Cum să crească un trandafir dintr-o tăiere: pregătirea unei tăieri și cele mai bune metode de înrădăcinare

Cultivarea unui tufiș de trandafiri este un proces laborios, dar aduce o mare plăcere și, cu un rezultat pozitiv, bucuria comunicării cu regina florilor - un trandafir. Dintre mai multe metode de reproducere, grădinarii aleg adesea cea mai eficientă - altoire.

Conţinut:

Una dintre modalitățile predominante de propagare a trandafirului este prin butași.

Una dintre modalitățile predominante de propagare a trandafirului este prin butași.

Metodă butași atunci când crește o varietate de specii trandafiri acordă preferință, deoarece în acest fel este mai ușor să obții o floare finită aproape de mamă. În plus, trandafirii crescuți prin butași tolerează iarna mai calm și se recuperează rapid după ea și există o creștere mai puțin necesară din ei decât din exemplarele altoite.

Deși această metodă de reproducere are dezavantajele sale. La început, o plantă obținută prin butași are un sistem rădăcină slab, deci sunt vulnerabile la multe boli. Trandafirii tineri vor trebui să întâmpine mai multe dificultăți, trăind prima iarnă.

Nu toate tipurile de flori sunt potrivite pentru propagarea prin butași.

Este necesar să selectați acele soiuri de trandafiri care se pot înrădăcina cu ușurință și pot crește câțiva ani într-o anumită zonă climatică. Acestea includ tipurile de parcuri ale unei flori - Ceaikovski, Sangria, Sevilla, precum și trandafiri în miniatură - Kinderella, Green Ice. Dar în trandafirii de ceai și hibrizii lor, înrădăcinarea butașilor este mai dificilă și, uneori, fără rezultat.

De asemenea, o altă condiție pentru ca tulpina trandafirului selectat să prindă rădăcini, să crească mai puternic și să înceapă să înflorească este rezistența sa la condiții climatice dure. Prin urmare, nu trebuie să ne bazăm pe faptul că un tufiș superb, presărat cu flori neobișnuite, va crește în grădină dintr-o crenguță de trandafir olandez sau un hibrid delicat. Nu, numai soiurile domestice pot câștiga un punct de sprijin în propria lor grădină.

Termeni și reguli pentru pregătirea tăierii

Termeni și reguli pentru pregătirea tăierii

Locul principal pentru propagarea trandafirilor butași se acordă timpul pentru pregătirea materialului pentru plantare. Prin apariția lăstarului, se determină dacă este coaptă pentru această procedură de reproducere sau nu. Ramurile trebuie să fie lemnoase sau verzi, cu lemne parțiale. Puteți determina disponibilitatea unui trandafir pentru reproducerea de către spini: în lăstari maturi, se rup ușor, fără efort. Butașii sunt recoltați fie la începutul primăverii, fie toamna.

Este necesar să începeți tăierea ramurilor în perioada de la apariția mugurilor până la sfârșit înflorire... Dacă îl tăiați mai devreme, atunci germenul va da toată puterea mugurului și dezvoltarea lăstarilor din acesta și nu va prinde rădăcini.

Recoltarea butașilor în toamnă are o caracteristică - păstrarea în ele a capacității de dezvoltare și înrădăcinare în timpul iernii.

Prin urmare, butașii se iau cu o ramură complet lemnoasă cu o grosime de până la 5 milimetri cu un vârf subțire și imatur, care trebuie îndepărtat. Unii grădinari încearcă să culeagă materialul săditor vara, apoi îl plantează în cutii pentru formarea calusului. După aceea, butașii sunt scoși, legați împreună și așezați în nisip umed. Este mai bine să depozitați recipientele cu butași într-un loc răcoros, acoperind strâns partea superioară cu pungi de celofan. Rămân în această stare până în primăvară, păstrându-și vitalitatea la o temperatură de 1-2 grade sub zero pentru dezvoltarea ulterioară.

Regulile pentru recoltarea butașilor prevăd următoarele:

 • Materialul este tăiat dimineața devreme când conținutul de apă din tulpini este crescut.
 • Lungimea ramurii tăiate nu trebuie să depășească 15 centimetri și ar trebui să existe trei muguri pe ea. Tăierea de sus este, de obicei, cu doi centimetri mai mare decât nodulul, iar tăierea de jos este chiar sub ea.
 • Pentru procedura de recoltare a butașilor, se preferă un cuțit ascuțit sau bisturiu. În caz contrar, țesuturile tulpinii vor fi uzate, iar procesul de descompunere va începe în ele.
 • Tăierea ramurilor - numai la un unghi de 45 de grade.
 • Apoi, ramura este curățată de spini și frunze care cresc sub ea, iar câteva frunze sunt lăsate în partea de sus pentru a îmbunătăți procesele de fotosinteză la plante.
 • Înainte de plantarea butașilor în substratul preparat al solului, tăietura situată dedesubt este tratată cu un medicament care stimulează creșterea, cum ar fi Kornevin, sau scufundată într-o soluție de permanganat de potasiu.

Înrădăcinarea butașilor este o etapă importantă în dezvoltarea unei plante.

Înrădăcinarea butașilor este o etapă importantă în dezvoltarea unei plante.

Butașii sunt pregătiți, iar acum următoarea etapă a propagării unui trandafir este înrădăcinată. Pentru a face acest lucru, ramurile sunt plasate în sol, care trebuie să aibă capacitatea de a reține umezeala și de a permite trecerea aerului. Un excelent adaos la acesta ar fi nisipul sau sfagnul, care protejează butașii de deteriorare. Pentru dezvoltarea accelerată a mugurii, se creează un efect de seră pentru acesta, acoperindu-l cu un material special. De obicei, după o lună, rădăcinile apar pe ramura trandafirului și apoi poți transplant într-un loc permanent.

De asemenea, cea mai accesibilă substanță în care plantele se înrădăcinează bine este apa. Dar nu vă bazați pe simplitatea acestei metode, și aici este necesar să respectați o serie de reguli pentru înrădăcinarea butașilor de trandafiri în apă:

 • Nu puteți schimba adesea lichidul din borcan, deoarece nutrienții necesari plantei se acumulează acolo. Dacă devine mic în recipient, atunci este mai bine să adăugați cantitatea necesară.
 • Nu este recomandat să puneți o mulțime de ramuri pregătite în borcan: acestea vor prinde rădăcini mult mai încet.
 • Pentru ca înrădăcinarea să aibă succes, este necesar să se monitorizeze starea tăierii, prevenind putrezirea acesteia.

Moduri neconvenționale de înrădăcinare a butașilor de trandafiri

Moduri neconvenționale de înrădăcinare a butașilor de trandafiri

Apariția de noi metode de înrădăcinare a trandafirilor îl ajută pe grădinar să aleagă opțiunea ideală pentru el în ceea ce privește complexitatea și eficiența:

 • Cea mai simplă metodă este plantarea unei tăieri pregătite în teren deschis, urmată de încălzirea plantărilor cu un strat mic de pământ sau rumeguş.
 • Dar pentru a crește un trandafir folosind cartofi - acest lucru este destul de neobișnuit și simplu. Pentru a face acest lucru, într-o zi de primăvară, sapă o canelură superficială de până la 15 centimetri și o umple cu o treime cu nisip. Tuberculi de cartofi tineri fără ochi sunt așezați în partea de jos, ramurile tăiate ale unui trandafir sunt lipite în ele și toate acestea sunt îngropate pentru cea mai mare parte a lungimii tăierii. Pentru a crea umezeală în interior, ramurile sunt închise cu cutii. Udarea pentru viitoarele flori este necesară zilnic, o dată pe săptămână - cu apă cu zahăr adăugat. După un timp, conservele pot fi scoase din muguri.
 • Foarte des, după ce ați primit cadou un trandafir frumos, doriți să creșteți la fel pe site-ul dvs. Dar trebuie doar să luați ramuri din proaspete buchet și soiuri domestice. Pentru o mai bună creștere și dezvoltare a rădăcinilor, apa purificată este potrivită pentru astfel de butași.
 • Rădăcinile butașilor pot apărea, de asemenea, dacă puneți ramurile într-o pungă umplută cu sol sau mușchi înmuiat în suc aloe... Apoi recipientul neobișnuit este umflat, legat strâns și agățat de fereastră. Și după o lună, puteți vedea cum ramurile vor încolți primele rădăcini.
 • Controversat în evaluarea grădinarilor este considerată metoda Burrito, care este utilizată pe scară largă în America și Australia. Butașii de trandafiri sunt pur și simplu înfășurați în ziar, așezând între ele un strat de mușchi de sfagn. Ziarul este umezit cu apă moderată, plasat într-o pungă și plasat într-un loc întunecat cu o temperatură a aerului de aproximativ 18 grade peste zero timp de o lună. De îndată ce calusul formează cel puțin 4 milimetri în dimensiuni de jos pe ramuri, acestea pot fi plantate în pământ.
 • Dar metoda de reproducere Trannoy este destul de simplă: imediat ce înfloresc trandafiri, este necesar să selectați ramuri cu muguri umflați și să le tăiați. Butași pregătiți ca de obicei, mai multe bucăți din fiecare, sunt plasate în puțuri la un unghi ușor. După ce ați presărat ramurile tinere cu pământ, închideți plantațiile cu sticle de plastic, după care ați tăiat gâtul din ele.

Fiecare metodă de înrădăcinare a butașilor are propriile sale argumente pro și contra. Pentru a alege cea mai optimă, trebuie să încercați cele mai cunoscute metode utilizate în propagarea trandafirilor și să vedeți rezultatul pozitiv al acțiunilor întreprinse.

Crearea condițiilor pentru creșterea în continuare a trandafirului

Crearea condițiilor pentru creșterea în continuare a unei tăieturi de trandafir

Lăstarii înrădăcinați într-un loc permanent în grădină trandafiri plantat mai des toamna. Și aici nu trebuie să uităm de protejarea plantei tinere de îngheț. Tufișurile plantei sunt acoperite cu sosirea primului îngheț fie cu un material special pentru încălzirea plantărilor, fie cu ramuri de copaci de conifere.

Trandafirii sunt plante iubitoare de căldură, deci sunt plantați în locuri însorite și deschise. Solul este ales pentru regina florilor, neutru sau ușor acid.

Fertilizarea trandafirilor:

 • De trei ori pe an, trandafirii sunt hrăniți cu special îngrășăminte minerale o lingură la 10 litri de apă: mai întâi cu azot, apoi cu nitrofosfat și, în final, cu sare de potasiu și superfosfați.
 • Excremente de pui pentru hrănire trebuie utilizat cu atenție, deoarece poate arde sistemul rădăcină plante. Adu-l înauntru îngrășământ organic poți după fermentarea în apă timp de 10 zile.
 • Și utilizarea gunoiului de grajd pentru aplicarea pe solul unde sunt plantați trandafiri este strict interzisă.

Principalul lucru în îngrijirea butașilor de trandafiri este udare, care trebuie realizat conform regulilor, fără a inunda vlăstarul cu apă. Solul umezit și slăbit este esențial pentru creșterea florilor. Pe lângă udare, planta cu flori răspunde bine la pulverizare frunze. Crearea condițiilor confortabile necesare unei noi flori va ajuta la reproducerea diferitelor soiuri de trandafiri pe site.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip.

Avatar utilizator Egorr

De obicei păstrez tăierea în apă îndulcită până când încep să apară rădăcinile, apoi o plantez într-o oală pentru plante de interior și o acoper cu un borcan de sticlă. Fac asta toamna, primăvara tulpina poate fi transplantată în pământ împreună cu pământul.

Avatar utilizator Lima

Trandafirii sunt adesea greu de înrădăcinat. Am încercat să rădăcini tulpina unui trandafir cumpărat în condiții interioare, nu s-a întâmplat nimic. În magazinele noastre, în departamentele de grădină, butași de trandafiri sunt deja vândute cu rădăcini, care pot fi plantate imediat în țară.

Avatar Goshia

Am încercat să cresc un trandafir dintr-un butaș. Dacă totul este făcut corect, atunci majoritatea butașilor prind rădăcini, dar nu toate supraviețuiesc în prima iarnă și mulți îngheață. Prin urmare, trebuie să tăiați butașii mai multor soiuri de trandafiri, deoarece rezistența la îngheț este diferită.