Sfaturi utile: cum să crească pepene galben într-o seră

Creştere pepeni într-o seră este singura cale posibilă pentru regiunile nordice, iar acest articol vă va ajuta să înțelegeți complexitatea acestui proces, începând de la alegerea unui soi și terminând cu recoltarea.

Pepenele galben aparține culturilor de pepene galben, care produce fructe dulci și aromate. Plantele au tulpini ramificate târâtoare. O cultură foarte termofilă are nevoie de iluminare bună și aer proaspăt. Sezonul lung de creștere și intoleranța la frig complică procesul de creștere în zonele cu climă rece. Pepenii nu au timp să se coacă acolo. Serele vin în ajutor, în care acești pepeni se dezvoltă cu succes și dau o recoltă gustoasă.

Va fi nevoie de multă muncă pentru a cultiva pepeni galbeni într-o seră, deoarece această cultură necesită metode agrotehnice. În același timp, solul protejat de seră ajută la menținerea condițiilor hidrotermale adecvate pentru pepeni, ceea ce crește eficiența cultivării pepenilor.

Conţinut:

Alegerea unui soi de pepene galben pentru o seră

Alegerea unui soi de pepene galben pentru o seră

Avantajul creșterii pepenilor într-o seră este posibilitatea de a obține o recoltă pe tot parcursul anului. Dacă nu este suficient spațiu în cameră, pepenii verzi pot fi plantați în sere neîncălzite.

Înainte de a continua cultivarea pepenilor într-o seră, trebuie să decideți asupra varietății acestei culturi:

 • pentru a determina cu o varietate, trebuie să se țină seama de rezistența condițiilor nefavorabile, de timpul de coacere, de caracteristicile gustative ale fructelor și de nivelul randamentului
 • cele mai potrivite soiuri pentru condiții de seră pot fi „Canari”, „Charente”, „Ogen”, „Galia” și celebrul „Kolkhoznitsa”, care are un gust dulce bogat și multe fructe în condiții interioare
 • grefele sunt recomandate pentru soiurile din Asia Centrală și Sud, care cresc rezistența la frig
 • pentru regiunile mai nordice, ar trebui selectate soiuri de maturare timpurie: "Zolotistaya", "Gribovskaya", "Tobolinka", "Skorospelka Sibirskaya" și "Zolotinka". Acestea trebuie să fie plantate în răsaduri, ceea ce crește productivitatea.

Pregătirea solului și a semințelor

Pregătirea solului și a semințelor

Pepenele galben este foarte solicitant pentru sol și pentru a obține fructe de zahăr aromat, solul pentru plantare trebuie pregătit în prealabil. Toamna sau primăvara, terenul pentru seră este fertilizat îngrășăminte organicecare include compost, humus sau gunoi de grajd de anul trecut (10 kg), superfosfat (40-50 g), săruri de potasiu și azotat (câte 20-30 g fiecare). În absența materiei organice, este permisă utilizarea oricărei praf de copt (nisip fin, așchii de lemn, semințe de paie), care poate suprima reproducerea fuzarianelor, matrițe imperfecte care prezintă un pericol special pentru pepeni și tărtăcuțe.

O altă opțiune pentru un amestec de sol cu ​​efect de seră este turba joasă și nisipul fin în proporție de 3: 1, unde se adaugă făină de cretă sau dolomită (300 g) și îngrășământ mineral nitrofosfat (40 g).

Cantitatea optimă de fertilizare este de 10 kg pe 1 m2 de sol.

Pentru o recoltă mai timpurie, pepenii sunt plantați în răsaduri:

 • Semințe alegeți proaspete și pre-îmbibate în soluție de permanganat de potasiu timp de o oră și germinați învelindu-le într-o cârpă umedă la o temperatură de 25 de grade.
 • Se recomandă cultivarea semințelor eclozionate în pahare de plastic separate sau ghivece de turbă cu diametrul de 8 cm.
 • Amestecul de sol pentru semințe ar trebui să conțină sol și humus într-un raport de 1: 3, 50-60 g de fosfor, 20 g de îngrășăminte cu azot și potasiu.
 • Materialul semințelor este îngropat în pământ cu 2-3 cm și acoperit cu polietilenă până la germinare. Există două semințe pentru fiecare oală.
 • Pentru germinare, semințele necesită o temperatură de cel puțin 23 de grade și 12-14 ore de iluminare pe zi. Lipsa luminii de zi este compensată de fluorescență lampă.
 • După ce apar primele lăstari, adăpostul din polietilenă este îndepărtat. Eliminarea plictisitoare slăbită, dar puternică răsaduri pleacă până când apar câteva frunze cu drepturi depline.

Caracteristicile plantării răsadurilor de pepene galben

Caracteristicile plantării răsadurilor de pepene galben

Pentru plantare răsaduri găurile sunt pregătite în avans conform schemei 40x40 sau 45x45 cm, pe fundul căreia este așezat humus sau compost (0,5-1 kg) și îngrășământ mineral (15g). Presărați deasupra cu un strat de sol (20 mm) și vărsați-l cu o soluție slabă de mangan.

Înainte de plantare, lăstarii sunt vărsați din abundență și îndepărtați cu atenție din recipientele de răsaduri împreună cu o bucată de sol și așezați în găuri 4 germeni, așezând un recipient superficial cu apă în centru, adăugați plantele, presărați-le din nou cu non-rece apă și stropiți cu mulci din nisipul calcinat.

Este important ca răsadurile să iasă la trei centimetri deasupra solului.

Pentru a ajuta răsadurile să se adapteze rapid și să prindă rădăcini, se recomandă să așezați un strat de film deasupra patului, care este întins pe arcuri sau atașat la cuiere. Se îndepărtează când răsadurile se înrădăcinează și cresc. După apariția celui de-al cincilea prospect, trebuie să ciupiți plantele, îndepărtând punctul de creștere, pentru formarea genelor accidentale, dintre care cele mai slabe sunt tăiate. Când udați mugurii, trebuie să aveți grijă să păstrați frunzele și lăstarii uscați.

Condiții de creștere și îngrijire a pepenilor în seră

Condiții pentru cultivarea pepenilor într-o seră

Pepenele galben este o cultură foarte termofilă, deci transplant încep să intre în seră după ce solul de seră se încălzește până la 15 grade adâncime de 10 cm. Temperatura este de 24-29 grade, iar în perioada de coacere a legumelor de desert, se recomandă o temperatură zilnică de 29-40 de grade.

Pentru o iluminare uniformă, în seră trebuie instalate spaliere verticale. În același timp, genele de pepene galben vor fi mai puțin în contact cu solul, ceea ce va reduce riscul de infecții fungice și bacteriene. Deasupra fiecărui rând, la o înălțime de 1,5-2 metri, două fire sunt trase la un interval de 20 cm și genele plantei sunt îndreptate spre ele.

Pe parcursul înflorire și formarea ovarelor, umiditatea din seră trebuie menținută la un nivel de 70-80%, care trebuie redus în perioada de coacere a fructelor.

Controlul umidității se efectuează prin aerisire (deschiderea sau închiderea orificiilor de aerisire) și efectuarea udării răcoritoare. O țesătură nețesută întinsă sub acoperiș va ajuta la evitarea acumulării de condens, care va ajuta la conținerea picurării și evaporării umezelii.

Udarea răsadurilor de pepene galben:

 • În condiții de seră, pepenele galben nu are posibilitatea de a primi umiditate din precipitații, de aceea este necesar să se efectueze udare plante.
 • Pepenii tolerează uscarea solului suficient de bine și nu le place apariția apei.
 • Înainte de apariția florilor, se recomandă irigarea culturii după uscarea solului vegetal sau cu o ușoară ofilire a frunzelor.
 • Pe parcursul înflorire și formarea ovarelor, cerința pentru udare crește de 1,5-2 ori.
 • Pentru coacerea fructelor, volumul de apă este redus la 0,5 litri pe zi pe tufă.
 • Udarea excesivă va duce la fructe apoase și la pierderea gustului. Cel mai ridicat conținut de zahăr și aromă se obține în condiții de căldură cu udare minimă.

Hrănirea pepenilor în seră:

 • Alimentarea complexă în timp util (azot + potasiu + fosfor) este de o mare importanță pentru o recoltă bună.
 • Primul pansament de top aduce după formarea frunzei primare. Al doilea - după o săptămână și jumătate până la două săptămâni de la transplantarea răsadurilor în sere.
 • Pentru o plantă tânără, se prepară un pansament superior amestecând azotat de amoniu (1 g), superfosfat (2 g) și clorură de potasiu (1,5 g).
 • Puteți utiliza amestecuri complexe gata preparate, care trebuie diluate cu apă conform instrucțiunilor.
 • În timpul înfloririi, aportul de azot este redus, ceea ce favorizează creșterea verdele și nu este necesar pentru fructe. O dată la două săptămâni, îngrășămintele cu potasiu-fosfor sunt aplicate cu apă de irigare.

Jartieră și modelarea pepenilor în seră

Condiții pentru cultivarea pepenilor într-o seră

Legarea răsadurilor de spalier începe în a patra zi după plantare. Se efectuează într-un model de tablă de șah (o bucșă merge la un fir, al doilea la altul). Sfoara este legată în jurul primei frunze și fixată cu un nod glisant pe sârmă. Când creșteți, genele trebuie înfășurate în jurul sfoară de la stânga la dreapta.

Pepenii de seră sunt formați în două garduri de zăbrele, care sunt fixate pe spalier, iar lăstarii în exces sunt îndepărtați. Tulpinile laterale sunt ciupite după cea de-a patra frunză de deasupra legumei, iar genele principale - în momentul în care firul ajunge la nivel.

Pentru a obține o recoltă bună, până la șase ovare sunt lăsate pe un bici de pepeni cu fructe mici, iar până la două în fructe mari, fructele rămase sunt îndepărtate.

După recoltare, formarea fructelor secundare este posibilă, dar probabilitatea coacerii lor complete este redusă. Se recomandă așezarea fiecărui fruct într-o plasă de nailon, care este fixată pe o spalieră, deoarece se îngreunează și se pot desprinde devreme sub propria greutate. Sub pepenii care stau pe pământ, puneți placaj și o scândură pentru a preveni putrezirea.

În condiții de seră, polenizarea florilor este dificilă, prin urmare, atunci când înflorire toate ușile și orificiile de aerisire ar trebui să fie deschise pentru a oferi acces insectelor. Le puteți atrage cu ajutorul plantelor mellifere sau pulverizați suporturile serii cu apă dulce. Dacă insectele nu zboară din cauza vremii nefavorabile, atunci polenizarea trebuie efectuată manual. Procedura se desfășoară între nouă și zece dimineața. Este necesar să colectați inflorescențele masculine deschise și să atașați staminele la stigmatul florii feminine. Mai mult, pentru a poleniza o floare feminină, veți avea nevoie de mai multe flori masculine.

Boli, dăunători și prevenirea acestora

Boli, dăunători și prevenirea acestora

Pepenii care cresc în sere nu sunt imuni de boli și înfrângere dăunători, dintre care sunt comune:

 • Pata este măslinie. Pe frunziș apar pete maronii neregulate, iar pe tulpinile lăstarilor apar ulcere. Pe fructe apar pete de ulei, care trec în stadiul ulcerativ și se formează spori verzi de ciuperci. Un lichid cu o consistență asemănătoare jeleului apare între țesuturile afectate și întregi. Pepenii își pierd prezentarea, iar ovarele mor.
 • Făinarea... Toate părțile plantei sunt acoperite cu o floare albicioasă. Când forma este neglijată, planta își aruncă frunzele și fructele sunt afectate.
 • Antracnoza. Frunzele sunt acoperite cu pete mari gălbui, iar pe bici și pepeni sunt răni cu o crustă roz. Când rădăcinile sunt deteriorate, plantele mor. Excesul de umiditate poate fi cauza bolii.
 • Cel mai periculos dăunător sunt acarienii și afidcare se hrănesc cu seva vegetală și, ca urmare a activității lor vitale, încurcă frunzișul și împușcă cu pânze de păianjen lipicioase. Odată cu invazia lor, tufele de pepeni mor. Produsele chimice sunt utilizate împotriva bolilor și insectelor dăunătoare conform instrucțiunilor.

Măsurile preventive sunt:

 • menținând curățenia serii și a zonei din jurul lor
 • plasarea la intrarea unei căi de rumeguș impregnată cu o compoziție de sare, formalină și înălbitor
 • baza și tapițeria serelor sunt tratate cu compoziție de mangan

Maturitatea pepenilor cu efect de seră este determinată de culoarea cojii, de ușurarea plasei, de aroma și de ușurința de separare de tulpină. Perioada medie de coacere a fructelor este de 1-2 luni. Dacă supraexpuneți pepenii pe gene, acestea se pot sparge.Gustul pulpei depinde direct de calitatea tehnologiei agricole și de condițiile de mediu.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip:

Categorie:Creştere | Pepene

Pentru o perioadă foarte lungă de timp, am cultivat pepeni în afara serii, dar când erau coapte, nu erau absolut dulci și nici suculenți. Nici nu m-am gândit să le plantez în sere, anul viitor cu siguranță voi încerca această metodă! Voi spera foarte mult la un rezultat pozitiv.

Avatar utilizator Egorr

Îmi place foarte mult să bat cu pepeni, dar o fac în aer liber vara. Într-o seră, rareori este posibil să se obțină cel puțin un fel de recoltă, în timp ce se depune mult efort pentru crearea condițiilor minime acceptabile.