Cultivarea unui trandafir din semințe: reguli pentru pregătirea și plantarea semințelor

Creştere trandafiri din semințe este o lucrare dureroasă și laborioasă, dar, cu toate acestea, are un avantaj incontestabil: aveți garantat că veți obține semințe bune exact din soiul pe care doriți să îl cultivați.

Conţinut:

Avantajele și dezavantajele metodei de cultivare

Avantajele și dezavantajele metodei de cultivare

Există avantaje și dezavantaje în creșterea trandafirilor din semințe. La care se adauga cultivare trandafirul din semințe este o rată ridicată de germinare cu însămânțare mare sămânță... Prin urmare, este posibil să obțineți o mulțime de răsaduri. Trandafiricultivate din semințe se caracterizează printr-o bună vitalitate și, chiar dacă tufișurile sunt deteriorate de îngheț, se recuperează rapid datorită puternicului sistemul rădăcină.

Această metodă este potrivită pentru cultivarea trandafirilor în miniatură: cu însămânțarea de primăvară, plantele cu flori complete pot fi obținute deja în prima vară.

Dar nu toate tipurile de trandafiri pot fi cultivate din semințe, ci doar cele care dau semințe bune cu drepturi depline. Numai la astfel de specii cresc florile din semințe care au toate calitățile plantei mamă. Prin urmare, nu se recomandă cultivarea soiurilor hibride din semințe auto-obținute. Când sunt cultivate din semințe de trandafir nehibrid, plantele dobândesc treptat calitățile speciilor sălbatice. Cultivarea unui trandafir din semințe durează destul de mult.

Următoarele tipuri de trandafiri pot fi cultivate cu succes din semințe:

Semințele, pregătirea solului și datele de plantare

Semințele, pregătirea solului și datele de plantare

Dacă doriți să încercați să cultivați un trandafir din semințe, mai degrabă decât să le cumpărați din magazin, trebuie mai întâi să le extrageți corect din fructe. Semințe trandafirii sunt recoltați la sfârșitul lunii iunie - începutul lunii august, când fructele devin ușor roșii. Este surprinzător faptul că semințele fructelor necoapte au cele mai bune calități.

Este important să se ia în considerare faptul că plantele mici cresc adesea din semințe cumpărate. Prin urmare, dacă este posibil, este mai bine să obțineți semințele dvs.

Procedura de extragere a semințelor:

 • Colectați fructele (semințele putrezite sau uscate nu sunt potrivite pentru recoltare).
 • Folosiți un cuțit ascuțit pentru a tăia fiecare fruct în jumătăți.
 • Scoateți semințele cu atenție (pot avea diferite forme).
 • Îndepărtați-le.
 • Clătiți în soluție de peroxid de hidrogen timp de 15-20 de minute.

Semințele pot fi plantate în sol toamna, primăvara sau plantate răsaduri în capacitatea casei la sfârșitul iernii. Semințele plantate în sol în toamnă sunt cufundate în mod natural stratificare... Când plantați semințe în primăvară, acestea sunt stratificate artificial:

 • Umeziți două bucăți de tifon sau vată cu soluție de peroxid de hidrogen.
 • Așezați într-un recipient mic.
 • Așezați semințele pe o bucată de tifon și acoperiți-le cu alta.
 • Acoperiți bine recipientele.
 • Puneți în frigider (compartimentul pentru legume) sau în orice loc răcoros, cu o temperatură de minus 5 grade.
 • Ventilați periodic și verificați mucegaiul.
 • Înlocuiți semințele mucegăite sau păstrați-le într-o soluție de peroxid de hidrogen.
 • Umeziți dacă este necesar.
 • Perioada de stratificare este de 60 de zile.

După germinaţie (după 2 luni sau mai devreme) semințele sunt însămânțate imediat în solul pregătit în vase de turbă, recipiente pentru răsaduri sau tablete de turbă... Semințele sunt ușor presate în sol și acoperite cu un strat subțire de nisip. Solul pentru însămânțare trebuie să fie nisipos și turbos. După apariția răsadurilor, mulciți ușor solul cu un strat de perlit, acest lucru va ajuta la protejarea lăstarilor delici de piciorul negru.

Cea mai bună temperatură pentru germinarea semințelor este de aproximativ 18 grade.

Este important ca mugurii să ofere acces la lumină timp de 10 ore pe zi. Udarea trebuie să fie moderată pe măsură ce solul se usucă. Lumina directă a soarelui este extrem de nedorită pentru mugurii de trandafir, deci trebuie să fie umbrite.

Răsadurile de trandafiri sunt plantate în teren deschis la sfârșitul lunii aprilie sau în mai. Răsadurile obținute din semințe nu sunt recomandate să fie plantate toamna, deoarece nu tolerează bine înghețul. Solul trebuie să fie ușor, fertil, nisipos-argilos. Solurile grele sunt îmbunătățite cu humus, turbă, nisip grosier și compost. Soluri acide - var stins, făină de dolomită sau cretă.

Față aterizare solul este săpat la o adâncime de aproximativ 40 de centimetri. Pentru a îmbunătăți calitatea solului pe 1 metru pătrat, puteți adăuga:

 • Îngrășământ organic - 300 g
 • Sulfat de potasiu - 40 g
 • Superfosfat - 50 g
 • Gunoi de grajd degradat - până la 10 kg
 • Îngrăşământ pentru plante cu flori - 40 gr.

Regulile de aterizare

Regulile de aterizare

Pentru plantarea trandafirilor, este recomandabil să alegeți un loc bine luminat, dar protejat de soarele arzător. Majoritatea tipurilor de trandafiri nu tolerează bine căldura: mugurii devin rapid palizi și se estompează, frunzele se pot arde. Un pat de flori cu trandafiri este cel mai bine plasat pe partea de sud, protejat de vânturile de nord.

La aterizare trandafiri nu este recomandat să le așezați la o distanță mare una de cealaltă, altfel există pericolul supraîncălzirii solului, ceea ce implică la rândul său zdrobirea mugurilor.

Pentru a proteja solul de supraîncălzire, se folosesc materiale de mulcire, de exemplu, lemn rumeguş, iarbă de gazon, așchii.

Când semănați semințe direct pe un pat de flori în teren deschis, acestea sunt plasate la o distanță de cel mult 15 cm una de cealaltă toamna și nu mai mult de 20 cm primăvara, plantate la o adâncime de aproximativ 3 cm, presărate cu sol.

Când plantați trandafiri pe un pat de flori în care au crescut rudele ei roz, solul trebuie înlocuit cu cel puțin o jumătate de metru adâncime, deoarece agenții patogeni locuiesc deja în el bolirămase de la predecesorii lor.

Îngrijire după aterizare

Îngrijire după aterizare

După plantarea puieților de trandafiri în prima săptămână, se recomandă umbrirea de la soare. Udarea trebuie făcută după cum este necesar: dacă vara nu este uscată, trandafirul nu necesită udare frecventă.

La udare trandafiri, este important să respectați o serie de reguli:

 • Apă numai la rădăcină
 • Apă dimineața.
 • După fiecare udare sau ploaie abundentă, solul trebuie slăbit.
 • Pentru a reduce evaporarea umezelii, solul ar trebui să fie mulcit.

Trandafirii răspund bine la hrănire: de obicei sunt suficiente două sau trei pe sezon: în mai, iulie și octombrie. Până la mijlocul verii, trandafirii sunt hrăniți cu îngrășăminte azotate, toamna - cu potasiu. Trandafirul îi place foarte mult balega de vacă, care este hrănită după cum urmează:

 • Pregătiți o soluție: 1 parte gunoi de grajd la 3 părți apă.
 • Lăsați-l să fiarbă timp de 10 zile.
 • Se diluează din nou cu apă într-un raport de 1:10.

Udați solul sub tufiș. După ce ați absorbit apa în sol, turnați 3 litri de soluție sub fiecare tufă de trandafiri. Slăbiți solul a doua zi.

Parte integrantă plecând pentru trandafiri după plantare este tăiere, care se desfășoară pe tot parcursul sezonului de vegetație. Pentru trandafirii crescuți din semințe, tăierea primăverii nu este necesară. Vara, tăierea constă în îndepărtarea mugurilor ofiliți sau a ramurilor care țin perii de flori. Tunderea de toamnă se face pentru a îndepărta lăstarii și frunzele bolnave, moarte, precum și pentru a scurta tufișurile care au nevoie de adăpost pentru iarnă.

Nu este recomandat să permiteți puieților de trandafiri tineri să înflorească în primul an. Este indicat să îndepărtați mugurii înainte de august, lăsând doar două flori pe fiecare lăstar. Cu această tehnologie, trandafirii de anul viitor vă vor încânta cu abundență înflorire.

Pe tot parcursul sezonului, procesați din dăunători preparate speciale în conformitate cu instrucțiunile.

Se recomandă acoperirea completă a trandafirilor tineri pentru iarnă la prima apariție a temperaturilor înghețate. În caz contrar, există un risc mare de înghețare a plantelor. Cel mai bine este să efectuați adăpostul combinat - cu ramuri de pământ și molid. În general, se poate observa că îngrijirea trandafirilor crescuți din semințe nu diferă semnificativ de îngrijirea trandafirilor crescuți în moduri tradiționale.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip.

Avatar Goshia

Acum, această metodă de creștere a unui trandafir este rară, deoarece un trandafir care este altoit pe un șold de trandafir are o rezistență la îngheț mult mai mare decât unul crescut din semințe. Desigur, dacă soiul de trandafir este rar, atunci puteți crește o floare din semințe, dar să o faceți este mai bine nu în câmp deschis, ci într-o seră.

Muncă foarte minuțioasă. Am încercat să experimentez, dar nu am obținut rezultatul, au crescut câteva zeci de semințe, când le-am transplantat în pământ pe stradă și s-au îmbolnăvit, a rămas un tufiș, foarte fragil și nu a înflorit niciodată, cum ar fi mai bine pentru mine să cumpăr un răsad sau să plantez o tăietură. Și din semințe, probabil trandafiri rari, este real să crești într-un fel de grădină de flori cu condiții, dar nu pe stradă!

Avatar academicieni

Trandafiri din semințe, semințe colectate de noi înșine

A doua înflorire a celei anterioare, floare de 3-4 ori mai mare decât prima,