Cele mai frumoase plante cățărătoare pentru grădină: anuale și perene

Plantele cățărătoare au un loc special în proiectarea parcelelor de grădină. Aceste plante pot fi folosite pentru a decora orice suprafață verticală: un gard, chioşc, casa în sine. Sunt capabili să ascundă imperfecțiunile suprafeței și să transforme orice zonă într-o adevărată grădină înflorită. Plantele cățărătoare tind să crească rapid, în special anuale. Acestea creează o anumită umbră și ascund zona de ochii curioși ai vecinilor.

Conţinut:

Caracteristici ale utilizării plantelor cățărătoare pentru grădină

Caracteristici ale utilizării plantelor cățărătoare pentru grădină

Există multe soiuri și soiuri de plante cățărătoare. Ele diferă prin aspect, caracteristici, caracteristici plecând... Aceste plante pot fi împărțite condiționat în 3 grupe:

 1. Târâtor. Aceste plante de cățărat în grădină sunt rareori destinate proiectării verticale, deoarece trebuie să fie legate. Nu au dispozitive pentru autoîmpletirea suprafețelor verticale, dar au tulpini lungi și grele, care, cu o creștere activă, se pot răspândi, creând efectul unui covor.
 2. Agățat. Aceste plante sunt atașate pe suprafețe verticale cu ajutorul diferitelor procese și șiruri, dar se recomandă, de asemenea, să le susțineți și să le legați.
 3. Alpinism. Acest grup de suprafețe este capabil să adere la suprafețe verticale în mod independent folosind ventuze. Cu toate acestea, suprafața trebuie să fie rugoasă și să nu fie complet netedă.

Dacă doriți să decorați casa direct, atunci este mai bine să alegeți viță de vie, care se vor lipi ei înșiși de zidărie. Pentru garduri și plase, sunt potrivite bindweed obișnuit, care va trebui doar susținut și ghidat ocazional.

Există părerea că astfel de plante distrug tencuiala, deci nu puteți decora casa cu ele. Cu toate acestea, aceste temeri sunt nefondate. Ventuzele de viță de vie nu sunt capabile să distrugă tencuiala. Dimpotrivă, îl protejează de efectele nocive ale soarelui, reducând fluctuațiile de temperatură, protejând peretele de umezeală și ploaie.

Viile și alte plante cățărătoare nu ar trebui să fie plantate lângă un perete deteriorat al casei.

Dacă există deja nereguli și daune, plantele vor pătrunde în ele, crescând fisurile din căptușeală. Astfel de plante, plantate lângă case, au nevoie de îngrijire deosebit de atentă, astfel încât să nu fie nevoiți să aspire apă din tencuială. Cu o îngrijire adecvată, nu se vor forma umezeală și mucegai pe perete sub frunziș. Dimpotrivă, plantele cățărătoare protejează peretele de umezeală și usucă puțin solul în jur. Dacă hidroizolația este spartă în casă, nu este recomandat să plantați plante cu ventuze lângă ea. Este mai bine să faceți suporturi la o anumită distanță de casă și să plantați legături obișnuite cu antene. Nu plantați plante cățărătoare lângă o acoperire nouă. Trebuie să i se dea cel puțin un an pentru a se usca complet.

Plante alpiniste anuale

Plante urcătoare anuale

Plantele anuale de cățărare trebuie să fie plantate din nou în fiecare an, cultivându-le în răsaduri sau plantându-le direct pe teren deschis.Particularitatea anualelor este că acestea cresc mai repede, înfloresc mai devreme și devin mai puternice. a inflori unele anuale pot dura până la îngheț.

Alegerea plantelor urcătoare anuale este destul de largă. Ele diferă nu numai prin aspect, ci și prin complexitatea îngrijirii.

Este recomandabil ca grădinarii novici să aleagă plante nepretențioase:

 • Slava dimineții... Aceasta este o plantă cățărătoare destul de comună, cu flori strălucitoare în formă de clopot. Crește repede, arată grozav și nu este prea capricioasă de îngrijit. Pentru ca gloria dimineții să crească bine și să înflorească magnific, este suficient să alegeți solul potrivit și să-l udați regulat. Cu toate acestea, merită să ne amintim că mugurii se deschid dimineața, dar se închid până la prânz, iar într-o zi înnorată s-ar putea să nu se deschidă deloc. Este recomandabil să plantați gloria dimineții nu în cele mai vânturi locuri. Pentru o creștere bună, floarea are nevoie de suport, de preferință o plasă metalică.
 • Mazare dulce. Una dintre cele mai comune și mai frumoase plante cățărătoare pe care grădinarii le folosesc adesea pentru a-și decora parcelele, foișoarele, gardurile. Soiurile de mazăre dulce au un spectru bogat de culori, planta este nepretențioasă în îngrijire, înflorește foarte frumos și înflorește mult timp și produce o aromă unică. Tulpinile de mazăre se agață de suport cu șiruri, așa că adesea trebuie să fie legate. Florile strălucitoare seamănă cu fluturii. Planta începe să înflorească la mijlocul verii. Dacă tăiați treptat fructele asemănătoare boabelor, înflorirea va continua mult timp, până la primul îngheț.
 • Fasole zambile. Această plantă este, de asemenea, numită dolichos sau liliac cret. Micile păstăi liliac-violet, precum și florile în sine, dau plantei aspectul unor ciorchini de liliac. Boabele sunt comestibile. Dolichos este cultivat prin metoda răsadurilor. După plantare în teren deschis, este necesar să se ia în considerare un suport pentru tulpinile de întindere.
 • Nasturțiul este mare. O planta anuala cataratoare frumoasa, cu muguri galbeni stralucitori, cu o aroma placuta. Tulpinile pot atinge o lungime de 2 m. Această plantă iubește căldura, deci este plantată mai târziu decât restul, când vremea este caldă. Această plantă nu-i place transplantul și nu tolerează bine. Prin urmare, atunci când crește răsaduri este mai bine să folosiți recipiente speciale de turbă sau cupe cu fund retractabil pentru a nu răni rădăcinile.

Decorativ peren

Plante alpine ornamentale perene

Plantele ornamentale alpine perene, spre deosebire de anuale, au o dezvoltare mai puternică sistemul rădăcină... Supraviețuiesc frigului, cad într-o stare latentă și apoi cresc din nou. Tulpinile lor, de regulă, sunt mai groase, mai puternice și necesită un sprijin mai solid.

Plantele perene sunt potrivite pentru grădinarii care preferă consistența și nu le place să-și schimbe plantele ornamentale în fiecare an.

Tipuri de plante:

 • Actinidia... Aceasta este o viță perenă, pe care apar mici fructe verzi, asemănătoare struguri... La sfârșitul primăverii, începe deja să înflorească. Florile de Actinidia au o aromă delicată minunată, cu o notă ușoară de citrice. Această plantă este foarte rezistentă, poate rezista la temperaturi de până la -45 de grade, dar nu poate supraviețui înghețurilor de primăvară după plantare. Fructele de Actinidia sunt comestibile și pot avea un gust ușor diferit în funcție de soi.
 • Iederă... Iederele din grădină cresc foarte repede, împletind suportul cu verdeață densă, nu necesită îngrijire specială și au calități decorative ridicate. Frunzele de iedera pot fi verzi, pestrițe, cu un model, în funcție de soi. Iedera nu este strălucitoare și frumoasă înfloriredar fructul său face cu siguranță planta și mai decorativă. Este mai bine să plantați iederă cu frunze pestrițe în locuri mai însorite, astfel încât culoarea să nu se estompeze.
 • Struguri fecioare... O plantă urcătoare incredibil de frumoasă și utilă, care este convenabilă pentru acoperirea aleilor, foișoarelor pentru a crea umbră. Frunzele sale sunt foarte dense și frumoase, de la verde închis la roșu visiniu. În plus, strugurii fetiței practic nu au nevoie de îngrijire, chiar și un începător îl poate crește.Lăstarii pot avea o lungime de până la 20 m dacă nu sunt scurtați.
 • Trandafir alpinist... Această plantă cățărătoare arată luxoasă, dar ca orice trandafirul, destul de capricios în plecare. Trandafirul trebuie tăiat în mod regulat, a hrani, protejați de insecte și condițiile de mediu nefavorabile și izolați pentru iarnă. Sunt plantate în zone bine iluminate, fără exces de umiditate. În zonele umede, trandafirul crește slab.
 • Wisteria... Glicina subtropicală asemănătoare copacilor arată foarte exotică. Ea este capabilă să decoreze orice site și să-l transforme într-o grădină de lux. Wisteria ocupă o cantitate minimă de suprafață, dar atunci când înflorește, arată foarte frumos, buchetele florilor sale seamănă cu o cascadă.

Îngrijire corectă

Îngrijirea adecvată a plantelor cățărătoare

Plantele care se cățără sunt rezistente și relativ nepretențioase. Unii dintre ei chiar au nevoie doar de aterizare și în timp util udare... Mai mult decât atât, pot nu doar să decoreze grădina, ci și să rodească, aducând beneficii sub formă de fructe delicioase pline de vitamine.

Atunci când creșteți plante alpiniste, merită să ne amintim că nu toate sunt capabile să urce în mod independent pe un perete sau gard. Mulți oameni au nevoie de o jartieră și de sprijin suplimentar. Acest lucru ar trebui analizat în funcție de situație. Dacă planta nu se poate ridica la un nivel suficient, tulpinile sale sunt prea lungi și grele, trebuie să fie fixate. Cele mai multe bindweed și viță de vie arată normal la început. răsaduri... Câștigând numai creșterea și lungimea tulpinii, încep să se îndoaie activ și să se târască în sus. Nu este nevoie să le legăm imediat.

Când plantați o plantă, merită să luați în considerare lungimea maximă a lăstarilor săi.

Pentru împletirea unei case sau a unui foișor, este mai bine să alegeți plante cu tulpini mai lungi. Vița de vie înflorește în momente diferite. Unele în mai, altele doar în august. Plantele care înfloresc devreme sunt considerate a fi cele mai generoase în randament. Pentru ca plantele cățărătoare să crească rapid și să înflorească luxuriant, solul trebuie pregătit pentru aterizare (pentru anuale). Primăvara, solul este săpat cu grijă și fertilizat cu humus.

Dacă intenționați să înnobilați fațada clădirii cu plante cățărătoare, acestea nu trebuie să fie plantate prea aproape. Distanța de la perete ar trebui să fie de aproximativ 20 cm pentru ca sistemul radicular al plantei să crească liber. Distanța dintre răsaduri ar trebui, de asemenea, să fie suficientă. Dacă lăstarii sunt prea lungi și frunzele sunt dense, ar trebui să existe o distanță de aproximativ 2 m între plante.

Astfel de plante ornamentale trebuie să fie îndrumate și tăiate în mod constant, în funcție de ideea grădinarului. Acestea trebuie modelate prin îndepărtarea excesului de lungime și subțierea plantei. Nu puteți planta viță de vie lângă un canal de scurgere. Apa se va scurge de pe acoperișuri, provocând boli ale plantelor și înfundarea solului. De asemenea, nu este recomandat să le plantați lângă fire și echipamente de protecție împotriva trăsnetului. Unele viță de vie sunt foarte viguroase și au tulpini grele care pot deteriora firele.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip.

Categorie:Grădină | Plantele
Lera1 avatar

Trandafirul este cu siguranță superb, ce fel de plante aveți în a doua fotografie, unde magazinul este împletit cu flori? Arată foarte frumos și într-un mod de designer, aș fi avut și eu o astfel de plantă, mi-a plăcut.

Avatar AnnaAlimova

Din florile perene, cresc un trandafir și iederă. Desigur, este mult mai dificil să ai grijă de un trandafir decât de iederă, dar merită. În timpul înfloririi, există o aromă minunată și o frumusețe unică. Iedera crește de la sine, necesită doar udare și tăiere.