Ce se reproduc plantele prin semințe: tipuri și sfaturi pentru plantarea semințelor

Metoda de propagare a semințelor plantelor cultivate cu greu poate fi numită cea mai populară și mai simplă. În cultură, plantele anuale se propagă prin semințe sau acele plante care butași rădăcini mai greu și nu da rădăcini. Toată lumea poate stăpâni această metodă. Este suficient să înțelegem esența acestei metode și să respectăm toate regulile.

Conţinut:

Caracteristicile și beneficiile propagării semințelor

Caracteristicile și beneficiile propagării semințelor

Metoda de propagare a semințelor este cu siguranță mai eficientă decât metoda sporilor, cunoscută și în botanică. În sălbăticie, plantele se reproduc cel mai adesea în acest fel. Semințe au deja o sursă de substanțe nutritive care permit germenului să clocească la momentul potrivit și în condițiile potrivite.

Semințele de plante au o coajă de protecție care protejează miezul și împiedică apariția prematură a germenilor.

În cultură, plantele pot fi propagate ca semințeși butași, lăstari etc. Ar trebui să știți ce plante se înmulțesc prin semințe pentru a obține un rezultat mai eficient și mai bogat recolta... De exemplu, atunci când înmulțim plantele de interior, metoda semințelor este rareori folosită, dar aproape toate plantele exotice cultivate acasă sunt recomandate să fie înmulțite prin semințe.

Principalul avantaj al înmulțirii semințelor este că planta fiică adoptă toate caracteristicile soiului de plante părinte (acest lucru nu se aplică pomilor fructiferi și soiurilor hibride). Cu toate acestea, există și un dezavantaj: după aterizare sămânța trebuie să dureze mult timp ca planta să înflorească și să dea primele roade. După plantarea butașilor, fructele apar mult mai repede.

Plantele perene cultivate cu semințe cresc mult mai lent decât anualele. Mărimea lor poate rămâne mică timp de câțiva ani. Este convenabil să folosiți semințe pentru a înmulți plantele, din care trebuie să obțineți o cantitate mare simultan. Plantarea fiecărei tulpini este destul de laborioasă, în timp ce plantarea multor semințe simultan nu va fi dificilă. Semințele sunt ușor de depozitat. Dacă sunt recoltate corespunzător, pot fi depozitate timp de câțiva ani fără a-și pierde germinația. Dacă recoltați semințe din plante sănătoase, șansele de a crește aceleași plante sănătoase cu o recoltă bogată sunt semnificativ crescute.

Ce se reproduc plantele prin semințe

Ce se reproduc plantele prin semințe

Majoritatea plantelor se reproduc în mediul lor natural semințe... În cultură, există de obicei o alegere a metodei de reproducere.

Grădinarul poate alege metoda care i se potrivește cel mai bine sau care i se potrivește cel mai bine.

Dar totuși există acele plante care se pot reproduce doar prin semințe din diverse motive sau pentru care această metodă rămâne preferabilă:

 • Un arbore de cafea. Puteți cultiva un arbore de cafea exotic acasă dintr-un singur bob. Aceasta nu este cea mai ușoară sarcină, dar destul de realizabilă. Cumpărați o boabă de cafea obișnuită (nu prăjită) și tăiați coaja înainte de plantare. Această plantă nu este doar frumoasă, decorativă, emană un miros plăcut și dă roade.
 • Mango, avocado și alte plante tropicale. Când crește plante exotice din semințele de fructe merită să ne amintim că cresc suficient de repede, necesită multă căldură și suficientă umiditate. Ar trebui să alegeți un os dintr-un fruct copt, puteți lua și unul prea copt, în care osul a izbucnit deja puțin. Astfel de oase nu sunt uscate sau depozitate, ele germinează doar proaspete.
 • Lămâi... Cultivarea unei lămâi fructifere dintr-o sămânță acasă nu este atât de dificilă pe cât ar putea părea la prima vedere. Drept urmare, puteți obține o frumoasă plantă de casă și fructe coapte pline de vitamine. Cu toate acestea, numai semințele proaspete germinează bine. Dacă lămâile sunt cumpărate de la magazin, cel mai bine este să faceți stoc din multe semințe pentru a obține cel puțin un germen.
 • Begonia regală. Este o planta de apartament foarte frumoasa cu frunze catifelate stralucitoare. Se propagă atât prin butași, cât și prin semințe. Primii muguri din sămânță vor fi verzi și vor căpăta culoarea pe măsură ce cresc.
 • Semințele sunt, de asemenea, recomandate pentru propagarea culturilor de legume (zucchini, roșii, castraveți), leguminoase (fasole, mazăre) etc.

Sfaturi pentru plantarea semințelor

Sfaturi pentru plantarea semințelor

Pentru a obține o recoltă bogată, trebuie să cunoașteți regulile de bază. aterizare și plecând, precum și depozitare și colectarea semințelor. Există câteva secrete ale plantării semințelor care vor ajuta la procesul de creștere a plantelor mai ușor și mai eficient:

 • Aproape toate semințele trebuie să fie prelucrare... Metoda de prelucrare depinde de calitatea semințelor. Unele sunt suficiente pentru a se înmuia în apă timp de o zi pentru a activa procesele din ele, altele trebuie păstrate la rece sau tratate cu substanțe chimice pentru a dizolva filmul dur de protecție.
 • Înainte de însămânțare, este recomandabil să tratați semințele cu o soluție slabă de permanganat de potasiu pentru a distruge infecția care ar fi putut proveni de la planta mamă.
 • Momentul însămânțării semințelor diferă în funcție de tipul și varietatea plantei, dar aproape întotdeauna semințele sunt semănate primăvara, când au trecut înghețurile nocturne. Dacă acestea sunt plante de casă în ghiveci, puteți semăna semințe pe tot parcursul anului, în funcție de soi și varietate, este important doar să aveți suficientă căldură și lumină.
 • Solul de însămânțare este, de asemenea, selectat individual. Un amestec de turbă și nisip este considerat universal. În astfel de sol, semințele de aproape toate speciile de plante germinează. Pentru a evita contaminarea solului, îl puteți încălzi la cuptorul cu microunde.
 • La plantarea semințelor este important să nu le turnați în cantități mari. Varza prea frecventă va trebui fie subțiată, fie plantată înainte de termen.
 • Nu uitați de alegerea semințelor. Acestea ar trebui cumpărate în magazine specializate de încredere, iar cele deteriorate ar trebui selectate cu atenție. Astfel, vă puteți economisi timp și efort, puteți crește o recoltă bogată sau vă puteți decora casa cu plante ornamentale colorate cultivate cu semințe.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip.

Categorie:Semințe | Plantele