Metode de creștere a răsadurilor: tipuri de containere, plantarea semințelor și îngrijire

În țara noastră dură din punct de vedere climatic, aproape multe culturi de legume sunt cultivate folosind metoda răsadurilor. O plantă pregătită în prealabil pentru plantare în teren deschis va putea să se coacă și să rodească înainte de apariția vremii reci.

Conţinut:

Containere pentru răsaduri: tipuri și descrieri

 tipuri și descrieri

Alegerea locului potrivit pentru răsaduri, puteți facilita procesul de creștere a mugurilor și obține răsaduri puternice. În acest scop, următoarele recipiente sunt utilizate pentru o creștere confortabilă a semințelor de legume și flori:

  • Ghivecele din plastic de diferite dimensiuni sunt perfecte pentru cultivarea răsadurilor. La baza lor există găuri de drenaj care vor împiedica putrezirea rădăcinilor plantelor. Lăstarii crescuți în containere nu necesită alegeri... După plantarea răsadurilor în teren deschis, ghivecele pot fi spălate și lăsate până anul viitor.
  • Cele mai populare sunt cutiile de răsad din plastic sau lemn. Sunt bune mai ales în etapa inițială a plantării. sămânță, de la set pe pervazul ferestrei, economisesc spațiu și toți germenii obțin suficientă lumină pentru a crește. Singurul dezavantaj al acestui container este suprafața mică pentru cultivarea răsadurilor.
  • Casetele de casetă permit plasarea unui germen în fiecare celulă, care va avea suficient spațiu pentru a crește până la vârsta dorită. Este mai bine să folosiți casete din polistiren decât clorură de polivinil (PVC), acestea sunt mai sigure. Trebuie să existe un palet sub cutiile casetei, altfel tot lichidul se va revărsa în timpul udării. Pentru răsadurile cultivate în celule este caracteristic un sistem radicular bine dezvoltat, deoarece apa din ele nu stagnează, sunt bine ventilate.
  • Ghivecele de turbă sunt considerate ecologice pentru răsaduri. Acestea sunt impregnate suplimentar cu minerale utile pentru creșterea culturilor. Mulți oameni cred că, la atingerea maturității, răsadurile pot fi plantate fără a le scoate din ghivece, împreună cu ele direct în pământ. Dacă producătorul acestui container garantează descompunerea sa completă în sol, atunci acest lucru se poate face. Dacă nu, atunci este mai bine cu transplant Trageți planta din ghiveci cu atenție. Turba este, de asemenea, utilizată pentru fabricarea cutiilor pentru răsaduri și a tabletelor în care sunt cultivate și răsaduri.

Metode de plantare a semințelor pentru răsaduri

Metode de plantare a semințelor pentru răsaduri

Când recipientul este selectat pentru însămânțarea semințelor de legume sau flori pentru răsaduri, atunci este umplut cu sol fertil, format din trei părți de humus, patru părți de nisip, trei părți de sol de grădină. Puteți cumpăra pământ de răsad gata făcut din magazin. Amestecul de pământ trebuie dezinfectat încălzindu-l în cuptor sau vărsându-l cu apă clocotită. Nu uitați de stratul de drenaj așezat pe fundul recipientului.

În câteva zile, pregătit seminte plantele sunt însămânțate în sol, presându-le ușor spre interior și apoi stropindu-le cu un strat mic de sol. De îndată ce semințele ating pământul, colinele sunt eliberate din semințe - substanțe speciale pentru stimularea creșterii.Frecvența însămânțării semințelor depinde de mărimea lor: cu cât sunt mai mici, cu atât sunt mai des localizate unul în raport cu celălalt. Acest lucru se face pentru a crea mediul necesar în jurul culturilor, astfel încât semințele cele mai viabile să germineze cu succes. Pentru a crea un efect de seră, recipientul este acoperit cu sticlă sau folie.

Unii grădinari semănă semințe în strat rumeguşamestecat cu îngrășăminte minerale și presărat cu pământ deasupra.

Și le aterizează și ele tablete de turbă... Recent, a devenit destul de obișnuit să plantezi semințe în hârtie igienică umedă, așezate într-o tavă făcută dintr-o sticlă de plastic. După ce ați plasat acest recipient într-o pungă de polietilenă, rămâne să așteptați germinarea semințelor și să vă asigurați că hârtia este întotdeauna umedă.

Pentru ca culturile să încolțească, este necesar să le creăm o temperatură a solului de cel puțin 20 de grade Celsius și o iluminare suficientă pentru creșterea ulterioară, chiar artificială.

Caracteristici ale îngrijirii răsadurilor

Caracteristici ale îngrijirii răsadurilor

După germinarea semințelor, trebuie să scadă temperatura ambiantă la 15 grade peste zero. Acest lucru va duce la întărire sistemul rădăcină și va proteja răsadurile de a nu se scoate. Alungirea răsadurilor indică iluminarea redusă și îngroșarea excesivă a culturilor.

Apariția a două sau trei frunze pe răsaduri este un semnal pentru cules plante.

Cel mai bine este să plantați răsaduri în recipiente separate cu diametrul de până la 10 centimetri. După transplant, două săptămâni mai târziu, puteți hrăni răsadurile cu o cantitate mică de minerale sau organice îngrășăminte... Repetați hrănirea, de preferință în 10-15 zile.

Regular, moderat udare răsadurile sunt una dintre regulile importante pentru cultivarea acestuia:

  • Este necesar să monitorizați în permanență stratul superior al solului și să îl umeziți când este uscat.
  • Mai abundent udare începe în aprilie, când lăstarii sunt deja mari și lumina soarelui este mai strălucitoare.
  • Nu va deteriora răsadurile și pulverizare răsaduri cu apă caldă.

Odată cu apariția primei călduri de primăvară, puieții încep să se întărească, ducându-i pe balcon sau verandă, mai întâi timp de o jumătate de oră, apoi crescând timpul în care rămân în aer. Treptat, mugurii se vor obișnui cu temperaturile mai scăzute noaptea și cu lumina soarelui strălucitoare în timpul zilei. Aici, principalul lucru este să vă asigurați că temperatura aerului nu scade sub cinci grade peste zero. Respectarea regulilor pentru îngrijirea răsadurilor vă va permite să plantați plante puternice pe teren deschis.

Dăunători și boli ale răsadurilor: cum să lupți

 cum să lupți

De obicei cu dreptul plecând plantele tinere nu se îmbolnăvesc, dar uneori pot apărea semne ale unor astfel de boli:

  • Așa-numita boală a picioarelor negre, atunci când tulpina este subțiată și înnegrită, poate apărea din cauza supra-umezirii răsadurilor și găsirii lor în camere cu temperaturi scăzute. De obicei, plantele nu se pot recupera de boală și mor, așa că sunt necesare măsuri preventive aici: accesul aerului la rădăcinile răsadurilor, iluminare și căldură suficientă, introducerea cenușii de lemn în sol.
  • Când sunt infectate cu o ciupercă, apar pete negre pe frunzele răsadurilor de varză, iar pete albicioase în răsadurile de roșii. Și apoi frunzele încep să cadă. Să-l facă boală nu a atacat răsadurile, este necesar să țineți semințele într-o soluție de permanganat de potasiu înainte de însămânțare.
  • Fusarium afectează de obicei culturile de flori. Rădăcinile sunt deteriorate mai întâi, apoi întreaga plantă. Și aici o selecție atentă și tratament material de sămânță.

Periculos dăunător răsadul este un afid care adoră umiditatea și căldura ridicate. Lupta împotriva parazitului pulverizare infuzii de usturoi și pelin. Cu o atitudine disprețuitoare față de dezinfectarea solului înainte de plantarea semințelor, puteți aduce larvele unei muște de germeni, care, după ce a zburat, va deteriora răsadurile. Este atât de mic încât este greu să-l vezi.

Pentru ca răsadurile să crească puternice și sănătoase, iar eforturile să nu fie irosite, trebuie luate măsuri pentru decontaminarea semințelor și a solului.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip.

Categorie:Creştere | Răsad
Avatar Goshia

Răsadurile de legume sunt cel mai bine cultivate în vase de carton sau plastic care pot fi tăiate cu atenție și plantate împreună cu solul. Un rezultat și mai bun va fi atunci când plantați răsaduri direct dintr-o oală de turbă, atunci planta se va dezvolta mult mai repede.