea an. Există o altă cale de ieșire. Organizați găuri staționare ale plantei. În ele, este mult mai ușor să îndepărtați solul și să îl înlocuiți cu proaspăt. Costurile de înlocuire sunt semnificativ reduse dacă terenul este achiziționat special pentru sere. Șanțurile de compost pot fi construite chiar acolo în sere. Deci grădinarul va avea întotdeauna la îndemână atât îngrășământ, cât și sol proaspăt.

Dezinfectarea solului este, de asemenea, o condiție prealabilă. Este tratat cu o soluție slabă de permanganat de potasiu sau preparate speciale, de exemplu, „Baikal EM-1”. Respectarea acestei măsuri de siguranță este deosebit de importantă în timpul creșterii roșie... Se știe că sunt adesea afectate de boli fungice și virale, ai căror spori persistă în pământ pentru o perioadă nelimitată.

Culturi de primăvară-vară

Culturi de primăvară-vară

Clădirile cu efect de seră pot fi împărțite condiționat în spații de primăvară-vară și pe tot parcursul anului. Primele sunt destinate cultivării culturilor numai în perioada de vegetație naturală a plantelor - din primăvară până în toamnă. Acestea din urmă sunt destinate forțării culturilor pe parcursul întregului an - 8 luni de dezvoltare continuă a plantelor și 4 luni sunt cheltuite pentru prelucrarea și odihnirea solului.

Aproape fiecare grădinar este familiarizat cu organizarea unei sere izolate:

 • Pământul din cameră este pregătit încă din toamnă, aduc ei organic și îngrășăminte minerale.
 • La începutul primăverii, de îndată ce zăpada a început să se topească, munca fierbe deja în seră. Grădinari cu experiență sunt sfătuiți să umezească solul cu apă caldă sau zăpadă topită. Deci se va încălzi mai repede și va fi gata să primească primele semințe.

Primele plantații încep în aprilie. Semănați verdeață ridiche și un arc pe o pană. Sezonul de creștere al acestor culturi este scurt, așa că până în luna mai este deja încheiat. Verdele sunt recoltate, iar solul este pregătit pentru plantarea răsadurilor coapte roșie, castraveți, ardei și reprezentanți ai familiei Pumpkin.

În regiunile sudice, grădinarii reușesc să culeagă legume de două ori; pentru regiunile nordice, sera ajută la colectarea unei singure recolte complete. După ce principalele legume și rădăcini au dispărut, plantați iarba verde. Va avea timp să crească din nou și să-i mulțumească pe proprietari cu gustul ei picant și suculent. Dacă terenul din seră este deja epuizat, agronomii recomandă să semene muștar în loc de verdeață pentru a îmbogăți solul.

Culturi pe tot parcursul anului

Culturi pe tot parcursul anului

Este posibil să se organizeze creșterea neîntreruptă a culturilor numai în sere special echipate cu încălzire. Un sistem de ventilație trebuie instalat în cameră, iluminat - fitolampe, se creează un microclimat ținând cont de tipurile de legume sau flori. Numai în acest caz putem vorbi despre recoltarea unei recolte generoase pe tot parcursul anului.

Din primăvară până în toamnă, principiul plantării este același cu cel pentru serele convenționale. Dar în iulie, august, puteți începe deja să alungați roșiile, castraveții sau ardeii pentru plantarea răsadurilor în pământ închis la sfârșitul toamnei.Adică, sămânța ar trebui să fie gata până când paturile vor fi eliberate de culturile anterioare. Grădinarii preferă să semene semințe pe răsaduri acasă sau în cutii mari din seră. Acestea sunt amplasate pe rafturi special destinate acestui scop.

După recoltarea și îndepărtarea plantelor, solul trebuie fertilizat și, dacă este necesar, dezinfectat.

Ultima procedură se efectuează cu o lună înainte de plantarea răsadurilor. Luați în considerare aceste nuanțe atunci când planificați momentul însămânțării pentru răsaduri. Orice structură de seră necesită o bună organizare și un plan de însămânțare. Numai în acest fel grădinarul va putea să cultive recolte generoase pe tot parcursul anului.

Beneficiile cultivării cu efect de seră

Beneficiile cultivării cu efect de seră

Terenul deschis și închis își are avantajele și dezavantajele. În câmp deschis, există mult mai multe oportunități în ceea ce privește creșterea culturilor rare care necesită condiții speciale și polenizarea insectelor. În seră, condițiile naturale create artificial vor trebui menținute în mod constant.

Cu toate acestea, există multe avantaje din munca unui grădinar:

 1. Recoltare abundentă pe tot parcursul anului sau recoltare timpurie în instalații neîncălzite
 2. Grădinarul nu mai depinde de vreme și de schimbarea anotimpurilor, plantele sunt cultivate tot anul
 3. Cu ajutorul unei sere, vă puteți crea propria afacere care vinde legume și ierburi - acesta este un venit destul de mare cu o organizație de însămânțare competentă
 4. Sub rezerva regulilor de rotație a culturilor și agrotehnică riscul de boli și dăunători este redus la zero, ceea ce nu se poate spune despre teren deschis
 5. Pentru regiunile nordice, o seră este singura modalitate de a cultiva la timp o cultură cu drepturi depline.

Serele sunt adesea o soluție pentru regiunile cu sol slab. Pentru a umple structura, nu veți avea nevoie de mult sol fertil, iar îmbogățirea sa în timp util cu îngrășăminte își va face treaba - grădinarul va primi o recoltă generoasă și va recupera costurile de construcție într-un an.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip:

Există, de asemenea, dezavantaje ale cultivării cu efect de seră, dar ele, de regulă, apar atunci când rotația culturilor și tehnologia agricolă nu sunt respectate. Astfel de probleme includ apariția bolii târzii, a mozaicului de castraveți, a cancerului și a altor afecțiuni periculoase ale legumelor. Bolile apar din cauza schimbărilor de temperatură, umezeală, plantări îngroșate și o vecinătate incompatibilă a plantelor. Adică, plantarea roșiilor se efectuează la o distanță destul de mare de castraveți, deoarece culturile au nevoie de un microclimat și o compoziție a solului diferite. Nu sunt plantați lângă ei. Prin urmare, este important să împărțiți sera în sectoare, fiecare pentru un tip de legume sau flori.

Problemele pot apărea și cu o îngrijire necorespunzătoare. Cultivarea oricărei plante înseamnă în timp util udare, plivirea, slăbirea și introducerea îngrășăminte... Cu toate acestea, o atitudine responsabilă și serioasă față de afaceri va da roade - o recoltă generoasă și absența bolilor plantelor.

În plus față de cultivarea legumelor rădăcină standard, legume și ierburi, puteți începe să cultivați flori tăiate sau doar pentru distracție.

Există diferiți factori de luat în considerare atunci când creșteți culturi în ghivece și flori tăiate. Fiecare tip necesită condiții speciale. Plantele de interior sunt mai ușor de cultivat decât florile pentru buchete. Amintiți-vă că sera este pentru flori nu este utilizat pentru cultivarea legumelor, deoarece microclimatul pentru culturi este diferit.

Seră Este soluția ideală pentru mulți grădinari. Puțină forță de muncă pentru construcția structurii va răsplăti integral. Principalul lucru este să construiți corect o cameră, luând în considerare toate caracteristicile culturilor și respectând regulile tehnologiei agricole, rotația culturilor. În acest caz, grădinarul nu va avea probleme cu recolta și cantitatea ei!

Categorie:Creştere | Seră
Avatarul lui Ira

Sera este într-adevăr un lucru foarte util. În al meu, cresc ceapă, ridichi, roșii și castraveți. De asemenea, semăn mărar pentru ca cel tânăr să apară mai devreme. Din păcate, nu este suficient loc pentru altceva în sera mea. Uneori semăn și flori în piețe și le duc la seră.Germinează mai bine în el.

Avatarul utilizatorului Galina Popova

Ce e frumos! Tocmai am citit articolul, m-am uitat la fotografii - este drag să vedem, totul este verde, ochiul este plăcut.)) Oh, vreau vara din toată inima! Și aici doar zăpada s-a topit. Suntem oameni din nord, trăim în Yakutia, cultivăm aproape totul în sere. Este chiar mai mult sau mai puțin cald aici, în Yakutsk, dar în patria mea, m-am născut pe râul Kolyma, în Arctica, așa că ei cultivă chiar și cartofi în sere acolo. Mă bucur foarte mult că am dat peste site-ul dvs. pe internet. Mami este un grădinar-grădinar înverșunat. Cu siguranță îi voi spune despre tine.))