Lalele - cele mai bune soiuri, reguli pentru plantarea și îngrijirea florilor în grădină

Luminos lalele au fost întotdeauna o încântare pentru fiecare grădinar. Aceștia, la fel ca păsările timpurii, sunt primii care încântă proprietarul site-ului cu înflorirea lor de neegalat. Lalelele înfloresc în aprilie sau mai, în funcție de soi, și vă permit să faceți sărbătorile mai ușoare, pline cu parfumul de primăvară al primelor flori. Florile seamănă cu pete luminoase și frumoase pe fundalul verdii și altor plante.

Cultivarea lor a devenit deja o tradiție în cultura grădinăritului, cultivatorii de flori adoră contemplarea soiurilor nobile de lalele. O mare varietate de culori și forme fac ca florile să fie unele dintre cele mai de dorit de pe site. Lalelele sunt adesea folosite în amenajarea peisajului; nici un design de paturi de flori nu poate face fără participarea lor. Din acest motiv simplu, un florar ar trebui să cunoască cele mai populare și mai bune soiuri de plante, regulile de creștere, reproducere și îngrijirea lalelelor lor preferate.

Conţinut

Lalelele sunt cele mai bune soiuri pentru grădină

Lalelele sunt cele mai bune soiuri pentru grădină

Există peste 140 de specii de plante. Este obișnuit să le împărțiți în funcție de culoare, formă și perioadă. înflorire... O varietate largă permite cultivatorului să aleagă cele mai bune și mai frumoase soiuri. Deci, pe baza culorii, pestriț lalele și plante cu o culoare uniformă. Mai mult, tipul omogen implică și muguri cu două-trei culori. Variatele se disting prin pete multicolore și „lovituri de artist”. Lalelele sunt împărțite pentru comoditate în clase - există 15 dintre ele, unde de la 1 la 11 sunt grădină, iar de la 11 la 15 sunt hibrizi culturali.

Clasele sunt împărțite în două grupe:

 1. Primul începe să înflorească din aprilie (1-11)
 2. A doua din martie (11-15)

Dintre numeroasele clase, se disting cele mai bune, îndeplinind dorințele grădinarilor și cerințele estetice. Există următoarea clasificare:

 • Plante simple timpurii și târzii - această categorie include laleleînflorind în aprilie sau mai. Culoarea variază de la roșu aprins la galben. Cele mai bune soiuri din această clasă sunt „Ibis Mon Tresor” și „Cooler Cardinal”. Plantele nu sunt înalte. Florarii recomandă plantarea lor în prim-plan. pat de flori... Înfloresc mult timp, până la 1,5 luni.
 • Dublu timpuriu și târziu - clasa plantelor se caracterizează prin culori de culoare roșu aprins și roz pal. Florile sunt mari, planta înflorește mult timp. Mugurii încep să se deschidă în aprilie sau mai, în funcție de soi. Înălțimea tulpinii este mică - până la 30 cm. Cele mai bune soiuri din această categorie sunt Murillo, Miranda și Electro.
 • Grupul „Triumf” - plante înalte cu flori mari. Culoarea variază de la roșu la alb. Recent, au fost crescute soiuri cu o culoare în două culori. Cele mai preferate și mai frumoase soiuri sunt considerate „Alba” și „Aviator Algiba”. Primul se distinge prin inflorescențe albe ca zăpada, care arată favorabil pe fundalul stacojiu trandafiri și alte culori strălucitoare. Soiul mai este numit „zăpadă nordică”. Plantele din această categorie înfloresc la sfârșitul lunii aprilie. Aparțin grupului de lalele cu o viață medie. înflorire.
 • Grupul "Darwin" - plante destul de înalte, înălțime de până la 90 cm. Forma florii seamănă cu un pahar. Culoare de la roșu la roșu-galben. Începe să înflorească la începutul lunii mai. Cele mai bune soiuri din această clasă sunt „Artist”, „Parade”, „Oxford” și „Londra”. Primul este roșu aprins cu accidente galbene. Restul soiurilor au o nuanță stacojie.
 • Franjurile sunt o clasă de plante foarte interesantă. Florile se disting prin franjuri de-a lungul marginii petalelor. De exemplu, soiul „Arma” are o nuanță roșie închisă, cu franjuri delicate în jurul marginilor. Soiul arată foarte impresionant pe fundalul lalelelor albe. Există multe varietăți din această clasă. Diferențele lor sunt doar de culoare - un mugur stacojiu, dar o franjură argintie și alte combinații. Această clasă este perfectă pentru o metodă în creștere, cum ar fi distilare.
 • De culoare crin - clasa diferă de altele prin forma petalelor. Arată ca niște flori de crin, vârfuri ascuțite. Există un număr mare de nuanțe de la alb la bicolor. Grădinarii sunt foarte pasionați de soiul „Cântec de seară” sau „Vis de seară”. Florile arată minunat în cartier cu alte soiuri strălucitoare de lalele. Încep să înflorească în luna mai.
 • Verzii sunt plante foarte frumoase. Florile au o dungă verde pe fundalul culorii principale a inflorescenței. Florile albe cu o bandă verde delicată arată spectaculos. Alocați soiul „Spring Green” sau „Spring Green” cu această culoare. Acestea sunt adesea așezate pe un fundal de lalele roșii aprinse.
 • Grupul Rembrandt este poate cel mai spectaculos și neobișnuit grup de lalele. Florile lor au o culoare unică - loviturile multicolore sunt împrăștiate pe fundalul nuanței principale. Clasa nu este numeroasă, dar există cozi pentru soiurile sale, deoarece florile sunt foarte frumoase. Mai ales dacă lalelele sunt cultivate pentru tăiere. Începe să înflorească la sfârșitul lunii mai. Soiul Jack Line este foarte popular.
 • Specii de papagali - forma neobișnuită a florilor a dat naștere numelui clasei. Petalele sunt similare cu smocul papagalilor. Culoarea poate fi diferită. De obicei, acestea sunt plante în două culori. Ele ating o înălțime de 25 cm. Printre numeroasele soiuri, se poate distinge „Cometa”. Acestea sunt inflorescențe luminoase care încântă ochiul cultivatorului și al ridicării.

După ce ați decis ortul, puteți începe să pregătiți solul pentru plantarea bulbilor. Este necesar să alegeți locul optim pentru lalele și să întrebați regulile de plantare.

Condiții de creștere: temperatură și iluminare

 temperatura și iluminatul

Lalele iubesc solul fertil cu un drenaj bun. În sălbăticie, ele pot fi găsite și pe soluri nisipoase. Aciditatea solului este neutră sau ușor acidă. Pentru cultivare florarii experimentați recomandă alegerea unor zone bine luminate, dar ferite de vânt. Luați în considerare tipul de plantă. Există specii cu tulpini foarte fragile și există soiuri cu tulpini puternice - nu se tem de vânt sau de uragan.

Este de dorit ca locul să fie protejat de vânturile din nord. Luați în considerare și metoda de creștere atunci când alegeți un site - dacă le veți sapa în fiecare an sau nu. Există o mică nuanță atunci când plantați lalele - culturile vechi nu ar trebui să fie roșii sau cartofi... Florile sunt foarte sensibile la bolile de noapte.

Temperatura pentru plantarea bulbilor ar trebui să varieze de la 9 ° la 12 ° - aceasta este temperatura medie în septembrie, când se plantează lalele.

Aceiași indicatori de temperatură ar trebui respectați atunci când plantați bulbii în condiții de cameră, dacă scopul este distilarea florilor până în martie. Încep să pregătească solul cu două-trei săptămâni înainte de a planta bulbii în pământ. Există mai multe moduri de a planta lalele. Acestea vor depinde de scopul pentru care sunt cultivate lalelele.

Recomandări pentru plantarea lalelelor

Recomandări pentru plantarea lalelelor

Pentru cei care doresc doar să admire florile din grădină primăvara, modul clasic de plantare a unei plante este potrivit:

 • Bulbii sunt plantați în septembrie, nu primăvara, așa cum este cazul altor culturi de flori.
 • Pregătiți solul cu 2-3 săptămâni înainte aterizare... Procesul se reduce la săparea zonei selectate și realizarea îngrășăminte - humus sau compost putrezit, îngrășăminte complexe care conțin compuși precum superfosfat, sare de potasiu și azot. Se poate folosi Agricola. Cu toate acestea, mulți cultivatori se limitează la humus (dar nu la gunoi de grajd proaspăt!) Și la compost.
 • Pământul este săpat cu grijă și acoperit cu folie.
 • În timpul pregătirii solului, este necesar să se monitorizeze aspectul buruieni, nu ar trebui să fie.
 • Când apare data plantării - septembrie - începe plantarea bulbilor. Pentru aceasta, se fac găuri de mică adâncime și se varsă cu apă de ploaie așezată.
 • Becurile sunt așezate cu grijă în găuri și acoperite cu pământ, apăsând, dar lăsând mijlocul găurii. Becul este adâncit cu aproximativ 10-12 cm. Concentrați-vă pe dimensiunea becului. Adâncimea de plantare este de aproximativ trei dimensiuni ale bulbului.
 • Acoperiți găurile cu iarbă cosită mai aproape de noiembrie. Mulci va preveni înghețarea solului.

A doua metodă de plantare va permite cultivatorului să înflorească în martie. De obicei este folosit de cei care cultivă lalele pentru vânzare. Florile sunt alungate până pe 8 martie. Pentru a face acest lucru, alegeți un loc răcoros în cameră. Pregătiți solul și plantați bulbii. Principalul lucru aici este să oferiți un drenaj bun într-un recipient sau ghiveci și să alegeți o cameră cu temperatură scăzută. Fără aceste condiții să crească lalele până în martie nu va funcționa. După ce țin bulbii plantați în întuneric și frig, sunt scoși într-o cameră deja caldă. În acest fel, se schimbă anotimpurile și planta începe să crească ca și când ar fi venit primăvara. Această metodă va permite cultivatorului să crească rapid flori.

Dacă nu doriți să dezgropați lalele în fiecare an, puteți părăsi planta pentru iarnă fără să o dezgropați.

Pentru aceasta, toate frunzele și tulpinile îngălbenite sunt îndepărtate. Pământul este slăbit și rămâne calm până în noiembrie. Udare complotul este terminat. Solul și bulbii ar trebui să se odihnească. Apoi, în octombrie sau începutul lunii noiembrie, site-ul este acoperit cu mulci din rumeguş sau turbă. Mulți oameni folosesc iarba tăiată. Așezați stratul de cel mult 6 cm înălțime. Înainte de a face acest lucru, vărsați patul de flori cu apă de ploaie așezată. Deci, o lalea poate crește într-un singur loc timp de 4 ani. Dar atunci va trebui să le dezgropați oricum și să plantați bulbi noi.

Indiferent de fel cultivare respectați întotdeauna condiția principală - becurile trebuie păstrate mai întâi la rece și întuneric, apoi expuse într-o cameră caldă. Creați-le condiții naturale de creștere.

Îngrijire după plantare: udare și hrănire

 udare și hrănire

Lalelele adoră solul umed. Este necesar să se monitorizeze umiditatea solului din momentul în care apar lăstarii tineri. Nu se recomandă revărsarea plantei, altfel becurile vor începe să putrezească. Lalele sunt considerate plante nepretențioase. Acest lucru este adevărat, dar monitorizarea udării și plivirii este necesară.

Planta este hrănită de trei ori pe parcursul întregului sezon de creștere:

 • Prima introducere a unui complex îngrășăminte produs după primele lăstari.
 • Al doilea se face înainte de înflorire.
 • În al treilea rând - la sfârșitul înfloririi.

Se recomandă alegerea complexelor cu compuși de fosfor și potasiu. Aveți grijă la azot, nu aplicați acest îngrășământ la sfârșitul plantei cu flori.

Dacă florile sunt tăiate, utilizați un instrument dezinfectat. În caz contrar, puteți aduce ciuperca în sistemul radicular al plantei. De îndată ce laleaua a dispărut, tulpinile și frunzele au devenit galbene, puteți începe în siguranță să dezgropați bulbii și să le pregătiți pentru aterizare... Pentru a face acest lucru, acestea sunt uscate, sortate și trimise într-un loc întunecat, uscat și răcoros.

În perioada de creștere, solul ar trebui să fie slăbit în timp util.

De la udarea destul de frecventă, solul este comprimat, aerul nu pătrunde sistemul rădăcină... Acest lucru poate face ca becul să putrezească. Aerarea în timp util vă va ajuta să vă feriți de probleme. Becul deteriorat nu mai poate fi salvat.

Pregătirea pentru iarnă și condițiile de depozitare a bulbilor

Pregătirea pentru iarnă și condițiile de depozitare a bulbilor

Înainte de apariția înghețului, cultivatorii de flori experimentați acoperă zona cu lalele cu un strat de mulci de până la 6 cm. Se poate face din rumeguș, turbă sau iarbă tăiată. Deci solul va îngheța și va reține umezeala. Dar nu uitați să agitați mulciul în primăvară, astfel încât aerul să înceapă să pătrundă în sol. În latitudinile nordice, un pat de flori cu bulbi este acoperit cu materiale mai dense - țesătură nețesută plus mulci de rumeguș.

Înainte de plantare, bulbii sunt înmuiați într-o soluție slabă de mangan în scopul dezinfectării sau fungicid.

Trebuie sortate - becurile putrede sau afectate sunt aruncate. Pentru plantare se folosesc numai bulbii sănătoși. Apoi, materialul trebuie uscat și apoi îndepărtat într-un loc întunecat și răcoros. Unii grădinari depozitează becurile în frigidere în sertarele pentru legume. Deci, bulbii sunt depozitați până când sunt plantați în teren deschis în septembrie.

Toate aceste reguli se aplică grădinarilor care decid să dezgroape bulbii în fiecare an. Nu uitați că nu este nevoie să dezgropați lalele. Pot crește într-un singur loc timp de până la 4 ani. Cu toate acestea, înflorirea va deveni mai mică în fiecare an, dimensiunea florilor va fi din ce în ce mai mică. Prin urmare, este mai bine să le dezgropăm și să le plantăm de fiecare dată într-un loc nou.

Respectarea regulilor simple cultivare, diluare și plecând va ajuta grădinarul să crească un pat de flori luxos lalele... Puteți cultiva planta împreună cu alte flori - panseluțe, trandafiri și alte plante. Recomandările florarilor cu experiență vă vor permite să creați în mod competent unele dintre cele mai frumoase și îndrăgite flori. Încercați să alegeți soiuri și clase de plante în funcție de caracteristicile regiunii în creștere. Cu toate acestea, cultivatorii de flori se bazează în primul rând pe calitățile estetice ale plantei. Din fericire, există o mare varietate dintre ele și există o mulțime de a alege.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip.

Categorie:Flori | Lalele