Semințe de orz de primăvară: selecție, plantare și îngrijire

Orzul de primăvară este o cultură nutritivă și alimentară valoroasă; este cultivat pe zone întinse în multe regiuni rusești. Este utilizat pentru producerea de orz și orz; cerealele se caracterizează printr-un conținut ridicat de proteine ​​și fibre valoroase. Respectarea tehnologiei cultivare vă permite să obțineți randamentul maxim.

Conţinut:

Selecția semințelor de orz pentru plantare

Selecția semințelor de orz pentru plantare

Semințele de orz de primăvară sunt selectate pentru însămânțare în conformitate cu condițiile climatice locale: există 78 de soiuri regionalizate, fiecare dintre ele fiind adaptat creșterii într-o anumită zonă. Pentru însămânțare, orzul pe două rânduri este cel mai des folosit: creează mai puține dificultăți pentru recoltarea mecanizată.

Cele mai comune soiuri de orz de primăvară:

  • Donetskiy 4 aparține soiurilor de la mijlocul sezonului, potrivite pentru cultivarea în zona de mijloc și zona de stepă. Acest soi se depune minim și practic nu este afectat de smut și rugină.
  • Moskovsky 121 este un soi crescut special pentru cultivare în zona de pământ care nu este negru. Aparține mijlocului sezonului, are un randament ridicat, depune cu o cantitate mare de cereale.
  • Krasnoufimsky este o varietate adaptată zonelor cu climă rece. Este un soi popular la mijlocul sezonului, cu randament ridicat, potrivit pentru fabricarea berii.

Acestea sunt doar câteva dintre cele mai populare soiuri pe care le puteți alege pentru însămânțare. În toate cazurile, este recomandabil să alegeți cel mai mare cereale - este prevăzut cu o germinare îmbunătățită.

Termeni de însămânțare și condiții de creștere

Termeni de însămânțare și condiții de creștere

Orzul de primăvară este una dintre cele mai vechi culturi și chiar o ușoară întârziere a semănatului reduce semnificativ randamentele. Semănatul devreme vă permite să obțineți boabe mari, de înaltă calitate, în plus, astfel de plante vor fi mai rezistente la dăunători.

Timpul optim de însămânțare pentru orz de primăvară este 15-25 mai, în regiunile sudice însămânțarea se efectuează chiar mai devreme.

Pentru a crește randamentele seminte sunt pretratate cu o metodă aerotermică, în plus, sunt decapate împotriva smut și altele boli și dăunători.

Condiții importante de însămânțare:

  1. Rata de însămânțare este calculată în funcție de regiune. În zona non-Cernozem, este de 1,9-2,4 centeni pe hectar, în Siberia, rata de însămânțare este de până la 2 centi pe hectar. Este necesar să se ia în considerare particularitățile climatului și tipul sol.
  2. Orzul crește bine în aproape toate solurile. Pe solurile argiloase, semințele sunt plantate în sol cu ​​o adâncime de 4 cm, iar pe solurile argiloase cu nisip ușor, este necesar să așezați semințele în pământ la o adâncime de 6 cm. Înainte de germinare, semințele trebuie să se umfle, prin urmare este necesar pentru a menține solul umed.

Pe solurile grele se efectuează grapa răsadurilor: vă permite să scăpați de sol buruieni, oferă muguri de orz cu acces aerian la rădăcini și slăbește solul. Dacă plouă și s-a format o crustă de pământ pe câmp, este necesar să o distrugeți cu o grapă.

Orzul de obicei se coace împreună. Când urechile se îngreunează din boabele coapte, tulpinile încep repede să se rupă și să cadă. Acest lucru duce la o pierdere mare de cereale, deci este important să se efectueze recolta corect.

Recolta de orz

Recolta de orz

Principala metodă de recoltare a orzului de primăvară este combinarea directă; poate fi efectuată în zone deschise, necontaminate, în momentul în care bobul a ajuns la maturitate completă. Conținutul său de umiditate nu trebuie să depășească 20-22%. Dacă se recoltează recoltatoare moderne, se poate începe chiar și cu umiditate a cerealelor de până la 28%. Pentru recoltarea soiurilor cu tulpină înaltă predispuse la adăpostire, se utilizează o metodă separată. Pentru cosire, se folosesc anteturile ZhVN-6A, ZhSK-4B și altele, cultura este recoltată atunci când bobul este ceros, iar conținutul său de umiditate admisibil este de 35%.

Înălțimea normală de tăiere este de 20 cm.

Curățarea separată poate fi efectuată numai în condiții de soare senin. La curent, bobul trebuie curățat și uscat imediat; conținutul său de umiditate nu trebuie să depășească 14%. Cerințele deosebit de mari sunt aplicate cerealelor utilizate pentru fabricarea berii. Trebuie recoltat atunci când bobul este complet copt, în timp ce nu trebuie lăsat să stagneze sau să fie stricat în vreun fel.

Pentru creșterea randamentelor este necesar să se respecte cerințele rotația culturilor... Orzul crește cel mai bine în zonele în care culturile erau în trecut, cum ar fi cartof, Sfeclă sau porumb... După recoltarea orzului, anul viitor, culturile de iarnă pot fi plantate în acest loc.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip.

Categorie:Semințe | Orz