Răsaduri pe pervaz - o mini-grădină de legume în casa ta

Grădinarii încep sezonul de plantare de la începutul lunii martie sau chiar la mijlocul lunii februarie, în funcție de regiune. Perioada de creștere răsaduri este foarte important, de aceasta depinde recolta viitoare de legume. Nu toată lumea din apartament sau din casă are o zonă specială pentru reproducerea răsadurilor cu condiții ideale de creștere.

Mulți oameni trebuie să cultive recolte pe pervazuri, în ciuda condițiilor precare pentru plantele deschiderii ferestrei. Cu toate acestea, grădinarii experimentați s-au adaptat deja la această metodă de creștere a puieților. Există destul de multe trucuri și trucuri pentru reproducerea cu succes a răsadurilor pe pervaz. Principalul punct este pregătirea locului pentru plante. Este necesar să creați condiții optime de creștere. Cum să faceți acest lucru și cum va învăța grădinarul din acest ghid util. Urmând sfaturile și trucurile, chiar și un grădinar începător va putea crește răsaduri puternice și sănătoase pe pervaz.

Conţinut

Ce răsaduri sunt cultivate pe pervazuri

Ce răsaduri sunt cultivate pe pervazuri

Utilizarea deschiderilor ferestrelor pentru reproducere răsaduri foarte popular, deoarece de multe ori pur și simplu nu există alt loc în apartament pentru instalarea containerelor cu plante. Mai mult, fereastra este singura sursă de lumină naturală. Prin urmare, la începutul primăverii, puteți vedea muguri de plante care zăresc pe fiecare pervaz secundar. Mulți grădinari începători se întreabă ce fel de răsaduri pot fi cultivate. pe pervazul ferestrei... Răspunsul este simplu - oricare. Principalul lucru este să creezi anumite condiții pe el. În acest caz, orice cultură va crește și va câștiga forță. Aici, întrebarea despre ordinea care trebuie plantată este destul de importantă. seminte... Semințele sunt semănate mai întâi ardei, țelină și vânătă.

Perioada optimă de plantare pentru aceste culturi este sfârșitul lunii februarie sau începutul lunii martie.

Semănatul semințelor începe la mijlocul sau sfârșitul lunii martie roșie, Luke, varză... Semințele pot fi semănate în luna aprilie castraveți... Plantarea, de exemplu, a roșiilor în februarie este impracticabilă. Se vor întinde și vor depăși chiar și în cazul unor condiții bune de creștere - iluminare în timp util, umiditate suficientă și temperatură optimă a aerului.

Pe pervaz, cresc răsaduri nu numai de legume, ci și de flori. Semănatul se efectuează în funcție de varietatea plantelor și de momentul plantării pe teren deschis. În cazul florilor și legumelor, ar trebui făcută o distincție între ele. Legumele ar trebui să ocupe unele pervazuri, iar florile pe altele. În cazul glafurilor înguste, spațiul poate fi extins cu ajutorul meselor - acestea sunt mutate la fereastră și containerele sunt instalate pe ele. Aceasta extinde spațiul pentru răsaduri. De asemenea, este important să selectați tipurile optime de containere. Succesul creșterii răsadurilor va depinde de acest factor.

Pregătirea recipientelor pentru răsaduri

Pregătirea recipientelor pentru răsaduri

Multe culturi necesită alegeri după germinarea semințelor.Prin urmare, mulți grădinari preferă să folosească oale individuale de turbă, pahare de plastic sau tablete de turbă... Deci răsadurile nu vor trebui să fie deranjate de procesul de cules și, în viitor, va fi foarte ușor să le plantați în teren deschis.

Recipiente populare pentru răsaduri:

 • Cea mai bună opțiune pentru cultivarea răsadurilor pe pervaz vor fi casete speciale din plastic sau turbă. Este convenabil să le tăiați și să le reglați la dimensiunea pervazului ferestrei. O "casă" separată este prevăzută pentru fiecare sămânță. Deci, nu trebuie să faceți o alegere și problema transportării răsadurilor la sit este eliminată. Casetele sunt foarte convenabile atât pentru cultivare, cât și pentru transportul răsadurilor.
 • Ghivece sau tablete de turbă. Se plantează câte o sămânță într-un recipient. Astfel de recipiente sunt impregnate cu potențatori de creștere, în care răsadurile se simt minunat. Cu toate acestea, dacă pervazul este rece, este mai bine să recurgeți la recipiente mai dense - cutii de lemn, ghivece de flori. Prima opțiune este foarte ușor de realizat în conformitate cu dimensiunea pervazului ferestrei. În cazul deschiderii unei ferestre reci, este necesar să acoperiți recipientul cu spumă sau altă izolație. Acest lucru se face astfel încât sistemul rădăcină să nu se răcească.
 • Mulți grădinari plantează semințe în pahare de plastic și le pun în lăzi de lemn. Opțiunea este convenabilă prin faptul că plantele nu vor îngheța pe un pervaz rece, iar transportul răsadurilor la locul va avea loc fără deformări și ruperea tulpinilor fragile. Plasticul reține bine umezeala și căldura, iar o cutie din lemn va proteja cupele de hipotermie.

După ce ați pregătit recipiente pentru viitoarele răsaduri, puteți începe să creați condiții optime pe pervaz.

Creăm condiții pentru creștere: temperatură și iluminare

 temperatura și iluminatul

Răsadurile din orice cultură adoră căldura, umiditatea și lumina bună difuză. Cultivarea plantelor pe pervaz este complicată de lipsa de lumină și umiditate:

 • Adesea deschiderea ferestrei se caracterizează prin schimbări de temperatură, dacă nu este o fereastră euro. Cu toate acestea, situația poate fi remediată. Condițiile optime de pe pervaz sunt create cu ajutorul mijloacelor improvizate care se găsesc în fiecare casă. Pentru a organiza iluminatul necesar răsadurilor, pe pervazul ferestrei trebuie instalate ecrane reflectorizante - folie, metal sau oglinzi. Acestea sunt instalate din partea laterală a camerei. Acest lucru se face pentru a ilumina uniform plantele. În caz contrar, răsadurile se vor întinde, vor fi palide și slabe.
 • Într-un apartament sau casă, de regulă, aerul este foarte uscat. Acest factor nu este propice creșterii puternice și sănătoase răsaduri... Prin urmare, ar trebui creat un mediu umed în zona deschiderii ferestrei. Acest lucru este foarte ușor de făcut. Prosoapele umede sunt aruncate la caloriferele de lângă fereastră. Trebuie avut grijă ca materia să fie întotdeauna umedă și să nu se usuce. Peste răsaduri în sine, apa la temperatura camerei este pulverizată în fiecare zi dintr-o sticlă de pulverizare. Acest lucru va crește indicatorul de umiditate. Mulți oameni folosesc astăzi umidificatoare electrice. Dacă pervazul este rece, recipientele trebuie izolate cu polistiren sau altă izolație.

Pentru germinaţie semințele trebuie menținute la o temperatură a aerului cuprinsă între 22 ° și 24 °. De îndată ce apar germenii, temperatura este redusă la 10 ° -15 ° timp de câteva zile. Apoi trebuie mărit din nou la 20 °. Dacă răsadurile sunt însămânțate în februarie, acestea trebuie evidențiate cu un special lampă pentru plante. Lumina de fundal este instalată deasupra răsadurilor, nu lateral sau dedesubt. De obicei, un pervaz standard necesită două lămpi, în funcție de parametrii tehnici ai echipamentului. Plantele ar trebui să fie iluminate iarna și primăvara devreme de la 2 la 4 ore - dimineața și seara.

Deci, orele de lumină naturală sunt adăugate artificial - plantele ar trebui să primească lumină timp de 14-16 ore.

Dacă răsadurile sunt cultivate pe partea de nord, atunci trebuie evidențiată toată ziua.Lămpile trebuie selectate cu radiații roșii și albastre. Aceste părți ale spectrului sunt cele care promovează creșterea plantelor. Folosiți întotdeauna o formulă simplă atunci când alegeți o lampă de iluminare din spate. Pentru iluminare completă de 1 mp m va necesita o putere a lămpii de 8.000 lux. Pe baza acestui indicator, alegeți echipamentul de iluminat.

Observarea tuturor subtilităților condițiilor de organizare a plantelor în creștere pe pervazul ferestrei, cultivatorul va crește răsaduri puternice și sănătoase. Nu se va întinde, se va ofili și nu va răni. Pe lângă condițiile de creștere create, grădinarul ar trebui să aibă grijă de îngrijirea răsadurilor.

Avem grijă de răsaduri corect

Avem grijă de răsaduri corect

Dacă plantele primesc suficientă lumină și umiditate, acest lucru nu înseamnă că puteți uita de răsaduri și așteptați sezonul pentru plantarea lor pe teren deschis.

Sfaturi de îngrijire:

 • Este recomandabil să hrăniți plantele cu îngrășăminte naturale - mullein, urzică sau humus bine putrezit, dacă nu a fost introdus în substrat.
 • Un factor important este regulat udare plante. Utilizați în aceste scopuri numai apa sedimentată la temperatura camerei. Nu puteți lua apă de la robinet pentru irigare.
 • Asigurați-vă că solul nu se usucă, mai ales dacă răsadurile sunt plantate în ghivece sau tablete de turbă. Un astfel de recipient nu reține bine umezeala. Prin urmare, trebuie să umeziți în mod constant atât substratul, cât și recipientul în același timp. Cu toate acestea, plantele nu pot fi turnate - putrezirea rădăcinii sau va apărea un picior negru. Solul trebuie să fie moderat umed, nu umed.
 • Îngrășămintele se aplică numai după apariția a cel puțin trei frunze cu drepturi depline. Înainte de a aplica complexe minerale pentru creșterea răsadurilor, asigurați-vă că umeziți abundent solul. Măsura va proteja planta de arsuri.
 • Monitorizați umiditatea aerului. Aruncați prosoape umede peste calorifere sau folosiți un umidificator electric. De îndată ce în exterior se stabilește o temperatură stabilă peste zero, începeți să întăriți răsadurile.
 • Scoateți recipientele pe balcon sau terasă. Intrați din nou în casă noaptea pentru a evita hipotermia în cazul înghețurilor neașteptate. Procedura de întărire se efectuează în fiecare zi. Deci plantele vor deveni mai puternice și vor fi gata pentru transplant pe teren deschis.
 • Aerarea în timp util a spațiilor este de o mare importanță. Aerisiți camera periodic, dar nu creați curenți de aer. Este mai bine să faceți acest lucru deja într-un sezon cald. Nu este nevoie să deschideți gurile de aerisire noaptea, planta s-ar putea răci prea mult.
 • La timp picaj răsaduri, dacă nu au fost plantate inițial în recipiente separate. În caz contrar, plantele vor fi slabe, nu se vor dezvolta pe deplin. Alegerea se face cel mai bine după-amiaza târziu. Faceți acest lucru cu atenție pentru a nu deteriora fragilele sistemul rădăcină.

Îngrijirea răsadurilor nu este dificilă dacă au fost create condiții optime pentru creșterea pe pervaz.

Avantajele creșterii răsadurilor pe pervaz

Avantajele creșterii răsadurilor pe pervazul ferestrei

Unul dintre cele mai mari beneficii ale creșterii puieților pe pervaz este accesul la lumina naturală. Chiar dacă nu este nici măcar completă, joacă cel mai important rol în formarea plantelor. Este foarte ușor să organizați mediul necesar răsadurilor pe pervaz - o zonă mică poate fi transformată cu ușurință într-o seră temporară.

Dacă adăugați o iluminare specială pentru plante la pervazul ferestrei echipat pentru răsaduri, atunci va crește un material de plantare puternic și sănătos. Prin urmare, nu merită actualizate pervazurile pentru răsaduri în creștere. Uneori, în apartament, pur și simplu nu există alte locuri pentru reproducerea materialului săditor. Pervazul ferestrei va fi locul perfect în acest caz. Răsadurile nu vor putea fi distinse de cele cultivate în condiții speciale de seră. Singurul lucru de care grădinarul va trebui să aibă grijă este crearea anumitor condiții în deschiderea ferestrei.

Cultivarea răsadurilor pe pervaz este încă una dintre cele mai comune metode de creștere a răsadurilor.

Alegând direcția sudică a ferestrelor pentru plante, grădinarul va putea crește răsaduri cu drepturi depline, puternice și sănătoase, în ciuda punctelor de vedere sceptice ale crescătorilor de plante moderne. Strămoșii noștri au folosit întotdeauna această metodă și nu au rămas niciodată fără o recoltă abundentă. Echipamentele moderne - lămpi și umidificatoare de aer - vor ajuta doar în această problemă dificilă de creștere a răsadurilor pe pervaz. Sarcina principală în pregătirea pentru plantarea semințelor este organizarea locului. Aceasta este instalarea de ecrane reflectorizante, izolație, în cazul glafelor reci și umidificatoare de aer. După ce a făcut totul bine, grădinarul se va bucura cu siguranță de răsaduri puternice și sănătoase!

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip.

Categorie:Creştere | Răsad

Cultiv în principal roșii în martie, deoarece condițiile meteorologice nu s-au schimbat în bine și se întâmplă ca atunci când plantați răsaduri într-o seră, înghețurile să poată afecta și ele. Latura mea este nordul, roșiile, în principiu, cresc normal. Le plantez în recipiente de plastic, hrănesc plantele, dar ce ciudat uneori unele plante cresc pipernicit, marginile frunzelor încep să devină galbene. Adică, un fel de însămânțare a răsadurilor se dovedește a fi 30-40% chtoli defecte, nu știu cu ce este legat acest lucru.