Cele mai bune recipiente pentru răsaduri - ajută la alegerea unui grădinar

Cultivarea legumelor începe întotdeauna cu răsaduri... Trebuie să sacrificăm frumusețea interiorului casei și să așezăm tot felul de containere pe pervaz. Cu toate acestea, acum există o selecție largă de containere pentru răsaduri care nu strică aspectul camerelor și ferestrelor. Sunt compacte și se potrivesc destul de exotic în interior.

Mai mult, containerele moderne îndeplinesc toate cerințele pentru plantele în creștere, sunt convenabile, confortabile și practice atunci când sunt transportate într-un teren personal. Rămâne doar să faci alegerea corectă și să cunoști toate nuanțele acestui sau acelui tip de container. Orice grădinar va prefera recipientele mici și la îndemână, care nu trebuie depozitate după sezonul de plantare. Astfel de containere sunt considerate cele mai practice și sunt numite tablete de turbă... Pe lângă acestea, există și alte tipuri de containere, nu mai puțin convenabile și eficiente. Toate aceste specii vor fi discutate în acest scurt ghid horticol.

Conţinut

Tablete de turbă - o „casă” convenabilă pentru răsaduri

Tablete de turbă - o „casă” convenabilă pentru răsaduri

Acest tip de container pentru răsaduri câștigă din ce în ce mai multă încredere de la grădinari. Tabletele sunt foarte convenabile, deoarece ocupă puțin spațiu pe pervaz și arată foarte impresionant. Semințele germinează în ele rapid, plantele se simt minunat până la plantare în pământ.

Descrierea comprimatelor de turbă:

 • Tabletă de turbă constă din mai multe tipuri de turbă, presate și impregnate cu stimulente de creștere.
 • Recipientul arată ca o tabletă mică.
 • Este îmbrăcat într-o coajă „vie” specială, care se descompune atunci când ajunge în pământ. Rețineți că compoziția tabletei în sol durează mult timp pentru a se descompune.
 • Tableta de oală de turbă este acoperită cu o plasă specială de hârtie impregnată cu fungicide... În funcție de tipul de tabletă, ochiurile pot fi absente. Astfel de containere sunt puțin mai ieftine.
 • Compoziția tabletei în sine diferă, de asemenea, în principal în aciditatea turbării. Se fixează pe ambalajul tabletei. Prin urmare, aveți grijă atunci când alegeți containere și cumpărați exact ceea ce aveți nevoie. Aciditatea substratului pentru o rosie va fi diferit de, de exemplu, pentru culturile de conifere. Indicele de aciditate poate fi găsit pe fiecare tabletă, este indicat pe ambalaj.
 • Fiecare container trebuie ambalat separat. Dacă tabletele sunt vândute în vrac, fără a specifica toate datele inițiale, atunci în fața ta este probabil un fals. Aveți grijă când cumpărați.

Recipientul este foarte ușor de utilizat. Comprimatul trebuie scufundat într-un recipient mic și umplut treptat cu apă caldă, așezată. Va începe să se umfle și să se ridice. Există o mică depresiune în recipient, o sămânță este plantată în el, fie acoperindu-l cu pământ, fie lăsându-l la suprafață, în funcție de tipul de plantă.

Potrivit grădinarilor, tabletele de turbă fac o treabă excelentă.

Semințe încolțesc pe cale amiabilă și cresc rapid.Cu toate acestea, există și cazuri triste. Mulți cumpără un fals și plătesc cu răsaduri moarte. Faptul este că ochiurile unor astfel de recipiente nu sunt din hârtie, ci dintr-un alt material ieftin. Când ajunge în pământ, nu se descompune și nu permite plantei să se dezvolte. Drept urmare, răsadurile mor. În acest sens, aveți grijă și cumpărați containere numai de la companii de încredere. Amintiți-vă că fiecare comprimat trebuie ambalat și etichetat, compoziția și aciditatea trebuie indicate.

Cu o compoziție similară, recipientele sunt produse și sub formă de cupe, cuburi și alte forme. Principiul de funcționare este același aici. Recipientul împreună cu planta este plantat în pământ, recipientul se descompune în sol. Adesea se folosesc cupe de turbă, tablete sau cuburi alegeri... Este convenabil să plantați un răsad deja cultivat în ele.

Cutiile din lemn sunt o altă soluție pentru plantarea răsadurilor

Cutiile din lemn sunt o altă soluție pentru plantarea răsadurilor

Acest tip de container pentru răsaduri cunoscut de toată lumea de mult timp. Este foarte convenabil și poate fi asamblat rapid din materiale reziduale - tunderea inutilă a plăcilor sau a placajului. Fundul recipientului este căptușit cu folie și umplut cu substratul necesar răsadurilor.

Frumusețea cutiilor este că grădinarul însuși își poate varia dimensiunea în funcție de locația răsadurilor - un prag de fereastră sau o masă. Ieșiți din cutie cu ușurință picaj plante și replantați-le, de exemplu, în ghivece de turbă, tablete sau cuburi.

După utilizare, este recomandabil să uscați bine recipientul la aer curat și să-l puneți într-un loc întunecat și uscat până în sezonul următor.

Mulți grădinari tratează recipientele cu lubrifianți speciali pentru lemn antibacterieni. Deci cutia nu va servi niciun sezon. Unii grădinari pun ghivece de turbă în cutii și le acoperă cu folie de plastic. Este mai convenabil pentru ei să cultive răsaduri. Vă puteți gândi la multe opțiuni pentru utilizarea unei cutii din lemn, aceasta a fost întotdeauna și va fi cel mai accesibil container pentru răsaduri.

Casete de răsad și tipurile lor

Casete de răsad și tipurile lor

Casete de turbă. Acest tip de containere pentru răsaduri va face apel la cei care au un teren personal departe de casă, răsadurile trebuie transportate în transport sau cu mașina. Adesea un astfel de eveniment dă multe probleme, doriți să transportați răsaduri în containere convenabile și ușoare. Sunt casete realizate din diverse materiale. Unul dintre cele mai populare tipuri de casete este un recipient pentru turbă. Caseta este o platformă formată din multe găuri mici pentru plante. În aparență, recipientul este comparat cu un recipient pentru ouă. Confortul său constă în faptul că este foarte ușor și găzduiește un număr mare de răsaduri. Este convenabil să-l transportați.

Caseta de turbă „funcționează” la fel ca ceașcile sau comprimatele de turbă:

 • Substratul se toarnă în recipient și se plantează una sau două semințe.
 • Este foarte important să monitorizați conținutul de umiditate al casetei. Amintiți-vă că materialul natural nu ar trebui să se usuce, altfel planta va muri rapid.
 • Turba, cartonul și humusul nu mențin bine umiditatea, așa că ar trebui să udați răsadurile sau să le efectuați pulverizare ghivece, casete sau tablete. Dar nici recipientul nu trebuie turnat - va apărea putregaiul, lăstarii tineri pot muri din nou.
 • Casetele de turbă sunt foarte convenabile prin faptul că nu se vor sparge sau crapa în comparație cu plasticul. Se pot planta cu planta fără a le deteriora sistemul rădăcină... Celula dorită este pur și simplu ruptă din casetă.

Casete din plastic. Recipientele sub formă de casete sunt, de asemenea, fabricate din materiale artificiale. Cele mai fiabile sunt polistirenul și polipropilena. Primul este considerat un material mai sigur pentru ambele răsaduriși pentru o persoană. Cu toate acestea, are și un dezavantaj precum fragilitatea. Prin urmare, trebuie să mânuiți cu atenție și cu atenție o astfel de casetă. Polipropilena este un material mai rezistent și este, de asemenea, potrivit pentru scopuri horticole. Probleme precum fisuri sau fracturi nu le vor mai apărea.

Este de preferat să achiziționați un recipient din polipropilenă de teracotă.

Casetele din clorură de polivinil (PVC) nu sunt recomandate pentru utilizare, deoarece materialul are un efect negativ asupra oamenilor și plantelor. Utilizarea casetelor este simplă:

 • Recipientele sunt umplute cu substratul dorit.
 • Una sau două semințe sunt plantate în ea.
 • Casetele din plastic sunt, de asemenea, bune, deoarece păstrează umezeala mai mult timp, ceea ce nu se poate spune despre materialul natural - turbă, carton.
 • Ghivecele sau comprimatele de turbă nu trebuie să fie prea uscate, caz în care răsadul va muri rapid. Într-un recipient din plastic, acest lucru nu se va întâmpla, materialul reține apa mai bine și mai mult.

Potrivit grădinarilor, cea mai bună opțiune ar fi casetele din plastic realizate din polistiren. Acestea sunt foarte convenabile, ușor de depozitat și transportat în parcelă.

Pahare de plastic - preferatele grădinarilor

Pahare de plastic - preferatele grădinarilor

Un alt recipient preferat pentru grădinarii răsadurilor sunt paharele din plastic. Pot fi achiziționate de la orice magazin special pentru răsaduri, precum și pahare simple, obișnuite. La baza recipientului pentru răsaduri, de regulă, există deja găuri pentru scurgerea excesului de apă. Când vine vorba de pahare simple, grădinarii își fac propriile lor.

Recipientele sunt utilizate pentru acele tipuri de culturi, ale căror semințe sunt ușor de plantat pe rând, de exemplu, roșii... Materialul pentru recipient este adesea polipropilenă. Este sigur atât pentru plante, cât și pentru oameni. Containerele sunt ușor de depozitat și transportat. De obicei cupele sunt așezate în cutii de lemn și transportate în curtea din spate. Răsadurile sunt scuturate cu grijă împreună cu un bulgăre de pământ și plantate în pământ deschis.

Plasticul ține bine umezeala, pământul nu se lipeste de pereții cupei, ceea ce vă permite să scuturați substratul și să transplantați planta fără probleme.

Apoi recipientele sunt spălate, uscate și puse într-un loc întunecat până în sezonul următor. Orice recipient din plastic trebuie tratat cu o soluție slabă de permanganat de potasiu pentru dezinfectare. Materialele naturale, dacă nu sunt deja prelucrate de producător, sunt aburite sau tratate cu fungicide. Toate aceste măsuri ajută la dezinfectarea compoziției recipientelor și previn apariția gambei negre, ceea ce se întâmplă adesea cu răsaduri.

Alternative la containerele cumpărate

Alternative la containerele cumpărate

Recipiente populare pentru răsaduri de casă:

 • Foarte des puteți vedea cutii tivite de lapte, lapte fermentat la cuptor și alte produse lactate pe pervaz. Sunt plantați în răsaduri... Această opțiune este considerată cea mai optimă dacă nu este posibil să achiziționați un recipient special pentru răsaduri. Cu toate acestea, merită să ne amintim că găurile din partea de jos ar trebui făcute în astfel de cupe. În caz contrar, răsadurile pot muri din cauza apariției putrezirii rădăcinii, ceea ce se întâmplă adesea atunci când se utilizează cutii de lapte. Acest recipient nu permite trecerea aerului și reține apa mult timp. Prin urmare, este imperativ să faci găuri.
 • Mulți oameni fac pahare din plastic obișnuit. Această opțiune nu este foarte convenabilă atunci când se transportă la un teren personal. De aceea, este recomandat celor care locuiesc lângă grădina de legume. Cupele sunt așezate într-o cutie de lemn, sprijinite una de cealaltă, astfel încât să nu cadă. Opțiunea este convenabilă deoarece transplant răsadurile sunt ușoare. Pelicula este tăiată sau pur și simplu așezată fără a deteriora sistemul rădăcinii plantei.
 • Mulți grădinari construiesc recipiente din carton sau folosesc borcane obișnuite.
 • Cineva crește răsaduri în conserve. Atunci când alegeți o alternativă, luați în considerare întotdeauna confortul plantei și compatibilitatea acesteia cu materialul containerului.
 • Este foarte ușor să construiți un container cu propriile mâini. O varietate de materiale sunt folosite de la ziare la lemn. Totul este limitat doar de imaginația grădinarului.

Containerele pentru răsaduri sunt selectate în funcție de tipul de plantă. Adică, trebuie să țineți cont de faptul dacă vor exista picaj răsaduri sau nu.Dacă nu, se vor face cupe, tablete sau cuburi. Dacă este necesară culegerea, grădinarii folosesc cutii de lemn sau recipiente obișnuite din plastic și apoi plantează răsadurile în cupe separate. Atunci când alegeți un recipient, luați în considerare toate nuanțele și caracteristicile indicate în acest scurt material horticol. Noroc cu răsadurile în creștere!

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip.

Categorie:Creştere | Răsad