Răsaduri Frigo - de la plantare până la îngrijire

Noile tehnologii pătrund constant în toate sferele activității umane, inclusiv în grădinărit. Nu cu mult timp în urmă, am început să congelăm fructe proaspete pentru iarnă. Dar se pare că congelatorul poate fi folosit nu numai pentru depozitarea culturilor. De asemenea, puteți salva răsaduri în ea. căpșună... Se numește frigo.

Conţinut:

Răsaduri Frigo: descriere

 Descriere

Răsadurile Frigo arată diferit de cele obișnuite. Nu are practic frunze. Sunt îndepărtate înainte de a le așeza depozitare... Într-adevăr, iarna, frunzele bătrâne de căpșuni devin negre și uscate, iar cele tinere rămân verzi sub zăpadă chiar și în ger. Toți grădinarii știu asta când transplant La plantele tinere pe vreme prea caldă, toate frunzele inferioare trebuie îndepărtate, reducând astfel suprafața de evaporare.

După ce au evaluat toate aceste fapte și capacitatea congelatoarelor moderne de a menține temperatura și umiditatea constante, oamenii de știință au inventat o metodă de creștere căpșună din răsaduri frigo.

Răsadurile de frigo arată ca un lob de rădăcină maro și un gât decorat cu frunze rudimentare.

În funcție de diametrul acestui gât, toate răsadurile frigo sunt împărțite în 4 clase.

 • Clasa B are cel mai subțire gât, de la 0,8 la 1,2 cm. Acestea sunt plante destul de slabe, potrivite, totuși, pentru cultivare ulterioară. Pentru a face tufa mai puternică în timpul verii, pedunculii săi sunt îndepărtați în mod constant. Desigur, aceste plante sunt plantate separat pentru a putea efectua această procedură în mod regulat.
 • Clasa A - puțin mai puternică. Grosimea gâtului lor este de la 1,2 la 1,5 cm. O astfel de plantă nu are mai mult de doi muguri de flori, astfel încât numărul de fructe de padure pe o tufă ajunge la 20. Din plantele din această clasă, un randament maxim de 4 tone de fructe de padure pe hectar poate fi recoltat. Având în vedere costul relativ ridicat al răsadurilor frigo și nevoia de utilizare îngrășăminte, înseamnă a combate dăunători și boli, nu este foarte profitabil.
 • Răsadurile din clasa A + cu grosimea gâtului de la 1,5 la 1,8 cm au 3 muguri generativi. În consecință, pe fiecare tufiș vor exista până la 3 duzini de fructe de pădure. Randamentul pe hectar pe an de plantare ajunge la 10 tone. Răsadurile din această clasă sunt puțin mai scumpe decât cele anterioare. Dar profiturile mari vor ajuta la recuperarea tuturor costurilor
 • Pentru cei care doresc să obțină un randament maxim și nu se zgârcesc atunci când cumpără răsaduri, este mai bine să îl luați din clasa WB. La aceste plante, diametrul gâtului depășește 2,2 cm. Astfel de răsaduri sunt obținute prin cultivarea specială a rozetelor înrădăcinate. Ele sunt plantate pe un nou site și creează toate condițiile pentru creșterea și dezvoltarea lor. Numărul de pedunculi pe care îl au ajunge la cinci, iar greutatea boabelor dintr-un tufiș este de 450 g. Randamentul pe hectar ajunge la 20 de tone.

Avantajele și dezavantajele răsadurilor frigo

Avantajele și dezavantajele răsadurilor frigo

Beneficiile răsadurilor frigo:

 1. Răsadurile Frigo sunt înaintea celor obișnuite din toate punctele de vedere. Plantele crescute din acesta au mai multe lăstari de flori și frunze. Sunt mai înalți, frunzele lor sunt mai late.
 2. Plantarea răsaduri în momente diferite, puteți obține o recoltă toată vara căpșună... În acest sens, căpșunile frigo diferă de căpșunile remontante, care dau o a doua recoltă după un anumit timp după prima. Și nu există fructe de pădure între ele.
 3. Voinic sistemul rădăcină iar absența frunzelor permite plantei să se înrădăcineze rapid.Temperatura ridicată în timpul înrădăcinării puieților frigo nu are un efect dăunător asupra plantelor.
 4. Răsadurile nu îngheață iarna în grădină.
 5. Absența frunzelor permite amplasarea compactă a răsadurilor. Ca urmare, ocupă puțin spațiu atât în ​​congelator, cât și la transportul materialului săditor.

Dezavantaje ale răsadurilor frigo:

 1. Procesul laborios de recoltare a răsadurilor le face scumpe.
 2. Pentru depozitare plantele trebuie să creeze condiții speciale. Temperatura optimă pentru răsadurile frigo este de -1,5 ° C. Iar intervalul de temperaturi admisibile este de la 0 la -2 grade. Când temperatura scade la -3 ° C, plantele vor muri. La temperaturi peste zero, și ele, după un timp, vor începe să germineze și să devină inutilizabile.
 3. Umiditatea din camera de depozitare trebuie să fie de 90%.
 4. Ambalajele de depozitare ermetice trebuie să aibă o anumită grosime. Optim 0,055 mm. Dacă este mai gros, dioxidul de carbon nu va putea trece prin pungă și plantele nu vor respira.
 5. La latitudini medii, creșterea puieților frigo este complicată de faptul că în timpul verii scurte, plantele nu au timp să crească până la starea dorită. Ca urmare, prizele trebuie săpate la sfârșitul toamnei pe vreme rea.

În ciuda acestor dezavantaje, creșterea puieților frigo este o afacere profitabilă.

Pregătirea pentru iarnă

Pregătirea pentru iarnă

La stabilirea momentului de recoltare a puieților frigo, nu trebuie să ne înșelăm. Dacă se face prea devreme, rădăcinile necoapte vor dispărea iarna. Mai bine târziu, dar condițiile meteorologice nefavorabile pot îngreuna munca.

Este posibil să se determine disponibilitatea rozetelor pentru iernat intuitiv, „prin ochi” - rădăcinile se vor topi complet maro.

Doar sfaturile sunt încă albe. Frunzele se întunecă, își schimbă culoarea de la verde bogat la întunecat, cu o nuanță de zmeură. Arată ca o plantă, gata de așezare pentru depozitare de iarnă, puternică, cu un sistem de rădăcini dezvoltat, cu gâtul larg. Frunzele sunt mari, există mai multe coarne.

Toate lăstarii și frunzele sunt îndepărtate. Doar frunzele tinere rămân aproape de punctul de creștere. Rădăcinile sunt scuturate de pe sol, dar nu spălate sau tăiate (acest lucru poate duce la descompunere). Răsadurile sunt așezate pe soiuri, în funcție de grosimea gâtului. Plantele din fiecare soi sunt așezate în grămezi cu un număr egal de plante (50, 100) și plasate în pungi special pregătite. Perioada de valabilitate optimă în aceste condiții este de 9 luni. Poate rămâne în cameră mai mult timp, până la 3 ani, dar randamentul unor astfel de tufișuri scade brusc.

Plantarea puieților frigo

Plantarea puieților frigo

Primăvara sau toamna, pregătesc un complot pentru căpșuni. Solanaceae (cartof, roșie, vânătă). După cultivarea acestor culturi, trebuie să treacă cel puțin 3 ani. Nu utilizați zone din grădină sau umbră, cu umiditate ridicată.

Pregătirea solului și plantarea răsadurilor:

 • Luați în considerare furnizarea de apă către amplasament glazură... Va fi un sistem de irigații sau o alimentare cu apă dintr-o fântână. Dar prezența sărurilor ar trebui să fie limitată, până la 70 mg / l.
 • La pachet buruieni... Dacă există o mulțime și sunt perene, puteți trata zona cu „Roundup”. Dacă intenționați să folosiți folie neagră pentru mulci, atunci nu trebuie să luați măsuri speciale pentru combaterea buruienilor.
 • Fertilizați situl adăugând aproximativ 100 de tone de gunoi de grajd la hectar. Puteți folosi nitroammofoska (400 kg / ha). Solul este slăbit la o adâncime de 1 m.
 • Puteți planta în creste preformate. Pentru plantare, puteți utiliza dispozitivul care vine cu răsadurile. Face aterizarea mai rapidă și mai bună. În timpul plantării, intemperiile și uscarea rădăcinilor nu trebuie permise. Pentru aceasta, materialul de plantare este acoperit cu o cârpă umedă. Asigurați-vă că rădăcina nu se îndoaie și coboară. Cornul este așezat în pământ până la jumătate.
 • Răsadurile de frigo sunt plantate imediat după dezgheț sau ploaie. Solul trebuie să fie umed. Rădăcinile sunt îndreptate, gura este așezată în gaură astfel încât, după stropire, punctul de creștere să fie în exterior. Strângeți solul din jurul plantei, astfel încât să nu rămână goluri lângă rădăcini.

Udați în mod regulat timp de zece zile, împiedicând solul din jurul plantelor să se usuce. Apoi trec la schema de irigații la fiecare 5 zile. Dacă plouă, nu este nevoie să udăm. Puteți mulci solul în jurul plantelor. Aceasta va păstra umezeala.

Fiecare grădinar alege el însuși timpul de plantare. Acest lucru se poate face de la începutul primăverii până la mijlocul lunii iunie. Puteți calcula timpul de plantare astfel încât fructele să se coacă la un anumit moment. Pentru a face acest lucru, trebuie să scădeți două luni din perioada de fructificare așteptată - pentru o perioadă de până la înflorire și coacerea fructelor de pădure.

Sfaturi de îngrijire

Sfaturi de îngrijire

Îngrijirea constă în îndepărtarea buruieni, udare și hrănire îngrășământ complex NPK granular. Prima dată este adusă după ploaie sau în timpul acesteia la o lună după plantare. Nu permiteți acumularea unor cantități mari de azot în sol, pentru a nu provoca dezvoltarea bolilor. Pansamentul foliar poate fi efectuat pe tot parcursul sezonului de creștere.

În iarna fără zăpadă, plantele sunt acoperite cu paie sau alte materiale la îndemână. Primăvara, culoarele sunt mulci cu paie sau folie neagră. Acestea nu numai că vor ajuta la menținerea umezelii, ci vor ajuta și boabele să rămână curate. Este bine să folosiți ambele materiale. Filmul va reține umezeala. Și paiul nu va permite boabelor în contact cu filmul să se supraîncălzească și să se deterioreze. Apă pe măsură ce solul se usucă. Este deosebit de important să oferiți plantelor cantitatea potrivită de umiditate în perioada de coacere a fructelor.

Plantele sunt tratate după cum este necesar fungicide și insecticide.

Căpșunile industriale din Europa sunt din ce în ce mai crescute din răsaduri frigo. Mai ales în țările nordice, cum ar fi Marea Britanie și Olanda. Deja la 10 săptămâni după plantarea răsadurilor clasei A + frigo, puteți recolta aproximativ 12 t / ha. După 3 ani, plantele sunt distruse, locul este însămânțat cu gunoi de grajd verde. După 3 ani, puteți repeta procesul.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip:

Categorie:Creştere | Răsad